pieczarki - 22435 przepisów (strona:227/1496)

Sos pieczarkowy 106

Składniki 1 kg pieczarek  2 cebule 200 ml śmietanki 18% 3 łyżki mąki 1 kostka rosołowa rozpuszczona w 500 ml wody sól pieprz  olej Sposób Pieczarki umyć, pokroić  dość drobno (ja zazwyczaj kroję w cienkie plastry, większe z plastrów jeszcze przecinam na pół). W garnku na oleju zeszklić posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, dorzucić pokrojone pieczarki, przyprawić(...)solą i pieprzem wszystko razem dusić do miękkości na małym ogniu. Gdy pieczarki zmiękną całość zalać bulionem przygotowanym z kostki rosołowej. Jeśli pieczarki miały w sobie dużo wody bulionu możemy dać mniej. Na koniec sos zagęścić zaklepką przygotowaną z mąki i śmietany

Kuchenne aromaty
Pieczarki faszerowane białym i żółtym serem 167

Składniki 90 dag średniej wielkości pieczarek 6 łyżek masła 25 dag białego sera twarogowego 10 dag startego żółtego sera 2 łyżki drobno posiekanej cebuli sól Sposób Obcięte trzonki pieczarek drobno posiekać. Kapelusze podsmażyć na maśle (na małym ogniu) 5 minut i odsączyć. Pokrojone trzonki pieczarek wraz z cebulą posiekaną w kosteczkę podsmażyć na oleju. Twaróg wymieszać z pokrojonymi trzonkami pieczarek(...)cebulą i żółtym serem, posolić. Masą tą napełnić kapelusze pieczarek. Ułożone na blasze włożyć do piekarnika i opiekać na złoty kolor. Podawać gorące

Kuchenne aromaty
Razowe Tagliatelle w sosie pieczarkowym z roszponką 143

Składniki: (na 2 porcje) 250 g makaronu razowego typu Tagliatelle 200 g śmietany 36% 1 ząbek czosnku- wyciśnięty 4 duże pieczarki łyżka masła szczypta kolendry odrobina liści świeżej bazylii szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu 2 pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe opcjonalnie garść świeżych, młodych liści roszponki- nie używaj roszponki jeśli jest stara, zwiędła, bądź jeśli długo leżała otwarta(...)lodówce, smak dania będzie wtedy gorzki. Dekoracja: świeże liście roszponki Przygotowanie: 1. Liście roszponki umyć i osuszyć. 2. Pieczarki wyczyścić, obrać i pokroić w plasterki. 3. Na patelni rozpuścić masło i smażyć pieczarki na małym ogniu aż zmiękną i się zezłocą. 4. Podczas smażenia dodać czosnek, kolendrę, liście bazylii. sól, pieprz. W połowie smażenia dodać pomidorki koktajlowe. 5. Gdy pieczarki

KreatywnePiny
Szparagi z pieczarkami 180

szparagi, można zajadać same, lub podać z jajkiem sadzonym.   W oryginale były podane na grzance:)  Polecam i czekam na opinie ;) 1 pęczek zielonych szparagów 25 dag pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka  sosu Worcester pół łyżeczki sosu sojowego ciemnego sól i pieprz  cytrynowy wg smaku Szparagi myję, odrywam twarde/zdrewniałe końcówki(...)kroję na mniejsze kawałki, „łebki zostawiam dłuższe. Pieczarki obieram, przepłukuję, odsączam porządnie z wody. W rondlu lub woku rozpuszczam masło, wrzucam posiekany drobniutko czosnek, następnie pieczarki i szparagi, dodaję sos sojowy, sos Worcester , pieprz cytrynowy i  wszystko przesmażam mieszając około 5 – 6 minut.  Szparagi i pieczarki mają być chrupkie, wtedy są najsmaczniejsze. Na koniec można posolić jeśli jest

Takie tam pichcenie
Rolada z piersi z indyka nadziewana jajkiem pieczona z lubczykiem. 192

daną potrawę przygotowaną tylko przez, na ten przykład, babcie? Babcia Żony Mej robi przy różnych świątecznych wydarzeniach, jak ona to nazywa, gniazdka, czyli roladki z piersi indyczej, pieczone w pieczarkach i cebuli. Inspirowany tym daniem stworzyłem jedną dużą roladę, którą nadziałem pięcioma jajami, a cebulę i pieczarki wykorzystałem również do nadzienia. Samo mięso piekło się w lubczyku i warzywach.... Czego(...)użyłem? -filet z indyka -15 pieczarek drobno posiekanych -2 cebule drobno posiekane -5 jaj od kur zielononóżek -marchewka i pietruszka obrane i pokrojone w grube plastry -świeży lubczyk -liść laurowy -pierz, sól -por część zielona -masło klarowane -sos sojowy Cebulę wrzucamy na rozgrzane masło. Pieprzymy i solimy, po chwili wrzucamy pieczarki. Smażymy na wysokim ogniu 3-4 minuty. Dodajemy łyżeczkę

