wegański pasztet z quinoi i tofu o smaku papryki 180Niestety na czas nieokreślony muszę zrezygnować z wszelkiego nabiału :C Wracając do tematu. W paczce wypełnionej po brzegi różnego rodzaju serkami tofu, znalazłam marynowane w sosie tamari. Idealne do pasztetu! Ugotowałam quinoę, która jest prezentem od EkoRein , zmieliłam len, zblendowałam wszystko razem, upiekłam i tak powstał PYSZNY, DOMOWY pasztet! Wielką zaletą paszteciku jest fakt, że bez problemu można go rozsmarować(...)całego płynu) len mielimy, blendujemy z tofu i ugotowaną quinoą zblendowane składniki mieszamy z przyprawami, następnie przekładamy do aluminiowej formy całość pieczemy o 30 min w 180 stopniach gotowy pasztet przechowujemy w lodówce
healthy dreams
Wegańska PRAGA 226się odwiedzić wszystkich, lecz tylko małą ich część. Reszta zostaje do przetestowania na następny raz :) Warto jeszcze dodać, że poza typowo wegańskimi sklepami jak np. World Vegan (pieczywo, kosmetyki, pasztety roślinne - mnogość artykułów!:), wiele produktów wegańskich jest dostępnych w zwykłych sklepach. W Lidlu możemy dostać różne rodzaje tofu (np. z chilli) oraz pasty roślinne (rostlinna pomazanka :). W sklepach BILLA spokojnie(...)znajdziecie działy z produktami roślinnymi - tofu, pastami roślinnymi, parówkami sojowymi itp. W drogeriach DM, gdzie poza produktami marki Balea czy Alverde (nietestowane na zwierzętach), znajdziemy również pasztety z tofu o różnych smakach (my jedliśmy dyniowy) - te same pasztety można dostać we wspomnianym wcześniej World Vegan. Roślinna pasta i tofu z Lidla To tyle jeśli chodzi o sklepy, jest ich więcej
Bananowe Pole
Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg - WERSJA Thermomix 588pasztet cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem na blogu. Wchodzicie na niego najchętniej :) Spróbowałam zatem zrobić, wersję na Thermomixa. Wyszedł wspaniały! Tu macie link do wersji standardowej: Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg Składniki: 800-900g cukinii -1 duża cukinia lub 2 mniejsze(...)tartą, przyprawy, jajka, pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem. Masę przełóż do foremki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Smacznego!!! Uwagi: Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet będzie płynny
Apetyt na Zielone
Aromatyczny pasztet z kaszy pęczak 367Szukając prostego i niewymagającego przepisu trafiłam na pasztet z czerwonej soczewicy. Szczęśliwa wyjęłam wszystkie składniki i rozpoczęłam poszukiwania głównego składnika. Po pół godzinnym zaglądaniu w każdy zakamarek zrezygnowana usiadłam na kreśle. A już narobiłam sobie ochoty! Postanowiłam jednak nie poddawać się. W szufladzie znalazłam opakowanie kaszy pęczak, która zalegała tam od dłuższego czasu. Lekko zmodyfikowałam przepis, dzięki czemu zaprezentować mogę(...)niezwykle aromatyczny pasztet z kaszy pęczak. Przepis prosty i szybki w przygotowaniu - z pewnością będę do niego wracać. Składniki na foremkę 12x31 • szklanka kaszy jęczmiennej pęczak • dwie marchewki • duża cebula • kawałek selera • mały por (opcjonalnie) • 2 ząbki czosnku • 2 garście ziaren słonecznika • garść płatków owsianych • 1 łyżka słodkiej papryki • 1 łyżka majeranku • 1 łyżka pieprzu ziołowego • 1 łyżeczka soli • liść
VegUlka
Pasztet z cukinii . 288Dziś propozycja dla miłośników domowych dodatków na kanapkę .Pasztet z cukinii ,bez dodatku mięsa jest naprawdę smaczny i warto go upiec. Składniki:keksówka 30 na 10 cm 1 kg cukinii 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 150 g pieczarek 1 łyżka masła pietruszka zielona ,pół pęczka 3 jajka 140 g bułki tartej 100 g żółtego sera sól ,pieprz szczypta(...)podsmażonych warzyw ,do tego pokrojoną drobno pietruszkę ,ser żółty i żółtka .Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku .Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy ,pasztet będzie delikatniejszy. Masę przekładamy do keksówki ,wyłożonej papierem do pieczenia ,wyrównujemy wierzch i pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut .Pasztet na wierzchu ma się zrumienić .Smakuje doskonale
Ladylaura.
Pasztet domowy słoikowy 206miesza w garach, a Dobra Kiełbasa dostarcza nam mieszanek przypraw. Z którymi możecie zapoznać się TUTAJ . A zapoznać się warto, bo przyprawy mają super. Zatem dzisiaj nabraliśmy ochoty na pasztet. Prosty i pyszny. Kremowa poezja smaku, serio. Chociaż akurat tym razem nie użyliśmy gotowej mieszanki przypraw, sami wszystko dobraliśmy. Ale jeżeli tylko chcecie to my polecamy do tego pasztetu mieszankę(...)wody po gotowaniu łopatki i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy wszystko z patelni, na której szkliła się cebula. Dodajemy też resztę przypraw i sól do smaku. Pasztet powinien być dość luźny, potem zgęstnieje. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia: Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia
Marder&Marder Manufacture
Pasztet drobiowy słoikowy 240Powiem wam, że najlepszy pasztet jaki jadłem kiedykolwiek robi Madzi babcia. Nie wiem co ona dokładnie tam daje, nie wiem jak go robi. Wiem tylko, że to jest z dodatkiem mięsa z królika. A może tylko z mięsa z królika? Kurcze, nie wiem. A babcia strzeże tajemnicy. Może jeszcze kiedyś uda mi się wyciągnąć od niej przepis. A póki(...)przepisu to postanowiliśmy zrobić taki pasztet w słoiku, do smarowania. Co prawda nie z królika tylko z kurczaka, ale okazało się, że też wyszedł rewelacyjnie. A wspomogła nas w tym Dobra Kiełbasa . Bo od jakiegoś czasu wspólnie robimy różne słoikowe smarowidła. To znaczy my z Madzią robimy, a Dobra Kiełbasa dostarcza nam potrzebnych rzeczy. Czyli m.in. mieszanek przypraw (z którymi
Marder&Marder Manufacture
Domowy pasztet bez pieczenia 154Pyszny pasztet domowy, którego wykonanie jest ekspresowe i nie wymaga pieczenia. Polecam także sprawdzony przepis pasztet z cukinii Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 5 dag tłuszczu 20 dag wędzonego boczku 10 dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 pęczek natki pietruszki sól do smaku pieprz Wykonanie: Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone mięso i dusić na wolnym(...)duszenia mięsa włożyć pokrojony boczek, następnie zmielić w maszynce na gładką masę. Masło utrzeć , dodać kwaśną śmietanę, drobno posiekaną pietruszkę, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać z mięsną masą . Pasztet wyłożyć na salaterkę i podawać dobrze schłodzony z pieczywem
Tradycyjna Kuchnia
Pasztet drobiowy 414mój pierwszy pasztet w karierze! ;D już od tak dawna miałam ochotę na pasztet! ale powiedziałam zdecydowanie NIE kupnym produktom, a nadchodzące święta jak najbardziej sprzyjają pieczeniu domowego pasztetu więc nie pozostało mi nic innego i wzięłam się do dzieła ! Przepis znalazłam na stronie kotle.tv polecam! ;) Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 450g) 500g mięsa mielonego z indyka plaster selera
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wegetariański pasztet z fasoli 203Już dawno chciałam poeksperymentować z wegetariańskim pasztetem, w internecie przeglądałam przepisy na pasztety z soczewicy, soi, ciecierzycy, a że ostatnio dostałam paczkę z firmy Kupiec , która była pełna fasoli różnego rodzaju zdecydowałam się na pasztet z fasoli ;) Smak oryginalny, trudny do porównania, zależy od gustu każdego z nas, dlatego sami oceńcie czy to Wasz smak ;) Zawsze możecie też pokombinować
