pasztet - 4176 przepisów (strona:84/279)

Pasztet z dyni i soczewicy 186

Jesienny, wegetariański pasztet Ma jedwabistą, zwartą konsystencję, co dla mnie jest podstawą udanego pasztetu. Ma wspaniały kolor i łatwo się kroi. Dynia w połączeniu z soczewicą i dobrze wyczuwalnym czosnkiem smakuje naprawdę wspaniale. 600 g miąższu z dyni 200 g czerwonej soczewicy 3 średniej wielkości cebule 3 łyżki kaszy manny 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 2 łyżeczki soli

Bullio
Pasztet z dyni i soczewicy 154

Jesienny, wegetariański pasztet Ma jedwabistą, zwartą konsystencję, co dla mnie jest podstawą udanego pasztetu. Ma wspaniały kolor i łatwo się kroi. Dynia w połączeniu z soczewicą i dobrze wyczuwalnym czosnkiem smakuje naprawdę wspaniale. 600 g miąższu z dyni 200 g czerwonej soczewicy 3 średniej wielkości cebule 3 łyżki kaszy manny 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 2 łyżeczki soli

Bullio
PASZTET DO SŁOIKA 133

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie domowe smarowidła na kanapki. Jednym z nich jest pasztet. Zawsze przygotowuję go w słoikach, które potem pasteryzuję i wstawiam do lodówki. Tam mogę go przechowywać nawet do pół roku. Składniki: * 1 kg mięsa drobiowego * 500 g wątroby wieprzowej * 1 mała cebulka * sól, pieprz do smaku * marchewka, por, pietruszka, seler(...)część oskubać od kości. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę bardzo drobno posiekać, podsmażyć, dodać do mięsa. Wlać około 1 szklanki wywaru, doprawić do smaku, wymieszać. Tak przygotowany pasztet przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić. Do garnka wstawić słoiki, zalać wodą tak aby słoiki były pokryte wodą i pasteryzować około 30 minut. Wystudzone przechowywać w lodówce

Zrób to smacznie
Pasztet z cukinii z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami 185

Pasztet z cukinii gościł już na moim stole, lecz tym razem postanowiłam nadać mu nieco śródziemnomorskiego charakteru. Użyty przeze mnie ser feta z bazylią i oregano świetnie komponuje się z suszonymi pomidorami i obowiązkowym dodatkiem oliwek. Świeże zioła natomiast nie mają  sobie równych- mięta i tymianek idealnie pasują do cukinii. Dodałam również zieloną pietruszkę. Pasztet niesamowicie pachniał już podczas

Wrzosowa Polana
Pâté, czyli pasztet z watrobki drobiowej 141

Jakie macie zdanie o wątróbce drobiowej? Lubicie czy raczej omijacie szerokim łukiem? A może lubicie wątrobiane pasztety? Jeśli tak to to danie przypadnie wam do gustu. Zapraszam do przygotowania p âté , czyli francuskiej odmiany pasztetu. Jest to masa delikatna , kremowa, z aromatem wina, idealna do chleba na kolację , czy jako przekąska dla gości . Dla wielbicieli wątróbki będzie to nie lada

Bernika - moj kulinarny pamietnik
PASZTET JAJECZNY Z PARÓWKĄ 207

Pyszny pasztet jajeczny :) W przygotowaniu tego pasztetu zainspirowałam się przepisem ze strony Doradca smaku  (oryginalny przepis tutaj) , jednak trochę go zmodyfikowałam. Polecam, bardzo smaczny, idealny na kanapki.  Składniki: * 10 jajek ugotowanych na twardo * 4 pieczarki * 5 jajek * bułka tarta * sól, pieprz, ostra papryka * 4 parówki Wykonanie: 10 jajek ugotować

Zrób to smacznie
Pasztet cielęco - wieprzowy 152

Przepis na domowy pasztet cielęco - wieprzowy, który nie jest ani za suchy, ani za tłusty i dobrze się go kroi. Pasztet zrobiony w domu ma dużą przewagę nad kupnym, zupełnie inaczej smakuje, a przede wszystkim wiemy co w sobie zawiera. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Pasztet Wielkanocny 141

Dziś na wytrawnie, zamiast ciasta czy mazurka będzie pasztet z podrobów i drobiu. Składniki: bulion warzywny 1 szklanka wątróbka drobiowa 300 g pierś z kurczaka 300 g czosnek 4 ząbki pieprz  biały mielony sól do smaku majeranek 1 łyżka Dodatkowo: marchew 4 szt seler 100 g por 100 g pietruszka 100 g sól i pieprz do smaku Wykonanie: Wątróbkę(...)razem z podrobami i  ugotowaną marchewką . Dolewamy szklankę wywaru warzywnego( jak nadal za suche to dodajemy odrobinę jeszcze wywaru). Foremkę możemy wyłożyć folią spożywczą i wkładamy pasztet. Do lodówki trafia na całą noc. Teraz możemy śmiało na kanapki smarować. Bulion warzywny: Do garnka wlewamy litr wody ,dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Wkładamy kawałek

