ziemniaków (3-5 szt.) 6 dużych (L) jajek 150g średnio przerośniętego boczku bez skóry i kości 1 średnia cebula (150g) 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego olej rzepakowy do głębokiego smażenia kilka łyżek oliwy Instrukcje Ziemniaki obieramy i kroimy w dość cienkie plastry (maksymalnie 5mm). Boczek oraz obraną cebulę(...)połowie tego czasu, gdy wytopi się już dużo tłuszczu, wrzucamy również cebulę i smażymy razem z boczkiem. Jajka rozbijamy w misce trzepaczką, dodając sól, pieprz oraz mieloną słodką paprykę. Następnie dodajemy ziemniaki, oraz boczek i cebulę (ale bez nadmiaru tłuszczu), mieszając składniki. Na średnim ogniu rozgrzewamy ponownie tę samą patelnię, na której smażyliśmy boczek – razem z 1-2 łyżkami pozostałego
Kulinarna PokusaKolejny obiad z piersiami w roli głównej :) Nie moja wina, że tak je lubię :D Tym razem pierś indyka podana na plastrze ziemniaka, z dodatkiem papryczek ostrych. Papryka, papryce nierówna, tym razem trafiłem na tak pikantne, że ledwo zjadłem :D Lubię bardzo ostre jedzenie, ale te akurat były aż za bardzo i nie było żadnej informacji na opakowaniu o ostrości
Parowar Facetakrem z dyni! Szybkie, proste, a co najważniejsze przepyszne i bardzo sycące danie. Co kucharz to inna zupa krem z dyni, bo a to więcej marchewki, a to z papryką, z imbirem, z cukinią, z nią można kombinować i zawsze wychodzi pyszna! Czemu nie z mlekiem migdałowym i pikantnym posmakiem? Przepis na spore 2 lub 3 porcje. Składniki(...)czerwona) - 1 spory ziemniak lub 2 mniejsze - 2 łyżki bulionu (u mnie 2 łyżki wody + łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego ) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka przyprawy curry - 1 łyżeczka papryki ostrej lub 1 świeża, mała, ostra papryczka - 0,5 łyżeczki imbiru - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól, pieprz Cebulę kroimy w piórka, ziemniaka kroimy w cienkie plastry. W garnku
Be Fit Be Strongbezpośrednio przed podaniem). Bardzo polecam! Składniki na sałatkę z buraczków na zimę: 4 kg umytych, ugotowanych ze skórką buraków (najlepiej z własnego ogródka lub z zaufanego źródła) 1 kg papryki 250 ml octu 10% 250 ml oleju 1 łyżka soli 3 łyżki cukru pieprz do smaku Przestudzone buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę
Rozpustne gotowanieJeśli kupujesz gotową mieszankę wybierz tą z dodatkiem pasternaku. To aromatyczne warzywo bardzo podbija smak bulionu. Pokusiłam się o dodatek kurkumy, a ponieważ jej zdrowotne działanie 200- krotnie zwiększa papryka i ta znalazła się w mieszance. Dodałam również imbir i gałkę muszkatałową, bo te dwie przyprawy występowały w gotowej, mojej ulubionej mieszance. Składniki: 100 g suszonych warzyw 4 łyżeczki soli(...)kamiennej 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki papryki ostrej 0,5 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej Wykonanie: suszone warzywa umieścić w kielichu blendera i zmiksować dodać pozostałe przyprawy i wymieszać. Przesypać mieszankę do słoiczka posiadającego szczelne zamknięcie i gotowe. Używać w razie potrzeby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pysznymi dodatkami na wierzchu. Składniki: 6 średnich ziemniaków cebula 2 jajka 3 łyżki mąki sól, pieprz Dodatki: pętko dobrej kiełbasy 250 g pieczarek 2 łyżki kukurydzy pomidor 1/2 papryki czerwonej 150 g sera żółtego Przygotowanie Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy posiekaną cebulkę, mąkę, jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Masę wykładamy na wyścieloną(...)pieczenia tortownicę. Zapiekamy w temp 180 C przez około 35 minut, aż placek się lekko zezłoci. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Kiełbasę kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, pomidora w plasterki, ser ścieramy na tarce. Na podpieczony placek wykładamy wszystkie składniki, przyprawiamy do smaku, na końcu posypujemy serem żółtym. Zapiekamy jeszcze około 25 minut
e-PrzepisyKulinarneSkładniki 500 g mięsa mielonego kawałek suchej bułki lub chleba 1 duża cebula (lub 2 mniejsze) 2 jajka 100 g płatków migdałów pęczek natki pietruszki sól pieprz majeranek kurkuma papryka słodka w proszku olej Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki Wykonanie Zaczynamy od namoczenia suchej bułki lub chleba w ciepłej wodzie. Zalewamy i odstawiamy na ok. 10 min. Cebulę(...)namoczony i odciśnięty z wody chleb oraz pozostałe składniki: cebulę, jajka, posiekane płatki migdałowe, posiekaną natkę pietruszki. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy łyżeczkę majeranku oraz pół łyżeczki kurkumy i papryki. Wszystko mieszamy do całkowitego połączenia składników. Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki Z gotowej masy mięsnej odrywamy po kawałku i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Z podanych składników otrzymamy
