Wege piątek Gdy zobaczyłam przepis na jajka zapiekane z papryką w cieście francuskim w książce "Jerusalem", o której już wspominałam przy okazji jajek sadzonych na jagnięcinie i pasty z buraków z za'atarem , od razu wiedziałam, że szybko pojawi się ona na moim stole. I tak też się stało. Taka mini zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo
Codzienne Gotowanieczasie wyjąć z formy i odstawić na kratę do wystudzenia. Ten etap jest niezwykle waży, ponieważ to od niego zależy czy uzyskamy chrupiącą skórkę. Podawać z ulubionymi pastami lub do sałatek
Jaglusiamiękkie, ale nie rozpadające się. Potrawę doprawić jeszcze solą i pieprzem, oraz opcjonalnie dorzuć płatki chilli, jeśli potrawa jest mało ostra. Ten gulasz smakuje jeszcze lepiej dodając do niego pastę węgierską Piros Arany, producenta Univer z Węgier. Produkt dostępny w Polsce. Podaję go zwykle ze świeżym pieczywem. Niczym nie zagęszczam
Calzonella.commarchewkę i pietruszkę. Piecz jeszcze 30 minut. W międzyczasie wstaw wodę na kasze gryczaną i ugotuj ją zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Następnie przygotuj sos z pasty tahini i syropu klonowego. Gdy 30 minut minie wyjmij wszystkie warzywa z piekarnika, aby lekko ostygły. Następnie delikatnie wydrąż środek z każdej połówki batata. Środki z batatów przełóż
wegujemyoleju kokosowego Nadzienie: 1 szklanka masła orzechowego (o zawartości orzechów 90-100%) 2 kopiaste łyżki miodu (lub syropu z agawy, lub syropu klonowego) 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego kropa pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli Wierzch: 1 szklanka orzechów arachidowych (bez soli) 1 kopiasta łyżka miodu (lub syropu z agawy, lub syropu klonowego) około 120g malin
Mała CukierenkaSkładniki: 1 kg udek z kurczaka ajwar sól zioła prowansalskie słodka papryka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią olej Przygotowanie: Każde udko natrzeć łyżeczką ostrej pasty ajwar, a następnie obsypać … Czytaj dalej Udka na ostro
czarrna od kuchnijeszcze 3 minuty. Po ugotowaniu zupy dodać sok z cytryny i doprawić do smaku solą lub sosem sojowym. Zupę podawać posypaną zieleniną. Jeśli lubisz pikane potrawy, dodaj do zupy pastę chili. Smacznego
Codziennik Kuchennygofry z harissą i jajkiem z książki „Superfood na co dzień” Jamiego Olivera. 3 porcje: 100 g mąki owsianej bezglutenowej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki pasty sezamowej tahini łyżka maku jajko 100 ml mleka szczypta soli sezam do posypania gofrów olej rzepakowy do natłuszczenia gofrownicy 3 jajka szczypta soli poł łyżeczki octu jabłkowego szczypiorek sól
Mienta blogsera białego twarogowego u mnie serek śremski 3 jajka 250ml śmietany kremówki u mnie 36% ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki maki pszennej Kilka kropel olejku waniliowego lub 1 łyżeczka pasty z wanilii Przygotowanie: Ser zemleć w maszynce lub tak jak ja przecisnąć w prasce do ziemniaków, zmiksować mikserem z resztą składników na gładką masę. Nie należy zbytnio napowietrzyć sera
W garach u GosiZdejmujemy skórkę z migdałów. 3 . Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. 4. Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka kokosowego. 5. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy na gładką pastę. 6. Kaszę łączymy z miodem, posiekanymi migdałami i 1/2 szklanki wiórków kokosowych. 7. Gdy masa przestygnie, formujemy praliny i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Praliny są bogate w: - witaminę B 2 (pochodzącą z kaszy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachcukru dodatkowo: 100 g konfitury z płatków róż bezy: 1 białko 40 g cukru 15 g cukru pudru 1/4 łyżeczki wody różanej odrobina czerwonego lub różowego barwnika spożywczego w paście suszone płatki róż Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Masło, czekoladę i kremówkę rozpuścić, przestudzić. Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać czekoladę, wymieszać. Partiami dodawać mąkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzepojawiły się ciasteczka chałwowe w trochę zmienionej formie z dodatkiem kakao mąki żytniej 2000. Tutaj przepis do jasnej wersji ciasteczek chałwowych . Składniki (na około 60 ciastek): 1 szklanka tahini (pasty sezamowej), 1 łyżka gorzkiego kakao, 1 szklanka mąki pszennej, 2 szklanki mąki żytniej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru pudru, 200 g masła, w temperaturze pokojowej, opcjonalnie: ziarna
Państwo Wojtczuk gotująPasta jajeczna to takie wspomnienie dzieciństwa, o którym przypomniało mi moje starsze dziecko, które od jakiegoś czasu wspominało, że w przedszkolu taką dostają i jest taka pyszna.Cóż mozna było innego można było zrobić jak nuie ją przygotować. Składniki: jajka, szczypiorek, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: jajka gotujemy na twardo, studzimy i rozgniatamy widelcem lub ścieramy na grubej tarce. dodajemy posiekany
Państwo Wojtczuk gotująteglia foderata con carta forno. Infornate i biscotti in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 10 minuti. Decorate i biscotti con lo zucchero a velo o pasta di zucchero. Koktajl z szampana, soku z pomarańczy i granatu (Cocktail con prosecco, succo d'arancia e melograno) SKŁADNIKI 160 ml prosecco 40 ml soku z pomarańczy pestki
La grande e la piccola cuoca