pieczarki - 22435 przepisów (strona:216/1496)

Bakłażany faszerowane soczewicą i pieczarkami 137

także mięsożercom. Mężuś tak zajadał że nawet nie wyczuł, że tam nie ma mięsa. składniki: 2 bakłażany po ok 450 g 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 120 g pieczarek olej sól,pieprz ser żółty do posypania Bakłażany dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Ponacinać miąższ w kostkę ale nie przecinać do samej skórki. Oprószyć solą i pieprzem oraz(...)papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 25 minut, funkcja termoobieg. Po upieczeniu wystudzić. Soczewicę ugotować i wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki. Wszystko razem smażyć aż pieczarki odparują płyny. W międzyczasie łyżką wydrążyć miąższ

Monia miesza i gotuje
Pieczarkowe kule (na grilla) 181

Niecodzienna przekąska, którą możemy zaserwować podczas spotkania w ogrodzie. Wypełnione farszem pieczarki, otulone boczkiem i upieczone na grillu są ciekawą odmianą, a posmakują każdemu. Do tego ulubione sosy (u mnie kukurydziany) i szklaneczka zimnego piwka- jak ktoś może ;) Składniki: 8 pieczarek 200g mielonego mięsa wołowego 16 plastrów szerokiego boczku wędzonego (ew. gotowanego) 1 puszka kukurydzy (ok 300g) 1 ząbek czosnku(...)małym ogniu. Gdy lekko odparuje dolewamy słodką śmietankę i dodajemy starty imbir. Podgrzewamy do delikatnego zgęstnienia, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Miksujemy i pozostawiamy do przestudzenia. 2. Pieczarki myjemy, odrywamy ogonki, solimy. Ogonki miksujemy wraz z czosnkiem i dodajemy do mięsa wraz z serem żółtym. Mieszamy całość i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy główki pieczarek

Kuchnia w czekoladzie
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 198

startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i zapiekamy, żeby ser się rozpuścił. Ozdabiamy świeżymi gałązkami tymianku. Francuską zupę cebulową podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Pieczarki faszerowane serem owczym po rumuńsku 500 g pieczarek (8 - 10 sztuk) 250 g sera owczego, np. bryndzy 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego odtłuszczonego sera żółtego  ½ pęczka szczypioru(...)gałązki koperku sól świeżo mielony pieprz 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Pieczarki myjemy, oczyszczamy i delikatnie usuwamy trzonki. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie nacieramy 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek. Odstawiamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki

My Chcemy Jeść
SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI I PIECZARKAMI 127

Sałatki to niezastąpione danie na przyjęciach i większych imprezach. Dzisiaj pomysł na pyszną sałatkę z marynowanymi pieczarkami, ziemniakami i szynką.                                                                     SKŁADNIKI :  5-6 ziemniaków ugotowanych(...)mundurkach 2 marchewki, ugotowane 1 duży słoik marynowanych pieczarek 1 puszka groszku 200 g chudej, wędzonej szynki, polędwicy lub kabanosów 4 jajka ugotowane na twardo 1 por, biała część 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Makaron z sosem z pieczarek i suszonych pomidorów 136

Makaron z bardzo aromatycznym sosem z pieczarkami, suszonymi pomidorami i oliwkami. Podstawę sosu stanowi śmietana i parmezan. Podaję składniki dla ok. 4 osób. 500 g pieczarek 1 duża cebula 400 g śmietany 22% 200 g parmezanu 1/2 szklanki mleka kilka suszonych pomidorów w oleju 1/2 szklanki zielonych oliwek garść liści świeżej bazylii garść liści świeżego oregano olej do smażenia(...)płaska łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 4 porcje makaronu Pieczarki i cebulę posiekać w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Smażyć na średnim ogniu aż pieczarki dobrze się zrumienią i wyraźnie zmniejszą objętość. Parmezan utrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. Dodać na patelnię, zmniejszyć ogień i dokładnie wszystko wymieszać. Do gotującego

Bullio
Jajko (po)sadzone na warzywach 198

Danie jest kolorowe i tak pyszne, że mogłabym je jeść codziennie :) Składniki na 1 porcję: 1/2 opakowania zielonej fasolki szparagowej (u mnie cięta i mrożona) 1 jajko 3  pieczarki 3 suszone pomidory (Sottile Gusto - Biedronka) pieprz 3 łyżki oliwy - do smażenia Przygotowanie: Pomidory kroimy w paski. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Zamrożoną fasolkę wrzucamy na rozgrzaną patelnię(...)łyżką oliwy - smażymy ok. 5 min. W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy pieczarki (ja rozkładam dookoła robiąc na środku miejsce na jajko).  Kiedy pieczarki lekko się przesmażą to odwracamy je na drugą stronę i teraz wrzucamy jajko - doprawiamy pieprzem i całość smażymy do momentu ścięcia się białka. Na talerzu rozkładamy fasolkę

