Pasztet jest bardzo delikatny, aczkolwiek z wyczuwalną nutą goryczki. Aby tę goryczkę złagodzić dodałam do pasztetu majonez. Wyszedł bardzo smaczny. A inspiracja był przepis Roberta Makłowicza . Składniki: 1 kg wątróbek drobiowych 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 kostki masła 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki majonezu sól pieprz tymianek Wykonanie: Wątróbki smażę na maśle, porcjami
Bea(u)ty kitchenWitajcie dzisiaj mam dla Was pasztet z cieciorki, soczewicy czerwonej i marchewki. Idealny by odetchnąć od mięsnych pasztetów. Składniki: 1 cebula czerwona 5 dużych marchewek 650 ml bulionu warzywnego 1 szklanka soczewicy czerwonej 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 cm korzeń imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 250 g ugotowanej cieciorki 2 jajka Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić
Panda i jej światPasztet grzybowy w cieście francuskim Składniki: 750 g grzybów mrożonych (moje były przed mrożeniem krótko obgotowane) 2 cebule 3 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 3 łyżki klarowanego masła 2-4 łyżki bułki tartej 300 g ciasta francuskiego Grzyby rozmrozić, jeżeli trzeba pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać, posiekać(...)odłożyć na wierzch). Do przygotowanej formy przełożyć masę grzybową, przykryć odłożonym kawałkiem ciasta francuskiego. Posmarować odłożonym jajkiem. Piec w 180°C przez ok 45-55 minut. Przestudzić w formie. Pasztet najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły. Smacznego
Pełny talerzsobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny pasztet z królikiem. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Doskonale smakuje za świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 5 nóg z królika, 1/2 kg boczku surowego wieprzowego, 30 dag wątróbki z kurczaka, 1 marchewka, 1 cebula, 4 jajka, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Nogi z królika, boczek, wątróbkę oraz marchewkę gotuję do miękkości w osolonej(...)mielę przez maszynkę do mielenia. 2. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, majeranek, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Masę wykładam na foremkę (wymiary 11cm x 30cm). Wyrównuję. 3. Pasztet piekę 75 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiPate, czyli kremowy pasztet o delikatnej, kremowej konsystencji. W 100% z kurzej wątróbki, lepszy byłby z kaczej, polecam. Dorzuciłam śliwki suszone. Uwielbiam wykwintne pasztety ze słodkim akcentem owoców. Przepis bardzo prosty, a dodatek malinowej nalewki podkręca smak naszego wyrobu. Skuście się - na święta jak znalazł. Szybko, tanio, smacznie i bardzo wydajnie. U mnie w domu wszyscy się zajadają! Receptura
Sajkofanka smakuChcesz upiec pyszny pasztet...zapraszamy do wypróbowania tego przepisu;) Składniki; 1/2 kg fasoli, 5 cebul, 2 marchewki, 5 jaj, bułka tarta, 2 liście laurowe, przyprawa do dań z fasoli, curry, gałka muszkatołowa, kumin rzymski, ziele angielskie, olej, sól, pieprz, Wykonanie; Fasole namaczamy we wodzie na około 12 godzin. Po tym czasie gotujemy ją w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych(...)bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej foremki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku /wcześniej do 200 stopni/ w temp. 180 st. przez ok. 30-40 minut. Pasztet jest upieczony , gdy jego brzegi "odchodzą od foremki. Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU.PL Źródło "143 przysmaki Siostry Anastazji
Anioły w kuchniPasztet niekoniecznie musi być praco i czasochłonny, może być szybki, prosty i smaczny. Taki właśnie jest pasztet z tuńczyka z serkiem. Doskonała przystawka podana z pieczywem, lub w formie pasty na chlebek. 1 puszka tuńczyka w oleju 1 serek śmietankowy APETINA 1 bułka mleczna pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny Tuńczyka należy porządnie odsączyć z zalewy. Bułkę pokroić
Jadło i czytadłoUwielbiam mięsne pasztety ze słodką nutą w tle. Pasztet z wątróbki kurzej z miodem, słodką śmietanką i dżemem ananasowym należy do moich faworytów. Można go przygotować w formie keksowej lub upiec w słoikach i przechować na później, w sam raz na pyszne śniadanie. 1 kg wątróbki kurzej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% 4 jajka
