Pyszny pasztet z fasoli skradnie serca nie tylko wegetarianom. Osoby, które jedzą mięso nie zorientują się z czego jest przygotowany. Pasztet jest delikatny a dodatek pistacji dodatkowo podkreśla jego wyjątkowy smak. Naprawdę warto go upiec i cieszyć się wyjątkowo smacznym dodatkiem do pieczywa. 350g białej fasoli Piękny Jaś Tyczny Cenos duża cebula jabłko 2 ząbki czosnku 2/3 szkl płatków orkiszowych(...)ewentualnie bułkę tartą), podsmażoną cebulkę i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić do smaku. Na koniec wmieszać pistacje. Keksówkę (24x11cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wyrównać. Pasztet włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 40 minut aż się zarumieni. Ostudzić
Smakołyki AsiMięsne pasztety jeszcze mi nie wychodzą jak trzeba więc polecam te bezmięsne. Pasztet z pieczarek za to wychodzi mi idealnie. Jest bardzo smaczny i sycący choć nie zawiera żadnego mięsa. Konsystencją przypomina pasztet z cukinii . składniki: 1,5 kg pieczarek 3 bułki kajzerki 3 cebule 4 jajka (żółtka i białka osobno) mleko do namoczenia bułek olej do smażenia sól
Monia miesza i gotujezorganizujcie dłuższy spacer Zapisz ŻUR I BIAŁY BARSZCZ Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały DOMOWE WĘDLINY I MIĘSA Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa
Karo in the KitchenPierwszy raz robiłam pasztet jak wróciłam z nad morza i przywiozłam pyszny kawałek wędzonego halibuta. Teraz robię pasztet często bo jest soczysty, wyrazisty w smaku a zarazem delikatny, dzięki kalarepie jest bardzo soczysty. Polecam gorąco każdemu wielbicielowi ryb a niejadkom też zasmakuje. Halibut to bardzo zdrowa ryba bo jest tłusta i zawiera mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych dobrze przyswajalnych przez organizm(...)Pasztet z halibuta i kalarepki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBardzo smaczny i aromatyczny a przy tym niedrogi i łatwy w wykonaniu pasztet. Doskonały na zbliżające się Święta i na co dzień. Polecam :) Składniki ( na keksówkę 24x10 cm ) - 4 udka z kurczaka - 30 dkg pieczarek - 1 większa marchewka lub dwie mniejsze - duża cebula - 3 ząbki czosnku - mała czerstwa bułeczka - 2 jajka - 5 dag masła - łyżka oleju - pół łyżeczki majeranku(...)łyżce oleju, chwilę do odparowania wody. Obrane mięso, marchewkę, cebulę i usmażone pieczarki, oraz namoczoną w pozostałym wywarze czerstwą bułkę mielę w maszynce do mielenia mięsa.( Można dwukrotnie pasztet będzie bardziej gładki.) Do zmielonej masy dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, stopione masło, majeranek, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam. Dokładnie wyrobioną masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką
Kuchnia z widokiem na ogródŚwięta tuż tuż, pewnie macie już swoje sprawdzone przepisy na dania które przygotowujecie w święta. Mam dzisiaj propozycję pasztetu jajecznego z suszonymi pomidorami, pieczarkami i serem Koryciński. Pasztet jest delikatny lekko mokrawy i nie za suchy, podałam go z sosem czosnkowym firmy FolWark - http://folwark.com.pl/ przy okazji zapraszam Was na stronę internetową, znajdziecie tam szeroki asortyment wyśmienitych sosów(...)puszczą wody ) to dodajcie odrobinę bułki tartej. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia przekładamy masę jajeczną i lekko dociskamy łyżką.Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50/55 minut. Taki pasztet wyśmienicie smakuje na zimno jak i na ciepło podany z sosem czosnkowy. Życzę Wam smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chilizdrowy styl życia. Jak dla mnie Primavika, to kwintesencja natury, smaku i zdrowia. Zakład produkcyjny mieści się w gminie Sieraków. Obecnie produkowane są w nim aromatyczne dania obiadowe, smakowite pasztety w rozmaitych kompozycjach smakowych, hummusy, paprykarze wegetariańskie. Na szczególną uwagę zasługuje rozmaita linia maseł orzechowych, w której znajduję się m.in. masło z nerkowców, masło migdałowe, sezamowe i tahini. Primavika(...)realizuję również ekologiczną, certyfikowaną produkcję pod marką Primaeco , która proponuje dania obiadowe, pasztety i paprykarze, musztardy oraz ketchupy. Gamę produktów BIO wzbogaciły ostatnim czasem ekologiczne buraczki, dostępne w dwóch wariantach – zasmażane z cebulką „Smaczki” lub gęsto tarte „Pychotki” czy też hummusy ekologiczne. Choć nie jestem wegetarianką, to zachwyciły mnie wszystkie otrzymane do testowania produkty. Dobrze, że zdjęcia zrobiłam zanim zaczęłam
Słodkie okruszkiniedługo u nas również zagości wiosna! A na zdjęciach powyżej, jedyny słoneczny dzień, który udało mi się "schwytać" obiektywem w te Święta. :) Na naszym blogu jeszcze świątecznie! Chociaż taki pasztet można przygotować nie tylko w Święta.:) Pasztet warzywno-orzechowy (Zainspirowany przepisem z Jadłonomii.) Składniki: 200 g orzechów laskowych ¾ szklanki surowej kaszy jaglanej 2 marchewki 2 pietruszki biała część pora(...)sojowy, ziele angielskie, majeranek, tymianek, lubczyk, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko dokładnie miksujemy a następnie przekładamy do foremki. Nagrzewamy piekarnik (góra-dół) do temperatury 200 stopni i pieczemy pasztet przez około 45 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Doskonale smakuje np. z sosem żurawinowo-chrzanowym albo chrzanowym z jajkami. Autor: Córka
Moja Mama Gotujesmakował. Połączenie nie tylko faktur i konsystencji (idealnie gładziutki krem z lekko porowatym sorbetem), ale i temperatur naprawdę zdało egzamin. Bardzo smaczne danie godne polecenia każdemu. Jagnięcina kotlet, jaglany pasztet, aroniowy demi glace – no i na tym daniu zachwyty się skończyły, a szkoda, bo jagnięcinę uwielbiam, a jaglany pasztet wyglądał bardzo obiecująco. Mięso zdecydowanie przeciągnięte, jestem pewna, że było odgrzewane(...)się nad czym rozwodzić – jagnię schrzanione. Pasztet jaglany zdecydowanie za twardy a aroniowy demi glace choć sam w sobie bardzo smaczny zdominował całe danie. I wyszło z tego, że pamiętam tylko twarde mięso w kwaśnym sosie, a chyba nie o to chodziło. Danie z dużym potencjałem, jednak coś poszło z nim zdecydowanie nie tak. Szkoda. Makaronik, mus z czekolady
Kate's KitchenNajszybszy pasztet na świecie Robi się go w niespełna 10 minut SKŁADNIKI: 500 g wątróbki cielęcej lub z indyka (te są najlepsze) 5 jaj 150 g rozpuszczonego masła 50 ml whisky lub wiśniówki sól pieprz Do blendera wrzucamy wątróbkę i przy włączonym wbijamy po jednym jajku, po chwili wlewamy wystudzone masło i wlewamy whisky oraz pieprz i sól. Wlewamy pasztet(...)foremki wyłożonej folią i wstawiamy do piekarnika na blachę z wodą. Pieczemy w kąpieli wodnej 55 minut w temperaturze 150st. Pasztet wyjmujemy gdy już ostygnie
harrisaTęsknicie za wiosną? Ja bardzo. Najbardziej za świeżymi młodymi warzywami, szczypiorkiem na gorącym pieczywie z masełkiem, za Świętami Wielkanocnymi, za tulipanami i wszelką zielenią. Dzisiaj przygotowałam wegetariański pasztet, który w kolorach i smakach przypomina Wiosnę i Święta. Jest tani, szybki w przygotowaniu i pięknie się prezentuje, zresztą sami zobaczcie ;) Składniki: 8 jaj ugotowanych na twardo 200 g różyczek(...)łatwiej przy wyjmowaniu) posmarować masłem lub olejem, nałożyć masę. Jeżeli użyjemy metalowej, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, termoobieg, ok 50 minut, aż góra będzie złocista. Pasztet odstawić do całkowitego wystudzenia. Podawać na zimno np. z sosem chrzanowym, tatarskim, majonezem, lub jak u mnie z jogurtem ze szczypiorkiem i rzodkiewką. P.S. Zamiast brokuła możecie użyć innych zielonych
