warzyw i tofu to smaczne rozwiązanie, dla tych, którzy lubią delikatne połączenia z intensywnym smakiem sosu sojowego. Spróbujcie :) Skła d niki: 20dag makaronu chow mein duża czerwona papryka duża marchewka kostka tofu cebula łyżeczka białego sezamu natka pietruszki pieprz sos sojowy do smaku Przygotowanie: Tofu kroimy w kostkę i polewamy je odrobina sosu sojowego. Odstawiamy(...)kilka minut. W rondelku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej makaron na 3 minuty (nie solimy). Odcedzamy makaron, polewając go zimną wodą, aby się nie sklejał. Paprykę, marchewkę i cebulę kroimy w słupki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy, mieszając około 3-5 minut. Makaron dodajemy do warzyw razem z tofu. Polewamy sosem sojowym i mieszając podgrzewamy
ChilliJemyKoniecznie wypróbujcie bo są przepyszne. Polecam bardzo ;) Talerz pochodzi z kolekcji Filona- Porcelana Bogucice Składniki: 6 marchewek 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 cukinie 2 jajka 3 papryki (zielona, żółtka, czerwona) sól do smaku pieprz do smaku 5-6 łyżek bułki tarta mąka olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Marchew, cebulę, czosnek i cukinie obrać i wymyć(...)papryki wydrążyć gniazda nasienne, wymyć i pokroić w cienką kostkę. Resztę jarzyn zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie jarzyny przełożyć go garnka i gotować do czasu, aż będą one miękkie. Następnie przełożyć je na sitko i porządnie odcisnąć wodę, wystudzić. Do wystudzonych jarzyn dodać jajka, bułkę tartą i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku. Jarzyny
Krakowskie smaki AniFasola szparagowa z mięsem, polecam na przykład z cacık . Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 paczka mrożonej fasoli 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki 250 g mięsa wołowego (najlepiej polędwicy) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 pomidor 2 szklanki wrzącej wody 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie Rozgrzać oliwę na patelni. Cebulę, czosnek i paprykę pokroić
Tureckie PrzepisyOryginalna sałatka jarzynowa w sosie pomidorowym. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 2 ziemniaki 1 bakłażan olej do smażenia Składniki (sos) 1 zielona papryka 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie Obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki usmażyć na oleju. Bakłażan obrać w pionowe paski, naprzemiennie; jeden pasek (około 2 cm) ze skórką. Wymoczyć(...)wysuszyć papierem, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar oleju. Zmieszać w salaterce bakłażan i ziemniaki. Sos: W rondlu usmażyć cebulę i paprykę pokrojone w kostkę. Dodać czosnek i pomidory też pokrojone w kostkę. Dodać koncentrat i wymieszać. Wlać wrzącą wodę, przykryć i gotować 15min. Podlać sosem ziemniaki z bakłażanem. Artykuł ŞAKŞUKA, czyli
Tureckie PrzepisyBardzo zdrowa jajecznica z warzywami. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 1 mała cebula 1½ białej papryki 2 duże pomidory 2 łyżki oliwy 3 jajka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz chili Przygotowanie Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić pokrojoną cebulę i papryki. Zeszklić i dodać pokrojone pomidory. Przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu. Następnie przyprawić solą
Tureckie PrzepisyMoże kojarzyć się z bigosem, ale to zupełnie inny smak. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 1 średnia cebula ¼ czerwonej papryki 3 łyżki oliwy ½ małej białej kapusty (kapusty ma być więcej niż mięsa np. 60% kapusty, 40% mięsa) 300 g mielonego wołowego mięsa 1½ łyżki koncentratu pomidorowego 3 szklanki wrzącej wody sól pieprz Przygotowanie Obrać cebulę i pokroić cebulę(...)paprykę w kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku i dodać je. Wymieszać i zrumienić. Dodać mięso i piec, aż mięso będzie brązowe. Dodać koncentrat, sól i pieprz. Zamieszać i dodać poszatkowaną kapustę. Dusić około 20 min. na wolnym ogniu. Wlać najpierw 2 szklanki wrzącej wody i dalej dusić. Po 30 min. wlać resztę wody i dusić dalej, aż kapusta zmięknie. Podawać
Tureckie PrzepisyZdrowa i smaczna kombinacja kurczaka i groszku. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 1 paczka mrożonego groszku 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki pierś kurczaka 2 średnie ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 pomidor 2 szklanki wrzącej wody 3 łyżki oliwy sól pieprz Przygotowanie Rozgrzać oliwę na patelni. Cebulę, czosnek i paprykę pokroić w kostkę. Smażyć, aż cebula
Tureckie PrzepisyLekko pikantna turecka jajecznica w paprykowym sosie na początek aktywnego dnia. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 2 jajka 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 szklanka wody 1 łyżka masła sól Przygotowanie Roztopić masło na patelni, wsypać paprykę i wlać wodę. Kiedy woda się zagotuje, wbić jajka. Posolić. Można przewrócić na drugą stronę. Artykuł BİBERLİ YUMURTA, czyli turecka jajecznica w paprykowym