Alutka-Gotuje
Euro 2016: pieczarki faszerowane serem owczym po rumuńsku 157

Dziś kolejny mecz Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Na stadionie w Lionie mecz o wszystko zagra Rumunia i Albania. Proponuję lekkie i smaczne danie, które pochodzi z kuchni rumuńskiej. Pieczarki faszerowane serem owczym - c iuperci umplute cu brinza - umilą niedzielny wieczór meczowy. Składniki 500 g pieczarek (8 - 10 sztuk) 250 g sera owczego, np. bryndzy 2 ząbki czosnku 3 łyżki(...)startego odtłuszczonego sera żółtego  ½ pęczka szczypioru 4 gałązki koperku sól świeżo mielony pieprz 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Pieczarki myjemy, oczyszczamy i delikatnie usuwamy trzonki. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie nacieramy 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek. Odstawiamy. Ser żółty ścieramy

My Chcemy Jeść
Potrawka z brązowych pieczarek i kiełbasy 191

Pieczarka brązowa - twardsza od białej o bardziej intensywnym aromacie. Zawiera witaminy D i B2 a także związki mineralne, które działają antystresowo i wzmacniająco. Polecam na obiad :) Dzięki przesmażonym brunatnym pieczarkom na klarowanym maśle otrzymujemy niezwykły aromat, a zapach roznosi się po całej kuchni. Od razu jest się głodnym:) Podawaj z makaronem lub ryżem. Możesz też smakować to danie(...)bułeczką. Składniki: 250 g brązowych pieczarek (jeśli nie możecie dostać zastąpcie je białymi) 2 małe cebule 250 g kiełbasy 2 suszone pomidory 150 g jogurtu naturalnego gęstszego, np. Bakoma 1 łyżeczka musztardy sarepskiej łyżka masła klarowanego do smażenia mały pęczek świeżego kopru sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia i lubczyk Wykonanie: Pieczarki umyj, pokrój w plasterki, kiełbasę też

Zasmakuj Kuchni
Tortille z kurczakiem, serem i pieczarkami 199

Bogato nadziane placki tortilli z soczystym kurczakiem, pieczarkami i zapieczonym serem. Chrupkości nadają świeże warzywa. 4 placki tortilli śr. 30 cm 400 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 150 g pieczarek 150 g żółtego sera 1/2 czerwonej papryki 2 pomidory 1 ogórek 8 łyżek sosu czosnkowego Filet z piersi kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa(...)Pieczarki kroimy w pół plasterki. Kurczaka z pieczarkami smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni.  Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.   Świeże warzywa, pomidor, ogórek i paprykę kroimy w kosteczkę. Na płatach tortilli rozsmarowujemy łyżkę sosu. Układamy kurczaka z pieczarkami, świeże warzywa i ser. Zawijamy w rożek. Górę posypujemy serem. Placki lepiej zawinąć w folię aluminiową, wtedy

VioletoweKucharzenie
Makaron za Sosem Pieczarkowym 121

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: 12 pieczarek 1 czerwona Cebula 10 dag sera żółtego tartego pęczek pietruszki kolendry jogurt naturalny ok 500 ml 1/2 szklanki wody sól ,pieprz,chilli 1 łyżka masła   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Na patelni rozgrzewam masło, dodaję cebulę i podsmażam. Pieczarki kroję w plastry i wrzucam do cebuli. Dodaję pieprz,sól i chilli. Wszystko mieszam(...)smażę dalej ok 5 min. Do pieczarek dolewam pół szklanki wody i zaczynam dusić. Po ok 3 minutach dodaję ser żółty mieszając aż się rozpuści. Międzyczasie gotuję makaron. Pietruszkę oraz świeżą kolendrę drobno siekam i dodaję do pieczarek. Pieczarki ściągam z palnika j dodaję jogurt. Mieszam. Na wyłożony makaron wylewam sos. Podaję od razu. Smacznego