coolinarnyTaki pasztet, to skarb domowy :) poezja smaku... Musi być na każde święta ponieważ wszyscy go uwielbiają :) Mięso : 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg wołowiny jak na gulasz, 1 kg mięsa z drobiu, 1 kg boczku lub podgardla, 1 kg wątroby Wszystko kroimy w kostkę, żeby potem zmieścić do maszynki... wkładamy do garnka... zalewamy wodą i gotujemy(...)Pieczemy 1,5 h w 200 st. C ... Następnie wyjmujemy, studzimy i zostawiamy w lodówce na kilka godzin... Najlepszy będzie po dwóch dniach :) Polecam ! Smacznego ! p.s.... można zamrozić pasztet przed pieczeniem i potem upiec, można też gotowy pasztet zamrozić. Jeżeli macie jakieś pytania chętnie odpowiem
chleba naszegoEfektowna i nieskomplikowana przekąska z ciasta francuskiego. Z racji szybkości i łatwości wykonania doskonale nadaje się na przyjęcie sylwestrowe czy karnawałowe albo spotkanie ze znajomymi. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pasztet 2-3 łyżki pesto jajko mak do posypania Sposób przygotowania: Z ciasta francuskiego wycinamy dwa identyczne koła. Jedno z kół układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy(...)cienką warstwę pasztetu (pasztet można wcześniej podgrzać kilka sekund w mikrofalówce, będzie łatwiej się rozsmarowywał), a następnie nakładamy warstwę pesto. Równo rozsmarowujemy. Nakładamy drugie koło z ciasta francuskiego. Ciasto nacinamy nie do końca tworząc cztery równe części. Każdą z ćwiartek dzielimy na cztery części. Każdy z powstałych trójkątów obracamy delikatnie wokół własnej osi w tą samą stronę. Całość smarujemy rozkłóconym
Pyry na GazLubię piec, ale kiedy robię ciasto i nie zamrożę od razu połowy, to część zawsze mi się marnuje. Dlatego postanowiłam zrobić sobie pasztet warzywny. Można go zjeść na obiad, zabrać do pracy i zrobić z niego zdrową przekąskę, więc na pewno nam się nie zeschnie. Z tych samych składników można upiec duży pasztet w keksówce, ale ja wolę indywidualne porcje(...)curry, papryki i pieprzu odrobina soli 4 łyżki pestek dyni puszka groszku czarnuszka lub gorczyca brązowa do dekoracji kilka łyżeczek chrzanu ze słoika do dekoracji Jak przygotować pasztet z marchewki? Marchewkę i kalafiorą misujemy. Do dużej miski przekładamy zmieloną marchew z kalafiorem, kaszkę, surowe jajka, cebulę, czosnek i przyprawy. Mieszamy mikserem. Następnie dodajemy dynię i groszek
Ugotowane pozamiatanechwilę przesmażcie. Dolejcie wino i ocet, smażcie do momentu, aż wyparuje płyn. Dodajcie śmietankę, chrzan, przyprawcie do smaku i odstawcie do przestudzenia. W tym czasie przygotujcie formę do pieczenia pasztetu. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, wylepcie (spód i ścianki) płatem ciasta francuskiego (tak, aby pozostał kawałek do przykrycia pasztetu także od góry). Przestudzoną rybę lekko zmiksujcie, dodajcie(...)całe jajo i 1 żółtko, bułkę tartą i posiekaną natkę (lub koperek), dokładnie wymieszajcie. Pozostałe białko rozbełtajcie i odstawcie. Do wyłożonej ciastem formy włóżcie pasztet. Przykryjcie pozostałym fragmentem ciasta, dobrze pozlepiajcie brzegi. Wierzch posmarujcie rozmąconym białkiem. Pieczcie około 35-40 minut- ciasto powinno osiągnąć złoty kolor. Inspirację zaczerpnęłam ze świątecznego Kukbuka
OliveandThyme