Tureckie Przepisygęsta zupa z soczewicy. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 szklanka czerwonej soczewicy ¼ szklanki ryżu 1 mała marchewka 1 mały ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ zielonej papryki 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 4 szklanki wody 1 szklanka rosołu sól chili Przygotowanie Umyć ryż i soczewicę kilka razy. Warzywa obrać, umyć(...)pokroić w drobną kostkę. Roztopić masło i oliwę w garnku. Dodać cebulę, czosnek i paprykę. Zeszklić i dodać ziemniak i marchewkę. Smażyć przez chwilę i wsypać ryż i soczewicę. Dodać przyprawy, wymieszać, wlać rosół i wodę. Przykryć i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować. Pospać chili. Artykuł MAHLUTA ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisyszklanki mąki Składniki (farsz) 200 g mielonego mięsa (jeśli jest chude, dodać 2 łyżki oleju) 1 duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 pomidory 1 ząbek czosnku ½ zielonej papryki natka pietruszki sól czarny pieprz czerwony pieprz Przygotowanie Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na 30 min. W tym czasie przygotować farsz. Obrać i umyć(...)cebulę, czosnek i pomidory. Zetrzeć je. Oczyścić paprykę, umyć i pokroić w drobną kostkę. Natkę umyć i posiekać. Wymieszać wszystkie składniki. Podzielić ciasto na 8 części. Rozsypać mąkę na blasze i rozwałkować każdą cześć ciasta na wielkość patelni. Rozgrzać patelnię teflonową, włożyć jeden placek i rozłożyć na nim farsz. Przykryć i na wolnym ogniu smażyć. Albo upiec w piecu
Tureckie Przepisyfilet halibuta 100 g liści winogron w słonej zalewie 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cytryna kilka gałązki natki pietruszki i koperku 2 liście laurowe 1/4 czerwonej papryki 1,5 łyżki masła 2 łyżki oliwy sól czarny pieprz Składniki (do posmarowania) 1 łyżka oliwy Składniki (sos) 1 łyżka masła 100 g śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny(...)misce przez 5 min. Płukać zimną wodą kilka razy, żeby nie zoswała soli na liściach. Obrać i umyć cebulę, czosnki i cytrynę. Pokroić w plastry na okrągło. Pomidor i paprykę umyć, też pokroić na plastry. Umyć gałązki natki i koperki. Rybę umyć i podzielić na 6 kawałków. Rybę posypać solą i pieprzem. Rozłożyć liści na blachę. Włożyć najpierw plaster cebuli
Tureckie Przepisyİmam bayıldı” dosłownie znaczy „Imam zemdlał”. Z wrażenia, oczywiście! Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 200 g mielonego mięsa wołowego 1 cebula ½ czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wrzącej wody sól pieprz Składniki (sos) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody sól Składniki (pozostałe) 2 bakłażany Przygotowanie Bakłażany obrać(...)wody, wysuszyć papierem, układać na grillu i piec w temperaturze 180 °C, około 1½ godziny, aż bakłażany zmiękną. W tym czasie rozgrzać oliwę na patelni. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Zrumienić je i dodać mielone mięso i czosnek. Udusić mięso. Posolić i popieprzyć. Dodać koncentrat pomidorowy i mieszać 2min. Wlać wodę, przykryć i gotować około 10 min. Składniki sosu wymieszać
Tureckie Przepisycodziennych zastrzyków. Składniki : ok. 80 ml komosy ryżowej (quinoa) ok. 80 ml ugotowanego sorgo z wczorajszego obiadu ok. 100 g pieczonej piersi z indyka pół puszki kukurydzy ćwiartka czerwonej papryki 2-3 łyżki majonezu 2 płaskie łyżeczki czarnuszki pieprz czarny Komosę ryżową zalać wodą, zamieszać, żeby ziarna poszły na dno. Odstawić na ok. 20 minut. Komosę przetrzeć między palcami, żeby(...)nadmiar odparuje, po czym zdjąć rondel z palnika. Do komosy dodać sorgo i czarnuszkę, wymieszać i przykryć garnek pokrywką na ok. 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Indyka i paprykę pokroić w kostkę i dodać do sorgo i komosy. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do sałatki. Całość wymieszać. Dodać majonez. Wymieszać. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Sól jest tu zbyteczna
Weekendy w domu i ogrodzieprzekąskę lub lekki obiad do pracy. Wypełnione świeżymi warzywami i pełnym białka tuńczykiem są zdrowa i smaczna propozycja dla dbających o dietę. Składniki: 3 pełnoziarniste placki tortilla strąk czerwonej papryki czerwona cebula sałata serek kanapkowy śmietankowy tuńczyk w sosie własnym Sposób przygotowania: Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Ewentualnie możemy podgrzać je kilka sekund(...)mikrofalówce. Na placku rozsmarowujemy równą warstwę serka kanapkowego. Układamy liście świeżej sałaty, kawałki tuńczyka oraz pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę i paprykę. Zawijamy jeden z boków w rulon. Wbijamy w równych odległościach 5 wykałaczek i kroimy ostrym nożem na 5 kawałków
Pyry na Gazkrakersy, nachosy czy surowe warzywa. Szybka i banalnie prosta w przygotowaniu, a efekt końcowy- zdecydowanie niewspółmierny do włożonego wysiłku. Musicie koniecznie spróbować! Polecam! Składniki: 1 bakłażan 2 czerwone papryki 1 główka czosnku w łupinach 3 szalotki odrobina oliwy po 1/2 łyżeczki nasion kolendry i kuminu, uprażonych na suchej patelni i roztartych w moździerzu sól pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy(...)stopni C. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pokrojone na kawałki papryki, szalotki i bakłażana. Warzywa skrapiamy oliwą i pieczemy 10 minut, po czym dodajemy lekko rozgniecione ząbki czosnku w łupinach i pieczemy kolejne 20 minut, aż warzywa będą lekko przypieczone. Wyjmujemy z piekarnika. Czosnek obieramy z łupinek. Wszystkie warzywa razem z kuminem i kolendrą miksujemy na pastę
Smakowity Blog Kulinarny