papryka - 32566 przepisów (strona:629/2172)

Wegetariański Gulasz z kurkumą Faceta w Kuchni 146

cebule pokrojone w talarki ✅ 5 ząbków czosnku drobno pokrojonego ✅ 5-7 łyżek pasty Harissa ✅ 3-5 łyżek koncetratu pomidorowego ✅ 1-2 łyżeczki kminu rzymskiego ✅ 1-2 łyżeczki słodkiej papryki ✅ 3-5 łyżek kurkumy ✅ Świeży tymianek ✅ Świeża pietruszka ✅ Liście laurowe ✅ 1-2 konserwowe cytryny ✅ Kilka łyżek jogurtu greckiego ✅ Sól ✅ Pieprz świeżo zmielony 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść trzy łyżki masła(...)Wrzuć cebulę, czosnek i marchewkę, chwilę podsmaż. 🛠️ Teraz dodaj kumin, kurkumę, paprykę, wymieszaj, chwilę smaż, aż poczujesz fantastyczny zapach. 🛠️ W międzyczasie wymieszaj Harissę z koncentratem i kubkiem ciepłej wody. 🛠️ Wlej mieszankę do warzyw, dodaj liście, gałązki tymianku i posiekaną pietruszkę, zmniejsz temperaturę i gotuj, aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana. 🛠️ Możesz użyć suszonej fasoli, którą trzeba by było dodać

RafalCook
DORSZ DUSZONY W SOSIE POMIDOROWYM 124

pysznego.  Składniki: 6 kawałków dorsza  cebula 500 ml przecieru pomidorowego bądź passaty 2-3 ząbki czosnku  sól,pieprz  świeża bazylia ,ewentualnie suszona  1 łyżeczka papryki słodkiej  Dorsza kroimy na 6 kawałków,solimy i posypujemy pieprzem.  Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy passatę bądź przecier pomidorowy ( u mnie własnej roboty) , doprawiamy świeżą(...)bazylią pokrojoną w drobne kawałki, czosnkiem,solą,pieprzem i papryką. Gotujemy około 7 - 10 minut ,aż sos lekko zgęstnieje.  Na sosie układamy przyprawioną rybkę i dusimy jeszcze 10 minut

Niespełnione zdolności kulinarne
Polędwiczki w sosie musztardowym z grzybami 139

musztardy 1½ łyżki masła klarowanego 450 ml bulionu warzywnego lub wołowego 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżka śmietany min. 18% garść natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki Kroki Polędwiczkę oczyść i pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Na patelni rozgrzej masło klarowane i ułóż plastry polędwiczki. Smaż przez 3-4 minut z każdej strony(...)obróceniu polędwiczek posyp je solą, pieprzem i słodką papryką). Zdejmij podsmażone polędwiczki z patelni i przełóż na talerz. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną w cienkie plastry cebulę. Podsmaż, aż zmięknie. Jeśli używasz mrożonych grzybów, przełóż je na patelnię i podsmaż z cebulą, a dopiero gdy się nieco rozmrożą, zalej całość gorącym bulionem. Jeśli używasz świeżych grzybów, najpierw wlej

Na-talerzu.pl
Makaron z aksamitnym, aromatycznym sosem i kurczakiem 146

uwielbiamy Jeśli znasz lepszą markę, pisz w komentarzach, chętnie spróbuję. 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka 1 puszka krojonych pomidorów 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół toskańskich (chili, suszone pomidory, oregano, rozmaryn itp. opcjonalnie gotowiec z Kamis ) 2 łyżeczki miodu sól do smaku 100 ml słodkiej śmietany kremówki 30 % klarowane masło do smażenia pęczek(...)dowolnych, świeżych ziół do posypania dania Mięso z kurczaka pokrój w małą kostkę, cebulę w piórka. Oba składniki zrumień na maśle, razem z wyciśniętym praską czosnkiem i słodką papryką. Następnie wlej pomidory z puszki, miód, śmietanę, sól do smaku i duś na małym ogniu pod przykryciem, aż wszystko się połączy , a sos zgęstnieje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli użyłeś kremówki

