pasta - 17303 przepisów (strona:768/1154)

Jesienny sernik dyniowy 196

sernik 250 g serka mascarpone 350 g puree z dyni 200 g cukru 3 szt. jajek 1 szt. pomarańczy (otarta skórka i sok) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego) Polewa 100 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie) Sposób przygotowania Spód Roztopić masło. Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, dodać roztopione

Wypieki i Rumieńce
Tajska zupa z kurczakiem 184

marchewek 1 pietruszki całego pora 3-4 łodyg selera naciowego 3 cm kawałka imbiru (łyżka imbiru posiekanego w drobną kostkę) ząbka czosnku trawy cytrynowej (2-3 gałązek, łyżki pasty lub łyżki sproszkowanej trawy cytrynowej, ja tym razem użyłam wersji w proszku) 1 łyżeczki curry 2 łyżeczek kurkumy 1/3 łyżeczki kuminu 1 łyżeczki soli płatków chili lub posiekanej świeżej papryczki chili

Pichceniomania
PASTA Z CIECIORKI I SUSZONYCH POMIDORÓW 183

konserwowej 5-6 pomidorów suszonych z zalewy sól, pieprz Sposób przygotowania: Cieciorkę odsączyć z zalewy i zblendować na gładką masę. Pomidory drobno pokroić. Dodać do cieciorki i wymieszać. Jeżeli pasta będzie zbyt sucha można dodać 1-2 łyżki zalewy z pomidorów. Na koniec doprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Tatar w wedzonej ryby 129

Wędzone ryby, a zwłaszcza makrela są bardzo popularne na polskich stołach. Zwykle serwujemy je na kanapkach w formie pasty lub solo, jedynie z dodatkiem masła.  Jednak zbliżające się święta skłoniły nas do eksperymentowania z daniami wykorzystującymi ryby, w tym również wędzone. Dzisiaj mając chwilę czasu i pięknego wędzonego dorsza w lodówce postanowiliśmy stworzyć z niego pyszne śniadanie. Tak powstał

Kuchnia od dwojga
Twarożek z czarnuszką i suszonymi pomidorami 215

sól do smaku 2 kromki razowego chleba Wykonanie: 1. Suszone pomidory odsączyć z zalewy, drobno pokroić. 2. Twaróg wymieszać z pomidorami i połową łyżeczki czarnuszki. 3. Kromki chleba posmarować pastą twarogową, posypać czarnuszką

Atlas Smaków
Złocista sałatka śledziowa. KONKURS 274

kukurydza przydaje się do różnych potraw. Można ją wykorzystać do zup, zapiekanek, sosów, galaretek mięsno jarzynowych . Można też posypać nią pizzę, dodać do placków a nawet zrobić z niej pastę do chleba . Dzisiaj najpierw zapraszam Was na moją pyszną, złocistą sałatkę, ale zaraz po niej niespodzianka i konkurs! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Przyprawy 243

laurowy, kurkuma, kmin, czarnuszka, kozieradka, rozmaryn, kardamon, jałowiec, mięta, sos sojowy, umami, szafran, lukrecja, wanilia i jeszcze kilka innych. A gdybyśmy chcieli ich użyć, to możemy zrobić harrisę lub pastę z pieczonych batatów i pomidorów z imbirem, omlet berberski z kminem, karmelizowane serca drobiowe z granatem i hummusem z dyni z kozieradką i gałką muszkatołową, tatar jagnięcy z nasturcją, okonia

GRUBY WAŁEK
Restauracja indyjska Ganesh 142

Masali, którą opisałam  http://karolakulinarnie.blogspot.com/2016/04/restauracja-india-masala-w-krakowie.html Zamówiliśmy: Curry z baraniną i ryżem basmati Saag (tradycyjny indyjski sos szpinakowo - śmietanowy) z baraniną Masala (popularny indyjski sos na bazie gęstej pasty ze świeżych pomidorów, cebuli, imbiru, czosnku i chilli) z grillowaną baraniną Masala z grillowanym kurczakiem Pieczywo indyjskie Restauracja świetna. Bardzo klimatyczne miejsce. Miła i szybka obsługa, a jedzenie jak przystało