Jadło i czytadłomożliwe bez boczku, słoniny, podgardla lub innych tłuszczów będących nośnikami smaku. Zaprzeczeniem tej teorii jest kuchnia tajska, jedna z najlepszych na świecie, smaczna, aromatyczna i dietetyczna. Odchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam z podudzi kurczaka wolno gotowanych z włoszczyzną i dodatkiem przypraw do zupy pho. Gorąco polecam. Czas przygotowania: 2,5 godz. Składniki: 1 kg podudzi kurczaka(...)wymieszać. Masę przełożyć do keksówek posmarowanych olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia. Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki ( tu przepis ), oraz domowy chleb z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie ( tu przepis
SzczyptaSmaQBardzo dziękuję wszystkim za miłe przywitanie i ciepłe słowa :) Jako, że byłam trochę na diecie dukana, dzisiaj zaległy przepis na pasztet dukana. Powiem szczerze, że jest dosyć suchy, ale bardzo dobry w smaku. :) Składniki: 1 kg piersi kurczaka 70 dag wątróbki 2 jajka duża cebula sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta imbiru, majeranek 2 łyżki otrąb pszennych(...)cebulą. Do zmielonego mięsa dodajemy 2 jajka i otręby pszenne, a następnie przyprawiamy do smaku. Ja dodałam także dwie łyżki rosołu w którym gotowałam mięso, żeby pasztet nie był za suchy. Wąską blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie wypełniamy masą mięsną. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieSmaczny, dobrze doprawiony pasztet z soczewicy z wyczuwalną nutą curry. Równie dobrze smakuje na ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek. Polecam wypróbować go nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim lubiącym orientalne smaki :) Składniki na formę 10x20cm: 250 g suchej czerwonej soczewicy 2 duże marchewki 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 jajka 2-2,5 łyżeczki curry(...)ponownie dobrze wymieszać. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę, wyrównać. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 45 minut (aż pasztet ładnie się zarumieni). Po wystudzeniu przechowywać w lodówce
Ze smakiem i z pasjąnich różne rzeczy :) Kiedyś pokazywałam Wam ślimaczki z serem zapiekane pod beszamelem , pamiętacie? Dzisiaj będzie inna wersja i bez sosu :) Wątrobiankę chyba zna każdy. To taki pasztet z większą ilością wątróbki, delikatniejszy w swojej strukturze, bardzo często lekko podwędzony. Pierwszy raz z naleśnikami z wątrobianką zetknęłam się wiele lat temu u mojej ówczesnej teściowej. Bardzo mnie(...)było, a te proste naleśniki na stałe zagościły w mojej kuchni. Do przygotowania takich ślimaczków potrzebujemy: naleśniki - można wykorzystać >ten przepis< , wątrobiankę lub pasztet, kawałek żółtego sera , odrobinę masła i bułki tartej do kokilki. Naleśniki smarujemy wątrobianką. Nie za cienko, ale i nie za grubo. Zwijamy ciasno w rulonik i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki
Codzienna kuchnia niecodziennaGoose leg, stuffed with pate and dried plums Składniki: 1 udko z gęsi 10 dag pasztet z wątróbki 8 śliwek suszonych sól pieprz majeranek oregano Wykonanie: Z gęsiego udka wyluzować i wyciąć kości. Uważać, żeby nie uszkodzić skóry. Mięso doprawić przyprawami. Pasztet wymieszać ze śliwkami, rozłożyć na mięsie, całość zwinąć w roladę. Skórę zszyć nitką kucharską. Udziec włożyć
Kulinarny karnet ChristopheraJako że nie jem mięsa lubię wszelkie wariacje na temat past i pasztetów z warzyw. Jeśli znudziła się Wam szyneczka i serek, to zróbcie sobie taki pasztet, jest pyszny…. Składniki: 2 szklanki fasoli, 20dag pieczarek, 2 cebule, ziemniak, marchew, pietruszka, kawałek selera, 2 jajka, czerstwa bułka, szklanka mleka, majeranek, sól, pieprz
Anioły w kuchniBardzo lubimy gotować po wegetariańsku. Dziś jedna z wariacji na temat pasztetu sojowego ;) Składniki: 450g suchych ziaren soi główka kapusty 2 cebule 1 marchew 5 łyżek płatków owsianych 2 jajka kminek mielony pestki dyni i słonecznika sól, pieprz oliwa Wykonanie: Soję namoczyć na noc, następnego dnia ugotować . Oddzielnie ugotować kapustę i marchew,(najlepiej na parze). Cebulkę zeszklić na oliwie(...)Warzywa ostudzić i przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z jajkiem, płatkami owsianymi, przyprawami. Masę wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub formy na pasztet. Wyrównać wierzch i posypać pestkami dyni i słonecznika. Piec ok 1 godz w temperaturze 180 stopni. Podawać na ciepło lub zimno
Anioły w kuchni