Sałatka prosta i szybka do zrobienia..składniki można dodawać wedle własnego gustu. zupki chińskie jajka cebula czerwona ogórki konserwowe ogórki zielone papryka pomidor polędwica drobiowa majonez sos czosnkowy Makaron [ z zupek chińskich] pokruszyć.Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.Cebulę, ogórki,paprykę , pomidory i polędwicę pokroić w kostkę. Dodać przyprawy z zupek chińskich,majonez
Moje domowe kucharzeniespróbujcie! Sałatka z tuńczykiem i makaronem bardzo łatwa ok 20 minut duża porcja Składniki * opakowanie drobnego makaronu (odradzam łezki) * 2 opakowania dobrego tuńczyka w kawałkach w oleju * 2 papryki * jeden brokuł (może być opakowanie mrożonego) * sól, pieprz Do dzieła!!! Tuńczyka odsączamy i odstawiamy. Makaron gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia Brokuła delikatnie obgotowujemy, studzimy Paprykę kroimy w kostkę podsmażamy
sierotka maRysia w kuchniniej ryż - także smakowała wyśmienicie. Jest to danie o bardzo ciekawym smaku, rzadko spotykanym w naszej rodzimej kuchni a naprawdę wartym wypróbowania. Bakłażan po koreańsku Składniki: 2 bakłażany 2 papryki czerwone pokrojone w paski 3 ząbki czosnku 2 marchewki starte na tarce lub pokrojone w drobniutkie słupki 3 plastry schabu 2 łyżki octu (można więcej) ostra papryczka lub cayenne(...)łyżki soli. Odstawiamy na ok 30 minut następnie dokładnie wyduszamy. Smażymy do miękkości. W oddzielnym naczyniu smażymy cebulę z marchewką i czosnkiem. Gdy składniki zmiękną wrzucamy je do bakłażana. Paprykę smażymy aż delikatnie puści sok - wrzucamy do bakłażana. Schab kroimy w paseczki i również smażymy aż zmięknie i łączymy z resztą składników. Gdy wszystkie składniki mamy już połączone dodajemy
sierotka maRysia w kuchnisztuk Ciasto: 45 dag mąki pszennej 1 opakowanie suszonych drożdży 2 łyżki oleju 250 ml ciepłego mleka łyżeczka soli można dodać ulubione zioła Farsz: 25 dag pieczarke 2 papryki 3 duże czerwone cebule (mogą być białe) 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (można zamarynować np.w jogurcie) 1 szklanki sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach pulpa pomidorowa/koncentrat/ostatecznie ketchup(...)wycinałam przykładając miseczkę ;-)) Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zmięknie dodajemy do niej pokrojone w talarki pieczarki - chwile smażymy. Następnie dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich usmażonego kurczaka - mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego ser żółty - dokładnie mieszamy. Każdy kawałek ciasta
sierotka maRysia w kuchniwarzywny o pięknym pomarańczowym kolorze. Niesamowitego aromatu dodały mu też przyprawy. Warzywno - pomidorowy sos na zimę 4 kg pomidorów lima 3 jabłka 5 dużych cebul 2 duże czerwone papryki 1 duża główka czosnku 2 marchewki 1 nieduża pietruszka 1/4 selera 1 papryczka chili (można więcej) 3 łyżki oleju 60 ml octu winnego Przyprawy: 10 łyżek cukru (można zmniejszyć ilość(...)szczypta cynamonu 5 ziaren jałowca 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1/3 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 goździki Do dzieła!!! Mieszamy cukier, sól i wszystkie przyprawy -odstawiamy. Warzywa obieramy/myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do dużego gara, dolewamy olej i dusimy pod przykryciem często mieszając
sierotka maRysia w kuchnimożna dać pomidory z puszki lub passate) 1 łyżeczka sosu Worcester 1 łyżeczka świeżego majeranku lub oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego 60 g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki 1 papryka (może być każdy kolor) pokrojona w kostkę 175 g makaronu spaghetti 115 g sera parmezan startego na tarce sól, pieprz Do dzieła!!! Bakłażany kroimy w 1-2 cm plastry(...)cebulą. Dodajemy wołowinę i smażymy aż całość się zetnie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory, sos Worcester, zioła, sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy oliwki i paprykę. Smażymy ok 10 minut. Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 2-4 minuty - tylko do momentu aż będzie elastyczny. Odcedzamy i mieszamy z sosem i serem. Formę wykładamy plastrami
sierotka maRysia w kuchniSkładniki na 4 porcje: 150 g makaronu świderki 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia (ok. 250g) 1 czerwona papryka puszka pomidorów kilka sztuk pomidorków koktajlowych kulka mozzarelli sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonego oregano do dekoracji świeży tymianek Makaron ugotować krócej niż al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, zeszklić cebulę(...)dodać czosnek. Smażyć minutę. Dodać masło oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Smażyć 10 minut. Dodać pomidory z puszki. Zagotować. Dodać makaron, wymieszać. Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron z warzywami. Na wierzch ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz posypać porwana mozzarellą. Piec przez 25 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika i posypać
