Świąteczna pieczeń drobiowa z mielonym, pieczarkami i papryką konserwową. Pieczeń jest bardzo dobra zarówno na zimno jak na ciepło. Zrobiłam ją z udek wyluzowanych które nadają się do tego idealnie. 1 kg udek wyluzowanych/8 sztuk/ 6 plastrów papryki konserwowej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 30 dkg pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz(...)papryka słodka, papryka wędzona 1 łyżeczka przyprawa do drobiu papryka ostra olej rzepakowy 2 łyżki sosu pomidorowego Cebulę i czosnek drobno kroję. Pieczarki myję i kroję. Cebule i czosnek przesmażam na oleju, dodaję pieczarki i dalej smażę. Dwa udka i pieczarki mielę maszynką do mięsa. Do mielonego, dodaję jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, paprykę wędzoną i paprykę słodką, przyprawę
wesoła kuchniaprostu pakuję do pojemników czyste kawałki różnych mięs (z rosołu, z pieczeni, itp.), opisuję i mrożę. Gdy nachodzi mnie ochota (ostatnio dość często), wyjmuję paczki z zamrażarki, dokupuję wątróbkę, pieczarki i do dzieła. Czym więcej gatunków mięs, tym smaczniejszy pasztet. Można przygotować go na bazie samych mięs drobiowych, można z dodatkiem cielęciny, to ciągle wersja fit, ale można też dodać(...)mięs (u mnie gotowane i smażone: cielęcina, perliczka, kurczak, gęś, kaczka, ostatnio też szynka wieprzowa) - 3-5 jajek (zwykle daję 5, ale ostatnio miałam tylko 3 i wystarczyły) - 250g pieczarek - 500g wątroby drobiowej - 1 duża lub 2 mniejsze cebule - 3 ząbki czosnku - 110-300g ugotowanych warzyw z rosołu lub tak jak miałam ostatnio warzywa w paski (pozostały od obiadu
Smaczne ZdrowePieczona ryba z dodatkiem podsmażonych z cebulką pieczarek oraz tartym serem, to fajny, prosty i szybki pomysł na obiad. Na 2-3 porcje: 1 filet z miruny 4-5 pieczarek 1 cebula sok z cytryny tarty żółty ser (u mnie gouda i red cheddar) mielona słodka papryka curry granulowany czosnek sól, pieprz masło klarowane Opłukany i osuszony ręcznikiem papierowym filet(...)jednej strony szczyptą curry oraz granulowanym czosnkiem. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 15-20 minut. Pieczarki kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy klarowane masło, wrzucamy pieczarki oraz cebulę. Smażymy do zrumienienia. Na koniec doprawiamy słodką papryką, solą oraz pieprzem do smaku. Na upieczonych
Smaki Na TalerzuJamie gotuje po włosku", bo czas na odświeżenie mojej kulinarnej biblioteczki. Dzisiaj w moim przepisie króluje nowy dla mnie ser czyli pecorino romano. Włoskim makaron, włoskie pomidory, ser, pieczarki, oliwa i suszone zioła, banalnie prosty i smaczny przepis. Spaghetti z pomidorami i pieczarkami z pecorino / 2 porcje Składniki: 200 g makaronu spaghetti 200 g pomidorów w całości z puszki(...)garść malutkich pieczarek 1/2 szklanki startego sera pecorino romano 2 szczypty suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 szczypta ostrej papryki w proszku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku szczypta cukru (jeśli pomidory będą kwaskowate) skórka z parmezanu Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na patelnię
Moja smaczna kuchniaWegetariańskie kotleciki z fasoli, batata, i pieczarek. Są fajną alternatywą dla osób nie jedzących mięsa i nie tylko. Muszą być dobrze doprawione wtedy zyskują na smaku. Można się nimi zajadać i na ciepło i na zimno. Nie tylko mięsne kotleciki mogą być dobre. Weganie pomijają jako. 1 i 1/2 szklanki fasoli ugotowanej 1 batat 30 dkg pieczarek 1 jajko(...)łyżki bułki tartej sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku papryczka chili olej rzepakowy 1 cebula 2 ząbki czosnku Pieczarki myję, osuszam i ścieram na tarce jarzynowej. Cebule i czosnek kroję drobno i przesmażam na oleju. Dodaje pieczarki i dalej przesmażam. Batata obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Pieczarki, batata przekładam do miski
