pieluszki tetrowej. Dodajemy karob i ... mamy gotowe "kakałko"! Nasiona konopii i migdały zastępujcie w inne dni sezamem, orzechami włoskimi, kokosem, itp. Godzina 16-17 - obiadokolacja: surowe warzywo (ogórek), pasztet z soczewicy, pieczone frytkami z batata (bez tłuszczu). Składniki i wykonanie: pasztet : przepis tutaj frytki z batata: 1 mały batat pokrojony w słupki i pieczony w 200 stopniach(...)przez 25 minut. W inny dzień możecie dziecku podać na obiadokolacje pasztet z ciecierzycy w towarzystwie brokuła, kalafiora, buraczka, itp, zupę warzywną na mleku kokosowym lub inną. Zamiast ogórka natomiast łyżkę kapusty kiszonej domowej roboty, świeżą paprykę, rzodkiew czy domowego ogórka kiszonego. Ostatnio moja córka nie domaga się jedzenia pomiędzy posiłkami. Gdy jednak jej się to zdarzy najpierw
Jeść, by żyć w zdrowiuAromatyczny, pasztet z gęsiny, który smakuje wyjątkowo dobrze. Szczególnie ten przygotowany w domu. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, by cieszyć się jego smakiem i mieć tę satysfakcję, że przygotowaliśmy go sami. Składniki: 3 kg mięsa z gęsi 1 kg boczku 3 wątróbki gęsie 5 marchwi 3 pietruszki 1 seler 2 cebule liść laurowy- 6 sztuk ziele(...)muszkatałową . Dobrze wyrabiamy. Gotowy farsz przekładamy do blaszek keksówek . U mnie wyszły trzy blaszki. Pieczemy godzinę w 180 st . W piekarniku podczas pieczenia stoi tez naczynie z wodą, żeby pasztet nie wysechł podczas pieczenia. Do przygotowania pasztetu użyłam pieprz kolorowy, ziele angielskie, liście laurowe i gałkę muszkatałową i przyprawy ze sklepu TYTKA SMAKU
Z Majeczką w kuchniDziś kolejny warzywny pasztet, pochodzący z książki "Jadłonomia". Opcja nie tylko dla wegan, polecam wypróbowanie nawet tylko mięsożernym. Pasztecik jest z nutą słodyczy niesioną przez żurawinę. Całkiem fajny na kanapkę (choć bez chleba też jest pyszny). Smacznego! :) Składniki: 2 szkl. ugotowanej zielonej soczewicy (ok. 200 g suchej) 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej) 4 łyżki suszonej żurawiny(...)zostaje ich sam aromat). Łączymy razem cebulę, soczewicę, kaszę jaglaną, olej, sos sojowy i przyprawy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy żurawinę. Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut. Przez noc pasztet studzimy w keksówce, rano wyjmujemy i podajemy
psgotujemyJakiś czas temu dostałam swojskiego królika. Trochę czasu spędził w zamrażarce, ale w końcu trzeba było coś z niego zrobić. Królik wylądował w pasztecie :) Taki domowy pasztet jest najlepszy! Składniki: 1 królik (1 kg) 1/2 kg surowego lub parzonego boczku (ewentualnie surowego podgardla) 40 dag wątróbki drobiowej 2 suche bułki 3-4 cebule 3 jajka majeranek bułka tarta sól, pieprz(...)masy dodajemy jajka, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, czerwoną paprykę, gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrobić rękoma. 5. Dwie aluminiowe keksówki posmarować smalcem i obsypać tartą bułką. Wyłożyć masę na pasztet. Wierzch można lekko oprószyć bułką tartą, ale nie jest to konieczne. 6. Piec w 180st.C przez 45 minut. Smacznego!!! Źródło: Przyślij przepis
Kuchnia domowa AniCześć Specjalistą od pasztetów nie jestem. Podczas ich przygotowania zawsze coś szło nie tak. Ale do którejś razy sztuka... W końcu się udało. Pasztecik wyszedł naprawdę smaczny. A oto przepis: Pasztet Przygotuj garnek, miskę, nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, łyżkę, niezbyt długą kek sówkę, papier do pieczenia. Przygotuj składniki: 1-1,5 kg szynki wieprzowej(...)oraz masło lub masło roślinne. Keksówkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej dobrze wyrobioną masę. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, gdy pasztet ładnie się przyrumieni z wierzchu a wbity w niego zaostrzony, drewniany patyczek nie będzie się obklejał masą. Upieczony odstaw do przestygnięcia. P.S. Na zdjęciach tylko połowa pasztecika
blog.moje-pasje.infoZmodyfikowany przeze mnie przepis na pasztet Marty Dymek. Ostrzegam: nie próbować masy przed pieczeniem, bo nie będzie czego przełożyć do keksówki :) Sama masa jest tak nieprzyzwoicie smaczna, że najlepiej przyprawić tak, jak jest napisane w przepisie, przełożyć do foremki i włożyć do piekarnika. Nie skubać! :) Pasztet najlepiej zrobić na noc, żeby miał czas na spokojne wystygnięcie i żeby nikt(...)poddusiłam cebulę wraz z czosnkiem, aż cebula się zarumieniła. Potem wyjęłam ziele angielskie i listki laurowe Ogórki drobno pokroiłam w kostkę. Im drobniejsze tym lepiej będzie kroił się pasztet. Nawet je trochę posiekałam Cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy wymieszałam Dodałam ugotowaną kaszę jaglaną i soczewicę - całość wymieszałam Piekarnik nagrzałam do 180 stopni - termoobieg Następnie wszystko zblendowałam na jednolitą masę ręcznym
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZmodyfikowany przeze mnie przepis na pasztet Marty Dymek. Ostrzegam: nie próbować masy przed pieczeniem, bo nie będzie czego przełożyć do keksówki :) Sama masa jest tak nieprzyzwoicie smaczna, że najlepiej przyprawić tak, jak jest napisane w przepisie, przełożyć do foremki i włożyć do piekarnika. Nie skubać! :) Pasztet najlepiej zrobić na noc, żeby miał czas na spokojne wystygnięcie i żeby nikt(...)poddusiłam cebulę wraz z czosnkiem, aż cebula się zarumieniła. Potem wyjęłam ziele angielskie i listki laurowe Ogórki drobno pokroiłam w kostkę. Im drobniejsze tym lepiej będzie kroił się pasztet. Nawet je trochę posiekałam Cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy wymieszałam Dodałam ugotowaną kaszę jaglaną i soczewicę - całość wymieszałam Piekarnik nagrzałam do 180 stopni - termoobieg Następnie wszystko zblendowałam na jednolitą masę ręcznym
Szczęśliwa kuchniaPasztet to pasztet. Jak dobry to mogę go jeść w hurtowych ilościach. Na tegoroczne święta postanowiłam przygotować coś na kształt pasztetu ale jednak coś całkiem innego :) Z pomocą przyszła mi bardzo klimatyczna i piękna książka Jamiego Olivera, w której zawarł przepisy świąteczne. Co roku czatowałam na jego bożonarodzeniowy program w tv a teraz mam receptury
Dzieje kuchennej Wiewióryżurawinowy jest wprost stworzony do wszelkich mięs, pasztetów, wędlin czy szlachetnych serów. Idealnie komponuje się z kaczką, czy gęsiną. Jeśli zauważycie w sklepie świeżą żurawinę, kupcie ją bez wahania (a kupić ją jest coraz łatwiej – szczególnie w okresie świątecznym)! Taka domowo przyrządzona żurawina jest znacznie lepsza niż sklepowa, a przygotujemy ją w zaledwie 15 minut. W smaku jest słodko(...)kwaśna, o przyjemnym, korzennym aromacie. Smak i aromat Świąt. Sos żurawinowy do mięs i pasztetów: ok. 300-400 g świeżej żurawiny 1 mała laska cynamonu skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 1/4 szklanki porto (czerwone, słodkie wino) 1/3 szklanki cukru trzcinowego (lub więcej) 1/3 łyżeczki mielonego imbiru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