Ogrodnik w podróży
GRZANKI Z PIEKARNIKA. Z CHORIZO I MOZZARELLĄ 172

zrobiłam z pikantnym chorizo, które nadało im niepowtarzalnego smaku...😍😎 Użyłam: bagietkę na grzanki 1 cebulę 1 laskę chorizo ser typu mozzarella (starkowany) 1 ząbek czosnku pieprz słodką i ostrą paprykę odrobinę oleju Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy czosnek i pokrojoną dowolnie kiełbasę. Posypujemy pieprzem, obiema paprykami i smażymy całość chwilę. Bagietkę kroimy po skosie

Walijskie Pichcenie
Kurczak w sosie z sera pleśniowego / Chicken with Blue Cheese Sauce 108

Waszych upodobań, ja dodaję całe 120 g sera typu gorgonzola. Sos z sera pleśniowego nie potrzebuje żadnych dodatków, ale jeśli macie ochotę, możecie dorzucić do niego kawałeczki podsmażonej papryki lub cukinii, połówki pomidorków koktajlowych albo garść świeżego szpinaku.  Kurczak w sosie z sera pleśniowego świetnie smakuje z makaronem ryżem, kaszą lub ziemniakami. Koniecznie wypróbujcie, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich(...)szklanki mleka lub słodkiej śmietanki, 1-2 szklanki wody lub bulionu drobiowego, mały por, 2 ząbki czosnku, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie), przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie Kurczak w sosie  z sera pleśniowego, przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy będzie zrumieniony, dodać posiekaną cebulę

Lekcje w kuchni
Wegetariańskie burgery 133

odsączonej połowa papryczki chilli 2 łyżki oleju 2 całe gałązki świeżej bazylii łyżka listków świeżego tymianku przyprawy: łyżeczka kminu rzymskiego łyżeczka mielonej kolendry 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta cukru sól i pieprz do smaku Czas przygotowania 30 minut Czas pieczenia 25 minut Liczba porcji 6 burgerów (ok. 120 g każdy) Wartości odżywcze

Analiza Smaku
Najlepsza marynata do karkówki 104

karkówki wieprzowe łyżka musztardy stołowej łyżka ketchupu łagodnego 1 duży ząbek czosnku 4 łyżki oleju roślinnego po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu  po pełnej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki Sposób wykonania: Kawałek mięsa karkowego wieprzowego umyj pod bieżącą, zimną wodą i osusz ręcznikiem. Karkówkę podziel ostrym nożem na cienkie plastry. W jednej misce umieść razem wszystkie składniki marynaty. Będą(...)łyżka ketchupu łagodnego, obranego i przeciśniętego przez praskę 1 ząbku czosnku, cztery łyżki oleju roślinnego oraz po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i po pełnej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki. Wymieszaj razem wszystkie składniki marynaty. Plastry karkówki obtaczaj kolejno w marynacie i kładź razem w drugiej misce. Obtoczone w marynacie mięso przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum

Smaki Natalii
Zupa z soczewicy i pieczarek 80

czerwona cebulka, 200g pieczarek, 2 średnie ziemniaki, 6 łyżek zielonej soczewicy, 1 duży pomidor malinowy, litr wywaru warzywnego, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżki masła klarowanego, pół łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki. Zupa z soczewicy i pieczarek – sposób przygotowania Najpierw siekam w kostkę cebulkę, ziemniaki obieram i kroję w kostkę, a pieczarki w plasterki. Następnie w garnuszku

Natka Pietruszki
Pasta z czerwonej fasoli 78

składniki: 250g czerwonej fasoli z zalewy (masa po odsączeniu), pół czerwonej cebulki, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek, 1/3 łyżeczki wędzonej papryki (można zastąpić słodką papryką), szczypta soli i pieprzu. Pasta z czerwonej fasoli – sposób przygotowania Najpierw czerwoną fasolę dokładnie przepłukuję pod bieżącą wodą. Następnie wrzucam ją do miski i blenduję ręcznym

