dyni (oczyszczonej) 1,5 kg jabłek kwaśnych (obranych i oczyszczonych) 0,5 kg cebuli 0,5 kg papryki (oczyszczonej) 1,5 szkl octu jabłkowego 1 szkl cukru 4 łyżeczki soli 1 papryczka pepperoni chili do smaku 1 łyżka gorczycy białej 1 łyżeczka imbiru Dynię i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę, pepperoni posiekać
Gotowanie jest łatwepiersi z kurczaka 1 cebula 100 g grzybów leśnych (opieńki) 1 papryka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 60 g żółtego sera mieszanka ziaren (dynia, słonecznik, siemię lniane, sezam) oliwa brązowy cukier Mięso oczyścić i przy pomocy ostrego noża naciąć tak by powstały dwa jak największe płaty. Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę(...)paprykę i przyprawy do smaku. Dusić aż odparuję płyny. Wystudzić. Na tarce o średnich oczkach zetrzeć ser żółty i dodać do nadzienia. Wymieszać. Rozłożyć jeden płat mięsa, i wyłożyć nadzienie, uklepać dobrze, Przykryć drugim płatem i dookoła obwiązać sznureczkiem by mięso się nie rozpadło. Tak przygotowane mięso przełożyć do brytfanki , skropić oliwą, posypać przyprawami i ziarnami i szczyptą brązowego cukru
Gotowanie jest łatwerosołu 1 szkl wody 2 ziemniaki 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 szkl pure z pieczonej dyni 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski bazylia oregano śmietana boczek wędzony surowy Pure z dyni przygotować wcześniej, Należy kawałek dyni upiec skropiony oliwą przez ok 30 min w temp 170 st z termoobiegiem, Osączyć na durszlaku i zmiksować przy pomocy blendera. Rosół(...)wlać do garnka, uzupełnić wodą, dodać ziemniaki, marchewkę, cebulę i paprykę (lekko pokrojone) i przyprawy do smaku. Ugotować do miękkości, zmiksować przy pomocy blendera , dodać pure z dyni i jeszcze raz zagotować. Podawać ze śmietaną i dobrze przyrumienionym na patelni boczkiem
Gotowanie jest łatwenaleśniki 1 jajko 1 szkl mleka 1 szkl wody 3 łyżki oleju sól 2 łyżeczki cukru mąka nadzienie 600 g mięsa drobno mielonego 1 papryka 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli 400 g 1 puszka całych pomidorów 400 g 1 cebula tłuszcz do smażenia sól pieprz oregano majeranek bazylia naleśniki: Jajka wybić do miski, rozmieszać(...)patelni. w głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, następnie mięso i mieszając rozdrabniać je by nie zbiło się w duże kawałki. Następnie dodać pokrojoną paprykę, fasolę z puszki razem z zalewą, lekko rozdrobnione pomidory razem z przecierem i przyprawić do smaku. Dusić pod przykryciem ok godzinę na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlać wodą
Gotowanie jest łatweosoby 6 dużych pieczarek 1 bakłażan 1/4 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku sól pieprz szczypta oregano żółty ser boczek wędzony w plastrach Bakłażana pokroić w kostkę i posolić, odstawić na kilka godzin by porządnie pozbył się soku. Przepłukać i odcedzić. Pieczarki oczyścić, wyrwać resztki nóżki i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Na patelni przysmażyć z obu stron boczek, aż się przyrumieni(...)zdjąć na ręcznik papierowy. Na tym tłuszczu smażyć bakłażan z papryką przez ok 7-10 min, pod koniec dodać czosnek. Przestudzić a następnie włożyć do wnętrza pieczarek. Posypać niewielką ilością żółtego sera. stawić do piekarnika na ok 30 min w temp 180 st. Na ostatnie 5 min pieczenia ułożyć na pieczarkach plastry boczku. Podawać z frytkami i pomidorem
Gotowanie jest łatweOstatnio obrodziły mi boczniaki więc kilka potraw z boczniaka z pewnością się pojawi. 100 g boczniaka 1/4 czerwonej papryki 1 mała cebulka sól pieprz 2 jajka natka pietruszki, listki bazylii klarowane masło Boczniaka posiekać na paseczki, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, lekko przyrumienić , dodać boczniaka i paprykę pokrojoną w kosteczkę. Smażyć aż do odparowania wytworzonego płynu. Zalać
Gotowanie jest łatweProsto, smacznie, zdrowo :) SKŁADNIKI 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 średnia cukinia 1 cebula 1 czerwona papryka 2 garście pomidorków koktajlowych 1/2 główki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz zioła prowansalskie 3 łyżki posiekanej bazylii PRZYGOTOWANIE Piersi przekrawamy w poprzek na dwa cieńsze kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w dość dużą
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 5 plastrów karkówki 10 łyżek ketchupu 2 garście suszonych grzybów 25 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę 1 czerwona papryka 1 duża cebula 5 łyżek majonezu 15 dag żółtego sera sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy szklanką wody i moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły przez(...)pieprzymy z każdej strony. Maczamy w ketchupie. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut. W tym czasie paprykę kroimy w podłużne paseczki a cebulę w piórka. Wrzucamy na patelnię. Dokładamy dynię. Smażymy aż warzywa staną się miękkie. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa wykładamy na mięso
