penne, rurki jak i kokardki. Składniki: 300 g makaronu, np. świderek trójkolorowych 1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) 1/2 puszki kukurydzy 3 połówki papryki konserwowej 3-4 ogórki konserwowe 200 g startego żółtego sera przyprawa gyros sól, pieprz sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki śmietany 18% Makaron ugotować al dente we wrzącej(...)olejem i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą gyros. Odstawić na 15-30 minut. Następnie rozgrzać suchą patelnię i przesmażyć kawałki piersi z kurczaka. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki i papryki pokroić w kostkę. Składniki sosu wymieszać ze sobą. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć: 1/3 ugotowanego makaronu 1/3 sosu przesmażone kawałki piersi z kurczaka 1/3 startego żółtego sera
UgotowaćDzisiaj kolejna propozycja na proste i bardzo malownicze danie z piekarnika. Połączyłam moje ulubione smaki. Ciekawe czy wam to połączenie przypadnie do gustu? 4 – 5 strąków czerwonej papryki 1 szkl suchej kaszy jaglanej EcoBlik 100 g sera halloumi 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki rodzynek natka pietruszki ostra papryka kumin sól Kaszę jaglaną ugotować
Polska Zupazimno, a ze słodkimi granatami, świeżą kolendrą i krem fraiche wprost bajkowo :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 150g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka czarnego sezamu 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki słodkiej (lub zwykłej słodkiej) 1 płaska łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki kuminu 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oliwy truflowej pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę(...)czosnkiem, papryką, kuminem, oregano i oliwą truflową. Pierś z kurczaka solimy i pieprzymy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą, tak aby pokryła całe mięso. Odstawiamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kurczaka pieczemy ok 15-18 min ( w zależności od grubości mięsa). Świetnie smakuje ze świeżą kolendrą, pestkami granatów i creme fraiche. Smacznego
DefinicjaSmakuPożywna przekąska lub sposób na nietypowe śniadanie. Składniki: 4 tortille puszka tuńczyka w oleju (ok. 120g) 4 łyżki majonezu łyżka ketchupu 5 marynowanych cebulek 2 ogórki kiszone 2 papryki z octu sos tabasco sos Worchester (opcjonalnie) Przygotowanie: Odlewamy olej z tuńczyka. Wrzucamy rybę do miski i rozdrabniamy widelcem. Cebulki, ogórka i paprykę drobno szatkujemy. Dodajemy do tuńczyka razem z ketchupem
Gotuj z Rumcajsemboczniaka 1 czerwona papryka 1 cebula sól pieprz szczypta estragonu 2 łyżki oleju do smażenia majeranek natka pietruszki 200 g śmietany 18% Grzyby drobno posiekać, paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, podlać tłuszczem i smażyć aż cały płyn odparuje. Następnie dodać przyprawy , podlać ok 1 szkl wody i dusić pod przykryciem ok 20 min. w razie potrzeby
Gotowanie jest łatwerazem proponuję jej bardziej warzywne wydanie. Składniki : ok. 500 g kapusty pekińskiej podwójna pierś kurczaka puszka kukurydzy puszka ananasa 4-6 łyżek majonezu łyżeczka kozieradki pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku pieprz czarny łyżeczka soli + ewentualnie więcej łyżka sosu sojowego 3 łyżki oleju Kurczaka pokroić w kostkę. Polać olejem i sosem sojowym, doprawić
Weekendy w domu i ogrodziepołączenie soczystego kurczaka i warzyw podana w oryginalny sposób w rożkach z tortilli. Fajny pomysł na sałatkę "na wynos". Składniki : 1 podwójna pierś kurczaka 3 plaski tortilli pół czerwonej papryki 2 małe czerwone cebule pół pęczka natki pietruszki kilka liści sałaty lub mix sałat (typu lodowa, rzymska,...) sos czosnkowy (3 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu, sól,pieprz(...)przypr. do kurczaka, sosu piri piri i łużki oliwy. Podsmaż ją z obu stron na złoty kolor na maśle z odrobiną oliwy. Ostudzoną pokrój skośnie w plasterki . Paprykę pokrój w paseczki, cebule w pół plastry i poszatkuj natkę pietruszki. Wszystkie te składniki przełóż do misy, dodaj 2-3 łyżki sosu czosnkowego i wymieszaj. Placki tortilli przekrój na pół,każdą
Mechanik w kuchnidzień unikam, ale tym razem się nie dało. By uniknąć nocnych pobudek wywołanych burczeniem w brzuchu ratowałam się szybkimi sałatkami. Oto jedna z nich: Składniki : 2 filety śledziowe pół papryki pół awokado kilka liści cykorii belgijskich jalapeno sok z cytryny oliwa Śledzie, awokado i paprykę pokroić w kostkę podobnej wielkości. Skropić sokiem z cytryny. Cykorię pokroić w paski. Rozdrobnić jalapeno
Weekendy w domu i ogrodzieBardzo smaczna i prosta surówka do obiadu lub do grilla. Składniki: pół kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona 3 ogórki gruntowe 1 marchewka kilka pomidorów koktajlowych pół pęczka szczypioru olej sól,pieprz sok z cytryny cukier zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno kroimy, paprykę oczyszczamy, kroimy w cienkie paski, ogórka obieramy, kroimy w pół plastry, marchewkę obieramy, ścieramy
Bajeczna Kuchniaminut więcej ;) ale czego się nie robi dla dobrego obiadu. Karkówka z warzywami w pięciu smakach ( porcja dla 4 osób ) 0,5 kg karkówki wieprzowej 1 papryka czerwona 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy pięciu smaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 biała część pora 2 cm imbiru(...)sojowym i dodać przyprawę pięciu smaków, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek pokroić w paseczki, imbir drobno posiekać, paprykę pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki, pora pokroić w podłużne paseczki. Zieloną cebulkę pokroić i odstawić. Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju i przesmażyć cebulę
Kuchnia na wzgórzurazem smakują inaczej. Polecam wersję paprykową z aromatycznym tymiankiem! Pysza obiad bez wydziwiani i skomplikowanych manewrów gotowy w 25 minut ;) Składniki: Dwie duże piersi z kurczaka 2 strąki czerwonej papryki Duża cebula Sól, pieprz, słodka papryka Olej do smażenia Świeży
Pyry na Gazgęstnieje tak, że można z niej formować różne kształty. Składniki : 200 ml polenty (kaszy kukurydzianej) łycha masła 3 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera czubata łyżeczka suszonej wędzonej papryki sól 2 łyżki oleju do smażenia Przygotować formę na polentę (u mnie to keksówka) i kawałek folii spożywczej. Do kukurydzy wlać 0,5 litra wody. Zagotować. Dodać masło, parmezan(...)wędzoną paprykę. Gotować do miękkości polenty i odparowania wody. Cały czas mieszać. Część polenty można użyć od razu jak puree z ziemniaków. Resztę wyłożyć na środek folii. Chwycić folię za rogi i umieścić w keksówce. Wygładzić wierzch polenty, dociskając kaszę do dna. Odstawić do zastygnięcia. Po kilku godzinach pokroić polentę na paluszki. Obsmażać z obu stron na rozgrzanym oleju
Weekendy w domu i ogrodziePyszna sałatka, która idealnie sprawdzi się również jako lunch do pracy czy lekki obiad. Składniki: brokuł 4 duże ziemniaki pół ogórka szklarniowego papryka czerwona dwie garście kiełków na patelnię mała cebula czerwona olej lub oliwa łyżka octu balsamicznego łyżeczka musztardy ząbek czosnku zioła dalmatyńskie, sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Smażymy na patelni na złoto, następnie(...)odsączamy z tłuszczu i ostudzamy. Kiełki również podsmażamy. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy al dente w posolonej wodzie, również ostudzamy. Ogórka kroimy w talarki, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Dwie łyżki oliwy mieszamy z octem, musztardą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Wszystkie składniki mieszamy z tak przygotowanym sosem
e-PrzepisyKulinarneSkładniki (na 3 porcje): połowa główki sałaty garść listków rukoli u mnie jeszcze liście gorczycy sarepskiej pół wędzonej makreli duży pomidor (u mnie jeden z ostatnich żółtych) chili ćwiartka papryki czerwona cebula sok z cytryny dobra oliwa z oliwek Sałatę i rukolę opłukać. Sałatę podzielić na mniejsze kawałki. Odwirować z wody. Do sałat dodać pokrojone: pomidor, paprykę i chili. Cebulę
Weekendy w domu i ogrodzienadzieję, że wam także przypadnie do gustu. Na 2 porcję potrzebujemy: dwie duże bułki 130-150 g startego żółtego sera 2 parówki 2 łyżki roztopionego masła 1 małą czerwoną paprykę szczypiorek 4 jajka (po 2 na każdą bułkę) folię aluminiową Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wierzch bułki odkrajamy i wydrążamy środek. Środek bułki polewamy roztopionym masłem. Następnie kolejno układamy(...)parówki, paprykę, szczypiorek i znów ser. Bułkę zawijamy w folię i wbijamy jajka. Pieczemy w piekarniku około 15-20 min. Posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniu