Bułki wiejskie z czarnuszką 255części i krótko wyrabiać nadając kształt podłużnej bułki. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować pastę z mąki pszennej, mąki ryżowej i wody i posmarować nią wierzch wyrośniętych bułek (najlepiej przy użyciu pędzelka). Piec 20 minut w temperaturze 210ºC. Źródło: http://sio-smutki.blogspot.com/ (przepis lekko zmodyfikowany
Bullio
Pyszne warzywa z ryżem w sosie sezamowym :) 200mając za wiele produktów w lodówce, postanowiłam stworzyć "coś z niczego". Przygotowałam to, co akurat posiadałam, połączyłam wszystko i wyszło coś przepysznego! Proste warzywa, aromatyczne przyprawy i sezamowa pasta stworzyły smaczny, zdrowy i pożywny posiłek. A liofilizowane warzywa od ELENA przyjemnie chrupały podczas jedzenia :) Składniki (2 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 marchewki kawałek selera
Zdrowie na języku :P
Chlebek drożdżowy z płatkami śniadaniowymi 251chlebek przełożyć na kratkę do wystudzenia. Aby skórka na wierzchu nie była zbyt twarda posmarować wodą. Kanapki na śniadanie sprawdzają się doskonale. Można zrobić je z ulubioną wędliną, z pastą którą przygotujemy w czasie gdy będzie piekł się nasz chlebek czy po prostu z kotletem który pozostał nam z obiadu. Ja akurat wykorzystałam resztki smażonego kurczaka w panierce z płatków
Monia miesza i gotuje
Restauracja Jasna - powrót Tomasza Hartmana do korzeni 210których tak bardzo wokół brakuje. Polska kuchnia naprawdę ma się czym poszczycić i uważam, że czas na jej docenienie właśnie nadszedł. Grillowana pieczarka z pieczonym burakiem Opolskim i pastą bakłażanową Pieczone papryki z Łomnickim serem kozim i olejem szczypiorkowym Kuskus jerozolimski z kalafiorem, pestkami dyni i olejem rydzowym Tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną. Kluski
Food Square
Jak wyczyścić piekarnik? - przepis na domowy środek do czyszczenia 155brudny piekarnik? Podzielcie się swoimi radam i w komentarzu. Składniki: 1/4 szklanki soli 4 łyżki sody oczyszczonej 2 łyżki boraksu kilka łyżek ciepłej wody (w zależności czy wolimy pastę czy bardziej płyn) Wykonanie: Suche składniki wsypać do miski, a następnie zalać wodą i wymieszać. Pokryć zabrudzoną powierzchnię i odczekać 15 minut. Wyszorować gąbką i zmyć obficie wodą. Podana porcja
Mania Wypiekania
Roladki z wędzonego łososia. 262pęczek szczypiorku sól świeżo zmielony pieprz Wykonane: Szczypiorek drobno posiekać. Serek wymieszać dokładnie z sokiem z cytryny, posiekanym szczypiorkiem orazdoprawić solą i pieprzem. Na brzegu plastra łososia nałożyć łyżeczkę pasty serowej i zwinąć w roladkę. Lekko docisnąć, aby równomiernie rozprowadzić farsz
zadanie-gotowanie
Najlepszy przepis na gofry 561bąbelki powietrza, zawsze zostawiam ciasto na chwilę, żeby popracowało. Gofry są puszyste i chrupiące jednocześnie. Potrzebujemy: 4 jajka – białka oddzielone od żółtek ½ szklanki cukru ¾ szklanki mleka 1 łyżkę pasty waniliowej szczyptę soli 4 łyżki oleju łyżeczkę proszku do pieczenia około 2 szklanki przesianej mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dolewamy mleko i olej. Łączymy dokładnie
ladykitchen
Spaghetti siciliana czyli alla Norma 222Pasta alla Norma, nazywana też Siciliana, to tradycyjne sycylijskie danie z makaronu, pomidorów i bakłażana. Moja wersja jest bez bakłażanów a za to z oliwkami, tuńczykiem i kaparami. Na Sycylii przed podaniem posypuje się je soloną ricottą. Zachęcam do spróbowania. Spaghetti siciliana czyli alla Norma. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Bożonarodzeniowy wieniec z orzechami w karmelu. 215miękkiego masła 3 łyżki brązowego cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Orzechy rozdrabniamy w blenderze (malakserze), łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy widelcem na gładką pastę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą z części wałkujemy na dość cienki placek o długości zbliżonej do obwodu formy (u mnie około 60-65 cm), następnie równomiernie rozsmarowujemy połowę
Rozpustne gotowanie
"Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 175daktyli i wiele innych śniadania: tutaj same pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana, z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska
kruche babeczki
Jajka faszerowane łososiem wędzonym 175pokroić, wymieszać z żółtkami i tym nafaszerować jajka. • Białka, które pozostały po ścięciu wierzchów, pokroić drobno i wymieszać z resztą masy żółtkowej. Używać jako pasty do kanapek
To co kocham
Kopytka z bobu 174sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach do chleba. Zapraszam do moich potraw z bobem! Składniki: • 1 kg bobu • 1 szklanka mąki – 150 g oraz do podsypania • 1 jajko • kilka listków bazylii
To co kocham
Pasta z czerwonej fasoli 152Czasami zamiast tradycyjnej szynki i sera żółtego warto przygotować coś zupełnie innego. Moja pasta z fasoli jest sycąca, aromatyczna i szybko się ją robi. Z dodatkiem marynowanego ogórka idealnie nadaje się na śniadanie. Składniki: • 1 puszka fasoli czerwonej • sok z 1/2 cytryny • 1 ząbek czosnku • sól do smaku Wykonanie: • Fasolę odcedzić
To co kocham
Pasta fasolowa z chrzanem 189przyjemnością wracam do mojego normalnego żywienia, chociaż rodzina tęskni za bigosem, sycącymi sałatkami i glutenowym ciastem. Wczoraj miałam ogromną ochotę na ostrą, fasolową pastę do chleba, chociaż chleba nie jadam. Delektowałam się nią w towarzystwie krążków ryżowych i ogórka kiszonego. Nie jest to danie niskokaloryczne, ale na ostatnie zimowe temperatury działa
To co kocham
Sałatka z brokuła i granatu 229kubki smakowe. A że miałam w domu potrzebne składniki, stworzyłam sobie swoją wersję zielonej sałatki. Zapewniam, że smakuje tak jak wygląda! Jadłam ją również używając jako pasty do chleba… pychota! Można zrobić z niej piekne przekąski karnawałowe, takie minikanapki na jeden kęs. Składniki: • 1 większy brokuł • 1 mały owoc granatu • 200 g sera
To co kocham