jednak by była przesadnie gęsta, niczym zupa-krem, dlatego nie wykorzystałam wszystkich warzyw. Do około 3 litrów delikatnie gotującego się płynu dorzuciłam dużego pomidora oraz dwie duże, świeże, czerwone papryki, a to wszystko pokrojone w dość drobną kostkę. Jest to ważne, gdyż nie obierałam warzyw ze skórek. Z dużych kawałków mogłaby się nam ona zbytnio ciągnąć po zupie pomimo miksowania(...)minutach gotowania zupy wraz z mięsem sprawdzam smak. Specjalnie nie doprawiałam jej wcześniej licząc się z tym, że przyprawy z pulpetów także dodadzą sporo smaku. Doprawiłam zupę ostrą papryką (płatki chili) oraz brakującą ilością soli. Po kolejnych pięciu minutach mięso było już dobrze ugotowane. Postanowiłam dodać jej nieco faktury i dodatkowo podkreślić smak rukoli, która miała być w końcu jedną
Pichceniomaniazastąpić go ciecierzycą, jak kto lubi. Leczo to dla mnie kwintesencja lata... także jedzmy na zdrowie:-) Składniki: 1 duża cukinia 1 kg bobu ok.1 l przecieru pomidorowego 1 papryka 2 cebule 1 kg kiełbasy wędzonej 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz chili (opcjonalnie) Wykonanie: Kiełbasę kroimy w pół krążki, następnie podsmażamy na patelni. Do dużego garnka wrzucamy cebulę pokrojoną(...)piórka, wlewamy sos pomidorowy i dokładamy podsmażoną kiełbasę. Gotujemy jakieś 10 min. Następnie do całości dokładamy pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojoną w kostkę cukinie (oczywiście z cukinii usuwamy wcześniej gniazda nasienne; jeżeli cukinia nie ma ciemnej twardej skóry to spokojnie nie musimy jej obierać i kroimy ze skórą). Całość dusimy do preferowanej miękkości składników. Leczo doprawimy ziołami prowansalskimi, solą
IMPRESJA SMAKUcukiniowo-paprykowego - warto zaopatrzyć się w te warzywa i podczas zimy zajadać się pysznym dodatkiem do obiadu. 3 kg cukinii (już obranej, bez pestek) 1/2 kg cebuli 1 kg papryki 4 łyżeczki gorczycy Zalewa: 3 szklanki cukru 2 szklanki octu 4 łyżki soli 2 łyżki soli czosnkowej 4 łyżeczki kurkumy Cukinię, paprykę i cebulę pokroić w kostkę
Di gotujeSzybko i smacznie. kawałek młodej kapusty ogórek zielony papryka 3 łyżki octu winnego 9 łyżek oleju sezamowego z olejem rzepakowym Oliwier 1 łyżeczka musztardy 3 ząbki czosnku sól , pieprz Kapustę poszatkować , ogórka i paprykę umyć i pokroić.Do kubka lub miseczki wsypać sól i pieprz , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ocet i musztardę i mieszać .Ciągle
Moje domowe kucharzenieMakaron na zielono Składniki na sos: 1 brokuł 1 zielona papryka 100 g mrożonego szpinaku 3 ząnki czosnku sól do smaku ocet jabłkowy do smaku oliwa z oliwek do podsmażenia 100 ml wody zielone oliwki (można pominąć) Na rozgrzanej oliwie delikatnie podsmażyłam czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodałam brokuł, szpinak, ocet jabłkowy, sól i wodę. Wszystkie składniki dusiłam
nietadietaSałatka Składniki: mix sałat piersi z indyka pomidory suszone pomidory świeże papryka zielona czerwona porzeczka arbuz nasiona słonecznika sól oliwa z oliwek olej rzepakowy ocet jabłkowy Pierś z indyka podsmażyłam na oleju rzepakowym. W osobnym naczyniu wymieszałam oliwę z oliwek z octem jabłkowym i solą. Sałatę polałam wymieszaną oliwą z octem, dodałam pokrojone pomidorki suszone oraz śwież, paprykę, arbuza, porzeczki
nietadietapuszka tuńczyka w oleju (120 g) woreczek brązowego ryżu (100 g) puszka kukurydzy (285 g po odsączeniu) średni ogórek kiszony (50 g) pół małej papryki (100 g) 100 g jogurt naturalny curry/kurkuma ewentualnie sól/pieprz Ryż ugotować, odlać olej z tuńczyka i wodę z kukurydzy. Pokroić w kosteczkę ogórek i paprykę. Wymieszać, dodać jogurt i mnóstwo curry/kurkumy. Doprawić do smaku
Vroblewska-fitlifeSkładniki: 3 duże jajka (ok. 210 g) 2 plasterki szynki wieprzowej (30 g) garść pokrojonego szczypiorku (20 g) 1/3 kulki mozzarelli (ok. 40 g) kilka plasterków czerwonej podłużnej papryki ( ok. 30 g) 1 łyżeczka mąki ryżowej (ok. 5 g) - podejrzewam, że inna też się by dobrze sprawdziła kurkuma, pieprz, słodka papryka wedle uznania (nie ma potrzeby solenia - wędlina nada
Vroblewska-fitlifekokosowego) 50 ml jogurtu naturalnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Dodatki: 100 gramów szpinaku 6 pieczarek ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 120 gramów szynki konserwowej 100 gramów sera żółtego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki
Garniec Magalieżelatyny spożywczej Przyprawy: 2–3 łyżeczki soli do peklowania Może być też zwykła, ale wtedy mięso poszarzeje i być może wytrzyma w lodówce trochę krócej. ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki czerwonej 1 łyżeczka bazylii listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Mielonka drobiowa z szynkowaru'; listonic_content='1 kg mięsa drobiowego 50 ml gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny spożywczej(...)łyżeczki soli do peklowania ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki czerwonej 1 łyżeczka bazylii'; document.write(" "); Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mięso myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnych błonek i kostek, a następnie kroimy na mniejsze kawałki, które szatkujemy w malakserze. Można też skorzystać z maszynki do mielenia. Dodajemy przyprawy i wodę z żelatyną, po czym dokładnie mieszamy. Przekładamy mięso do szynkowaru. Ja wyłożyłem
Proste-przepisy.plopakowanie makaronu chow main 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka imbiru 0 również starłam go na tarce 4 łyżki oleju arachidowego - użyłam słonecznikowego 3 marchewki pokrojone w słupki 2 papryki pokrojone w słupki 1 brokuł podzielony na małe różyczki 500 g groszku cukrowego (użyłam zielonej fasolki szparagowej) 4 łyżki sosu sojowego pęczek świeżej kolendry (pominęłam) sól, pieprz Wrzucamy do miski(...)wodą i odstawiamy na 5 minut. Przecedzamy. Do woka lub głębokiej patelni wlewamy olej i wrzucamy czosnek i imbir. Smażymy chwilę, ciągle mieszając - aż uwolni się zapach. Następnie dodajemy paprykę i marchewkę - ciągle mieszając smażymy ok 3 minuty. Dodajemy różyczki brokuła i groszek. Do podsmażonych warzyw dodajemy makaron chow main. Wszystko delikatnie mieszamy i podlewamy sosem sojowym. Smażymy chwilę
sierotka maRysia w kuchniwiosennym wydaniu. Jako, że podczas gotowania powstaje wspaniały aromatyczny sos to proponuję podawać tą potrawę najlepiej z ryżem. Składniki: 10 pałek kurczaka 35 dag pieczarek 1 duża zielona papryka 1 cebula 4 łyżki posiekanego koperku 3 szklanki bulionu pół szklanki śmietany kremówki 2 łyżki mąki sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania : Pałki z kurczaka solimy i pieprzymy z każdej(...)strony. Smażymy na patelni do czasu aż mięso się ładnie zarumieni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry. Paprykę kroimy w kostkę. Do garnka wkładamy mięso i warzywa. Zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Dodajemy koperek i mąkę rozprowadzoną w śmietanie. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze przez
Pobite gary Barbaryporcji): 400 g pieczarek 400 g żółtego sera 500 g mięsa z kurczaka (u mnie – mięso z uda) 220 g makaronu (u mnie – mieszanka Rigatoni i Radiatori) 1 duża papryka 1 średni pomidor 1-2 cukinie 1 por Błyskawiczny sos czosnkowy według TEGO przepisu Ja na dwa naczynia żaroodporne zużyłem całą miseczkę. Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme(...)addToShoppingList1';listonic_name='Zapiekanka dla leniwych'; listonic_content='400 g pieczarek 400 g żółtego sera 500 g mięsa z uda kurczaka 220 g makaronu 1 duża papryka 1 średni pomidor 1-2 cukinie 1 por Sos czosnkowy Sól Pieprz'; document.write(" "); Gotujemy makaron, skracając sugerowany czas podany na opakowaniu o parę minut – w końcu będzie on jeszcze zapiekany. Myjemy i kroimy
Proste-przepisy.plnadaje się na spotkanie ze znajomymi, obiad, kolację lub grilla:) Do zrobienia koniecznie!:) Uściski przesyłam!:))) Sałatka braterska fot. Izabela Magdalena Składniki : 1 opakowanie makaronu (małe kolanka, miseczki) 2 czerwone papryki (jeśli ktoś ma może dać też konserwową) 300 gram szynki drobiowej kilka główek cebulki dymki zielona pietruszka majonez lub jogurt sałatkowy pieprz, sól Sposób wykonania: Makaron gotujemy wg przepisu podanego(...)opakowaniu. Paprykę, szynkę, cebulkę kroimy w kosteczkę. Pietruszkę siekamy. Całość mieszamy z makaronem, przyprawiamy pieprzem, solą i majonezem, tudzież jogurtem:) Do sałatki można dorzucić kilka pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych. Smacznego! fot. Izabela Magdalena
Kuchnia smakówGruszeckiego z Instytutu Fizyki UMCS w Lublinie w czasie 43 Zjazdu Fizyków w Kielcach) . Składniki (na 2 porcje): Roladki pierś kurczaka liście szpinaku 2 plastry mozzarelli sól pieprz ostra papryka w proszku olej Sałata 2 duże garści szpinaku 3 kiwi odrobina oliwy sól morska Pierś podzielić na 2 kawałki. Każdy z kawałków rozbić młotkiem do mięsa oraz posypać z jednej(...)liści szpinaku i plaster mozzarelli. Zwijać mięso w roladę. Blachę lub papier do pieczenia, którym blachę wyłożyliśmy, skropić olejem. Układać rolady złączeniem do dołu. Wierzch rolad posypać solą i papryką w proszku. Piec rolady w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut (pieczenie z dołu i z góry), a potem jeszcze przez 5 minut w temperaturze 220 stopni na funkcji
Weekendy w domu i ogrodzie