papryka - 32566 przepisów (strona:622/2172)

Prażona cebulka 116

prostu na kanapki:) Tym razem u nas gościła prażona cebulka, a przepis zaczerpnięty z bloga Anyżkowo . Składniki : 4 duże cebule, 6 płaskich łyżek mąki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka soli, olej do smażenia. Przygotowanie : Cebulę pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miski. Wsyp sól i dokładnie wymieszaj składniki. Odstaw miskę na godzinę. Wsyp do cebuli trzy łyżki mąki(...)papryką. Potrząsaj miska aż mąka pokryje całą cebulę. Odstaw na 30 minut. Ponownie wsyp trzy łyżki mąki i pokryj nią całą cebulę. Na patelni rozgrzej olej. Wsyp cebulę i smaż aż będzie złota często mieszając. ( olej powinien zakrywać cebulę oraz nie może być bardzo mocno rozgrzany wtedy cebula się spali). Cebulkę odcedź z tłuszczu i przełóż na ręcznik papierowy

dom-agi.pl
łosoś w słodko-kwaśnym sosie paprykowym 223

Składniki: 6-8 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka nasion kolendry 1 ½ łyżki curry w proszku 3 łyżki octu jabłkowego 1 ½ łyżki cukru 2 pomidory, posiekane   3 papryki (mix żółty i czerwony), pokroić w plastry 1cm 2 cebule średnie, obrane i pokrojone w 1cm plastry   2 ząbki czosnku, zgnieciony 3 liście laurowe filet z łososia,lub innej ryby(...)Olej rozgrzej na patelni. Dodaj cebulę i nasiona kolendry i gotuj na średnim ogniu przez trzy minuty, często mieszając. Dodaj paprykę, gotuj przez 5-8 minut, a następnie dodaj czosnek,liść laurowy, pomidory i curry. Gotuj przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodaj cukier, ocet, łyżeczkę soli i trochę pieprzu i gotuj przez pięć minut.Na

w mojej kuchni
Drobiowe pałki w miodowej marynacie podane na sosie żurawinowym 197

bardzo oryginalne dzięki połączeniu kilku nut smakowych. Serdecznie polecam ;)  Składniki: 8 pałek kurczaka 3 łyżki miodu  pieprz do oprószenia  sól do oprószenia  2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek pół pomarańczy  Wykonanie:  Miód wymieszać z oliwą, solą, papryką, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Do gotowej marynaty dodać umyte i osuszone mięso

Krakowskie smaki Ani
Tikka Masala z jagnięciną / Lamb Tikka Masala 252

łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos: 2 łyżki masła klarowanego (ghee) lub oleju rzepakowego 1 duża cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki 2 zielone/czerwone/żółte papryki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w cienkie plasterki 3/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 do 2 papryczek jalapeno, z usuniętymi nasionami i posiekane w drobną kostkę (dodaj(...)włóż do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. W celu przygotowania sosu, w dużej i głębokiej patelni, rozgrzej na średnim ogniu masło. Włóż cebulę, paprykę, sól i pieprz i smaż bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć, przez około 6 do 7 minut. Dodaj papryczki jalapeno, czosnek i imbir i smaż przez

karmelowy
Faszerowane kabaczki i cukinie 190

zgodnie z instrukcją. Pieczarki umyć , osuszyć , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać pieczarki, smażyć aż zmiękną, dodać szpinak i chipotle. Doprawić papryka w płatkach, dodać czosnek i łyżkę pasty pomidorowej. Smażyć przez 4 - 5 minut. Do farszu dodać kaszę kuskus, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem , ewentualnie płatkami papryki. Nałożyć