Gotowanie Patki
Risotto z pieczarkami i szparagami 158

związku, iż młode warzywa zasypują stragany i sklepowe półki dzisiaj postawiłem  na młode, pachnące i kuszące pod każdym względem szparagi, a jako dodatek niezawodne risotto, dzisiaj z pieczarkami i czosnkiem, odrobiną estragonu i koprem, a to wszystko na naparze z zielonej herbaty w towarzystwie szparagów. Do przygotowania całego dania potrzebne będą nam: pęczek młodych szparagów 5-6 średniej wielkości(...)pieczarek 4-5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka śmietany 18%  garść drobno posiekanego świeżego kopru odrobina świeżego lub suszonego estragonu 200g ryżu arborio 500 ml naparu z zielonej herbaty 2 łyżki masła 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Na początku zalejcie zieloną herbatę wrzątkiem, przykryjcie i odstawcie na minimum 10 min. Pieczarki myjemy i obieramy

Kuba Gotuje
Kapusta z grzybami 145

Święta nie mogą obejść się bez kapusty z grzybami. W tym przepisie królują pieczarki i dobra kiszona kapusta. Składniki: 1 kg dobrej kapusty kiszonej z marchewką 1,5 kg pieczarek 3 duże cebule 2 szklanki wody 3 łyżki masła 1 łyżka oleju szczypta cukru sól pieprz Kapustę wrzucamy do dużego garnka, wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu(...)czasie obieramy pieczarki i cebulę, kroimy. Na patelni podgrzewamy olej z jedną łyżką masła. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, cebulkę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Do delikatnie podsmażonej cebulki dodajemy pokrojone niezbyt drobno pieczarki. Nie spiekamy zbyt mocno. Pieczarki dodajemy do kapusty. Kapustę z grzybami najlepiej jest podgotowywać kilka razy, a krótko, na małym ogniu. Przy końcowym podgrzewaniu dodajemy

Kocham Czekoladę
Łazanki z boczkiem i pieczarkami 177

każdym domu. Teraz kuchnia jest nieco bardziej wymyślna, urozmaicona i bardzo zmodyfikowana, a do starych, zwykłych potraw wracamy dość rzadko. Dziś proponuję przepis na łazanki z boczkiem i pieczarkami. Boczek oczywiście zastąpić możecie kiełbasą, a pieczarki pominąć i też będzie pysznie Składniki na łazanki: 250g makaronu łazanki 400g boczku wędzonego, lub kiełbasy 2 cebule 500g kapusty kiszonej łyżka koncentratu pomidorowego(...)opcjonalnie ) 2 ząbki czosnku kilka pieczarek pieprz i majeranek do smaku Przygotowanie łazanek: W głębokim garnku podmsażamy boczek pokrojony w średnią kostkę. Kiedy będzie już ładnie podsmażony, dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki i czosnek. Podsmażamy wszystko razem. Makaron gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu. Kapustę siekamy drobno i przekładamy do garnka z kiełbasą i dodatkami, smażymy całość

NiePieprz.pl
Risotto parboiled z pieczarkami. 122

Składniki: 200 g ryżu parboiled około 1,5 l bulionu drobiowego 500 g pieczarek 1 pęczek koperku 1 cebula 100 g mozzarelli sól, pieprz, czosnek granulowany masło 5 łyżek śmietanki 18% Pieczarki kroimy w kawałki, cebulę w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na maśle, kiedy pieczarki nam zmiękną doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Smażymy do wyparowania całej wody(...)pieczarek. Ryż płuczemy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z około 20 g masła i chwilę podsmażamy Następnie zalewamy 1 chochlą bulionu, kiedy ryż wypije cały bulion dolewamy następną porcję rosołu, czynność powtarzamy do miękkości ryżu. Kiedy będzie już miękki dolewamy do niego śmietankę. Dodajemy pieczarki i pokrojoną w kosteczkę mozzarellę, posypujemy koperkiem i dokładnie mieszamy.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Naleśniki z pieczarkami i ryżem 204

Kiedyś znalazłam na internecie przepis na naleśniki z pieczarkami i ryżem. Ja postanowiłam je jeszcze dodatkowo zapiec w piekarniku i dzięki temu były bardzo dobre. Na pewno zagoszczą w moim domu na stałe. Składniki: -  naleśniki   (lub wg. własnego przepisu) - 500 g pieczarek - 50 g ryżu  - 150 g sera żółtego ( ja dałam mozzarellę ) - 1 cebula  - sól(...)pieprz - olej Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oczyszczone pieczarki dzielimy na dwie części. Pierwszą kroimy w kostkę i smażymy na patelni. W międzyczasie trzemy na tarce o grubych oczkach pozostałe i dokładamy do smażących się już pieczarek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pieczarek i smażymy do zeszklenia się cebuli. Po usmażeniu mieszamy z ryżem, przyprawiamy pieprzem

Kulinarne życie

Proponowane wyszukiwania