wesoła kuchniaPieczeń z mielonego mięsa z pieczarkami może być fajną alternatywą dla pieczeni rzymskiej. Z pewnością fajnie jest urozmaicać swoje menu, a taka pieczeń to nic skomplikowanego. Najtrudniejszy moment to zwinięcie rolady i przeniesienie jej do formy, ale wierzę, że sobie pięknie z tym poradzicie:);) około 800-900 g mięsa mielonego wieprzowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 2-3 łyżki(...)posiekanej drobno natki pietruszki 2 małe jajka przyprawa do mięsa mielonego 1-2 łyżki bułki tartej 400-500 g pieczarek kilka cienkich plastrów surowego boczku sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę. Połowę podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Łączymy w misce z mięsem mielonym. Odstawiamy aż cebula lekko się przestudzi. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz
Smaki Na Talerzujajka, ale zmniejszenie spożycia mięsa przyszło mi zadziwiająco łatwo. Cieszy mnie także szersza wege oferta produktów dostępnych w sklepach. Te kotlety powstały w ramach czyszczenia lodówki. Kupiłam ostatnio opakowanie pieczarek, zużyłam z niego kilka sztuk, a bardzo nie lubię marnować jedzenia, więc musiałam je jakoś przerobić. W szafkach zawsze mam różne mąki i strączki, więc wykombinowałam kotlety. Wyszły tak dobre(...)przepisem. Możesz je podać w bułkach z ulubionymi dodatkami jako burgery, lub podać z surówką i kaszą lub ziemniakami. Składniki na 9 sztuk: 1 szklanka czerwonej soczewicy (190g) 200g pieczarek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej* 1/3-1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 1 jajko 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
Fabryka pomysłówDelikatny gulasz cielęcy z pieczarkami zapiekany pod ciastem francuskim, n iby zwykłe danie, a jakże zaskakujące smakiem i wyglądem. Może być świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny a podany w pojedynczych kokilkach zyskuje bardziej elegancki wygląd. **** Lo spezzatino di vitello con funghi champignon in gabbia di pasta sfoglia, è un piatto semplice ma allo stesso tempo sorprendente(...)ottima idea per il pranzo di tutta la famiglia, specie se servito in pirofile monoporzione, che conferiscono un aspetto più invitante e raffinato. SKŁADNIKI 400 g cielęciny 400 g pieczarek 40 g m ą ki pszennej 150 ml bulionu warzywnego 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 2-3 gałązki natki pietruszki oliwa
La grande e la piccola cuocaróżnymi dodatkami (groszek, papryka itp.), które zdecydowanie w tym daniu są zbędne. Wołowina jest bardzo smacznym mięsem i wystarczy, że jej smak jest podkreślony musztardą, a dodatkiem są pieczarki i śmietana, która tworzy pyszny sos o aksamitnej konsystencji. U mnie boeuf Strogonow cieszy się dużym powodzeniem i wszyscy chętnie go jedzą. Przygotowuję go na bardziej odświętne obiady, gdyż jest łatwy(...)porcji: 8 porcji Czas przygotowania: 50 - 60 minut Składniki na boeuf Strogonow: 1,2 kg polędwicy lub udźca wołowego (u mnie udziec) 3 cebule 4 ząbki czosnku 700 g pieczarek 4 ogórki kiszone 4 łyżki musztardy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml śmietany 30% 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz
Kuchcik gotujegotowa. Zioła, przyprawy, olbrzymią rolę w daniach odgrywają, bo smaku całości dodają. Odpowiednio skomponowane, nawet najprostsze danie potrafią zaczarować, i naprawdę będą dobrze smakować. Polecam moje risotto z pieczarkami i koperkowymi polędwiczkami, które jest niebanalne, w smaku idealne, które kremowością zaskakuje i dzięki odpowiednim dodatkom świetnie smakuje. Składniki: marynata: 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego(...)pieprzu czarnego, 1 łyżka Vegety Natur z koperkiem , ponadto: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 0,5 kg, 500 g białych pieczarek, 3 cebule dymki (ze szczypiorkiem), 4 łyżki oleju rzepakowego, 500 g ryżu risotto, 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu, duży pęczek świeżego koperku, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 2 łyżki małych kapary, 1 płaska łyżeczka garam masala, ok. 1200 ml bulionu