Stare Gary
Sałatka z cukinii z papryką 170

przepisów by to warzywo przerobić na zimę. I   tutaj znalazłam świetny przepis na sałatkę z cukinii. Już próbowałam i jest naprawdę pyszna :) Składniki: 2 duże cukinie 1 kg papryki czerwonej 1/2 kg cebuli 1/2 kg marchwi  5 łyżek soli Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 3 szklanki wody 1/2 łyżeczki mielonego chilli 1 łyżeczka ziaren pieprzu(...)Cukinię myję, kroję na połowę, wydrążam środek i kroję na ćwiartki, a następnie w plasterki. Cebulę obieram i kroję w pół plasterki. Marchew obieram, myje i kroję w plasterki. Paprykę kroję na połowę, usuwam gniazda nasienne i kroję w paski. Wszystkie warzywa solę i odstawiam na jakieś 30-40 minut by zmiękły.  Po tym czasie sałatką wypełniam słoiki, delikatnie

Bea(u)ty kitchen
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 177

Składniki: 1 główka kapusty pekińskiej 2 czerwone papryki sól pieprz cukier 2-3 łyżki oleju sok z cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej Wykonanie: Oczyszczoną kapustę szatkuję. Paprykę myję, osuszam , kroję na dwie części, usuwam gniazda nasienne i kroję w dość dużą kostkę. Mieszam z kapustą, doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Olej, sok z cytryny i musztardę mieszam osobno, polewam surówkę

Bea(u)ty kitchen
Szaszłyki z warzywami 175

Szaszłyki..pieczone w piekarniku..ale w sezonie grillowym  można upiec i na grillu.. pierś z kurczaka przyprawa Rafex sól papryka czerwona,zielona, żółta pieczarki olej Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie.Mięso pokroić w kawałki. Dodać przyprawę i sól.Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.Papryki pokroić kostkę, pieczarki na połowę[ małe mogą być w całości(...)Nadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian mięso, papryki i pieczarki.Skropić olejem ,posypać przyprawą .Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków mięsa

Moje domowe kucharzenie
Sałatka selerowa z szynką i ananasem 159

również przepis na ----> SAŁATKĘ RYŻOWO-SELEROWĄ oraz inne SAŁATKI Sałatka selerowa z szynką i ananasem - przepis: Składniki: (na dużą miskę) słoik selera konserwowego puszka kukurydzy puszka ananasa czerwona papryka kawałek pora ok. 15 dag szynki konserwowej (grubszy kawałek) 4 jajka "L" 1 jabłko ok. 15-20 dag żółtego sera w kostce 3-4 łyżki majonezu do smaku sól, pieprz(...)mielony do smaku Sałatka selerowa z szynką i ananasem - jak zrobić? Ananasa, kukurydzę oraz seler odcedzić z zalewy. Ananasa pokroić w drobną kostkę. Por drobno posiekać. Czerwoną paprykę, jabłko i szynkę konserwową pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, pokroić. Żółty ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać odcedzoną kukurydzę oraz seler, wymieszać. Przyprawić do smaku

Moje Qulinaria
wiosenna sałatka z brokułami 327

Idealna na każdą okazję! Lekka, chrupiąca i pyszna… SKŁADNIKI 1 szt. brokułów 30 dag pieczarek (najlepiej drobnych) 1 duża papryka 1 puszka kukurydzy 4 jajka 4-5 łyżek majonezu pieprz sól PRZYGOTOWANIE W dwóch garnkach zagotować wodę – jedna na brokuły, druga na pieczarki. Ma być jej tyle, by przykryła warzywa. Wodę posolić. Brokuły podzielić na różyczki, pieczarki umyć(...)zostawiamy w całości. Na gotującą się wodę wrzucić do jednego garnka brokuły, do drugiego pieczarki. Gotować ok. 4-5 min. Odcedzić i wystudzić. Paprykę pokroić w kostkę ok. 1 x 1 cm. Jajka włożyć do garnka z zimną wodą i gotować na twardo ok. 10 min, a następnie wystudzić. Kukurydzę odcedzić. Pieczarki pokroić na ćwiartki lub ósemki (zależy

