organizmie, więc może być spożywana przez diabetyków (jednak tutaj należy najpierw skonsultować się z dietetykiem). Kasza bulgur z warzywami – składniki (2 porcje) 100g kaszy bulgur 1 czerwona papryka 1 cukinia szczypta ziół prowansalskich szczypta bazylii Kasza bulgur z warzywami – przepis Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. W międzyczasie cukinię i paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Na odrobinie oleju
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gryczanej (ewentualnie innej bezglutenowej), 1-2 jajka (dla wegan zamiast jaj możemy zwiększyć ilość siemienia), 1-1,5 łyżeczki siemienia lnianego, 4 szczypty soli, 4 szczypty pieprzu, 3 szczypty papryki wędzonej. Dodatki wedle uznania, u mnie: przecier pomidorowy z dodatkiem ziół (bazylia, oregano, tymianek itp.) czosnek, cebula, papryka, pomidor, ogórek kiszony, odrobina swojskiej wędliny. Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczę dokładnie
Gar ZdrowiaPolecam świetną surówkę, którą można podać do grila, ale również na wykwintny obiad. Skład: 1,5 kg kapusty, 6 z. czosnku, cz. cebula, marchew, papryka, szczypiorek, koperek. Łyżeczka soli, łyżeczka pł. pieprzu, łyżka cukru, łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki oleju. Kapustę, marchew, cebulę, paprykę ucieramy na tarce. Czosnek wyciskamy lub drobno kroimy. Koperek i szczypiorek drobno kroimy. Potem wszystko
chleba naszegoDziś polecam pyszne placki paprykowe. Są aromatyczne, są pyszne, są cudne, są zdrowe, no to co smażymy? Ja miałam już upieczoną paprykę w słoju, taką zakupiłam ale można również upiec samemu paprykę w piekarniku i ją obrać ze skórki. My zajadaliśmy placki na obiad z jogurtem ziołowym ale równie dobrze będą smakowały na śniadanie czy wczesną kolację, polecam gorąco. Placki
Moje Małe Czarowaniejest to wielka filozofia. Dla tych, co nie boją się nieco przełamać tradycyjne smaki – przepis na wołowe zrazy z delikatnie zmienionymi składnikami. Mięso wołowe na zrazy Ogórki w occie Papryka w occie Cebula Chrzan (może być musztarda) Suszone pomidory z czosnkiem (gotowa przyprawa – można zastąpić świeżym czosnkiem) Liść laurowy i ziele angielskie Sól i pieprz Kawałek tłustszego mięsa Mięso(...)kawałki mięsa. Każdy kawałek przyprawiamy solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę nacieramy świeżo startym chrzanem (to wersja doskonała na Wielkanoc. Zamiast chrzanu można jednak użyć dowolnej musztardy). Dodajemy ogórka i paprykę w occie oraz nieco cebuli. Ja dodałem również suszone pomidory z czosnkiem. Dobrze jest dodać do środka kawałek nieco tłustszego mięsa – dzięki temu zrazy na pewno nie będą suche. Mięso
MarcinCheftaka wiosenna porcja witamin. Można zjeść samą lub jako dodatek np do grillowanego kurczaka lub takich roladek ze szparagami 1 op mieszanki sałat ze szpinakiem pęczek rzodkiewek 1 żółta papryka 150 g sera feta sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sałatkowego greckiego np. Knorr W misce ułożyć warstwę sałaty,na sałatę pokrojone w plasterki rzodkiewki. Następnie drugą warstwę sałaty(...)pokrojoną paprykę. Górę posypać pokrojonym w kostkę serem feta i ozdobić kilkoma plasterkami rzodkiewki i listkami szpinaku. Oliwę wymieszać z sosem (proszkiem) i polać sałatkę. Podawać od razu po przygotowaniu
Kolorowa kuchnia Elkinecie też znalazłam podobne przepisy..ale ja zrobiłam trochę inaczej i nie wiem jak smakuje oryginał..ale ta w moim wykonaniu jest pyszna.. kilka ziemniaków kawałek czerwonej papryki 1 cebula 2-3 łyżki konentratu pomidorowego 1 łyżka smalcu 10 dkg boczku gotowanego 20 dag białej kiełbasy 2-3 łyżki ketchupu listek, ziele sól, domowa wegeta susz(...)warzywny bulion drobiowy Na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę, paprykę, oraz boczek, dodać także pokrojoną kiełbasę .Wlać około szklanki wody, dodać koncentrat pomidorowy i dusić pod przykryciem ok 10 min.W między czasie obrać i pokroić ziemniaki.Dodać ziemniaki ,przyprawy,susz,dolać także bulion i ewentualnie jeszcze wody.Gdy ziemniaki będą miękkie dodać ketchup i chwilkę razem pogotować.Dodać śmietanę, doprawić
Moje domowe kucharzenieJeżeli lubicie kaszę tak jak my to mamy dla Was kolejną propozycję na obiad – kaszę gryczaną z polędwiczkę, papryką i szpinakiem :) Składniki na kaszę gryczaną: – 100 g kaszy gryczanej – 250 g polędwiczki wieprzowej – 1 czerwona papryka – 50 g szpinaku – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 1 duża
Kuchenne Wariacjesztuki na warstwę, układając je w naczyniu na tzw zakładkę) 750 g mrożonego szpinaku 2 łyżki mleka 3-4 ząbki czosnku 250 g łososia 1 – 1,5 papryki 1 cukinia 1 mała cebula ok 500g serka ricotta 220 ml śmietanki 30% 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 100 g tartej mozzarelli 2 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa przyprawa(...)pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim masło olej Umyte warzywa kroimy na części: paprykę w paseczki, cebulę w piórka, cukinię w słupki. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym na patelni maśle podsmażamy szpinak. Dodajemy dwie łyżki mleka. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (ilość wg uznania), doprawiamy gałką muszkatołową oraz sporą ilością pieprzu i soli. Na drugiej
Smaki Na TalerzuMakaron z kurczakiem i warzywami – składniki (3 porcje) filet z kurczaka (ok. 350g) szklanka makaronu razowego np. rurki warzywa na patelnię z kukurydzą, marchewką, brokułem pieprz sól słodka papryka czosnek oliwa Makaron z kurczakiem i warzywami – przepis Kurczaka kroimy w kostkę, solimy, dodajemy posiekany ząbek czosnku i skraplamy oliwą. Odstawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie(...)patelni podsmażamy kurczaka, a następnie dodajemy warzywa. Całość smażymy razem aż warzywa będą al dente . Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką. Do przyprawienia dania możecie również wykorzystać Wasze ulubione zioła. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron razowy. Gotowe warzywa z kurczakiem mieszamy z makaronem i podajemy. Smacznego! Post Dietetycznie – makaron z kurczakiem i warzywami pojawił się poraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!osób) - 1 szklanka kaszy bulgur (przed ugotowaniem) - 1 czerwona papryka - 10 kawałków suszonych pomidorów - 1 garść czarnych oliwek - 0,5 pęczka kolendry - 1 łyżeczka pasty harissa - 1 łyżka oliwy z oliwek - 0,5 łyżeczki soli - 1 limonka S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: Kaszę(...)bulgur gotujemy w osolonej wodzie w proporcjach 1:2. paprykę kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie, doprawiamy solą, dodajemy pokrojone suszone pomidory i oliwki, harissę, ugotowaną kaszę oraz posiekaną kolendrę, mieszamy. podajemy z ćwiartką limonki. przepyszne danie
Gocha gotuje!osób) - 200 g kaszy pęczak - 1 cukinia - 2 białe papryki - 5 łodyg selera naciowego - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka sałatki mechouia (pasta z papryki, można ją zastąpić inną pikantną przyprawą) S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: kaszę gotujemy, warzywa kroimy w kostkę
Gocha gotuje!jeśli chcesz większą trzeba podwoić składniki. Bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo prosta. Makaron zalać wrzącą wodą i zostawić na kilka minut, żeby napęczniał. Pociąć go na mniejsze kawałki. Paprykę umyć, wydrążyć nasionka i wyciąć białe błonki. Kukurydzę i tuńczyka odcedzić. Do miski wrzucić makaron, tuńczyka, kukurydzę i paprykę pokrojoną w małą kostkę. Dokładnie wszystko wymieszać, dodać majonez i doprawić
Kuchnia Pokoleńzupę z niego robi się w tempie ekspresowym. Składniki (na 4 - 5 porcji): ok. 600 g mrożonego groszku łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ostrej papryki w proszku pół łyżeczki białego pieprzu sól rzeżucha Groszek przesypać do garnka i wlać ok. pół litra wody. Dosypać czosnek niedźwiedzi, kminek, ostrą paprykę i biały pieprz. Zagotować. Zmniejszyć
Weekendy w domu i ogrodziesycąca i smaczna. Idealna do pracy lub na kolację. Zimowa porą używam mrożonej fasolki szparagowej. Składniki: 100 gram fasoli szparagowej żółtej 100 gram fasoli szparagowej zielonej 1 duża papryka 1 cebula 100 gram suchej fasoli orzełek Cenos Sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego Sposób przygotowania: Fasolę suchą wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy(...)pozostawiamy do ostudzenia. Fasolkę szparagową, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę i paprykę kroimy w paski, wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy olej, ocet i doprawiamy do smaku sola, pieprzem. Przygotowaną sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki żeby składniki się przegryzły, sałatka smakuje najlepiej
Bajeczna Kuchnia