pasta - 17303 przepisów (strona:757/1154)

Pszenno – owsiane bardzo kruche ciasteczka piaskowe z chia 147

mąki owsianej łyżka nasion chia opcjonalnie cukier puder do posypania Masło utrzyj z solą i cukrem na puch. Dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie tak, aby powstała pasta. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do szprycy i wyciskaj ciasteczka, koła lub inne kształty.  Zachowaj odstęp, ciasteczka rosną. Piecz około 10 minut w 180 stopniach

Z Kuchni Do Kuchni
Tort „Jak Po Maśle” na 3. urodziny bloga 231

ziarenkami). Wlej mleko i podgrzewaj powoli. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie wsyp obie mąki i zmiksuj ponownie. Mleko zdejmij z ognia, wyjmij wanilię i zacznij szybkim ruchem wlewać gotową pastę, mieszając energicznie zawartość garnka. Garnek wstaw na mały ogień i cały czas mieszając, gotuj budyń, aż zgęstnieje (2-3 minuty). Następnie garnek wstaw do zimnej wody celem wystudzenia, a wierzch

Food Square
Domowe lody czekoladowe 183

Składniki: ok. 600 ml 60 g masła 250 ml mleka 2 duże jajka 200 g gorzkiej czekolady 125 ml kremówki + 125 ml do podania 70 g cukru ½ łyżeczki waniliowej pasty lub ekstraktu szczypta soli 2 łyżki liofilizowanych malinami Zagotuj połowę mleka z masłem. Z drugą połową mleka roztrzep jajka i wlej do gorącego mleka energicznie mieszając. Doprowadź mieszankę do wrzenia

codojedzenia
Bezglutenowa farinata z rozmarynem podana z marchewkami glazurowanymi dziką różą z białym makiem 241

Farinata to włoski placek z ciecierzycy, który znakomicie sprawdza się jako bezglutenowy zamiennik pieczywa, dodatek do sałatek, warzyw smażonych i pieczonych. Odrobina jogurtu z pastą tahini lub baba ghanoush i z Włoch przenosimy się do orientu. Cztery podstawowe składniki: mąka z ciecierzycy, woda, oliwa i sól... i wpadacie po uszy bo chrupiąca skórka z miękki środkiem po prostu uzależnia

SzczyptaSmaQ
Jajka zapiekane z papryką na cieście francuskim 174

Wege piątek Gdy zobaczyłam przepis na jajka zapiekane z papryką w cieście francuskim w książce "Jerusalem", o której już wspominałam przy okazji jajek sadzonych na jagnięcinie   i pasty z buraków z za'atarem , od razu wiedziałam, że szybko pojawi się ona na moim stole. I tak też się stało. Taka mini zapiekanka jest łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo

Codzienne Gotowanie
Chleb orkiszowy 233

czasie wyjąć z formy i odstawić na kratę do wystudzenia. Ten etap jest niezwykle waży, ponieważ to od niego zależy czy uzyskamy chrupiącą skórkę. Podawać z ulubionymi pastami lub do sałatek

Jaglusia
ZUPA GULASZOWA PO WĘGIERSKU NA OSTRO - MOCNO ROZGRZEWAJĄCA 177

miękkie, ale nie rozpadające się. Potrawę doprawić jeszcze solą i pieprzem, oraz opcjonalnie dorzuć płatki chilli, jeśli potrawa jest mało ostra. Ten gulasz smakuje jeszcze lepiej dodając do niego pastę węgierską Piros Arany, producenta Univer z Węgier. Produkt dostępny w Polsce. Podaję go zwykle ze świeżym pieczywem. Niczym nie zagęszczam

Calzonella.com
Bataty faszerowane kaszą gryczaną i pieczonymi warzywami 259

marchewkę i pietruszkę.  Piecz jeszcze 30 minut.  W międzyczasie wstaw wodę na kasze gryczaną i ugotuj ją zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Następnie przygotuj sos z pasty tahini i syropu klonowego.  Gdy 30 minut minie wyjmij wszystkie warzywa z piekarnika, aby lekko ostygły.  Następnie delikatnie wydrąż środek z każdej połówki batata. Środki z batatów przełóż

wegujemy
Tarta z masłem orzechowym i orzechami arachidowymi, bez cukru, bez glutenu 261

oleju kokosowego Nadzienie: 1 szklanka masła orzechowego (o zawartości orzechów 90-100%) 2 kopiaste łyżki miodu (lub syropu z agawy, lub syropu klonowego) 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego kropa pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli Wierzch: 1 szklanka orzechów arachidowych (bez soli) 1 kopiasta łyżka miodu (lub syropu z agawy, lub syropu klonowego) około 120g malin

Mała Cukierenka
Udka na ostro 237

Składniki: 1 kg udek z kurczaka ajwar sól zioła prowansalskie słodka papryka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią olej Przygotowanie: Każde udko natrzeć łyżeczką ostrej pasty ajwar, a następnie obsypać … Czytaj dalej Udka na ostro

czarrna od kuchni
Zupa z soczewicy z moghrabieh i mlekiem kokosowym 150

jeszcze 3 minuty. Po ugotowaniu zupy dodać sok z cytryny i doprawić do smaku solą lub sosem sojowym. Zupę podawać posypaną zieleniną. Jeśli lubisz pikane potrawy, dodaj do zupy pastę chili. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Sezamowo-makowe gofry z jajkiem w koszulce 165

gofry z harissą i jajkiem z książki „Superfood na co dzień” Jamiego Olivera. 3 porcje: 100 g mąki owsianej bezglutenowej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki pasty sezamowej tahini łyżka maku jajko 100 ml mleka szczypta soli sezam do posypania gofrów olej rzepakowy do natłuszczenia gofrownicy   3 jajka szczypta soli poł łyżeczki octu jabłkowego szczypiorek sól

Mienta blog
Sernik z czekoladowym musem 153

sera białego twarogowego u mnie serek śremski 3 jajka 250ml śmietany kremówki u mnie 36% ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki maki pszennej Kilka kropel olejku waniliowego lub 1 łyżeczka pasty z wanilii Przygotowanie: Ser zemleć w maszynce lub tak jak ja przecisnąć w prasce do ziemniaków, zmiksować mikserem z resztą składników na gładką masę. Nie należy zbytnio napowietrzyć sera

W garach u Gosi
Praliny kokosowe 148

Zdejmujemy skórkę z migdałów. 3 . Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. 4. Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka kokosowego. 5. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy na gładką pastę. 6. Kaszę łączymy z miodem, posiekanymi migdałami i 1/2 szklanki wiórków kokosowych. 7. Gdy masa przestygnie, formujemy praliny i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Praliny są bogate w: - witaminę B 2 (pochodzącą z kaszy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Czekoladowo-różany sernik na Walentynki 201

cukru dodatkowo: 100 g konfitury z płatków róż bezy: 1 białko 40 g cukru 15 g cukru pudru 1/4 łyżeczki wody różanej odrobina czerwonego lub różowego barwnika spożywczego w paście suszone płatki róż Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Masło, czekoladę i kremówkę rozpuścić, przestudzić. Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać czekoladę, wymieszać. Partiami dodawać mąkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze