Szybka propozycja obiadowa. Najwięcej czasu, zajmuje krojenie pieczarek, później już idzie szybko :) Jeśli lubicie piersi i pieczarki to polecam. Taki obiad, możecie podać na różne sposoby. Z ryżem, makaronem, kaszą, kluskami, czy ziemniakami. Sos pasuje do wszystkiego. Ja tym razem, podałam z ziemniakami. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek) 500 g. pieczarek 1 cebula(...)wzdłuż na plastry. Ja zrobiłam po 3 z każdej piersi. Przyprawić i odstawić, na czas przygotowania sosu. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle, dodać drobno pokrojony czosnek i pieczarki, pokrojone w plasterki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć, żeby pieczarki puściły sok. Wlać śmietanę, a po chwili wodę. Wymieszać. Podgotować kilka minut. Dodać serek. Co chwilę przemieszać, aż serek się
Agusiowe smakołykiMoskiewsku, to potrawa niebanalna. Same placki nie są tradycyjne i zwierają kilka niekonwencjonalnych dodatków, które czynią je jeszcze bardziej smakowitymi. Podawane w towarzystwie gęstego sosu z kurczakiem i pieczarkami duszonymi w maśle to już istna rozpusta. Niebiańsko pyszne i banalnie proste, czyli wszystko czego człek chce od obiadu, dodatkowym bonusem jest fakt iż cena, przygotowania tej potrawy też jest niewysoka(...)duża marchewka 1/2 małej cukinii 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka miodu sól , pieprz do smaku sos z kurczakiem i pieczarkami: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka 8 pieczarek, jędrnych i świeżych 1 średnia cebula 150 ml słodkiej śmietany, najlepiej kremówki 100 ml mleka 1 łyżeczka musztardy miodowej, słodkiej ( np. Roleski) sól
Ogrodnik w podróżyzawartością skrobi, a zaokrąglone ziarna ułatwiają równomierne ugotowanie ryżu. Podczas przygotowywania risotto należy pamiętać, aby bulion był ciepły. Natomiast dodatki możecie zmieniać według uznania. Dzisiejsze moje risotto przygotowałam z pieczarkami i kurczakiem. Całość posypałam natką pietruszki i żółtym serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g pieczarek 1 szklanka (200 g) ryżu arborio(...)łyżki masła sól, pieprz posiekana natka pietruszki do posypania starty żółty ser do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki lub paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać mięso. Podsmażyć do zrumienienia. Przełożyć na talerz. Na patelnię dodać cebulę. Zeszklić, dodać
Danka PichciDzień dobry :-) Jak nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam naleśniki nadziewane kurczakiem i warzywami, to wszystko zapieczone pod pierzynką z pieczarek i sera. Frasz to kurczak w przyprawie kebab - gyros, zielone oliwki, kukurydza, czerwona papryka, cebula, czosnek i natka pietruszki. Pierzynka to usmażone pieczarki, dwa rodzaje serów z dodatkiem kurkumy. Całość wyszła pyszna, polecam i miłego dnia(...)kurczaka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy kilka zielonych oliwek 1 pęczek natki pietruszki przyprawa kebab-gyros Pierzynka: 500 g pieczarek 100 g startej mozzarelli 50 g sera grana padano (startego) 1/3 łyżeczki kurkumy sól masło klarowane do smażenia 1. Z podanych składników miksujemy ciasto na naleśniki i smażymy
kruche babeczkiKlasyka na polskim stole – mięso z pieczarkami i serem. 2 pojedyncze piersi kurczaka około 250 g pieczarek 2 małe cebule około 100-150 g tartej mozzarelli słodka papryka mielona majeranek sól, pieprz olej/masło klarowane Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki. Oczyszczone mięso kroimy na porcje. Delikatnie rozbijamy je, nadając kawałkom podobną grubość. Oprószamy solą, pieprzem oraz(...)żaroodpornego. Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzucamy cebulę (jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze odrobinę masła). Oprószamy ją roztartym w dłoniach majerankiem oraz szczyptą mielonej papryki. Po chwili dodajemy pieczarki. Pod koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na każdym kawałku mięsa rozprowadzamy porcję farszu pieczarkowego, posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i zapiekamy przez
