zupa jarzynowa powinna zawierać warzywa, które dopiero pojawiły się na grządkach, są młodziutkie, pełne witamin i smaku lata. Tak powstaje pyszna zupa. Co potrzeba: 3 udka kurczaka, 8 dużych pieczarek, 1 mała cukinia, 1/4 dużego selera, Duża garść fasolki szparagowej, 2 duże marchewki, 1 większa kalarepa, 1/4 główki mniejszej młodej kapusty, 3 średnie ziemniaki, 3 ząbki czosnku, 2 płaskie łyżki(...)pokrojoną w drobniejszą kostkę, marchewkę pokrojoną w ćwierćplasterki. Wlewamy 2 litry wody, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kucharka, zmniejszamy płomień. Przykrywamy pokrywką, gotujemy na mniejszym płomieniu. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy drobno, smażymy na patelni z 1 pełną łyżką masła. Pod koniec smażenia dodajemy 2 szczypty soli i 1 szczyptę pieprzu. Gotowe pieczarki przekładamy do zupy. Cukinię kroimy w drobną
Bułka z ChlebemBardzo lubię takie lekkie, bezmięsne kotleciki . Dziś kolejna ich wersja z dodatkiem pieczarek oraz kolorowej papryki. Takie kotleciki mogą być fajnym bezmięsnym daniem obiadowym albo pyszną kolacją. Smakują tak samo pysznie zarówno na zimno jak i na gorąco. Składniki: (na 11 niewielkich kotlecików) 7 jaj ek ugotowanych na twardo 2 jajka (surowe) 300 g pieczarek 2 cebule(...)ścieramy na tarce, na oczkach. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę, kiedy się zezłoci dodajemy posiekany czosnek i pokrojone drobno papryki. Smażymy całość chwilę po czym dodajemy pokrojone pieczarki. Mieszamy podsmażamy, aż woda, która puściły pieczarki odparuje. Lekko solimy i pieprzymy. Studzimy. W dużej misce mieszamy starte jajka, przesmażone pieczarki z cebulką i papryką, posiekany szczypiorek oraz przyprawy: sól
Walijskie PichcenieMagda Wołowina po burgundzku może nie należy do najszybszych możliwych sosów, ale zdecydowanie jest warta czekania. Jej pyszny, wyrazisty, z rozpadającymi się kawałkami mięsa, słodką marchewką i aromatyczną pieczarką. Wszystko to łączy sos na bazie czerwonego, wytrawnego wina i to cały sekret tego wspaniałego dania. Dla mnie to propozycja na naprawdę wyjątkowy obiad, podany z jedwabistym purée z ziemniaków(...)masłem i mlekiem. Składniki (na 4 duże porcje): 1kg wołowiny 150g wędzonego boczku 400g średniej wielkości pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 cebulki dymki 3 marchewki 250ml czerwonego, wytrawnego wina – użyłam 500ml bulionu wołowego 100ml passaty pomidorowej 2 listki laurowe sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju posiekana natka pietruszki do posypania łyżka
Smaczna StronaPrzepis na risotto z pieczarkami w occie balsamicznym Risotto, jest to dla mnie jedno z tych dań, które przygotowuje się najprzyjemniej. W trakcie, gdy ryż spija bulion, ja mam czas, żeby przygotować dodatki, które wzbogacą całe danie. Tym razem postawiłem na risotto z pieczarkami w occie balsamicznym. Towarzystwa pieczarkom dotrzymały suszone pomidory i zielona pietruszka. Jak dla mnie… Petarda(...)Risotto z pieczarkami – kilka porad Masło roślinne możesz zrobić samodzielnie lub kupić. Jeśli nie masz masła, możesz użyć np. zwykłego oleju rzepakowego. Ilość octu balsamicznego zależy od tego, czy i jak bardzo go lubisz. U mnie były to 2 łyżki. Do zdjęcia trafiło tylko kilka plasterków pieczarek. Ty sobie ich nie żałuj, bo WYMIATAJĄ! Jeśli lubisz takie dania
BlendmanBakłażany faszerowane kaszą i warzywami. Lubicie bakłażany? Dzisiaj w wyjątkowej wersji obiadowej bakłażany faszerowane kaszą bulgur i warzywami (cebula czerwona, pieczarki, papryka, pomidory koktajlowe i ajvar), oraz odrobiną boczku . Całość doprawiłam skomponowana przeze mnie mieszanka przypraw z płatków chili, ziarnistego pieprzu, różowej soli, tymianku i oregano), wykorzystałam też twardy ser z ziołami, który przywiózł mi syn z Holandii. Faszerowany bakłażan(...)Zdrowy, smaczny, wygląda apetycznie, a nie wymaga dużo pracy. Składniki na 3 porcje po 2 połówki bakłażana na osobę: 3 średnie bakłażany ½ szklanki bulgur 1 kopiasta łyżka ajvaru puszka pieczarek 1 czerwona cebula 1 żółta papryka 1-2 łyżki chudego, siekanego boczku wędzonego domowa ognista mieszanka przypraw (płatki chili, pieprz ziarnisty, sól różowa, oregano, tymianek) olej twardy ser Jak zrobić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodanych składników przygotowałam ok. 8 naleśników. Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 1 jajko 3 łyżki oleju szczypta soli 16 plastrów wędliny 16 plastrów żółtego sera ok. 16 pieczarek 1 duża cebula 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżki sosu sojowego olej do smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Łączymy ze sobą mleko(...)mąkę, jajko, olej i sól - smażymy naleśniki. 2. Pieczarki kroimy w pół-plastry, a cebulę w piórka. 3. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. 4. Dodajemy pieczarki i smażymy ok. 3 minuty. 5. Dodajemy bazylię, granulowany czosnek, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 6. Smażymy
Prosto z KotłaMówi się, że pieczarka to nie grzyb a śledź to nie ryba- znaczy można jeść. U mnie w domu pieczarkowa bywa , a że teraz można kupić całkiem ładne pieczarki postanowiłam ją popełnić. Zdaję też sobie sprawę , że dla niektórych pieczarkowa z ziemniakami to profanacja - proszę zachować otwarty umysł i spróbować i tak . Moja kuchnia - jak sama nazwa wskazuje niesie(...)sobą całą gamę emocji - również zaskoczenie. Porcję podaję na duży 3,5l garnek - jak się gotuje to można i na dwa dni. Składniki : - 1,5 kg pieczarek białych - 3 duże cebule - 1 duża marchewka - kawałek korzenia selera - 6- 7 dużych ziemniaków - 2-3 łodygi selera naciowego wraz z listkami - 1 duża pietruszka - 2 łyżki masła - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Kuchnia Pełna EmocjiUwielbiana zupa w moim domu, pyszne, aromatyczne pieczarki zaprawione słodką śmietanką. Nic, tylko jeść i brać dokładkę Co potrzeba: 2 ćwiartki z kurczaka mniejsze, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/8 średniego selera, 500 g pieczarek, 200 g śmietanki 30% słodkiej, 4 mniejsze ziemniaki, Przyprawa Kucharek, 2 łyżki masła, Pieprz, sól Wykonanie: Do garnka, najlepiej z podziałką, dajemy umyte ćwiartki kurczaka, marchewkę(...)kostkę, zalewamy zimną wodą do 2,5 l, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 2 pełne łyżeczki kucharka, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień, gotujemy 1,5 godziny. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy w plasterki razem z ogonkami, smażymy na patelni z rozgrzanym masłem. Mieszamy często, żeby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dajemy płaską łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu. Usmażone pieczarki
Bułka z Chlebemprostu pierogi z mięsem , pierogi z mięsem i kaszą gryczaną , różnego rodzaju paszteciki , pierogi ruskie , pasztet z makaronu włoskiego i wiele innych. Dzisiaj proponuję pierogi z mięsa z pieczarkami. nadzienie: 450 g mięsa wołowego gotowanego, 2 cebule, 500 g pieczarek, sól, cukier, pieprz świeżo zmielony, 200 ml bulionu, tłuszcz do smażenia (u mnie masło), ciasto: 300 ml mąki(...)ciepłej wody, 2 łyżki roztopionego gorącego masła, szczypta soli Cebule pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić, w razie potrzeby obrać. Pokroić. Cebulę poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Następnie dodać pieczarki i przesmażyć. Mięso zemleć razem z pieczarkami z cebulą. Zmielone mięso przełożyć na patelnię, wlać bulion, doprawić solą, pieprzem i poddusić. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać
królestwo garówSałatka z szynką i pieczarkami marynowanymi to sałatka bardzo prosta i szybka do zrobienia. Nie trzeba specjalnie się natrudzić by ją przygotować. Ja osobiście uwielbiam szynkę konserwową i pieczarki marynowane, więc takie połączenie jak dla mnie jest idealne. Kupiłam szynkę i ser w plastrach. Plastry sera były odrobinę grubsze niż te szynki. Te składniki pokroiłam … Czytaj dalej Sałatka(...)szynką i pieczarkami marynowanymi Artykuł Sałatka z szynką i pieczarkami marynowanymi pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąSKŁADNIKI: · 500 g filetów z kurczaka/ indyka · 400-500 g pieczarek · ok. 300 g groszku mrożonego · 1 średnia cebula · 1 ząbek czosnku · 2 cebule(...)Przygotować składniki: Filety z kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do miski i odstawić. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę, odstawić. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić. Przełożyć do misy. W większym garnku, na średnim ogniu podsmażyć cebulkę na maśle. Po chwili dodać czosnek i chwilę podsmażyć. Dorzucić mięso, doprawić solą i pieprzem
Calzonella.comjajek więc na pewno spodoba się wielu osobom, a żeby było jeszcze zdrowiej możemy podać ją ze swoją ulubioną surówką. Składniki na 3 osoby: 800 g ziemniaków 300 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szkl bulionu warzywnego Vegeta Natur (może być z kostki) 1/2 szkl kwaśnej śmietany 18 % 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej(...)smażenia 1 łyżeczka masła 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w skórkach tak przez około 20-25 minut. 2. W czasie gdy ziemniaki się gotują obieramy i ścieramy pieczarki na tarce lub kroimy w plasterki. 3. Na patelni przesmażamy cebulkę oraz drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy pieczarki doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż woda odparuje
Gotowanie...to proste !Święta nie mogą obejść się bez kapusty z grzybami. W tym przepisie królują pieczarki i dobra kiszona kapusta. Składniki: 1 kg dobrej kapusty kiszonej z marchewką 1,5 kg pieczarek 3 duże cebule 2 szklanki wody 3 łyżki masła 1 łyżka oleju szczypta cukru sól pieprz Kapustę wrzucamy do dużego garnka, wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu(...)czasie obieramy pieczarki i cebulę, kroimy. Na patelni podgrzewamy olej z jedną łyżką masła. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, cebulkę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Do delikatnie podsmażonej cebulki dodajemy pokrojone niezbyt drobno pieczarki. Nie spiekamy zbyt mocno. Pieczarki dodajemy do kapusty. Kapustę z grzybami najlepiej jest podgotowywać kilka razy, a krótko, na małym ogniu. Przy końcowym podgrzewaniu dodajemy
Kocham Czekoladęmielonego 1 kajzerka 1 jajko 1/2 niedużej cebuli 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek, ostra papryka w proszku olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Sos pieczarkowy: 1/2 kg pieczarek 200 ml śmietanki 30% 1 cebula 1/2 szklanki bulionu lub wody sól, pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego 20 dag startego żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie klopsików mielonych zapiekanych(...)patelni rozgrzać olej rzepakowy. Przełożyć przygotowane klopsy mielone i zrumienić je z obu stron (nie musimy zbyt długo ich smażyć, ponieważ będą jeszcze zapiekane). Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pieczarki oczyścić. Jeżeli mamy większe pieczarki to pokroić w plasterki, a jeżeli małe to wystarczy pokroić je w ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić
Danka PichciSkładniki (na 1 porcję) - mała szalotka (ok. 20 g), - łyżeczka oliwy (ok. 5g), - 4 małe pieczarki (ok. 36 g), - 1/4 czerwonej papryki (ok. 38 g), - 2 jajka (ok. 100 g), - 2 łyżki mleka (ok. 24 ml), - 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g), - garść rukoli (ok. 20g), - przyprawy: sól i pieprz, Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oliwie(...)cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i dusimy kilka minut. 3. Do pieczarek dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ponownie dusimy kilka minut. 4. Jaja z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu roztrzepujemy widelcem. 5. Pieczarki i cebulę zalewamy masą jajeczną. 6. Omlet smażmy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 min aż masa się zetnie
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach