pieczarki - 22435 przepisów (strona:250/1496)

Chow main z wieprzowiną, papryką i pieczarkami 123

właśnie wieprzowina podsmażona na oleju sezamowym i sosem sojowym ma ten smak, który bardzo nam odpowiada.  Pozostałe dodatki, poza makaronem, to już kwestia gustu i zapasów domowych. Papryka, pieczarki (a najlepiej grzyby Mun), idealnie pasuje marchewka pokrojona w wąskie słupki, groszek cukrowy. Można dodać gotowe pokrojone warzywa z mrożonej mieszanki chińskiej (zawsze to trochę mniej roboty).  Zostawiam przepis(...)najpierw na patelni a może kiedyś w woku? Składniki: na dwie porcje ok. 100-150 g makaronu chow main (pół paczki) 2 plastry schabu  ok. 100 g pokrojonych pieczarek (1,5 szklanki) 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka startego imbiru szczypiorek 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki cukru

bistro mama
Nadziewane pieczarki 131

sieci jest wiele przepisów na nadziewane pieczarki. Ten jest mojego pomysłu. Zrobiłam je na zasadzie "na winie". Przydały się końcówki produktów a afekt był fantastyczny, Często je robię kiedy mam mało czasu. Pyszny obiad czy kolacja w 30 minut. Spróbujcie, bo warto. Potrzebuejmy: po 2 duże pieczarki na osobę (ja miałam 8) 0,5 kg zmielonego mięsa z karkówki(...)startego sera edamskiego 1 jajko 1 średnia cebula zielona pietruszka masło 1ząbek czosnku keczup pikantny przyprawy: vegeta natur, pieprz mielony, maggi Jak zrobić:  Pieczarki czyścimy, odcinamy trzonki. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przeciśniętym   czosnkiem, podsmażoną na maśle cebulką pokrojoną w bardzo drobną kostkę, drobno posiekaną natką pietruszki 2/3 startego żółtego sera. Dodajemy posiekane drobno odcięte trzonki pieczarek

Co w garnkach piszczy
Zupa serowo-pieczarkowa z mięsem mielonym 592

fajny smaczek. I co najważniejsze: szybko się ją robi i jest bardzo prosta w wykonaniu.  Składniki: porcja dla 3-4 osób 1 por  1 cebula 25 dag pieczarek ok. 8 średnich sztuk 35 dag mięsa mielonego 20 dag sera topionego u mnie Salami Serenada z czosnkiem i ziołami sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie 3 łyżki oleju(...)pół talarki, cebulę w kostkę. W garnku na 2 łyżkach oleju szklimy cebulę oraz pora, następnie wrzucamy mięso mielone i smażymy ok 10 min na średniej mocy palnika.  Pieczarki myjemy, kroimy w pół plasterki i smażymy na patelni na łyżce oleju do czasu aż odparuje woda.  Pieczarki przekładamy do garnka z mięsem, zostawiamy sobie kilka plasterków i nadal

Gotuj z Agnes
Penne z pieczarkami, porem i mozarellą + filmik 150

filmik -> na końcu posta. Danie jest  wegetariańskie , a jeżeli użyjecie makaronu bezglutenowego, to będzie również bezglutenowe. * * * Składniki (proporcje na 3 osoby): - 250 g makaronu penne - 500 g pieczarek - 1 por - 1 kulka mozarelli (lub 100 g sera pleśniowego) - 1 szklanka bulionu - sól, pieprz, tymianek - oliwa Wykonanie: 1. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. 2. Pora kroimy(...)drobne ćwerć-plasterki. 3. Mozarellę kroimy w kosteczkę. 4. Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki i smażymy. Solimy. Sypiemy bardzo dużo tymianku, trochę pieprzu i dalej smażymy. Nastawiamy wodę na makaron. 5. Gdy pieczarki się już dobrze podsmażą, to dodajemy pora i dalej smażymy. Wodę na makaron, gdy zawrze, solimy 3 łyżeczki soli, wrzucamy makaron i gotujemy

Kawa z mlekiem
Sałatka z bobem, pieczarkami i żółtym serem+ film 108

Sałatka z bobem, pieczarkami i żółtym serem to pyszna przekąska o niebanalnym smaku, która będzie gwiazdą każdego przyjęcia. Jest szybka i prosta w przygotowaniu a przy tym bardzo smaczna.     składniki na 3 porcje 500 g bobu 200 g żółtego sera 150 g marynowanych pieczarek 1 duże jabłko pęczek szczypiorku z dymki 3-4 łyżki majonezu czarny pieprz sól(...)bób przecedzamy a gdy lekko przestygnie obieramy go z łupin. Obrany bób przekładamy do miski. Żółty ser kroimy w małą kostkę, po czym dodajemy do bobu. Odsączone z zalewy pieczarki kroimy na małe kawałki a następnie dodajemy do bobu i sera. Jabłko razem ze skórką kroimy w niewielką kosteczkę i wrzucamy do sałatki. Umyty szczypiorek drobno siekamy i łączymy