BaRepas
Kotlet z piersi kurczaka z pieczarkami i serem 677

bardzo proste danie, z którym na pewno każdy sobie poradzi i będzie mógł cieszyć się trochę innym wydaniem pospolitego kotleta ;) Składniki: połówka piersi z kurczaka ( około 400g) 200g pieczarek 100g żółtego sera cebula jajko i bułka tarta do panierki sól, pieprz Mięso dzielimy na 3 części i rozbijamy na kotlety. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Pieczarki myjemy(...)kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w pół-piórka. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy pieczarki i podlewamy odrobiną wody. Dusimy, aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Na każdy kotlet nakładamy pieczarki i cebulę, wierzch posypujemy startym serem

Czerwona Porzeczka
Pierogi z pieczarkami 174

sprawia, że pierogi są bardzo delikatne. Danie może być podane na obiad, ciepłą kolacją lub jako przekąska na imprezie.  Dla 2 osób Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g pieczarek 1 duża cebula szczypiorek natka pietruszki 1/2 łyżeczki tymianku (lub świeży) 1 łyżka margaryny 1 białko S&P Pieczarki i cebulę kroimy na drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy(...)margarynę. Wrzucamy cebulę i dodajemy szczyptę soli czekamy, aż się zrumieni i dodajemy pieczarki (patelni nie przykrywamy pokrywką, aby pieczarki nie puściły wody). Dodajemy tymianek. Smażymy 20min. Siekamy szczypiorek i natkę pietruszki. Dodajemy do pieczarek, mieszamy i smażymy jeszcze około 5min. Studzimy.  Ciasto francuskie przekładamy na blat (stolnice, dużą deskę) obsypany mąką. Lekko wałkujemy. Wycinamy kubkiem, miseczką, szklanką - kółka

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
"paszteciki" z pieczarkami, w makaronie 98

pieczarek, 2 cebule, 2 - 3 łyżki oleju, sól, szczypta cukru, 100 g orzechów włoskich łuskanych, 100 g sera żółtego drobno startego, 200 g spaghetti , olej do głębokiego smażenia. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju dodając szczyptę  cukru i soli. Następnie dodać pieczarki. Podsmażyć aż wyparuje cały płyn. Orzechy zmiksować, następnie dodać pieczarki(...)serze i zawijać w makaron. Smażyć w głębokim oleju. Ja podałam z pikantnym sosem piri -piri z cytryną. Sos kupiłam w "Smakach Portugalii", naprawdę świetnie zagrał z pasztecikami z pieczarek. Przepis bierze udział w konkursie organizowanego na Durszlak.pl - Fusion w kolorach #omnomnom. Makarony otrzymałam w kolorowej paczce omnomnom

królestwo garów
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami 159

Kilka prostych składników i mamy szybki i smakowity obiad. Królują w nim moje ulubione produkty: cukinia, kasza jaglana, kurczak i pieczarki. Zapiekając cukiniowe łódeczki pominęłam ser żółty i dodatek pomidorów. To była dobra decyzja, by wydobyć delikatny smak cukinii i kaszy jaglanej. Podałam je z rukolą, plastrami pomidora i sosem jogurtowym... Składniki: 2 średnie cukinie 2/3 szklanki kaszy jaglanej(...)piersi kurczaka kilka pieczarek sól, pieprz słodka papryka, zioła do pizzy 1 ząbek czosnku 1/3 pora przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, pieprz, zioła do pizzy 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka oleju ew. posiekana natka pietruszki (nie dodałam) Kaszę ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem przyprawy warzywnej. Odcedzić, jeśli nie była gotowana "na gęsto", Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić

Czerwień i błękit
Aromatyczne pieczarki po tajsku- z mlekiem kokosowym 161

Myślałam, że zaskoczę Was tym daniem, że jeszcze nikt nie wpadł na pomysł połączenia pieczarek i mleka kokosowego, odpalam Google, a tu przepisów na MOJE pieczarki w mleku kokosowym jest mnóstwo, nawet u samej Nigelli gości to połączenie! Ach, i weź tu człowieku wymyśl coś nowego, kreatywnego, coś, czego jeszcze nie było... chyba się nie da! ;) A co do samego(...)aromatyczne za sprawą świeżego imbiru, kolendry, czosnku, chili oraz mleka kokosowego. Smaki fantastycznie współgrają ze sobą, tworząc harmonijną i wyśmienitą całość, o której przygotowanie warto się pokusić :) * małe pieczarki- 400 g * cebula- 1 duża * czosnek- 3 ząbki * mleko kokosowe- 400 ml * świeża kolendra- 3-4 łodyżki * imbir- 1 łyżeczka * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * olej ryżowy- do smażenia