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jajka nadziewane pasztetem z ciecierzycy 188Ostatni dostałam przepyszne wegetariańskie produkty z Firmy Primavika http://www.primavika.pl/ Jednym z nich był Pasztet pomidorowy z cieciorką postanowiłam go jakoś wykorzystać . Miałam chęć na jajko więc pomyślałam że stworzę pyszny krem żółtkowo - pasztetowy z dodatkiem szczypiorku i koperku. Nadzienie wyszło pyszne , jajka szybko znikły z talerza(...)Zapraszam :) Składniki : 5 jajek 3 łyżki Pasztetu pomidorowego z cieciorką http://www.primavika.pl/ 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka posiekanego młodego koperku 1 łyżka młodego szczypiorku sól, pieprz do smaku Kilka listków młodej sałaty Wykonanie : Jajka ugotować na twardo , ostudzić i obrać . Każde jajko przeciąć na pół i wyciągnąć żółtko. Żółtko podusić widelcem , dodać pasztet, szczypiorek
Sama słodycz i szczypta chili
Pasztet z kapusty i chleba 237Pasztet z kapusty i chleba to smaczny sposób na wykorzystanie kapusty pozostałej po obgotowaniu i zużyciu większych liści na gołąbki. Zamiast wyrzucać niewykorzystaną środkową część kapusty warto zrobić z niej smaczne danie i upiec je w piekarniku razem z gołąbkami. Czysta oszczędność ;) Podane proporcje wystarczają na 2 małe keksówki lub na 1 keksówkę i 4 kokilki. Składniki: 1200 g dobrze(...)tartą. Masę przełożyć do keksówek, przykryć aluminiową folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) lub nagrzanego do takiej temperatury, w jakiej zwykle zapiekacie gołąbki. Pasztet w keksówkach piec około 35 minut ściągając folię 5 minut przed końcem. Kokilki zapiekać około 20 minut – tutaj również folię należy ściągnąć na kilka minut przed końcem zapiekania. Pasztet podawać
Trzeci talerz
dania z kaczki 241noga z kaczki z brzoskwiniami udka kacze konfitowane pierogi z kaczką z wiśniami pierś kaczki w soku jabłkowym pierś z kaczki z grilla pijane kacze nogi z winnymi gruszkami pasztet z kaczki pasztet z kaczki ze śliwkami pasztet z wątróbki sałatka z kaczki
królestwo garów
Pasztet z zielonej soczewicy 175Pierwsze podejście do pasztetu, kiedyś zrobię taki prawdziwy z wątróbki :) Pasztet z zielonej soczewicy SKŁADNIKI: 500g zielonej soczewicy 2 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 jajka łyżka masła Sól, pieprz, papryka ostra, suszona pietruszka i koperek (lub dowolne przyprawy) bulion z suszonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego(...)przez praskę czosnek. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać wraz z dwoma jajkami. Masę przelać do foremki- keksówki i posypać pestkami słonecznika. Piec pasztet w 200' 40 minut do godziny. Sprawdzić patyczkiem czy jest już dobry. Ja podałam z sosem pieczarkowym. Smacznego
MarciochaKucharzy
Pasztet z cukinii i kalafiora 292Lekki pasztet warzywny z kalafiora i cukinii. 3 średnie cukinie 1 kalafior 1 marchewka 2 cebule 3 duże jajka ½ szklanki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól, pieprz Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć. Kalafiora ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dobrze odcedzić(...)sól. Wyrobić na jednolitą masę. Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm ) natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwia wyjmowanie gotowego pasztetu z foremki. Masę przełożyć do keksówki i przykryć folią aluminiową. Pasztet można również zapiec w małych kokilkach, w których będzie on później serwowany. Kokilki również należy przykryć folią aluminiową. Piec
Trzeci talerz