Smakowite Dania
WEGAŃSKA ROLADA Z PIECZARKAMI (A'LA SEROWA) 125

Serowa rolada z pieczarkami to hit na stole na różnego rodzaju imprezach. A co jeśli ktoś jest weganinem lub nie może jeść nabiału? Jest na to sposób! Po pierwsze jajka zamieniamy na mieszankę lnu mielonego z wodą. Po drugie majonez tradycyjny zastępujemy wegańskim, a po trzecie...co z serem żółtym? Na rynku pojawiły się nowe produkty Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej(...)Rolada: 200 g plastrów  Bez deka mleka o smaku Goudy 2 łyżki lnu mielonego 6 łyżek wody 2 łyżki majonezu wegańskiego sól, pieprz Farsz: 2 cebule 500 g pieczarek 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Farsz: Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy

Kuchnia MagdaLeny
WEGAŃSKA ROLADA Z PIECZARKAMI (A'LA SEROWA) 125

Serowa rolada z pieczarkami to hit na stole na różnego rodzaju imprezach. A co jeśli ktoś jest weganinem lub nie może jeść nabiału? Jest na to sposób! Po pierwsze jajka zamieniamy na mieszankę lnu mielonego z wodą. Po drugie majonez tradycyjny zastępujemy wegańskim, a po trzecie...co z serem żółtym? Na rynku pojawiły się nowe produkty Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej(...)Rolada: 200 g plastrów  Bez deka mleka o smaku Goudy 2 łyżki lnu mielonego 6 łyżek wody 2 łyżki majonezu wegańskiego sól, pieprz Farsz: 2 cebule 500 g pieczarek 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Farsz: Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy

Kuchnia MagdaLeny
Prosty sos pieczarkowy z zieloną pietruszką 625

domowych kopytek , placuszków, smażonego lub duszonego mięsa, makaronu, ryżu, kaszy, itd. A czasem… jemy go po prostu z chlebem Zrobienie takiego sosu pieczarkowego jest naprawdę proste. Wystarczą  pieczarki, śmietana i dobrze dobrane przyprawy. Do sosu zazwyczaj dodaję zieloną pietruszkę lub koperek. Dziś dodatkowo mały kawałek serka topionego dla ładnego zagęszczenia sosu. Spróbujcie, polecam. Składniki: około 125 g pieczarek(...)żałujemy go) sól do smaku pół szklanki śmietanki kremówki 30% pół trójkącika serka topionego (u mnie śmietankowy z borowikami) *polecam przyprawy Organic Fabryka Smaku http://smaknamiare.pl   Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki lub półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy nasze pieczarki, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy całość około 4-5 minut. Dodajemy suszoną cebulę, przyprawy (ja nie żałuję

Słodkie okruszki
Sos pieczarkowy 97

obiadu, do pajdy chleba – sos pieczarkowy z cukinią, śmietaną i świeżym koprem poleca się z radością. Pasuje do wszelakich mięs i potraw z ziemniaków. Aromatyczne pieczarki doprawione lubczykiem, dzięki któremu wydobywa się w kuchni niesamowity dodatkowy aromat. Słodka papryka nadaje lekkiego koloru i posmaku całemu daniu. Jeśli chcecie możecie dodać do sosu 2 ząbki czosnku, ja jednak z nich(...)którego także świetnie nadawać się będzie posiekana ostra papryczka i świeże liście kolendry lub natki. Jeśli chcecie śmietanę możecie zastąpić jogurtem greckim lub śmietanką 30%. Pycha! SKŁADNIKI: 1 kg pieczarek 1 cukinia 1 cebula 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, słodka papryka i lubczyk do smaku świeży koperek olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję, siekam