Kraina Miodem Płynąca
Cottage Pie - zapiekanka wiejska 196

Cottage Pie - zapiekanka wiejska... Podsmażone, wołowe mięso mielone. W towarzystwie cebuli, pieczarek i czosnku. Zatopnione w sosie pomidorowym. Przykryte przypieczoną pierzynką z puree ziemniaczanego. Pyszna, mięsna zapiekanka. Smacznego!   Składniki: Warstwa mięsna: 500 g mięsa mielonego, wołowego; 250 g pieczarek; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka(...)oregano; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Puree ziemniaczane: 1 kg ziemniaków; 125 ml mleka; 1 łyżka masła; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Cebule obrać, drobno posiekać. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać plasterki marchewek. Wymieszać

Gospodyni Miejska
Pasta jajeczna z pieczarką. Klasyka do piątkowych kanapek - troszkę inaczej. 160

może się znudzić, jeśli przygotują ją 3-4 kobitki naraz. Postanowiłam więc moją pastę na piątkowe śniadanie udziwinić. Czy warto było?: Składniki: 4 jaja gotowane na twardo 2 spore pieczarki 1 łyżeczka drobno siekanej czerwonej cebuli 1 łyżka siekanego szczypioru 2 łyżki tartego sera żółtego Przygotowanie: Ugotowane jaja kroimy w drobniutką kostkę. Pieczarki kroimy w plastry i przysmażamy na maśle(...)Doprawiamy dość intensywnie solą i pieprzem oraz zakrapiamy cytryną (lub sokiem z kiszonych ogórków (by pieczarki pozostały jasne). Ostygnięte pieczarki kroimy drobniutko. Dodajemy posiekaną cebulkę, szczypior i starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy majonez do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pasta gotowa. Pieprzu nie należy szczędzić, tak by pasta była wyrazista. Według mnie pieczarka z jajem świetnie się komponują

Kuchnia po mojemu
Jajka z pieczarkami 190

Dzisiaj proponuję Wam proste, ale za to smaczne ich podanie.  Jajka podane na talerzu do jajek z kolekcji Jesień z Porcelana Bogucice. Składniki: 5 jajek 300 g świeżych pieczarek*  2 łyżki oleju 1-2 łyżki majonezu 2 łyżki pokrojonego szczypiorku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać z skorupki, przekroić na pół. Pieczarki zetrzeć(...)tarce na dużych oczkach. Na patelni podgrzać olej dodać starte pieczarki, podsmażać do odparowania wody i ostudzić. Do miski przełożyć żółtka z jajek i rozgnieść widelcem. Dodać zimne pieczarki, majonez, szczypiorek i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełnić połówki jajek. *Pieczarki powinny być dobrze odparowane by nie rozrzedzały masy

Ala piecze i gotuje
Nadziewane Jajka 213

każdym razem mogą wyglądać i smakować inaczej, ilość kombinacji składników jakie możemy wykorzystać do nadzienia jest ogromna. Poniżej kilka pomysłów na farsze do jajek. Farsz pieczarkowy Składniki: jajka pieczarki cebula sól pieprz majonez musztarda oliwa Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż pieczarki(...)będą miękkie i odparuje cały płyn, ostudzić. Jajka przekroić na pół wzdłuż, wyciągnąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać pieczarki, odrobinę musztardy i majonezu, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Farszem wypełnić miejsce, które zostało po żółtkach. Farsz z Awokado I Składniki: jajka do faszerowania + dodatkowe jajko do farszu awokado sok z cytryny majonez sól pieprz Wykonanie: Jajka ugotować

Mama Gotuje
Tort naleśnikowy 152

starty żółty ser do posypania tortu ½ pęczka natki pietruszki nadzienie ze szpinaku: 1 kg świeżego szpinaku 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól pieprz nadzienie pieczarkowe: ½ kg pieczarek 2 cebule olej sól pieprz nadzienie z pomidorów: 2 pomidory 2 cebule oliwa z papryczką chilli lub zwykła oliwa i papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz słodka mielona(...)swoją objętość o co najmniej połowę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo startą gałkę muszkatołow ą, sól  i pieprz. Smażyć aż odparuje cała woda. 3. Przygotować nadzienie z pieczarek: Pieczarki obrać i pokroić w plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż cały płyn odparuje. 4. Przygotować nadzienie

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania