dokładnie wymieszać dodając porto, doprawić do smaku solą, gałkę muszkatołową i imbirem. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut. * Do pasztetu używam mięsa z nóg, szyi, skrzydełek. Wkładam mięso do garnka, dodaję włoszczyznę
królestwo garówPrzepis z gazety. Pasztet bardzo smaczny. Składniki: 60 dag wieprzowiny 25 dag wątróbek drobiowych 20 dag słoniny 3 jajka przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie,sól, pieprz, gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki) dodatkowo: bułka tarta i masło Sposób wykonania: Wieprzowinę ugotować z przyprawami. W rondelku na maśle zeszklić pokrojoną w grube plastry cebulę, dodać pokrojoną słoninę( 15 dag ), dusić przez(...)dodać wątróbki i ugotowaną wieprzowinę podlać szklanką wywaru ( z gotowania mięsa ), gotować przez 5 minut. Schłodzić, zmielić - 3 razy. doprawić do smaku, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Formę do pasztetu posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć cienkie plastry pozostałej słoniny na dno formy, napełnić masą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, przykryte folią
Darcia w kuchnidodać kaszę manną i przyprawić przyprawami do smaku solą i pieprzem. Wszystko zmiksować blenderem. Masę można podzielić i zmiksować z dodatkami jak : śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, suszone grzyby. Pasztet rozłożyć w blaszki keksówki piec ok 40 min. w temp 190 st Pasztet można również włożyć w słoiczki i zapasteryzować przez ok 30 min i na drugi dzień jeszcze
Gotowanie jest łatweudko ugotowane 6 wątróbek drobiowych 1 szklanka rosołu sól pieprz pieprz ziołowy staropolski przyprawa do pasztetu (pasztet ardeński) 2 łyżki mączki z grochu 1 jajko Oddzielić mięso od kości. Mięso i wątróbkę włożyć o kubka blendera zalać rosołem, dodać jajko i wszystko dobrze zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku, Przełożyć do formy i piec
Gotowanie jest łatweŚwięta, święta.... i po urlopie :) Długo mnie nie było, ale wracam z pysznym pasztetem. Podobnie jak w przypadku rosołu dobrze by było, aby ten składał się z minimum dwóch gatunków mięs... Mój składa się z trzech: mięsa wieprzowego, królika oraz kaczki. Proporcja na 2 duże lub 3 małe keksówki. - ok. 1,5 kilograma mięsa(...)Wyrobić na jednolitą masę. Przelać do keksówek. Piec 45-50 minut w 180 'C. * jeżeli dysponujecie szybkowarem gotowanie zajmie Wam ok. 35 minut. ** dodatek surowej marchewki powoduje, że pasztet nie jest suchy Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceBlueberry Corner by "jagodzianka" Pasztet warzywny jest bardzo dobry – d laczego? Warzywa – od najmłodszych lat słyszymy, że zdrowe, że trzeba je jeść … Przeczytaj cały artykuł Post Pasztet z kabaczka (cukinii) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerrobię zbyt często pasztetów ale jak robię to zawsze pieczone. Tym razem pokusiłam się o zrobienie gotowanego takiego do słoików. Ugotowałam mięso, dodałam przyprawy i wrzuciłam do słoików. Zapasteryzowałam i mam pyszny pasztet do pieczywa. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniTaki pasztet smakuje zawsze i wszędzie a że do tego jest super zdrowy to tylko działa na jego plus. Ja dodałam jeszcze do niego grzyby i są to mrożone muchomory rdzawobrązowe a Wy możecie dodać choćby pieczarki. Zachęcam do pieczenia i polecam gorąco. Pasztet z bakłażana i papryki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePodobna do pasztetu, ale bardziej niezwykła. Najlepsza z grubomielonym mięsem i siekaną wątróbką. Arcyciekawa po przekrojeniu. Łączy wytrawny smak ziół ze słodkością pomarańczy i śliwki kalifornijskiej. Składniki: 500g mięsa mielonego (ja daję pół na pół drobiowe i wieprzowe) 300g wątróbki drobiowej (lepiej z kurczaka, niż indyka) 300g boczku w plastrach (ja akurat tutaj miałam taki szeroki parzony, 10 plastrów(...)była moja pierwsza terrina), gdy jeszcze nie planowałam zakładać blogu. W najbliższym czasie planuję zrobić terrinę i wymienię zdjęcia ;) Podobne przepisy Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną... Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką... Perliczka w pomarańczowej marynacie .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post
