papryka - 32566 przepisów (strona:595/2172)

sałatka z kuskus 153

pracy.  Jeżeli ktoś nie lubi kuskusu, można zjeść kromkę chleba do sałatki. Przepis podaję na 1 osobę, ale jest uwaga - to duża porcja.  Składniki: 100 g papryki czerwonej 100 g ogórka korniszona lub kiszonego 50 g polędwicy lub kiełbasy z indyka  50 g kukurydzy konserwowej 50 g kaszy kuskus - lub bułka grahamka 2 łyżeczki oleju(...)lnianego/oliwy z oliwek Przygotowanie: kaszę przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania (zalewamy wrzątkiem trochę powyżej kaszy i odstawiamy na kilka minut - akurat na czas przygotowania sałatki) paprykę, ogórka i polędwicę/kiełbasę kroimy w drobną kostkę dodajemy kukurydzę i przygotowaną kaszę kuskus dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy Smacznego

Gotowanie z pasją
sałatka z selerem konserwowym 152

ulubionej sałatki właśnie na seler i wyszło przednie.  Sałatkę robiłam w mniejszej wersji, ale spokojnie podam już składniki na podwojoną porcję :) Składniki: słoik selera niecała puszka kukurydzy czerwona papryka ok 100 g szynki konserwowej 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: do miski wkładamy kukurydzę paprykę i szynkę kroimy w kostkę o dodajemy do kukurydzy seler odsączamy

Gotowanie z pasją
Sałatka z kapusty pekińskiej z serem feta i awokado - na grilla i nie tylko 550

również podać jako lekką kolację. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 1 mała kapusta pekińska (około 500 g) 1 puszka 400 g kukurydzy 2 pomidory 1 papryka czerwona 1 duże awokado około 20 szt. oliwek czarnych lub zielonych 1 puszka 400 g fasoli czerwonej 1 kostka sera feta na sos: 6 łyżek jogurtu naturalnego kremowego 6 łyżek serka(...)przepisem: Sałatka z kapusty pekińskiej Przygotowanie: Umyte liście kapusty pekińskiej drobno kroję (szatkuję). Umyte pomidory kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie i nie za długie paseczki. Oliwki kroję na mniejsze kawałki, obrane awokado kroję w kostkę. Ser feta również kroję w drobną kostkę. Do miski przekładam wszystkie składniki sałatki

Uwaga Babcia Gotuje
Domowy keczup 165

pochodzi stąd ( klik ). Pominęłam jednak dodatek papryczki chili. Kto jednak chce może śmiało ją dodać, wówczas keczup wyjdzie pikantny. Składniki na 6 małych słoiczków: 1 kg pomidorów 2 czerwone papryki 2 papryczki chili (pominęłam) 1 średnia cebula 1 twarde, kwaśne jabłko liście z 1 selera 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki octu 1 łyżeczka soli 1 duży ząbek czosnku(...)łyżeczki ziaren pieprzu 1/4 łyżeczki gorczycy 2-3 liście laurowe 2-3 ziela angielskie Pomidory oraz paprykę pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w drobniejszą kostkę. Warzywa umieścić w garnku i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż warzywa puszczą dużo soku i zmiękną (około godziny). Do miękkich warzyw dodać pokrojone w kostkę jabłko i liście selera

My simple kitchen
Węgierski bigos, czyli leczo dla niemowlaka BLW. 203

wycieczkę. Do leczo świetnie pasują nasze bułeczki z kaszą jaglaną: Jak podać dziecku kaszę ? Proponuję bułki Przepis na bułki pszenno – kukurydziane z kaszą jaglaną Leczo węgierskie 1 papryka 1 cukinia 1 cebula 3 kiełbaski typu myśliwka 4-5 pomidorów 2 łyżeczki suszonej bazylii ( /czubate) 15 listków świeżej bazylii 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia/oleju rzepakowego/smalcu gęsiego(...)Przygotować garnek/wolnowar. Pomidory nacinamy na czubkach, polewamy wrzątkiem, a następnie lodowatą wodą. Obieramy ze skórki i kroimy w cząstki/kostkę. Cukinię,paprykę,cebulę kroimy w kostkę. Nie obieramy cukinii. Kiełbaskę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki, oprócz pomidorów wrzucamy do garnka i podsmażamy przez minutę, cały czas mieszając. Dodajemy pomidory wraz z sokiem i suszoną bazylię. Gotujemy 45 minut