Karola gotuje
"Kolorowa kuchnia roślinna" - recenzja książki 272

piernikową czy przecier z daktyli, który doskonale zastępuje cukier! Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe placuszki czy tofucznicę z pomidorami. Następnie smarowidła do chleba - świetne roślinne pasty do pieczywa - np.z bobu i awokado, z pieczonego selera. Czas na zupy: tu bardzo fajne połączenia smakowe - np. dyniowa z soczewicą czy krem z pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo

Moje Kuchenne Rewelacje
Świąteczne prezenty dla pasjonatów gotowania 173

warto pomyśleć także o miarkach kuchennych, najlepiej ze stali nierdzewnej. W takim moździerzu można przygotować marynaty do mięs, warzyw i ryb. Bardzo często robię w nim guacamole i inne pasty do kanapek. Korzystanie z takiego przedmiotu wymaga więcej siły, ale blender nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem, w dodatku zajmuje więcej miejsca niż moździerz, a nie każdy, nawet największy pasjonat gotowania

Moja smaczna kuchnia
Chałwa w kawowych kulkach 149

ostatecznie prezentuję wam fantastyczne sezamowo-daktylowe owsiane kuleczki, które wykonacie w kilka minut, bez pieczenia i większego wysiłku! Składniki: -50g płatków owsianych -łyżeczka siemienia lnianego -4 daktyle -łyżka pasty sezamowej -4 łyżki mleka Do obtoczenia: -u mnie kawa inka -polecam kakao, wiórki kokosowe, cynamon czy sezam ;)  Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy blenderem, nie koniecznie dokładnie ;). Z powstałej masy formujemy

Gawron w rosole
Święteczny pasztet orzechowy z fasoli i ciecierzycy 149

się w nim! Składniki (na formę "keksówkę" o wymiarach 12 cm x 20 cm): 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka pasty tahini 1 jabłko 1 cebula 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli solidna szczypta pieprzu szczypta kuminu i mielonej kolendry 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej

Mango Papaja
Pasztet jaglany z cukinią i suszonymi pomidorami 237

aromatyczny i kremowy, polecam :) 100 g czerwonej soczewicy 0/5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej łyżka mielonego siemiania lnianego średnia cukinia marchewka mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 6-7 łyżek pasty z suszonych pomidorów 1/3 szklanki przecieru pomidorowego 0/5 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/4 łyżeczki suszonego tymianku sól do smaku Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości

Mienta blog
Zdrowe kanapki z hummusem i marchewką 220

posiłek! Ten przepis znalazłam w książce „Poniedziałki bez mięs” autorstwa rodziny McCartney (swoją drogą polecam) i stwierdziłam, że koniecznie muszę go wypróbować. Jeśli chodzi o hummus (tj. pastę z cieciorki) możecie w ramach pójścia na łatwiznę użyć gotowego (obecnie do kupienia w prawie każdym markecie), choć oczywiście najlepiej przygotować samemu     Zdrowe kanapki z hummusem i marchewką

Powiedz dietom nie
Dietetyczne cukinie faszerowane warzywami 237

papryki (najlepiej w różnych kolorach) 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki kukurydzy z puszki garść oliwek zielenina do przybrania, np. bazylia, natka pietruszki Sos 1/2 szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki pasty sezamowej tahini 1/4 szklanki wody sok z 2 limonek 1 łyżeczka syropu klonowego szczypta ostrej papryki sól, pieprz Przygotowanie Ugotuj kaszę jaglaną, następnie odstaw do przestygnięcia. Przygotuj farsz - pokrój paprykę

Powiedz dietom nie