Natka Pietruszki
Szynka w sosie śliwkowym – mięso w sosie bez mąki! 174

wina (alkohol wyparuje podczas gotowania) 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 3 liście laurowe 15-18 suszonych śliwek kalifornijskich 3 łyżki oleju do smażenia przyprawy: sól, granulowany czosnek, słodka papryka, tymianek do podania: kluski śląskie , kasza lub ziemniaki z wody, ogórki kiszone Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oczyszczamy z błon. Kroimy na ok. 1-cm plastry ostrym nożem. Cebulę(...)obieramy i kroimy w kostkę. Plastry mięsa z obu stron posypujemy solą, czosnkiem, papryką i tymiankiem. Przygotowujemy patelnię i garnek. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Plastry mięsa przesmażamy z obu stron przez 1-1,5 minuty na dużym ogniu i przekładamy do garnka. Dolewamy łyżkę oleju na patelnię i przesmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię wlewamy wino. Łopatką

Poezja smaku
Pieczone pierogi w kruchym cieście 112

PIECZONE PIEROGI W KRUCHYM CIEŚCIE Składniki: Ciasto: mąka: 2 szklanki jajko: 1 szt. masło: 100 g sól: 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia: 0,5 łyżeczki gęsta śmietana Nadzienie: papryka: 2 szt. cebula: 1 szt. pieczarki: 300 g masło : 2 łyżki majeranek: 1 łyżka sól: 0,5 łyżeczki pieprz ziołowy: 1 łyżeczka jajko: 1 szt. Oraz: jajko do posmarowania pasztecików(...)składników zagniatamy ciasto, śmietany dajemy tyle, aby było plastyczne i podatne na obróbkę. Wkładamy do woreczka i trzymamy godzinę w lodówce. 2. Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i papryki. Po 10 minutach dodajemy starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Smażymy kolejne 10 minut. 3. Dodajemy przyprawy i odstawiamy na bok, żeby nadzienie ostygło. Następnie dodajemy jajko i mieszamy

Kuchnia Na Wypasie
Zupa dyniowa z prażonymi orzechami włoskimi w miodzie 173

marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku   Kawałek   świeżego imbiru 2 łyżki masła klarowanego 2 płaskie łyżeczki curry indyjskiego 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala ½ łyżeczki   wędzonej papryki Szczypta płatków chili Sól i pieprz do smaku Orzechy w miodzie: 2 łyżki prawdziwego miodu Garść pokrojonych orzechów włoskich Kolendra lub natka pietruszki do posypania   Sposób przygotowania: Na małą(...)wsypać przyprawy: curry indyjskie i garam masala, mieszać aż zaczną wydzielać   aromat, całość zalać gorącym bulionem warzywnym i gotować aż dynia będzie miękka. Dodać płatki chili i wędzoną paprykę, wlać sok z pomarańczy, gotować 2 minuty,  zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować blenderem na krem,  wlać mleczko kokosowe,   wymieszać.  Doprawić solą i pieprzem

Wanilia i Kardamon
Restauracja Kashmir | Warszawa Wilanów 117

spróbować wszystkiego po trochu Wielkość zestawu możecie dopasować do ilości osób. Sprawdźcie w menu jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej. Na przystawkę zamówiliśmy Paneer Tikka Szaslik czyli indyjski ser z papryką i cebulą marynowany w jogurcie i indyjskich przyprawach, grillowany w Tandoor. To aromatyczna przystawka, która podawana jest z dwoma sosami oraz sałatką. Jeżeli macie mniejszy głód, może być nawet potraktowana(...)jest to zupa z jagnięciną, to moje smaki. Od kilku dni chodziły za mną krewetki, dlatego na danie główne zamówiłam Prawns Kadai   czyli krewetki w gęstym sosie z papryką, pomidorami i cebulą oraz domówiłam do tego chlebki Naan. Idealne połączenie składników. Mąż zamówił natomiast Kashmir Lamb Chops czyli comber jagnięcy marynowany przyprawami, podawany z chlebkiem Naan. Mięso było delikatne

Kuchnia Bazylii