Zasmakuj Kuchni
Strogonow drobiowy 436

push({}); Strogonow drobiowy z kurczakiem – Składniki: ok. 500-600 g filetów z piersi kurczaka 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki ok. 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek 1 mała cebula – ok. 80 g 2 średnie papryki – ok. 430 g 5 średnich ogórków kiszonych – ok. 400 g (lub konserwowych) 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta pieprzu chilli cayenne(...)chrząstek, a mięso pokroić w paseczki (lub ewentualnie w średniej wielkości kostkę). Doprawić z obu stron do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką. Cebulę obrać, pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: jak czyścić pieczarki? ) i pokroić w plasterki. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w krótsze paseczki. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki

Kulinarne Przeboje
Gołąbki z kaszą, pieczarkami i szparagami 158

ciągu kilku dni pobytu, postanowiłam odczarować ich jałowy smak ziołami i włożyć w nie coś sezonowego. Składniki (na 15 sztuk): główka kapusty 100 ml kaszy jaglanej 150 dag pieczarek 200 g zielonych szparagów cebula łyżeczka czosnku niedźwiedziego** łyżeczka mielonej kozieradki* gałązka rozmarynu*** sól pieprz olej do smażenia przecier pomidorowy lub inny sos warzywny koperek Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach(...)przecierając ziarna między palcami. Kaszę zalać 220 ml wody. Zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować do momentu zniknięcia płynu z garnka. Pieczarki drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Szparagi pokroić w krążki szerokości ok. 3 mm, zostawiając ich główki w całości. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Obsmażyć na nim pieczarki ze szparagami. Potem dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Leczo z młodej kapusty 301

czerwone – ok. 700 g 1 średnia papryka żółta – ok. 220 g 2 średnie cebule – ok. 200 g 4 średnie ogórki konserwowe (ok. 220g) ok. 200 g pieczarek 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 2 duże kiełbasy wiejskie lub podwawelskie – ok. 450 g 1-1,5 szklanki gorącej wody (ok. 250-370 ml) 2 puszki pomidorów (każda(...)pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na leczo z młodej kapusty: Kapustę pozbawić brzydkich, zewnętrznych liści. Umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, odciąć twardy głąb. Liście dość drobno poszatkować. Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł: Pieczarki – myć je czy obierać? ), pokroić na plasterki. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Wszystkie papryki (czerwone i żółtą) umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić

Kulinarne Przeboje
PIECZONE ROLADKI INDYCZE Z PIECZARKAMI 115

przepisem umieściłam radę, jak do tego nie dopuścić 😉 Składniki: ok. 600 g polędwiczek z indyka (u mnie: 3 szt. po około 200 g)  2 cebule 500 g pieczarek sól, pieprz papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy(...)olej i wrzucamy cebule. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie wrzucamy pokrojone pieczarki. Smażymy do momentu, aż pieczarki stracą jędrność i puszczą wodę. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu oraz ziołami prowansalskimi. Studzimy. Polędwiczki nacinamy wzdłuż na pół (nie docinamy do końca), rozkładamy, a następnie rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą, aby otrzymać duży płat mięsa. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy płat mięsa

Kuchnia MagdaLeny
PIECZONE ROLADKI INDYCZE Z PIECZARKAMI 115

przepisem umieściłam radę, jak do tego nie dopuścić 😉 Składniki: ok. 600 g polędwiczek z indyka (u mnie: 3 szt. po około 200 g)  2 cebule 500 g pieczarek sól, pieprz papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy(...)olej i wrzucamy cebule. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie wrzucamy pokrojone pieczarki. Smażymy do momentu, aż pieczarki stracą jędrność i puszczą wodę. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu oraz ziołami prowansalskimi. Studzimy. Polędwiczki nacinamy wzdłuż na pół (nie docinamy do końca), rozkładamy, a następnie rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą, aby otrzymać duży płat mięsa. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy płat mięsa

Kuchnia MagdaLeny
Młoda kapusta z pieczarkami 166

Sezon na młodą kapustę właśnie się rozpoczął. W tym roku zaczęłam od takiej właśnie wersji kapusty z pieczarkami. To fajny dodatek do ziemniaków, jajka sadzonego i maślanki. Równie dobrze będzie smakować z pieczywem. Składniki: 1 główka młodej kapusty 300-400 g pieczarek 1 cebula 2-3 łyżki siekanego koperku sól, pieprz odrobina wody olej do smażenia opcjonalnie masło i mąka(...)zasmażkę Sposób przygotowania: 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę, po czym dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość poddusić. 2. W międzyczasie kapustę poszatkować, dorzucić do podduszonych pieczarek i cebuli. Dodać troszkę soli, 1/4 szklanki wody, przykryć pokrywką i całość dusić do miękkości. 3. Na patelni zrobić z masła

Kuchnia domowa Ani