smakuje równie znakomicie. Chuda, bardzo smaczna szynka zagościła na naszym stole dzięki firmie Hańderek . Na zupę potrzeba ok 2 l rosołu z kaczki lub kury. czerwona 1 papryka czerwona 2 marchewki z rosołu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 2 łyżeczki cukru szczypta chili oregano zielona 450 g bobu (mrożony) 1 cebula 1 pietruszka z rosołu sól pieprz(...)szczypta imbiru Szynka Dziedzica Hańderek pokrojona w cienkie plastry łyżka miodu grzanki Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, i smażymy na odrobinie tłuszczu aż się miejscami przyrumieni. Rosół dzielimy do dwóch garnków , do jednego wrzucamy warzywa czerwone i koncentrat, przyprawiamy do smaku, a do drugiego bób cebulę i pietruszkę. Obydwie zupy gotujemy ok 30 min , miksujemy blenderem w osobnych garnkach
Gotowanie jest łatwełodyżkami – im więcej zieleniny tym lepiej. Pomidory parzymy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą i ściągamy im skórkę. Filetujemy je, wyrzucając wszystkie pestki i płyn, a miąższ kroimy w drobniutką kosteczkę Paprykę myjemy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego, wszystkich niewybarwionych wewnątrz fragmentów i kroimy w wąskie paseczki, a je kolejno w kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno. Ogórka myjemy, obieramy(...)żeby smaki zdołały się połączyć. Przed podaniem wyjmujemy – najlepiej smakuje gdy osiągnie temperaturę otoczenia – posypujemy pokruszonym serem feta i dekorujemy bazylią. SKŁADNIKI 1 puszka bobu konserwowego 1 średnia czerwona papryka 1 ogórek wężowy 3 pomidory pelati /śliwkowe/lima 1 malutka czerwona cebula 1 szalotka 6-7 gałązek szczypioru 3-4 gałązki bazylii ½ dużego pęczka natki pietruszki 10 czarnych oliwek
Karo in the Kitchensobą do pracy lub szkoły :) SKŁADNIKI (4 porcje- 1 porcja (około 250g) - 2 31 kcal) 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej (100g suchej kaszy) 1 średnia cukinia 1 żółta papryka 150 g pomidorków koktajlowych 180 g sera feta (dobrej jakości) oliwa z oliwek pieprz , só l zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię kroimy w plasterki(...)paprykę w paski, pomidorki zostawiamy w całości. Warzywa skrapiamy oliwą i grillujemy (na patelni grillowej, w piekarniku, na grillu). Fetę kroimy w kostkę. Łączymy ze sobą składniki sałatki, doprawiamy pieprzem i ziołami. Smacznego :) 1 porcja sałatki (1/4 całości) - 2 31 kcal, w tym: - białko - 1 2 g - tłuszcz - 12, 75 g - węglowodany - 2 0 , 3 g - błonnik
Moje Kuchenne RewelacjeWykonałem je wzorując się przepisem znajomej blogerki kulinarnej Moniki Lemko . Wyszło pysznie a na uwagę zasługuje szczególnie sos. Składniki : 5 kotletów schabowych 1 ogórek konserwowy 1 marchew kawałek czerwonej papryki 150 gr sera camembert 120 ml śmietany 30% 2 łyżki mąki pszennej 1 kg ziemniaków 4 ząbki czosnku olej rzepakowy musztarda miodowa (lub ulubiona) ziele angielskie 1 papryczka(...)Roladki: Kotlety schabowe rozbijamy na bardzo cienko (ja użyłem siekacza ), doprawiamy solą i pieprzem i smarujemy musztardą miodową (lub ulubioną). Na każdym kotlecie układamy cienko pokrojone ogórki, marchew i paprykę. Całość ściśle zawijamy i spinamy wykałaczkami. Roladki obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. W międzyczasie zagotowujemy wywar z ok. 0,7 litra wody, tymianku, ziela angielskiego
Mechanik w kuchniwarzywa są miękkie i aromatyczne. Składniki: podwójna pierś z kurczaka oliwa pomidorowa spod suszonych pomidorów sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany 2 małe cukinie 1 ½ strąka czerwonej papryki 2-3 szalotki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Mięso marynujemy w oliwie pomidorowej, soli, czarnym pieprzu, ziołach prowansalskich i granulowanych czosnku przez(...)kilka godzin w szczelnie owiniętym folią spożywczą naczyniu. Warzywa myjemy, Cukinię kroimy w grube plastry, paprykę w duże kawałki, cebulę szalotkę w plasterki. Warzywa nabijamy na przemian z mięsem na drewniane patyczki. Szaszłyki posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i czarnym pieprzem i grillujemy na naoliwionym ruszcie lub patelni grillowej obracając co chwila na inną stronę. Serwujemy z dodatkiem sosu czosnkowego
Pyry na Gazwięcej kombinować z ciastami. Ale najbliższe kilka przepisów to bardziej obiadowe dania będą :) Dziś polędwiczki wieprzowe z ziemniakami. Składniki : ok. 250g polędwiczki wieprzowej 1 ziemniak kawałki papryk kolorowych mikro liście buraka 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : majeranek tymianek cząber koperek Polędwiczkę wieprzową myjemy i oczyszczamy. Polewamy oliwą z oliwek(...)wkładamy do porowaru na folii aluminiowej na pierwszym poziomie urządzenia. Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy parowar na 30 minut. Po 5 minutach na drugi poziom wkładamy ziemniaki. Papryki myjemy i kroimy z nich po kilka pasków, wrzucamy je na na 3 poziom 5 minut przed końcem pracy urządzenia do gotowania na parze. Po wyłączeniu parowaru ziemniaki ugniatamy
Parowar FacetaSkładniki : 1 kg oczyszczonych i pociętych flaków wieprzowych ( są bardziej delikatne niż wołowe ) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej , mielonej papryki 3-4 kostki bulionu na żeberkach sól do smaku Do dużego garnka wlewamy około 4 l wody , dodajemy przepłukane flaczki,podsmażoną cebulkę ( delikatnie , tak żeby nie zbrązowiała ) , kostki rosołowe i gotujemy(...)minut . Po tym czasie dodajemy obrane i pocięte w kostkę marchewki , pietruszkę i posiekaną. . Następnie na patelni na niewielkiej ilości oleju ( dosłownie kapka ) przesmażamy koncentrat pomidorowy z mieloną papryką – około 1-2 minut i przekładamy do flaczków , płukając patelnię rosołem zaczerpniętym z garnka ( jedna chochelka wystarczy ) i także wlewając do flaczków . Solimy do smaku , jeśli zachodzi taka potrzeba
Ogrodnik w podróżydostępna ja użyłem popularnego a jakże smacznego mięsa wieprzowego. Składniki (na ok 7-8 sztuk) : 70 dag mięsa mielonego wieprzowego 7 suszonych śliwek (najlepiej Kalifornijskich mają łagodniejszy aromat) ćwierć papryki 2 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki kuminu rzymskiego sól, pieprz Przygotowanie : Mięso mielone przekładam do misy, dodaję majeranek, kumin i mieszając doprawiam solą i pieprzem. Śliwki suszone kroję(...)cienkie 1mm wzdłużne (ok 2,5cm) paseczki podobnie z papryką. Dodaję do mięsa i mieszam. Odstawiam na "kilka chwil". Całość przygotowanego mięsa dzielę na 7-8 części a z każdej z części formuję w dłoniach wałek średnicy ok 3 cm który nabijam na namoczony patyczek do szaszłyków. Grilluję spokojnie ale na dobrze rozgrzanym grillu co chwilę troszeczkę obracając. W moich
Mechanik w kuchniPolecam przepis na pyszne placuszki. Świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Składniki: 5-6 kromki czerstwego chleba ok. 1/2 szklanki mleka 2 jajka 200g pieczarek 1/2 papryki 150 g wędliny 3 łyżki prażonej cebulki sól, pieprz, curry Przygotowanie Chleb kroimy w kostkę i zalewamy mlekiem, tak żeby całkiem rozmókł. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle, aż woda odparuje(...)Paprykę i wędlinę kroimy w paski. Z chleba odciskamy nadmiar mleka, następnie dodajemy resztę składników, przyprawy i mieszamy dokładnie. Placki układamy łyżką w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 min w temp
e-PrzepisyKulinarnemarchewka, które oprócz wielu witamin, mają także pyszny smak. Spróbujcie :) Składniki: 1/2 brokuła duża marchew duża pierś z kurczaka 1/2 czerwonej papryki puszka kukurydzy 1/3 szklanki kuskusu duża cebula 2 ząbki czosnku opakowanie wiórków mozzarelli 10 dag startego żółtego sera przyprawa do kurczaka sól/pieprz 1/2 łyżeczki bazylii(...)gotujemy z pokrojoną w plastry marchewką ok 8 minut (solimy pod koniec gotowania). Kurczaka kroimy drobno i podsmażamy z przyprawą. Po około 2 minutach dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę oraz czosnek. Kuskus zalewamy 1:1 wrzątkiem i przykrywamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy mięso, kuskus, ugotowane warzywa, oraz kukurydzę, doprawiamy do smaku. Mieszamy wraz z serami i wkładamy
ChilliJemypuszka pomidorów lub 3 pomidory obrane ze skórki i posiekane 2 cebule 1 bakłażan 1/2 fenukuła (można pominąć lub zastąpić 2 gałązkami selera naciowego) przyprawy po łyżeczce: soli, pieprzu, papryki, czosnku granulowanego 400 ml soku pomidorowego 50 g wegańskiego sera 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Wszystkie warzywa pokrój w drobną 5 mm kostkę. Fasolę odcedź. Przez 5 minut(...)podsmaż cebulę, dodaj bakłażana. Smaż razem około 3 minut. Dodaj paprykę, wymieszaj, smaż razem przez 3 minuty. Dodaj fenkuł, wymieszaj i smaż razem 3 minuty. Dodaj wszystkie przyprawy poza solą, wymieszaj, smaż przez minutę. Dodaj fasolę i pomidory z puszki. Duś wszystko razem przez około 5 minut, dopraw do smaku solą. Dodaj fasolę i pomidory z puszki. Duś wszystko razem
greenscarfSałatka śledziowa, z dodatkiem czarnej fasoli. czarna fasola Skworcu filety śledziowe papryka czerwona, żółta ogórek konserwowy cebula por szczypiorek majonez Kielecki Fasolę zalać wodą i odstawić na kilka godzin [ warto zmienić wodę, bo tak samo jak fasola będzie czarna].Ugotować do miękkości, odcedzić.Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki.Cebulę,pora, paprykę i ogórka pokroić w kostkę
Moje domowe kucharzenieGulasz bardzo smakowity dziś przedstawiam. Warzywa, czosnek i papryka z mięsem cielęcym sprawdzają się znakomicie. Cielęcina jest mięsem delikatnym i dość mdłym dlatego dodatek warzyw i przypraw doskonale podbija smak mięsa. Przepis na danie znalazłam w ulotce Biedronki. Do podania z gulaszem proponuje bliny a o nich wkrótce. Gulasz cielęcy z papryką na blinach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekaszy jaglanej lub jęczmiennej (lub jeden woreczek) 100 g mięsa z rosołu lub piersi z kurczaka 1/2 twardego i kwaśnego jabłka (u mnie Granny Smith ze skórką) 1/2 czerwonej papryki garść rukoli garść kiełek brokuła łyżeczka (najlepiej świeżo) startego Parmezanu lub innego twardego sera 1 łyżka oliwy + odrobina do smażenia (może też być inny tłuszcz) 1 łyżeczka ocyu jabłkowego(...)soku z cytryny 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire sól i pieprz Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso rozdorbianmy w palcach lub (jeśli surowe) kroimy w półcentymetrowe paseczki. Paprykę kroimy w paseczki, które następie kroimy na 4. Rukolę siekamy dość drobno, jabłko kroimy w drobną kosteczkę. Mięso podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy i sosem Worcestershire do przyrumienienia. Jeszcze
Bazując na smakuavocado Na 2 porcje: 35 g rukoli 1 kula mozzarelli 1 ogórek gruntowy 10 pomidorków koktailowych 0,5 żółtej papryki 1 łyżka zarodków pszennych 1 łyżka słonecznika 1,5 łyżki oleju z avocado sól prowansalska pieprz kolorowy Warzywa myjemy, osuszamy(...)Ogórek obieramy, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Mozzarellę odsączamy i kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy rukolę, zarodki pszenne, słonecznik, lekko solimy i pieprzymy. Polewamy olejem z avocado i jeszcze raz mieszamy. Sałatka z rukoli z olejem z avocado Pyszny i zdrowy olej z avocado marki Greencad mogłam testować dzięki
peggiwkuchni