konserwowej 5-6 pomidorów suszonych z zalewy sól, pieprz Sposób przygotowania: Cieciorkę odsączyć z zalewy i zblendować na gładką masę. Pomidory drobno pokroić. Dodać do cieciorki i wymieszać. Jeżeli pasta będzie zbyt sucha można dodać 1-2 łyżki zalewy z pomidorów. Na koniec doprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąWędzone ryby, a zwłaszcza makrela są bardzo popularne na polskich stołach. Zwykle serwujemy je na kanapkach w formie pasty lub solo, jedynie z dodatkiem masła. Jednak zbliżające się święta skłoniły nas do eksperymentowania z daniami wykorzystującymi ryby, w tym również wędzone. Dzisiaj mając chwilę czasu i pięknego wędzonego dorsza w lodówce postanowiliśmy stworzyć z niego pyszne śniadanie. Tak powstał
Kuchnia od dwojgasól do smaku 2 kromki razowego chleba Wykonanie: 1. Suszone pomidory odsączyć z zalewy, drobno pokroić. 2. Twaróg wymieszać z pomidorami i połową łyżeczki czarnuszki. 3. Kromki chleba posmarować pastą twarogową, posypać czarnuszką
Atlas Smakówkukurydza przydaje się do różnych potraw. Można ją wykorzystać do zup, zapiekanek, sosów, galaretek mięsno jarzynowych . Można też posypać nią pizzę, dodać do placków a nawet zrobić z niej pastę do chleba . Dzisiaj najpierw zapraszam Was na moją pyszną, złocistą sałatkę, ale zaraz po niej niespodzianka i konkurs! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzalaurowy, kurkuma, kmin, czarnuszka, kozieradka, rozmaryn, kardamon, jałowiec, mięta, sos sojowy, umami, szafran, lukrecja, wanilia i jeszcze kilka innych. A gdybyśmy chcieli ich użyć, to możemy zrobić harrisę lub pastę z pieczonych batatów i pomidorów z imbirem, omlet berberski z kminem, karmelizowane serca drobiowe z granatem i hummusem z dyni z kozieradką i gałką muszkatołową, tatar jagnięcy z nasturcją, okonia
GRUBY WAŁEKMasali, którą opisałam http://karolakulinarnie.blogspot.com/2016/04/restauracja-india-masala-w-krakowie.html Zamówiliśmy: Curry z baraniną i ryżem basmati Saag (tradycyjny indyjski sos szpinakowo - śmietanowy) z baraniną Masala (popularny indyjski sos na bazie gęstej pasty ze świeżych pomidorów, cebuli, imbiru, czosnku i chilli) z grillowaną baraniną Masala z grillowanym kurczakiem Pieczywo indyjskie Restauracja świetna. Bardzo klimatyczne miejsce. Miła i szybka obsługa, a jedzenie jak przystało
Karola gotujepiernikową czy przecier z daktyli, który doskonale zastępuje cukier! Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe placuszki czy tofucznicę z pomidorami. Następnie smarowidła do chleba - świetne roślinne pasty do pieczywa - np.z bobu i awokado, z pieczonego selera. Czas na zupy: tu bardzo fajne połączenia smakowe - np. dyniowa z soczewicą czy krem z pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo
Moje Kuchenne Rewelacjewarto pomyśleć także o miarkach kuchennych, najlepiej ze stali nierdzewnej. W takim moździerzu można przygotować marynaty do mięs, warzyw i ryb. Bardzo często robię w nim guacamole i inne pasty do kanapek. Korzystanie z takiego przedmiotu wymaga więcej siły, ale blender nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem, w dodatku zajmuje więcej miejsca niż moździerz, a nie każdy, nawet największy pasjonat gotowania
Moja smaczna kuchniaostatecznie prezentuję wam fantastyczne sezamowo-daktylowe owsiane kuleczki, które wykonacie w kilka minut, bez pieczenia i większego wysiłku! Składniki: -50g płatków owsianych -łyżeczka siemienia lnianego -4 daktyle -łyżka pasty sezamowej -4 łyżki mleka Do obtoczenia: -u mnie kawa inka -polecam kakao, wiórki kokosowe, cynamon czy sezam ;) Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy blenderem, nie koniecznie dokładnie ;). Z powstałej masy formujemy
Gawron w rosolesię w nim! Składniki (na formę "keksówkę" o wymiarach 12 cm x 20 cm): 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka pasty tahini 1 jabłko 1 cebula 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli solidna szczypta pieprzu szczypta kuminu i mielonej kolendry 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej
Mango Papajaaromatyczny i kremowy, polecam :) 100 g czerwonej soczewicy 0/5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej łyżka mielonego siemiania lnianego średnia cukinia marchewka mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 6-7 łyżek pasty z suszonych pomidorów 1/3 szklanki przecieru pomidorowego 0/5 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/4 łyżeczki suszonego tymianku sól do smaku Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości
Mienta blogposiłek! Ten przepis znalazłam w książce „Poniedziałki bez mięs” autorstwa rodziny McCartney (swoją drogą polecam) i stwierdziłam, że koniecznie muszę go wypróbować. Jeśli chodzi o hummus (tj. pastę z cieciorki) możecie w ramach pójścia na łatwiznę użyć gotowego (obecnie do kupienia w prawie każdym markecie), choć oczywiście najlepiej przygotować samemu Zdrowe kanapki z hummusem i marchewką
Powiedz dietom niepapryki (najlepiej w różnych kolorach) 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki kukurydzy z puszki garść oliwek zielenina do przybrania, np. bazylia, natka pietruszki Sos 1/2 szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki pasty sezamowej tahini 1/4 szklanki wody sok z 2 limonek 1 łyżeczka syropu klonowego szczypta ostrej papryki sól, pieprz Przygotowanie Ugotuj kaszę jaglaną, następnie odstaw do przestygnięcia. Przygotuj farsz - pokrój paprykę
Powiedz dietom nienastępnie obrać ze skórki. Następie umieścić w malakserze i zmielić do momentu otrzymania drobnej mąki( trwa to ok. 3 minuty) UWAGA zbyt długie miksowanie może spowodować powstawanie pasty 2. Otrzymaną mąkę dla pewności przesiać przez sito o drobnych oczkach. Mąki migdałowej powinno być 175 g. Tak przygotowaną mąkę z powrotem wrzucić do malaksera. 3. Cukier, wodę oraz miód umieścić
vaniliowoczekoladowaprzelewam zimną. Obieram z łupinek, odkładam 2 łyżki bobu. Resztę bobu przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję koperek pokrojony, oliwę, czosnek obrany i miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem. Pastę układam na ziemniaczanych łódkach, dodaję bób, mozzarellę, chili, sałatę
wesoła kuchnia