Ciasto na maśle orzechwoym 154więc chyba warto wypróbować. Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g gorzkiej czekolady 130 g miękkiego masła 1,5 szklanki drobnego cukru łyżeczka pasty waniliowej ew. olejku waniliowego 4 jajka - osobno żółtka i białka szczypta soli 0,5 szklanki masła orzechowego (3-4 łyżki) 0,5 szklanki mleka polewa 2 szklanki cukru pudru
Pysznie & Pięknie
Karpatka 204masła 5 jajek 250 ml wody sól pół łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka łyżeczka pasty waniliowej pół szklanki cukru 200-300 g miękkiego masła Wykonanie: ciasto: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko
Pysznie & Pięknie
Czekoladowa Karpatka 190wody sól 2 łyżeczki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka łyżeczka pasty waniliowej pół szklanki cukru 200-300 g miękkiego masła 100 g czekolady gorzkiej Wykonanie: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzący płyn wsypać wymieszaną i przesianą mąkę, kakao
Pysznie & Pięknie
Śledzie w sosie curry 187otoczeniu. Tym razem wersja taka troszkę orientalna z curry i mleczkiem kokosowym. Składniki: 6- 7 filetów śledziowych 150 ml mleczka kokosowego 1 duża cebula 4-5 łyżek oleju kurkuma pasta curry(w moim przypadku czerwona) szczypiorek Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić na małe kawałki. Mleczko kokosowe, olej, łyżeczkę kurkumy i dwie łyżeczki curry dobrze razem połączyć. Cebulę drobno pokroić posypać
Pysznie & Pięknie
Tatar ze śledzia 236Składniki: 6 filetów śledziowych 1 czerwona papryka 3 jajka 1 ogórek kiszony 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku na sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka pasty lub przecieru pomidorowego pieprz ewentualnie sól do smaku Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić na drobną kostkę. Paprykę piec w piekarniku do momentu aż skórkę będzie można łatwo zdjąć i cała
Pysznie & Pięknie
Snikers 304łyżki miodu 20 dag posiekanych orzechów włoskich krem budyniowy: 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 2 żółtka 1 łyżeczka pasty waniliowej opcjonalnie pół kostki miękkiego masła oraz puszka kajmaku Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito razem z sodą na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić
Pysznie & Pięknie
To się je czyli ziołowy spacer w ramach akcja "Cała Polska widzi zioła" 184kwiatów napoje i miód. I tasznik. Nie bez kozery nazywany "chlebkiem" :) Dobry dodatek do wielu potraw, choć co wytrwalsi potrafili nazbierać tego tyle, że starczyło na pastę do chleba :) Okazuje się, ze o tej porze można jeszcze spotkać pędy orlicy, o której pisałem już tutaj :) Na nasypie szukamy szczawiu, a w lesie szczawiku zajęczego. Wieść głosi, że nadaje się nawet
Kryzysowa Książka Kucharska
Pasta bianco 202uczestniczyć w wykładzie o tytule "Dwadzieścia odcieni kuchni włoskiej". Coś tam się dowiedziałem, coś popróbowałem, napiłem się wina, ale jeden przepis urzekł mnie wybitnie swoim kryzysowym charakterem i minimalizmem. Pasta bianco czyli biały makaron to po prostu makaron z masłem. Gdyby w Polsce ktoś w restauracji podał nam ziemniaki z tłuszczem to byśmy go wyśmiali. Jeśli jednak będzie to makaron
Kryzysowa Książka Kucharska
Testaroli z pesto rzodkiewkowo-botwinowym 182większość, błędnie, odpowie spaghetti. Błędnie nie dlatego, że nie jedzą tam spaghetti, ale dlatego, że spaghetti to tylko jeden z rodzajów makaronów. Prawidłowa odpowiedź powinna brzmieć - makaron, lub pasta. Testaroli to pierwszy makaron jaki powstał na tamtych ziemiach, a jego korzenie, według badaczy, sięgają neolitu. Wywodzi się w prostej linii od pierwszego pieczywa - podpłomyków. To nic innego jak pokrojony
Kryzysowa Książka Kucharska
RODOS i grecki grill czyli skordalia na grillowanej cukinii na grillowanych bułkach 163danie. Jako, że 2 lata temu zdobyłem mistrzostwo regionu w grillowaniu, to zrobiłem wszystko na grillu. Skoro pizza może być obiadem, to grillowana kanapka też :) Skordalia to taka pasta głównie z czosnku i podaje się ją przeważnie do dorsza, bakłażana i cukinii. Z tych trzech tylko jedna rzecz kosztuję mniej niż 5 zł za kg :) Składniki: - cukinia - czosnek - bułki - olej
Kryzysowa Książka Kucharska
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 170ryba była, ale chyba gdzieś rybę można było kupić. Śledzie to też na kartki były. Nie na kartki to była tylko taka masa rybna. Takie coś w rodzaju pasty rybnej. Natomiast wszystkie inne rzeczy to na kartki. Polakowi nawet wstęp do kawiarni był wzbroniony. Moim największym marzeniem to było, jak się skończy wojna, pójść do takiej kawiarni i zjeść ciastko
Kryzysowa Książka Kucharska
WĘDZONE RYBY W JAMIE (SŁOWIANIE TAK ROBILI) 220mnóstwa innych spraw z którymi Słowianie robiący tak mięso musieli się mierzyć. Ale uwierzcie mi- GRA JEST WARTA ŚWIECZKI. GOTOWE RYBY MOŻESZ jeść na ciepło, zimno, w pastach... Jak tylko chcesz :) Smacznego. Aaa ważna sprawa, pamiętaj o zabezpieczeniu jamy, ja w czasie wypalania miałam w ogrodzie 5 psów i 3 dzieci i na szybko robiłam zabezpieczenie z suchych brzóz
Kuchnia bezglutenowa Loli
Pavlova z czekoladą i marakują 223porcji 5 białek 320 g cukru 1½ łyżki soku z cytryny 100 g białej czekolady 60 g pistacji 300 ml śmietanki, 36% 150 ml greckiego jogurtu, 10% szczypta waniliowej pasty 4 owoce marakui Nastaw piekarnik na 130ºC na termoobieg (bez termoobiegu 145ºC). W misce wymieszaj białko z cukrem i sokiem z cytryny. Ubijaj pianę w kąpieli wodnej aż do rozpuszczenia
codojedzenia
Sylwestrowe krakersy serowe z makiem + propozycje przekąsek 228masła w nacięcia i zapiec do zrumienienia - już testowaliśmy ten przepis - o ile da się dużo masła czosnkowego, są o niebo lepsze niż ze sklepu. Kanapki lub naleśniki z pastą szpinakowo-jajeczną Szybka i łatwa sałatka makaronowa z ciecierzycą gotowaną, którą możesz zastąpić ciecierzycą z puszki. Jeśli masz ochotę na słodkiego Sylwestra, sprawdź te przepisy: Biszkopty w czekoladzie z orzechami
Anioszek w kuchni
Czekoladowe trufle z malinową posypką :) 186Uwielbiam wszelkiego rodzaju kulki energetyczne, batony wykonane z suszonych owoców i orzechów. Dzisiejsze kule to czekoladowe trufle, z dodatkiem pasty sezamowej i różowego pudru. Główna część jest intensywnie kakaowa, słodka, natomiast cieniutka warstwa zewnętrzna malinowo-kwaskowata. Pyszne połączenie smaków z ładnym efektem wizualnym :) Składniki (4 szt.): 100 g daktyli 50 g tahini 1,5 łyżeczki kakao garść
Zdrowie na języku :P