zabawa smakiem
Sałatka śledziowa 337

śledziowych. I naprawdę polecam! Składniki dla 4 osób: 3 duże filety śledziowe solone 100 g (ok. pół puszki) czerwonej fasoli 1 biała cebula 3 ogórki konserwowe 100 g marynowanej papryki czerwonej 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka posiekanego koperku pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżka oleju Śledzie wymoczyć w dużej ilości zimnej wody przez 4-6 godzin, kilkakrotnie(...)wyjąć osączyć na grubym ręczniku papierowym, pokroić w dzwonka. Rybę ułożyć w naczyniu, posypać pieprzem, przykryć warstwą cebuli. Całość skropić olejem, odstawić na 15 minut. Fasolę osączyć na sitku. Paprykę osączyć, pokroić w niewielkie paski. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać razem. Jogurt rozmieszać z majonezem, doprawić pieprzem. Polać sałatkę. Odstawić, żeby smaki się "przegryzły". Ewentualnie jeszcze doprawić

Pełny talerz
Wypełniamy pity ;) 314

polędwiczki wieprzowej 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 średnie ogórki gruntowe 200 g sera feta 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 pomarańczowa papryka 1 puszka pomidorów 12 czarnych oliwek 4 łyżki kukurydzy konserwowej świeżo mielony czarny pieprz olej roślinny 4 chlebki pita Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Przyprawę wymieszać(...)jogurtem. Dodać ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do schłodzenia do lodówki. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Zeszklić cebulę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki. Dołożyć do cebuli, chwilę podsmażyć. Dodać pomidory lekko rozgnieść widelcem. Dusić bez przykrycia ok. 15-20 minut. Na drugiej patelni usmażyć mięso. Oliwki

Pełny talerz
Zawijane pizzerinki 635

swojego uznania ;) Składniki: 700 g pełnoziarnistej żytniej bądź pszennej 50 g świeżych drożdży   450 ml letniego mleka 150 g kurczaka/ szynki koncentrat/ketchup/sos pomidorowy 200g startego sera sól czerwona papryka   cebula Przepis: Drożdże rozcieramy w misce. Dodajemy letnie mleko i mieszamy składniki z mąką i solą. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Zostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut(...)przykrywamy ściereczką. Wałkujemy ciasto na duży prostokąt. Smarujemy je koncentratem, sypiemy na nie pokrojoną paprykę i cebulę (w kostkę) oraz kurczaka (wcześniej już podsmażonego z przyprawami) bądź szynkę. Na wierzch dodajemy starty ser. Zawijamy ciasto z całą zawartością w roladę i kroimy ją na pizzerinki. Bułeczki pieką się najlepiej na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Folia niestety przyczepia się

WeAreCrazy
Gołąbkowa 267

ryżu  1 marchewka 1 por  1 pietruszka kawałek selera 2 ziarna ziela angielskiego  2 liście laurowe 3 ziarna pieprzu  3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej papryki  szczypta ostrej papryki łyżeczka majeranku  sól do smaku  pieprz do smaku  łyżka mąki ziemniaczanej  2 łyżki masła Wykonanie: Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. Dodać

Krakowskie smaki Ani
Spring rolls'y z kurczakiem i łososiem 220

tego dania będziemy potrzebować papier ryżowy, który otrzymywane jest z masy rozmoczonych ziaren ryżowych. Składniki: 1 opakowanie papieru ryżowego 1/2 długiego ogórka 1 duża marchewka 1 czerwona papryka rukola mix sałat usmażona pierś z kurczaka usmażony łosoś sos do namaczania, np. słodkie chili sól, pieprz olej 1. Na samym początku  mięso/łososia umyć, osuszyć, przyprawić i usmażyć(...)złoty kolor. 2. Do wrzącej wody wrzucić obraną marchewkę i tak długo gotować, aż warzywo będzie miękkie. Później marchewkę, paprykę, ogórka pokroić w cienkie słupki. Piersi z kurczaka i łososia również pokroić na dosyć spore paseczki. Do miseczki (większej niż papier ryżowy) wlać letnią przegotowaną wodą. 3. Papier ryżowy namaczać w letniej wodzie (przez około 15 sekund). Namoczony

Ugotować