Różowa kuchnia
Pasztet z fasoli piękny Jaś 185

pasztet nie do końca jest wegetariański, ale większość składników to warzywa. Składniki : około 30 dag wątróbki wieprzowej 30 dag fasoli piękny Jaś  duża cebula i taka sama marchew  3 jajka 3 - 5 łyżki masła klarowanego ewentualnie suszona żurawina do smaku: sól, pieprz czarny i ziołowy, gałka muszkatołowa, oregano, maggi, papryka ostra mielona, kurkuma Przygotowanie; Obraną marchew, cebulę(...)papierem do pieczenia, piec około 1 godz. w temp. 170 *C                                    Pasztet z chlebem na soku z   marchwi

Proste Potrawy
Pasztet warzywny. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 106

Pasztet warzywny Składniki: 5 marchewek 5 dużych ziemniaków 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera pół szklanki zielonej soczewicy 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki płatków jaglanych 5 łyżek oliwy z oliwek sól majeranek estragon 2 liście laurowe ziele angielskie Soczewicę ugotowałam do miękkości. Pozostałe warzywa obrałam i ugotowałam z dodatkiem soli, liści laurowych oraz ziela angielskiego. Wszystkie warzywa, słonecznik oraz(...)płatki zmieliłam za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Dodałam oliwę, sól, majeranek oraz estragon. Całość dokładnie wymieszałam i przełożyłam do keksówki.  Pasztet piekłam 50 min., temp. 180°C. Najlepiej smakuje następnego dnia, po wstawieniu do lodówki

nietadieta
Pasztet z selera 210

stycznia był dzień Wegetarian, dlatego zrobiłam pasztet z selera. Rodzina uznała, że smakuje jak tradycyjny. Mnie także zaskoczył pozytywnie smak. Tym bardziej, że nie lubię selera. A zjadłam ze smakiem nawet bez ketchupu ;)  Emotikon grin A Wy z czego robicie wegetariańskie pasztety? Pochwalcie się w komentarzach Składniki: 2 duże ugotowane selery starte na tarce

Bon Appetit Małgorzaty
Wegetariański pasztet z soczewicy 182

chyba opowiadać, jest wszędzie pełno wiadomości. Napiszę tylko że może być jednym z wielu zamienników białka zwierzęcego, dlatego jest tak kochana przez wegetarian. Ja osobiście też bardzo ją lubię. Pasztet dzisiaj zrobiony polecam na jutrzejsze szaleństwa sylwestrowe. Wegetariański pasztet z soczewicy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pasztet grzybowy w cieście 193

Blueberry Corner by "jagodzianka" Lubię zaskakiwać swoich gości. W wigilię pasztet grzybowy będzie ciekawą odmianą od tradycyjnych dań. Ciasto jest prawie francuskie, ale lżejsze … Przeczytaj cały artykuł Post Pasztet grzybowy w cieście pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Pasztet gruszkowo-orzechowy (z fasoli) 127

Pyszny, delikatny i kremowy pasztet z białej fasoli, z dodatkiem gruszki, rozmarynu i masła orzechowego. Jeden z najlepszych jakie jadłam, mój faworyt. Z pewnością spodoba się wszystkim tym, którzy lubią delikatne, lekko słodkie aczkolwiek wytrawne potrawy. Swoją drogą myślę, że jest to świetna propozycja na zbliżające się Święta. Składniki (na tzw. "keksówkę"): 1 i 1/2 szklanki namoczonej przez(...)Następnie doprawiamy solą i pieprzem (po 1/2 łyżeczki), dodajemy masło orzechowe i jajka. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Dekorujemy posiekanymi migdałami i rozmarynem. Pasztet piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Następnie studzę przez noc w lodówce. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
domowy pasztet bez pieczenia 157

wchłonie sos. Na osobnej patelni smażymy wątróbkę. Następnie dodajemy ją do mięsa. Całość doprawiamy przyprawami. Wszystko mielimy maszynką o drobnych oczkach i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. (Gdyby pasztet wyszedł za twardy dodajemy do niego parę łyżek tłuszczu) Przekładamy do foremki lub do słoiczków i wstawiamy do lodówki

Domowy Smak Jedzenia