Moja Galeria Smakujajka kawałek cukinii ok 120 g 1/4 czerwonej papryki pół cebuli tłuszcz do smażenia oregano bazylia sól pieprz świeże zioła do posypania Cukinię, paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, wszystko podsmażyć na tłuszczu z przyprawami. Rozłozyć równomiernie na patelni i zalać rozmąconymi jajkami. Omlet przykryć pokrywką i smażyć aż jajka się zetną. Posypać zieleniną
Gotowanie jest łatwepomidorów 2 kg papryki 1,2 kg cebuli 1,2 kg marchwi 2 puszki kukurydzy 2 szkl cukru 200 ml octu 200 ml oleju 4 łyżeczki soli 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki gorczycy białej pół łyżeczki pieprzu czarnego Pomidory zemleć lub zmiksować przy pomocy blendera. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Te produkty włożyć do garnka i gotować
Gotowanie jest łatwefasolnika chińskiego 500 g wieprzowiny z łopatki 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka pieprzu staropolskiego szczypta chili w płatkach Fasolnik umyć, oczyścić i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Mięso pokroić w kostkę, przysmażyć z cebulą i czosnkiem, podlać wodą, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić ok 40 min z przyprawami
Gotowanie jest łatwedyni (oczyszczonej) 1,5 kg jabłek kwaśnych (obranych i oczyszczonych) 0,5 kg cebuli 0,5 kg papryki (oczyszczonej) 1,5 szkl octu jabłkowego 1 szkl cukru 4 łyżeczki soli 1 papryczka pepperoni chili do smaku 1 łyżka gorczycy białej 1 łyżeczka imbiru Dynię i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę, pepperoni posiekać
Gotowanie jest łatwepiersi z kurczaka 1 cebula 100 g grzybów leśnych (opieńki) 1 papryka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 60 g żółtego sera mieszanka ziaren (dynia, słonecznik, siemię lniane, sezam) oliwa brązowy cukier Mięso oczyścić i przy pomocy ostrego noża naciąć tak by powstały dwa jak największe płaty. Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę(...)paprykę i przyprawy do smaku. Dusić aż odparuję płyny. Wystudzić. Na tarce o średnich oczkach zetrzeć ser żółty i dodać do nadzienia. Wymieszać. Rozłożyć jeden płat mięsa, i wyłożyć nadzienie, uklepać dobrze, Przykryć drugim płatem i dookoła obwiązać sznureczkiem by mięso się nie rozpadło. Tak przygotowane mięso przełożyć do brytfanki , skropić oliwą, posypać przyprawami i ziarnami i szczyptą brązowego cukru
Gotowanie jest łatwerosołu 1 szkl wody 2 ziemniaki 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 szkl pure z pieczonej dyni 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski bazylia oregano śmietana boczek wędzony surowy Pure z dyni przygotować wcześniej, Należy kawałek dyni upiec skropiony oliwą przez ok 30 min w temp 170 st z termoobiegiem, Osączyć na durszlaku i zmiksować przy pomocy blendera. Rosół(...)wlać do garnka, uzupełnić wodą, dodać ziemniaki, marchewkę, cebulę i paprykę (lekko pokrojone) i przyprawy do smaku. Ugotować do miękkości, zmiksować przy pomocy blendera , dodać pure z dyni i jeszcze raz zagotować. Podawać ze śmietaną i dobrze przyrumienionym na patelni boczkiem
Gotowanie jest łatwenaleśniki 1 jajko 1 szkl mleka 1 szkl wody 3 łyżki oleju sól 2 łyżeczki cukru mąka nadzienie 600 g mięsa drobno mielonego 1 papryka 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli 400 g 1 puszka całych pomidorów 400 g 1 cebula tłuszcz do smażenia sól pieprz oregano majeranek bazylia naleśniki: Jajka wybić do miski, rozmieszać(...)patelni. w głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, następnie mięso i mieszając rozdrabniać je by nie zbiło się w duże kawałki. Następnie dodać pokrojoną paprykę, fasolę z puszki razem z zalewą, lekko rozdrobnione pomidory razem z przecierem i przyprawić do smaku. Dusić pod przykryciem ok godzinę na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlać wodą
Gotowanie jest łatweosoby 6 dużych pieczarek 1 bakłażan 1/4 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku sól pieprz szczypta oregano żółty ser boczek wędzony w plastrach Bakłażana pokroić w kostkę i posolić, odstawić na kilka godzin by porządnie pozbył się soku. Przepłukać i odcedzić. Pieczarki oczyścić, wyrwać resztki nóżki i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Na patelni przysmażyć z obu stron boczek, aż się przyrumieni(...)zdjąć na ręcznik papierowy. Na tym tłuszczu smażyć bakłażan z papryką przez ok 7-10 min, pod koniec dodać czosnek. Przestudzić a następnie włożyć do wnętrza pieczarek. Posypać niewielką ilością żółtego sera. stawić do piekarnika na ok 30 min w temp 180 st. Na ostatnie 5 min pieczenia ułożyć na pieczarkach plastry boczku. Podawać z frytkami i pomidorem
Gotowanie jest łatwe