tych, którzy lubią paluszki krabowe - inaczej surimi- przygotowałam 1 z moich wielu wersji sałatki z tym pysznym dodatkiem. SKŁADNIKI 1 opakowanie paluszków krabowych 1 puszka kukurydzy 1/2 świeżej papryki 1 ogórek kilka suszonych pomidorów świeży koperek majonez jogurt grecki / śmietana ulubione przyprawy (w moim przypadku mieszanka sałatkowa francuska) opcjonalnie: ser żółty WYKONANIE Kroimy w kostkę paluszki krabowe, paprykę, ogórek
Zofianamięsem lub nie. Jego sekretem są odpowiednie przyprawy, które nadają potrawie niezapomniany smak . SKŁADNIKI (na 4-5 osób) 2 piersi kurczaka 1 bakłażan 1/2 kapusty pekińskiej 1 papryka pasta curry (można zastąpić curry w proszku) czosnek imbir kmin rzymski sól kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany olej ryż basmati Marynata do kurczaka Gotowa mieszanka przypraw + olej(...)ryżowy (jabłkowy) + olej WYKONANIE Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy minimum 30 minut w lodówce. Warzywa kroimy na nie za małe kawałki. Smażymy kurczaka, pod koniec dodajemy bakłażan, paprykę oraz poszatkowaną na grubsze kawałki kapustę pekińską. Doprawiamy danie, dodajemy odrobinę wody, by tylko zalać dno patelni i na chwilę przykrywamy danie, aby warzywa mogły lekko zmięknąć. Pod koniec
Zofianaświetnym towarem eksportowym. Oscypki bardzo dobrze smakują na zimno, ale moim zdaniem podanie ich na ciepło wydobywa pełnię ich smaku. SKŁADNIKI kilka plastrów schabu oscypek suszone płatki papryki musztarda pieprz ziołowy czosnek granulowany sól olej wykałaczki WYKONANIE Każdy plaster schabu lekko rozbijamy tłuczkiem i nacieramy pieprzem ziołowym, czosnkiem, solą i odstawiamy na jakiś czas. Kroimy oscypki na paluszki następnie(...)smarujemy każdy plaster musztardą, kładziemy po oscypku i posypujemy suszonymi płatkami papryki, zawijamy i przekłuwamy wykałaczką. Smażymy na oleju, aż mięso lekko zrumieni się. Lubicie oscypki
Zofianaczosnkułyżka musztardysok z połowy cytryny5 łyżek oliwy z oliweksól i pieprz do smaku garść pistacjiPrzygotowanie:Insalatini myję, osuszam i przekładam do sporej miski.Pomidory parzę, obieram i kroję w kostkę, paprykę w paseczki - dodaję do sałaty.Cebulę kroję w pół-talarki i dodaję do pozostałych składników.Cukinię obieram i w plastry wzdłuż a następnie plastry pokroić w paseczki
Magiczna kuchnia Dariinimi,, gdy wróciłam do domu z pływalni. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać mój mały sposób na szybki obiad.Marchewkowe placuszki (porcja dla 2 osób)jedna duża marchewka, połowa papryki,połowa cebuli,2 jajka3 łyżki mąkiodrobina natki pietruszki(można dodać szynkę lub kiełbasę)pieprz, sólolej do smażeniaZaczynamy! Ścieramy marchewkę na grubych oczkach, kroimy bardzo drobno paprykę i cebulę
Kuchnia moimi oczamiłyżeczka chilli pieprz cayenne2 łyżeczki soli1 łyżeczka czarnego pieprzupozostałe składniki3 połówki piersi z kurczaka (lub 5-6 udek *)1 grubo posiekana w kostkę cebula2 posiekane drobno ząbki czosnku1 czerwona papryka pokrojona w kostkę ok. 2cm400g pokrojonych pomidorów1 puszka czerwonej fasoli3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1,5 szklanki buliony drobiowegoolej do smażenia Sposób przygotowania:Wymieszać razem mąkę, pieprz cayenne, sól i czarny(...)dużej patelni do bardzo gorącego. Usmażyć kurczaka do zrumienienia, zdjąć z patelni i osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.Ogień pod patelnią zredukować do średniego. Wrzucić cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć ok. 3 minuty często mieszając. Na patelnię wlać bulion, dodać krojone pomidory, koncentrat i fasolę. Doprawić do smaku solą i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i dusić
W kuchni wieczoremomletów:4 jajka1 mała czerwona paprykagarść umytego świeżego szpinaku1/4 małej czerwonej cebuli2 plasterki szynki2 łyżki startego parmezanusól i pieprz do smakumasło do wysmarowania formy na muffinySposób przygotowaniaPokroić paprykę i szynkę w drobną kostkę (ok. 1cm bok). Posiekać bardzo drobno cebulę. Szpinak pokroić w mniejsze kawałki.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Wymieszać wszystkie składniki razem z jajkami. Można zostawić 2 żółtka
W kuchni wieczoremskładniki* 50 dag zielonej szerokiej fasolki (nożna zastąpić normalną szparagową)* 3 papryki czerwone* 50 dag cienkiej kiełbasy* 1 cebula* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego* kostka bulionowa mięsna* sól, pieprz cayenne* 1 płaska łyżka mąki prażonej* olejSposób wykonaniaKiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać kiełbasę pokrojoną w drobną kosteczkę, dodać do kiełbasy i podsmażyć.Paprykę pokroić
Mix smakugotowanej lub smażonego filetu z kurczaka1 nieduża cebula50-70 g serka kanapkowego4 kawałki pomidora suszonego (w oliwie)4 łuskane orzechy włoskieróżne dodatki do obtoczenia (orzechy, sezam, papryka słodka, curry, szczypiorek, koperek, ... )Przygotowanie :Ugotowanego lub usmażonego fileta z kurczaka kroję na mniejsze kawałki, cebulę, pomidory, orzechy siekam możliwie drobno następnie wszystkie składniki miksuję na gładką masę. Dodaję serek kanapkowy, mieszam doprawiając(...)solą i pieprzem. Powstałą pastę chłodzę w lodówce ok 1h. Formuję nieduże kuleczki i obtaczam je w lubianych dodatkach np. zmielonych orzechach, sezamie, papryce ale słodkiej, drobno poszatkowanym koperku lub szczypiorku, ....Kuleczki można nadziać na wykałaczki i tak również podać
Mechanik w kuchnitradycyjne ich wykorzystanie. Oczywiście, nie może być nic innego, niż bigos ze słodkiej kapusty. Składniki: - 1 kapusta (ok. 1,3 kg)- 2 cebule- 1 duża marchew- 1 pomidor- papryki (3 kolory)- kiełbasa, mięso (dałam wszystko pieczone ok.700g)- 3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- sól, pieprz- ok. 3 łyżki słodkiej śmietany- koper Z kapusty ściągamy wierzchnie liście, myjemy(...)tarce ścieramy marchew, dodajemy pokrojone w dużą kostkę cebule, liście laurowe, ziele angielskie (rozgniecione) oraz pokrojoną kiełbasę i mięso. Przykrywamy i dusimy ok. 20-30 minut (aż kapusta zmieknie). Paprykę (wykorzystałam zamrożoną przed świętami) kroimy na kawałki, dodajemy do kapusty razem z pokrojonym pomidorem, gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany, posiekany koper
mojewypiekiinietylkoziemniak jest już miękki Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka.Gdy ziemniaki się pieką przygotować sos. Mięso mielone przesmażyć na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę i paprykę, przesmażać około 10 minut. Dodać koncentrat i smażyć aż zacznie pachnieć. Posolić, przyprawić pieprzem , oregano, dolać pół szklanki wody. Wymieszać i dusić aż większość wody wyparuje
Stare Garycebuli ( włożyłam też wyciśnięte kawałki cebuli). Odstawić na 1 - 2 godziny. Mięso nadziać na szpadki (jeżeli używamy drewnianych, namoczyć je przed użyciem w wodzie), przekładając kawałkami pomidorów i papryki. Na jedną szpadkę wkładać 4 - 5 kawałków mięsa. Nie nakładać ciasno, nie dociskać warzyw i mięsa do siebie. Grillować po 2 - 3 minuty z każdej strony. Przed podaniem
Stare GaryMoja wersja hiszpańskiego gazpacho. Pomidory muszą być dojrzałe i pachnące. Ilość czosnku zależy od naszych upodobań.składniki6 sporych dojrzałych pomidorów3 papryki (2 czerwone i 1 żółta)3 - 4 ząbki czosnku1 spora cebula8 ogórków gruntowychparę łyżek oliwy z oliweksól, pieprzocet winny do smakuprzygotowanieWarzywa umyć, ogórki obrać, papryki pozbawić pestek, pomidory sparzyć i obrać ze skóry
Stare Garybyły również znakomite ( po upieczeniu ostrość zmalała) jednak ich wadą jest dosyć gruba skórka która raczej nie daje się zjeść. Ale mimo tej skórki - do powtórzenia. Tak zrobione papryki świetnie sprawdzają się również pieczone na grillu - na grill faszerowałam nieco większe podłużne zielone, i słodkie i ostre. Wyszły pyszne!składniki6 małych papryczek (miałam 3 małe(...)gniazda nasienne. Składniki farszu wymieszać i napełnić papryczki. Ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 20 -30 minut. Jeżeli pieczemy na grillu, najlepiej ułożyć papryki na specjalnej tacy i obserwować stopień upieczenia. Smacznego
Stare GaryKumato. Mogą być przemieszane duże z koktajlowymi. Ważne, żeby były zróżnicowane.składniki 2 porcje500 g różnokolorowych pomidorów, najlepiej różne gatunki ( użyłam małych pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych).½ czerwonej papryki pokrojonej w małą kostkę½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę2 ząbki czosnku , drobno posiekane lub starteNiecała łyżeczka zmielonego ziela angielskiego (utarłam w moździerzu)1 łyżka białego octu winnegoniecała łyżka melasy z granatów(...)użyłam bio soku z granatów)3 łyżki oliwy z oliwekziarenka granatu z ½ owocuświeże listki oregano, lub suszone, do posypaniasól, pieprzprzygotowanieWarzywa umyć i osuszyć. Pomidory, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. W dużej misce zmieszać warzywa i odstawić na bok. Zrobić zalewę. Składniki zalewy - czosnek, ziele angielskie, ocet, melasę, oliwę z oliwek, sól, pieprz - umieścić w słoiku, zakręcić
Stare Gary