osób) - 1 szklanka nieugotowanej zielonej soczewicy - 100 g pęczaku - 3 garści świeżego szpinaku - 200 g zielonych oliwek - 3 łyżki czerwonego pesto - 1 łyżeczka soli - 1 cm pasty harissa S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: pęczak gotujemy, soczewicę również, mieszamy je na patelni, dodajemy pocięty szpinak
Gocha gotuje!osób) - 2 małe bakłażany - 2 garści makaronu (u mnie penne) - 1 pomidor - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 cm pasty harissa - 0,5 pęczka kolendry - 1 kula mozzarelli S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: Makaron gotujemy al dente
Gocha gotuje!wątpię) to przypominam przepisy, które przygotowałam w zeszłym roku. Pieczeń rzymska z quinoą, przepiórczymi jajami i suszonymi pomidorami Oszukany, ale szybki bezglutenowy żurek z quinoy ;) Jajka faszerowane pastą z quinoy i chrzanu Bezglutenowe mini mazurki z kremem marcepanowym z quinoy i kajmakiem
Quinoa Raz!Roladki z szynki Sałatka serowa w szynce Babeczki z pastą jajeczną i grillowanym łososiem Sałatka ziemniaczana Sałatka z szynką i serem Pieczarkowce Paszteciki Jajka z tuńczykiem Jajka z rzeżuchą i … Czytaj dalej Przystawki na Wielkanoc
czarrna od kuchniminut, a podczas konsumowania można zwolnić. Rozkoszować się różnorodnością smaków i konsystencji, zapomnieć na chwilę o troskach. Ah... ZUPA MISO Z GRZYBAMI SHIMEJI Składniki: - 2 litry bulionu - 4 łyżki pasty miso - garść kiełków - 1/2 małej młodej cukinii - 1-2 marchewki - 1 kalarepa - 1 opakowanie grzybów shimeji - 1 kostka tofu - pęczek szczypiorku - 200 gramów makaronu udon - olej sezamowy Przygotowanie: Marchewkę
Życie zamknięte w smakużółtka 1 łyżka zimnej wody Masa serowa 250 ml śmietanki 250 g kremowego twarożku 2 żółtka 250 ml mleka 5 listków żelatyny 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty Owocowa galaretka 500 g mrożonej mieszanki owocowej 8 listków żelatyny 200 ml wody 100 g cukru Przygotuj spód do sernika. Zimne masło posiekaj z mąką, cukrem. Kiedy zaczną się tworzyć okruchy
codojedzeniaroku staram się czymś zaskoczyć domowników podczas Wielkanocnego Śniadania. W tym roku padło na absolutnie fantastyczną pastę z suszonych pomidorów. Polecam na Święta i nie tylko :) Ilość porcji: 2 Składniki: 2 jajka 1 łyżka serka śmietankowego 1 ½ suszonego pomidora lub 2 malutkie Przyprawy: sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, rozcinamy i przekładamy żółtka do miseczki. Dodajemy pozostałe składniki
Kolizje SmakówWiosenne jajka faszerowane Jeżeli lubicie pastę jajeczną, to moja dzisiejsza propozycja również powinna Wam posmakować. To jajka faszerowane w wiosennej odsłonie. Jeżeli macie ochotę na lżejszą wersję przygotujcie je tylko z serkiem, jeżeli nie z odrobiną majonezu. Polecam na weekendowe śniadanie, albo na Wielkanoc. Składniki dla 4 osób: 6 jajek ugotowanych na twardo 6-8 rzodkiewek 1 czubata łyżka posiekanego
Pełny talerzsałatka z kabanosem Sałatka podana w wędlinie Szybka sałatka z porem, kukurydzą i rzodkiewką Sałatka z ogórkiem i kiełkami Sałatka z kwaszonym ogórkiem i nutą czosnku Polecam również najróżniejsze pasty kanapkowe (klik) – sprawdzają się idealnie po świętach
Słodkie okruszkiroku planuję przygotować jajka, na które przepis znajdziecie poniżej. Są to ugotowane na półmiękko jajka ( żółtko , które nie jest gotowane długo zachowuje więcej zdrowotnych wartości odżywczych) z kremową pastą wykonaną z awokado , szczypiorku i pomidora . Całość jest przepyszna! Sama byłam pozytywnie zaskoczona. Wszystko bardzo dobrze ze sobą współgra, a smaki idealnie się uzupełniają. Składniki: 3 jajka 1/2 dojrzałego
Zdrowie na języku :Pnerkowców marzy mi się jeszcze masło :) Składniki na ok. 800 ml: 750 ml wody ( użyłam mineralnej niegazowanej) 100 g orzechów nerkowca 2 suszone daktyle bez pestek 1/2 łyżeczki pasty waniliowej szczypta soli himalajskiej różowej (taką używam na co dzień) Sposób przygotowania: Jak widać na jednym ze zdjęć, wszystkie składniki umieściłam w dzbanku, który przykryłam i pozostawiłam na co najmniej
Blondynka GotujeKoreczki z jajeczek możecie zrobić w różnych wersjach smakowych, np. zamiast łososia można dodać szynkę, lub ogórka, a zamiast kiełków – rzeżuchę. Co kto lubi Do wszelkich nadziewanych jajek, past jajecznych czy kanapek polecam szczególnie majonezy trochę pikantniejsze, jak np. Majonez Kętrzyński Stołowy – dzięki temu potrawy nabierają wyjątkowego smaku. Przepis na jajeczka przepiórcze z łososiem Drukuj przepis Porcji
Kuchnia Bazyliibardzo kremowy 4. Jajka w szynkowych kubeczkach – pomysł na efektowne podanie gotowanych jajek 5. Szynka nadziana pastą jajeczną – prosto i smacznie :) 6. Różowe jajka – gotowane jajka marynowane w zakwasie buraczanym OBIAD 7. Biała kiełbasa zapiekana z kapustą kiszoną i podsmażoną
Ugotowaćsmakowały. To będzie taki mały mój dodatkowy wkład w tegoroczne menu Wielkanocne. Składniki: 6 białek 375 g cukru 150 g cukru pudru opcjonalnie barwniki spożywcze w paście/w proszku Wykonanie: Białka mieszamy z cukrem kryształem w metalowej misce. Następnie umieszczamy ją w garnku z gotującą się wodą. Mieszamy całość do momentu, aż cukier się rozpuści. Najlepszym rozwiązaniem
Malinowe Pocałunkioknem pada deszcz i znów trzeba włożyć kurtkę.. Nie tylko śniadanie - to także pomysł na podwieczorek, czy świetną przekąskę w ciągu dnia, która szybko zaspokoi niejeden głód. Powstałą pastą smarujemy świeżą złotą i chrupiącą bagietkę lub domowe bułeczki w sobotni leniwy poranek... :) Idealnie! Smacznego:) Składniki: 200 g twarogu lekkiego 200 g serka naturalnego 2 jajka ugotowane na twardo
Zasmakuj Kuchni