Pyza i Surówkadużo wartości odżywczych, głównie białka. Warto quinoę wprowadzić do diety. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej 1 szklanka wody 1/2 kg pomidorów ( żółte i czerowne ) 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Komosę ryżową opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Opłukaną quinoę przełożyć(...)około 20 minut. Ugotowaną komosę pozostawić do ostygnięcia. Warzywa umyć. Cukinię pokroić, bez gniazd nasiennych, w kostkę. Na patelni, posmarowanej drobiną oliwy podsmażyć cukinię. Pomidory pokroić w więkse cząstki, paprykę w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Z oliwy, soku cytrynowego, odrobiny soli i pieprzy przygotować dresing. Warzywa wymieszać komosą ryżową. Polać dresingiem i posypać siekaną natką pietruszki
kolorowotorcikowodanie na kolację bądź śniadanie. Bardzo lubię surówki wszelkiej maści, a ta jest jedną z lepszych jakie jadłam ;) Surówka z kapusty 1/2 główki kapusty 200g kukurydzy 2 ogórki 1 papryka pęczek szczypiorku 1/4 szkl. oliwy sok z połówki cytryny 3 łyżeczki syropu klonowego Kapustę poszatkować na dość drobne kawałki. Ogórka pokroić w plasterki, szczypiorek umyć i posiekać, paprykę pokroić
Przepysznik - BLW i nie tylkozabawa w kuchni. Wy także lubicie spędzać ten czas z Bliskimi? Na dzisiejszym talerzu wylądowała dobrze nadziana buła :) Skła dniki: 4 bułeczki 4 duże jajka pęczek szczypiorku pół czerwonej papryki 4 duże plastry szynki żółty ser (dowolna ilość) sól, pieprz pomidorki koktajlowe masło Przygotowanie: Z bułeczki wycinamy górę, wraz ze środkiem. Wkładamy kawałek masła, szynkę, kawałki sera oraz(...)część posiekanego i posolonego szczypiorku i pokrojona w piórka paprykę. Wylewamy na to jajko i posypujemy szczypiorkiem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20-25 minut ( w zależności jak bardzo chcemy mieć ścięte jajko). Podajemy z pomidorkami, lub innymi warzywami. Smacznego
ChilliJemysłodkich przetworów owocowych zapełniły nasze półki w spiżarni. Zimą z przyjemnością otworzysz słoik z kolorową sałatką do obiadu. Składniki: 1,5 kg cukinii 3 cebule 4 marchewki 1/2 kg papryki 1 papryczka chilli 4 łyżki soli zalewa: 1 szklanka octu 10% lub 70 ml 25% 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru (7 łyżek) 2 łyżeczki gorczycy 4 liście laurowe(...)całą noc. Cebulę pokroić w piórka, zasypać 1 łyżką soli w osobnym i naczyniu odstawić na noc warzywa odcisnąć z soku. Wymieszać ze startą marchewką, pokrojoną w paski papryką i drobniutko pokrojoną papryczką chili zagotować wodę z cukrem, aż się rozpuści, następnie dolać ocet. Gorącą zalewę wymieszać z warzywami i odstawić na 2 godziny. Przełożyć do słoików, do każdego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!starego zeszytu przepis od babci. Ta słodko kwaśna sałatka jest idealna to ryby ale także do innych dań. Składniki: 2 kg kapusty 1 kg cebuli 1 kg papryki 10 zielonych pomidorów 4 marchewki 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 3/4 szklanki cukru Kapustę poszatkować, cebulę i pomidory pokroić w pół talarki, paprykę w paseczki i marchewkę zetrzeć
Pelusiowa Kuchniamięsa mielonego wieprzowego 300gr. sosu pomidorowego 300gr. makaron rurki czosnek cebula ser żółty do zapiekania ( np gouda, edamski ) olej sól pieprz oregano bazylia pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki Przygotowanie: Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzić a nast ę pnie odstawić do wystygni ę cia. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną pióra cebulę i czosnek(...)tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć na dno naczynia makaron, mi ę so w sosie, z tarkowany ser. P owtórzyć czynność. Na wierzch układamy papryki i posypujemy serem. Zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne PotrawyZnowu będzie prosto i szybko. Tym razem jedno nadzienie i dwie propozycje na jego wykorzystanie. ser ricotta cebula papryka sól pieprz olej dodatkowo : ciasto francuskie pomidory natka pietruszki Zaczniemy od zrobienia nadzienia Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko posolić i zeszklić. Odstawić do wystygnięcia. Warzywa wymieszać
Polska Zupastanowi równocześnie warzywny dodatek obiadowy. Składniki: 80 dkg schabu 50-60 dkg kiszonej kapusty 250 g pieczarek listek laurowy, ziele zngielskie 2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Wykonanie: oregano, sól, czerwona paprykę i olej wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem. Schab naciąć przez środek i naszpikować (najlepiej zamrożonym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!