Krupeczki
Sałatka z cukinią i makaronem na piknik 204

piknik! Trzymajcie za mnie kciuki :) Składniki na 2 porcje: 50g makaronu klasyczne pióra od Makarony Polskie 6 liści sałaty 1/2 marchewki - dużej 1/2 młodej cukinii - małej 1/2 zielonej papryki - średniej 20 szt pomidorków koktajlowych/papryczkowych - u mnie żółte i czerwone 2 łyżeczki szczypiorku - drobno posiekanego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki soku z cytryny - można ewentualnie zastąpić octem jabłkowym, wtedy tylko(...)się przyda. Najlepiej przykryć garnek pokrywką, aby zbyt szybko nie ostygła. Wszystkie warzywa dokładnie umyć - a jeszcze lepiej, wyszorować szczoteczką - pod kranem w ciepłej wodzie. Pomidorki przekroić na połówki. Paprykę pokroić w paski. Cukinię oraz marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek drobno posiekać.  Sałatę można porwać w ręku na drobniejsze kawałki i wymieszać z reszta składników - ja jednak wolałam

Grunt to przepis!
ROLADA SZPINAKOWA 207

kamicą nerkową.  Oczywiście najlepszy jest szpinak świeży, jednak poza sezonem śmiało można sięgnąć po mrożony. SKŁADNIKI: opakowanie mrożonego szpinaku 4 jajka 2 serki almette (polecam chrzanowe) natka pietruszki papryka czerwona pieprz, sól, lubczyk, pieprz chili cayenne ząbek czosnku oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Podsmażamy szpinak na rozgrzanej wcześniej oliwie. Następnie doprawiamy go do smaku - dodajemy rozdrobniony czosnek, pieprz, sól(...)papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15 - 20 minut. Przestygnięty placek odciągamy od papieru. Następnie smarujemy go serkiem chrzanowym, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz czerwoną papryką (tu można puścić wodze wyobraźni i dorzucić swoje ulubione dodatki). Na koniec zwijamy roladę zaczynając od dłuższego boku. Później zawijamy ciasno w folię spożywczą i tak przygotowaną umieszczamy w lodówce

wege i kropka
CANNELLONI Z WARZYWAMI 202

SKŁADNIKI NA FARSZ WARZYWNY: 100 g wcześniej ugotowanej czerwonej soczewicy 3 średnie marchewki mały seler 1 czerwona papryka 1 średnia cebula 4 liście laurowe około 1 cm świeżego imbiru  curry pieprz czarny pieprz cytrynowy sól olej np. ryżowy SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY: 500 g przecieru pomidorowego mała cebula pęczek świeżej bazylii świeżo mielona sól, pieprz czarny EWENTUALNE DODATKI: ulubiony(...)rukola SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zaczynamy od przygotowania farszu. Na tarce na grubych oczkach ścieramy marchewkę i seler, kroimy drobno cebulę oraz czerwoną paprykę. Wszystko podsmażamy na oleju (np. ryżowym), dodajemy liście laurowe, ścieramy około 1 cm świeżego imbiru, doprawiamy curry, pieprzem czarnym, pieprzem cytrynowym oraz świeżo mieloną solą. W momencie, gdy warzywa będą miękkie, dodajemy ugotowaną czerwoną soczewicę. Wszystko razem mieszamy

wege i kropka
MAKARON Z DYNIĄ I SELEREM NACIOWYM 149

gama smaków zrekompensowała mi ten krótki dzień oraz - delikatnie ujmując - mało zadowalające zdjęcie ;) Oby eksperymenty kulinarne nigdy mnie nie znudziły!  SKŁADNIKI (proporcje według własnego uznania): upieczona dynia papryka czerwona cukinia czerwona cebula łodygi selera naciowego natka pietruszki uprażone płatki migdałów olej z pestek winogron świeżo mielona sól i pieprz kolorowy do smaku ulubiony makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dynię pieczemy(...)piekarniku. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy pokrojone warzywa: czerwoną paprykę, cukinię, czerwoną cebulę, seler naciowy. Doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem kolorowym. W tym samym czasie gotujemy swój ulubiony makaron. Kiedy wszystko będzie gotowe łączymy dynię, warzywa i makaron a wierzch obsypujemy uprażonymi płatkami migdałów.  Smacznego

wege i kropka
FASZEROWANA CYKORIA Z KASZĄ JAGLANĄ 132

mogę zabrać je do pracy na drugie śniadanie albo nadać inny kształt tej samej potrawie. Nic się nie zmarnuje! Oj, nie! :) SKŁADNIKI: 2 cykorie (albo i więcej ;) ) 1/2 papryki czerwonej kilka różyczek brokułu 1/2 czerwonej cebuli 50 g kaszy jaglanej koperek łyżka soku z cytryny szczypta cukru, soli  pieprz kolorowy curry pieprz cayenne podprażone płatki migdałowe mozzarella (np. wiórki(...)kroimy wzdłuż na połówki, usuwając środek, tak by powstały łódeczki, które to umieszczamy w żaroodpornym naczyniu (z odrobiną oliwy) i pieczemy przez kilka minut. Środek cykorii szatkujemy, podobnie cebulę, paprykę, różyczki brokułów kroimy na drobniejsze kawałki. Wszystko podsmażamy na oliwie z pestek winogron, doprawiając do smaku - szczyptą cukru, soli, pieprzu kolorowego i cayenne, skrapiamy cytryną, dodajemy koperek, curry. Ugotowaną kaszę