Poezja smakusmakują podane z czerwonym barszczem. Paszteciki są pieczone, ale smażone na głębokim oleju też są pyszne i nie wciągają dużo tłuszczu. Ich wnętrze to oryginalny pomysł na wykorzystanie pasztetu i sera, co w połączeniu tworzy idealną całość. SKŁADNIKI: Ciasto: mąka pszenna 600 g. masło roztopione zimne 100 g. cukier 2 łyżki sól 1 łyżka mleko letnie(...)jaja 2 szt. drożdże suche 2 łyżki Farsz: Wielkopolski pasztet z drobiem firmowy "Profi" 3 op. (393 g. ) ser gouda 200 g. pieprz do smaku Dodatkowo: jajko 1 szt. METODA: Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać sól, cukier, drożdże, mleko, ostudzone masło i jaja. Wyrobić ciasto, tak długo, aż będzie elastyczne. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą lub ściereczką
Kuchnia Paulettesprzyjemnym charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir - pochodzi z Indii i Chin(...)apetyt i trawienie, niweluje uczucie przesytu po zjedzeniu tłustych potraw. Źródło: internet Jałowiec - głównym producentem są Węgry i południowa Europa. Ma słodki korzenny zapach. Stosuje się do przyprawiania mięs, pasztetów, warzyw i kiszonej kapusty. Wędliny wędzone w dymie drzewa jałowcowego są szczególnie smaczne i aromatyczne. Doskonale komponuje się także z daniami owocowymi takimi jak szarlotki oraz marynowane brzoskwinie. Źródło: internet
Ciastka - domowe słodkościpierwszego dnia niesamowicie mnie zaskoczył mnogością funkcji – i zapewne jeszcze zaskoczy nie raz przy przygotowywaniu innych przepisów. Jak do tej pory robiłam w nim między innymi ciasto na pizzę, pasztet drobiowy czy sernik (wszystko pycha!) – na dniach podzielę się przepisami Chciałabym w dalszej części wpisu przybliżyć Wam wszystkie funkcje robota – zapewne nie uwierzycie, że jedno urządzenie posiada, aż tak wiele(...)Gotowanie na parze Podsmażanie Wyrabianie ciasta Rozcieranie i szatkowanie Emulgowanie Ubijanie Miksowanie Mielenie, proszkowanie i ścieranie Rozdrabianie Przyrządzanie napojów Przygotowywanie wywarów Ważenie Funkcja TURBO – mielenie twardych składników W przypadku pasztetu w jednym naczyniu ugotowałam mięso na pasztet (nie musząc doglądać jak się gotuje, czy się nie przypala), połączyłam je ze wszystkimi składnikami i je rozdrobniłam. W przypadku sernika w jednym
Kuchnia Bazyliisosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet z cukinii 7. Kruche marchewki 8. Pasztet z soczewicy 9. Faszerowana bagietka 10. Pomidorowa zupa rybna 11. Zupa
Czerwona PorzeczkaBezmięsny pasztet do chleba z kaszy jaglanej z dodatkiem soczewicy i kostek jabłkowych ( BadaPak ). Jest pyszną alternatywą dla pasztetów mięsnych. O jego smaku decydują przede wszystkim dodatki i przyprawy. Można do niego dodać także warzywa, np. marchewkę, pietruszkę, wcześniej ugotowane. Przygotowuje się go raz dwa 😉 Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka soczewicy 2 cebule 2 jajka 2 ząbki czosnku
Kuchnia MagdaLenydoskonały moment na wprowadzenie grochu do menu. Groch to bogactwo błonnika i wielu soli mineralnych. Jest tani, leży w każdym sklepie, szkoda nie wykorzystać jego potencjału. Zapraszam do przygotowania pasztetu z grochu, posmakuje nie tylko wegeterianom. Idealny na kanapki, bardzo pożywny, syci na długo. Odpowiednio doprawiony smakuje wyśmienicie. Swój wzbogaciłam dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorków, ale sam smakuje równie dobrze(...)patelni z tłuszczem. Początkowo puszczą sporo wody, należy płyny odparować, następnie przysmażyć pieczarki ugotowany, miękki groch odcedzić na durszlaku, następnie zblendować na gładką masę. Można puree przetrzeć przez sito, pasztet będzie wówczas bardziej aksamitny puree z grochu połączyć z cebulą i pieczarkami, dodać posiekane pomidorki. Doprawić do smaku przyprawami. Gdyby masa była mało stabilna należy dodać bułkę tartą, jeśli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!