Smaki Na Talerzupieczywem. Warto wypróbować ten przepis i gwarantuję, że będziecie często do niego powracać. SCHAB PO BAŁKAŃSKU Składniki: 500g schabu bez kości, 2 czerwone papryki, 1 zielona papryka, 250g pieczarek lub grzybów leśnych, 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku, 3-4 ogórki kiszone, 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka majeranku, Sól, pieprz do smaku, Olej(...)kawałek schabu obtaczamy w mące. Cebulę obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w piórka, czosnek obieramy i siekamy jak najdrobniej, papryki myjemy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w paseczki, pieczarki myjemy i kroimy, ogórki kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy mięso i smażymy do zrumienienia. Gdy mięso będzie gotowe zdejmujemy je z patelni dolewamy oleju i wrzucamy cebulkę
Księga-SmakuRoladki schabowe z pieczarkami to bardzo popularne danie przygotowywane ze schabu wieprzowego. Można w taki sam sposób przygotować również pierś z kurczaka. Takie roladki to alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych, taki schabowy w innym wydaniu. Roladki są soczyste i mają fajny smak dzięki pieczarkom. Ładnie też wyglądają więc są idealne na różne przyjęcia. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)duże plastry schabu sól, pieprz 5 dużych pieczarek 0,5 małej cebuli 0,5 łyżeczki majeranku olej do smażenia 50g żółtego sera 1 jajko bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i zeszkliłam na nim cebulę. Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Dodałam do cebuli
Waniliowe ImprowizacjeŁatwa i szybka w przygotowaniu efektowna, pachnąca szczypiorkiem przekąska z szynki i jajek na twardo połączonych z pieczarkami która świetnie sprawdza się na każdej imprezie. Składniki: 12 plastrów szynki konserwowej 8 średnich pieczarek 5 jajek 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu sól pieprz masło Wykonanie: 1. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w drobną kostkę i usmażyć(...)maśle, a następnie przełożyć do miski. 2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie przełożyć do miski z pieczarkami. 3. Do miski z pieczarkami i jajkami dodać majonez, posiekany szczypiorek, doprawić solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. 4. Pęczek szczypiorku umyć, osuszyć i obciąć do takiej długości żeby po ułożeniu na plasterku szynki
Szalona Kuchnia Ewelinypierwszy ostatnio kupiłam brązowe pieczarki. Przygotowałam je z kuskusem i pyszną sałatką z kalarepki. Surówka z kalarepki jest bardzo chrupiąca i idealnie pasuje do dań z kaszą. Kuskus z brązowymi pieczarkami i surówką z kalarepki / 1 porcja Składniki: 1/2 szklanki kaszy kuskus 1/2 cebuli 1 łyżeczka posiekanego koperku 2 brązowe pieczarki 2 łyżki oliwy z oliwek(...)porcji surówki z kalarepki sól, pieprz do smak u Przygotowanie: Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Pieczarki i cebulę kroimy w półplasterki Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. dodajemy pieczarki i cebulę. Podsmażamy, aż cebula będzie miękka. Doprawiamy do smaku, posypujemy koperkiem. Podajemy z kuskusem i surówką z kalarepki
Moja smaczna kuchniajestem fanką orientalnej kuchni, więc o azjatyckich daniach niewiele wiem. Natomiast od czasu do czasu lubię sobie urozmaicić obiad jakąś z tajskich, pikantnych past. Ty razem pora i pieczarki podsmażyłam z pastą Tom Yum i był to strzał w dziesiątkę. Polecam to szybkie i aromatyczne danie :) 200 g makaronu ryżowego lub Pad Thai 2 łyżki oliwy łyżka masła klarowanego łyżeczka(...)pasty Tom Yum por 200 g pieczarek sok z połowy limonki skórka starta z połowy limonki natka pietruszki kiełki koniczyny orzechy laskowe prażone Pora kroimy w półplasterki. Oczyszczone pieczarki przekrawamy na połówki lub ćwiartki i skrapiamy je sokiem z limonki. Na maśle z oliwą podsmażamy pora z pieczarkami. Gdy zmiękną, dodajemy pastę. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Odsączony dodajemy
Mienta blogmożemy przygotować taką prostą sałatkę Wystarczy pokroić kilka warzyw ze słoika, otworzyć dwie puszki warzyw konserwowych, dodać przyprawy, majonez, wymieszać i gotowe. Tak mniej więcej wygląda zrobienie sałatki z pieczarkami marynowanymi. Polecam Inną szybką sałatką jest taka z ananasa i żółtego sera z porem , z ciecierzycy i awokado . Składniki: 1 mały słoiczek pieczarek marynowanych (lub według uznania) 1 puszka groszku(...)wegańskiego sera żółtego kilka ogórków konserwowych z kurkumą z tego przepisu http://lamarida.pl/2017/07/31/ogorki-konserwowe-kurkuma/ 1/2 cebuli 2 łyżki wegańskiego majonezu czarna sól i pieprz czarny mielony (do smaku) Wykonanie: Pieczarki odcedzamy i kroimy w cienkie plasterki, obraną cebulę drobno siekamy, ogórki konserwowe kroimy w kostkę, a ser żółty ucieramy na dużych oczkach tarki. Do dużego naczynia wrzucamy pokrojone pieczarki
Lamarida.plJajka w sosie chrzanowym Roladki z kurczaka Cevapcici w szynce Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym z makaronem . Pulpety drobiowe w sosie cytrynowym z kuskus, groszkiem i marchewką Kurczak z pieczarkami w sosie śmietankowym pieczarkowy sos do makaronu Kurczak w sosie serowym. Kurczak w sosie gorgonzola Kurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym kotlety siekane z kurczaka Łosoś z warzywami(...)pomidorami Racuchy drożdżowe bez wyrastania z serkiem i cukrem pudrem Krokiety ziemniaczane z papryką Placki z cukinii Placki z gotowanych ziemniaków Placki z cukinii i szynki Placki ziemniaczane z pieczarkami Shawarma / shoarma drobiowa z żółtym ryżem za sprawą dodanej kurkumy i sosem tzatziki. Szaszłyki z kiełbasą i papryką Makaron z serem na słodko Tradycyjne Pierogi leniwe. Kluski leniwe. kopytka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwieprzowego z szynki i mięsa indyczego. Delikatne i soczyste, przesmażone na maśle klarowanym dostają dodatkowego maślanego aromatu. Do kotletów możecie dodać kukurydzę, tarty ser, posiekaną paprykę lub pomidory, tarte pieczarki, marchew lub cukinię, uwielbiam takie eksperymenty – będzie pysznie! Kotlety mielone to wspomnienie dzieciństwa, wspólnych niedzielnych obiadów i lenistwa rodzinnego. Kotlety mielone (niezależnie od rodzaju mięsa) przygotowuję na kilka sposobów(...)odciśniętej; wlewam wodę, bulion lub wodę gazowaną; dodaję przesmażoną na oleju cebulę lub świeżo starą na tarce o dużych oczkach (bez smażenia); przygotowuje tradycyjne kotlety lub z dodatkami, np. pieczarek, papryki, cukinii, marchewki. smażę kotlety na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym. Kotlety mielone podaję: z ziemniakami z wody, z puree ziemniaczanym z dodatkiem śmietanki i zmiksowanego zielonego groszku, z kluskami
Zasmakuj Kuchniwypieku, ale jest smaczna i na pewno taniej wychodzi, a najeść może się cała rodzina. Ja dziś zrobiłam małą pizzę na drożdżowym, średniej grubości cieście ziołowym. Jako dodatki wybrałam pieczarki, kurczaka i ogórki konserwowe. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1,5szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 25g świeżych drożdży 0,5szkl(...)mleka 1 łyżeczka przyprawy włoskiej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa gyros ok. 250g pieczarek 2 ogórki konserwowe ok. 200g żółtego sera 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Drożdże wkruszyłam do miseczki. Zalałam je ciepłym mlekiem, wymieszałam i odstawiłam
Waniliowe Improwizacjevotes ) Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami, przepis rodzinny Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami , to kolejny przepis rodzinny , czyli taki , który wymyśliliśmy spontanicznie gotując. Moi synowie chętnie kucharzą , może nie codziennie ale co jakiś czas, dopada ich kuchenna pasja i to właśnie wtedy rodzą się najlepsze rodzinne przepisy. Kiedy gotujemy we trójkę, ja Miki i Buba, wtedy(...)pyszne wariactwo Składniki na 3 osoby: 0,5 kg wołowiny gulaszowej 2 żółte papryki 1 kawałek dyni ( połowa małej Hokkaido ) 1 marchewka 1 mała puszka kukurydzy 7-8 pieczarek 1 duża cebula 2 puszki krojonych pomidorów bez skóry 6 ząbków czosnku 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
Ogrodnik w podróży