wege i kropka
Ciabatta zapiekana z pieczarkami i serem 174

Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 500 gr pieczarek 2 bułki Ciabatta bądź inne dowolne bułki 100 gr sera Cheddar 2 łyżki oliwy 4 łyżki kukurydzy z puszki 3 połówki papryki marynowanej 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1/3 łyżeczki soli ketchup do serwowania Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Smażymy na średnim ogniu(...)czym wykładamy na nie farsz pieczarkowy a na jego wierzch starty ser. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Upieczone zapiekanki polewamy ketchupem, posypujemy kukurydzą, pokrojoną w paski papryką i natką pietruszki. Ciabatta zapiekana z pieczarkami i serem Smacznego! Z pieczarek po ich usmażeniu odlejmy wodę. W przeciwnym razie bułki nią nasiąkną. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery

mecooks
Sushi z wędzonym łososiem i warzywami 171

sushi – 2 łyżki sosu do ryżu (lub przygotować sos z octu ryżowego, cukru i szczypty soli) – 150 g wędzonego łososia – 1/2 średniego ogórka świeżego – 1/2 papryki świeżej – 3 łyżki kukurydzy złocistej Bonduelle – garść rukoli – 3 łyżki czarnego sezamu – 3 łyżki kremowego serka kanapkowego typu philadelphia – sos sojowy – wasabi – imbir(...)ciepła, dodajemy sos do ryżu, mieszamy i zostawiamy jeszcze na ok 15 minut pod przykryciem. 4. Czekamy aż trochę przestygnie. W tym czasie możemy pokroić warzywa. Dodatki: 1. Ogórka, paprykę kroimy w cienkie paseczki, łososia kroimy w grubsze paski. Maki-sushi: 1. Rozkładamy matę bambusowa na stole, na środku maty kładziemy listek nori i nakładamy na niego cienką warstwę ryżu

Podwójnaporcja
Surówka z kapusty pekińskiej 154

obiadów, a także świetnie komponuje się z mięsami z grilla.  Zajrzyjcie także do Mopsika , po jej pomysł na letnią sałatkę ;)  Składniki : 1 kapusta pekińska*  2 czerwone papryki pęczek rzodkiewek 0,5 ogórka wężowego 3-4 pomidory 1 czerwona cebula lub pęczek dymki sól, pieprz Dressing : 50ml wody 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę(...)papryczka chilli drobno posiekana (opcjonalnie) Przygotowanie : Kapustę pekińską podzielić - poodrywać liście. Z każdego liścia wykroić głąba, zostawić tyko miękką część. Liście kapusty pekińskiej poszatkować i wrzucić do dużej miski. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niedużą kostkę.  Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w plasterki, jeżeli chcecie aby sałatka miała bardziej wyrazistą strukturę. Ogórka

Codzienne Gotowanie
Meksykańskie wege burgery 246

jemy! :) Składniki na 3-4 burgery: 3/4 bułki pełnoziarniste Puszka (425ml) mieszanki meksykańskiej Mexico Bonduelle 1 łyżka otrębów (dowolnych) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki sosu sojowego Szczypta ostrej papryki Olej do smażenia (u mnie kokosowy) Bułka tarta pełnoziarnista do obtoczenia Sól  Sos: 3 łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy 2 łyżki

Czarnawisienka
Potrawka meksykańska 172

kiedy pamiętam ). SKŁADNIKI 600 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 duże cebule oliwa 3 ząbki czosnku 330 ml soku pomidorowego 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych 2 czerwone papryki 200 g żółtej fasolki szparagowej 1 puszka (425 ml) kukurydzy złocistej Bonduelle 2 puszki (425 ml) fasoli czerwonej Kidney Bonduelle 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, chilli WYKONANIE Do dużej brytfanny(...)czasu. Gdy mięso nie będzie już surowe, dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok pomidorowy, pomidory w puszce, umyte, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę papryki oraz przekrojoną na pół fasolkę szparagową, do tego wlać dwie szklanki wody, nałożyć pokrywę i dusić mieszając od czasu do czasu. Gdy warzywa już zmiękną, dodać kukurydzę, fasolę czerwoną, koncentrat pomidorowy

Passions hobbies life