Pobite gary BarbaryPyszna i prosta sałatka, idealna na lekki obiad czy kolację. Składniki: mała główka kapusty pekińskiej podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy 200 g papryki konserwowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny oregano przyprawa do kurczaka sól, pieprz Przygotowanie Kapustę siekamy, posypujemy solą i ugniatamy rękami. Odstawiamy ją na 20-30 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem(...)przyprawą do kurczaka. Podsmażamy na oliwie i odstawiamy do ostygnięcia. Z kapusty odlewamy nadmiar wody, dodajemy kurczaka, kukurydzę i paprykę pokrojoną w kostkę. Oliwę, sok z cytryny i oregano łączymy ze sobą. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem
e-PrzepisyKulinarnerozpoznać. Jak się okazało idealnie pasuje do sałatki z mocnym smakiem czosnku i delikatnością brokuła. Próbowaliście? Składniki ( 2 duże porcje): 2 garści mixu sałatkowego z botwinką pół papryki czerwonej 2 łyżki ziaren słonecznika i dyni opakowanie sera bleu village 25dag brokuła garść grzanek czosnkowych pieprz Sos czosnkowy 300ml śmietany 18% 5-6 dużych ząbków czosnku sól, pieprz(...)oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam. Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy na 8 minut do osolonej wrzącej wody. Odcedzamy i studzimy. Sałatę wykładamy na talerzyki. Paprykę kroimy w plastry i dokładamy do sałaty razem z brokułami. Ser dzielimy na grube plastry. łączymy z sałatką, posypujemy ziarnami i grzankami. Polewamy sosem czosnkowym i posypujemy świeżo zmielonym
ChilliJemykilka przepisów i w efekcie stworzyłam własne, całkiem smaczne danie. 2-3 łyżki oleju do smażenia pół łyżeczk startego imbiru 2 ząbki czosnku kilka łodyg grubego szczypioru 1 zielona papryka 3-4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1 łyżeczka przyprawy "pięć smaków" pół laski cynamonu 1 gwiazdka anyżu pół opakowania makaronu jajecznego łyżka ziaren sezamu Makaron ugotować wg instrukcji(...)odsączyć. Na patlni rozgrzać olej i przesmażyć przyprawy: cynamon, anyż, imbir, czosnek i przyprawę w pięciu smakach, dodać sos sojowy i miód, poczekać aż się zagotuje, dodać szczypior i paprykę. Gdy warzywa pokryją się mieszanką przypraw dodać mięso. Smażyć często mieszając, doprawić do smaku, w razie potrzeby dolać sosu sojowego i/lub miodu. Gdy mięso będzie usmażone dodać makaron, dobrze wymieszać
Codzienne Gotowanieostrej papryczki. Jednocześnie jest bardzo smaczne, zdrowe i orzeźwiające, a co najważniejsze bardzo proste w przygotowaniu. Polecam wszystkim na upalne dni! Składniki : 2 ogórki wężowe 1 zielona papryka 3 łodygi dymki 2 ząbki czosnku pół zielonej papryczki chilli sok z połowy cytryny garstka listków bazylii garstka listków mięty garstka listków pietruszki sól, pieprz oliwa extra virgin Przygotowanie(...)Ogórki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić, dymkę pokroić na plasterki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, aby dobrze się schłodził, na około 2-4 godziny. Przed podaniem dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać w niewielkich miseczkach
Codzienne Gotowaniedziś przekonałam się jaka jest smaczna :) Dynię dostałam od pewnej Agi z Bielska Białej, podpowiedziała mi też jak ją przyrządzić, ale trochę zmieniłam przepis :) Składniki: 1 dynia makaronowa 1 papryka 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki wywaru warzywnego 1 mały słoik przecieru pomidorowego z ziołami 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich sól(...)pomocą widelca wyjąć miąższ ( utworzą się fajne nitki ). Doprawić go łyżeczką masła i solą morską. NA patelni rozgrzać oliwę i dodać do niej pokrojoną w kostkę cebulę, grubo pokrojoną paprykę i czosnek. Chwilę podsmażać i podlać wywarem. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodać przecier pomidorowy i zioła. Chwilę podsmażać. Posypać bazylią. Dodać do gorącej dyni
Jemy PijemyPyszny, rozgrzewający słodko-ostry gulasz z wieprzowiną i warzywami. Składniki: 200 g boczku wędzonego 400 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 2 cebule mała dynia hokkaido 2 marchewki papryka czerwona 180 ml koncentratu pomidorowego sól, pieprz, pieprz cayenne czosnek niedźwiedzi Przygotowanie Boczek i mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy wszystkie składniki(...)zmięknie, dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i marchew (ścieram na tarce o grubych oczkach, można również pokroić w kostkę). W razie potrzeby podlewamy wodą. Po jakiś 15 minutach dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa i mięso zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Lubię raczej ostre smaki, więc daję sporą szczyptę pieprzu cayenne. Dusimy jeszcze kilka minut
e-PrzepisyKulinarnepewno to nie jest ostatni raz gdy wykorzystuje papier ryżowy. Składniki : 1/2 marchewki żółtek 1/2 marchewki pomarańczowej kilka różyczek kalafiora fioletowego 1/3 ogórka 1/2 papryki czerwonej szczypiorek kilka listków sałaty batawia 8 szt papieru ryżowego Przyprawy : pieprz czarny Marchewkę, obieramy i kroimy w słupki. Paprykę myjemy, oczyszczamy
Parowar Faceta