Pociąg Do KuchniPasztet drobiowy z jajkiem Składniki: - 1 kg mięsa drobiowego z kością lub bez - marchew, pietruszka, kawałek selera - 1 cebula - 1 łyżka oliwy - 2 listki laurowe - 6 ziarenek pieprzu - 2 ziarna ziela angielskiego - sól - 1 łyżeczka pieprzu mielonego - 2 łyżeczki ziół (oregano, majeranek, bazylia, tymianek, rozmaryn) - ząbek czosnku - 1 czerstwa bułka namoczona w mleku - 3 surowe jajka - 3 duże jajka ugotowane(...)keksówki smaruję margaryną i obsypuję bułką tartą. Na dno układam 1 cm masy mięsnej. Na to układam jaja na twardo i przykrywam resztą masy. Wszystko uklepuję i wygładzam. Wstawiam pasztet do nagrzanego piekarnika (włączona górna i dolna grzałka bez termoobiegu) i piekę około 60 minut. Dobrze smakuje z sosem chrzanowym (śmietana, chrzan) lub sosem tatarskim Temperatura piekarnika : 180 °C Czas
Kuchnia co dniaPrzedstawiam Wam mój pierwszy w życiu samodzielnie przygotowany pasztet :) Z dodatkiem zdrowej kaszy gryczanej, którą bardzo lubię. Wyszło pysznie :) Składniki na keksówkę 25x10cm: z przepisu Lepszy Smak 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko (na bulionie warzywnym) 3 łyżki surowej kaszy gryczanej 4 podudzia 1 marchewka 1 pietruszka 8 pieczarek 1/2 selera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/3 szklanki(...)zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Masę warzywno-drobiową wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną, kaszą surową, jajkiem. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć pasztet. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Wystudzić. Smacznego
Moja Galeria SmakuBardzo smaczny ,świetny na kanapki. Pasztet powstał na bazie pieczonej kaczki. Składniki 800 g pieczonego mięsa z kaczki (ze skórą) 100 g żołądków drobiowych (z kaczki) 100 g serc drobiowych (z kaczki) 100 g wątróbki drobiowej (z kaczki) cebula 100 g pieczarek 2 bułki wrocławskie 750 ml mleka skórka z 1/2 cytryny 2 łyżki masła 150 g surowego boczku(...)średnich oczkach razem duszonymi podrobami ,boczkiem ,porem ,selerem ,natką pietruszki i koperkiem. Doprawiamy majerankiem ,estragonem ,solą i pieprzem. Do masy wbijamy jajka i dokładnie całość wyrabiamy. Tak przygotowany pasztet przekładamy do foremki (10x20 ,u mnie wysoka forma-można użyć też dwóch jednorazowych foremek do pieczenia) i pieczemy 50-60 min w piekarniku rozgrzanym
R'n'G Kitchenpozostałością po ugotowaniu bulionu mięsno-warzywnego? Takie pytanie zadaje sobie nie jedna z nas i to dość często. Bo ile można jeść pierogi z mięsem. Alternatywą może być pasztet, który nie dość, że jest smaczny to w dodatku tani. Ponadto ma mało tłuszczu, a dużo błonnika z warzyw. Żeby zwiększyć jego ilość ja jeszcze dodaję do pasztetu otręby pszenne
Wiem co jembyć potrawy, do przygotowania których, mało kto oliwę używał. Stąd też w moich wcześniej zgłoszonych przepisach znalazły się: słodkie babeczki i chleb. Moja ostatnia propozycja na ten konkurs to pasztet. W wielu polskich przepisach na ten specjał dodaje się jako źródło tłuszczu surowy boczek. Ja postanowiłam zastąpić go znacznie zdrowszą, bo nie zawierającą cholesterolu oliwą. Była to oliwa Monini Ekstra(...)moim niezbyt dużym mieście wybór był dość ograniczony. Pozostałe składniki to chude gotowane mięso (wołowina i indyk), gotowane warzywa, białka jaj oraz przyprawy. Dodałam też sporo suszonej natki pietruszki. Pasztet ma dość luźną konsystencję, nadaje się do smarowania, ale też z powodzeniem można go kroić w plastry.” Czytaj więcej
Wiem co jemKolejny przepis na pasztet, tym razem z suszonymi śliwkami. Wykorzystałam do niego trzy rodzaje mięsa: wieprzowe, wołowe i z indyka. Zrezygnowałam z dodatku boczku, wykorzystałam za to tłuszcz, który zastygł na powierzchni wywaru, w którym gotowało się mięso. Dodałam też 4 surowe białka , dzięki czemu pasztet jest ścisły i nie za tłusty. Delikatny i lekko słodki. Świetnym dodatkiem do niego
Wiem co jem