Moniki Smakołykiwszystko z dodatkiem jednego z moich ulubionych serów stworzyło bogatą i spójną w smaku kompozycję. Zielone, szpinakowo-miętowe naleśniki wypełniłam rukolą i pleśniowym serem kozim. Podałam je z pieczarkami i pomidorkami podsmażonymi na cytrynowym maśle. Do tego szczypta (a może kilka) naturalnych przypraw, świeże truskawki, świeże zioła i można rozkoszować się przepysznym i kolorowym daniem. Na zdrowie! naleśniki: dwie garści(...)sałatek i dipów odrobina oleju do natłuszczenia patelni nadzienie: 100 g rukoli 150 g sera pleśniowego koziego dodatkowo: łyżka masła klarowanego łyżka soku z cytryny 250 g mini pieczarek 400 g pomidorków koktajlowych łyżka przyprawy Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów kilka truskawek łyżeczka czarnuszki świeża bazylia świeża mięta Szpinak i miętę dokładnie myjemy. Miksujemy go z woda i mlekiem
Mienta blogKochani przygotowania do świąt ruszyły pełną parą. Dziś pobawiłam się troszkę i ulepiłam uszka z pieczarkami. Wystarczą chęci i odrobina czasu, bo ich przygotowanie wcale nie jest bardzo pracochłonne (zależy ile ich lepimy ;)). Idealne do barszczu. Uszka przygotowuję nie tylko na Wigilię, jednak w ten dzień obowiązkowo goszczą na moim stole. Składniki na około 70 uszek: * 1 szklanka mąki(...)pszennej+ ewentualnie do podsypania * około pół szklanki ciepłej wody * 1 żółtko * pół płaskiej łyżeczki soli Farsz: * pół kg pieczarek * sól, pieprz do smaku * odrobina masła do podsmażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto do uszek łączyć ze sobą (wodę należy dolewać stopniowo), zagnieść ciasto, przykryć je ścierką i odłożyć na około 15 minut, by odpoczęło. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych
Zrób to smaczniePaszteciki z pieczarkami są zawsze u mnie na święta. Podaję je z czerwonym barszczem. Można je przygotować wcześniej zamrozić po upieczeniu i wystudzeniu. Najlepiej rozmrażać w piekarniku lub mikrofali. Niedługo już święta, a przed nami dużo pracy, gotowania, pieczenia. Lubię świąteczną atmosferę, ubieranie choinki, zapachy pieczonych ciastek i ciast. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na ciasta kremowe, pierniki, serniki, makowce(...)świeżych drożdży 1 łyżka cukru 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 3 żółtka 100 g roztopionego masła 400 g mąki pszennej (plus 2 łyżki na posypywanie) Farsz 800 g pieczarek 2 cebule sól pieprz 2 łyżki masła klarowanego Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.Masło rozgrzać w rondlu Podsmażyć chwilę cebulę, a następnie
O kuchni z uczuciemSkładniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - 8 pieczarek (ok. 160 g), - pół szklanki mleka (ok. 125 ml), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20 g), - przyprawy: domowa kostka warzywna, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na maśle. 2. Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki(...)domową kostkę warzywną, szczyptę soli i pieprzu. 3. Całość dusimy kilka minut. 4. Pieczarki miksujemy na gładki krem. 5. Do pieczarek dodajemy mleko (jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodajemy przegotowaną wodę). 6. Krem pieczarkowy podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posiekaną natką pietruszki. Krem pieczarkowy jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z pieczarek), który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednej
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach