SPOŁEM Składniki schab b/k - 800 g papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1 szt cebula - 2 szt sos Kielecki cygański - 1 słoiczek ( 200 g ) SPOŁEM sól i pieprz koperek mąka tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Schab pokroić(...)pieprzem. Panierować kotlety w mące, smażyć na tłuszczu z obu stron na rumiano. Przełożyć kotlety do rondla, podlać odrobiną wody, dusić kilka minut, na wolnym ogniu. Cebulę obrać, papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski, cebulę w piórka. Udusić cebulę na tłuszczu, dodać paprykę i sos cygański, razem poddusić. Przełożyć cebulę z papryką do kotletów, dusić kilka minut
Kuchnia DanusiWartość kaloryczna: 270 kcal Składniki: 2 puszki krojonych pomidorów bez skórek 200 gramów chorizo 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 czerwona papryka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 spore marchewki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki ostrej sproszkowanej czerwonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka harissy/sambalu lub chili w płatkach* 2,5 litra wody lub bulionu warzywnego(...)pół. Pokrój na drobną kostkę i wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię, by wytopić tłuszcz. Dodaj drobno posiekaną cebulę, zmniejsz ogień i poczekaj aż się zrumieni, dodaj posiekaną paprykę. Kmin utłucz w moździerzu, dodaj pozostałe przyprawy i wymieszaj. Następnie na patelnię wrzuć marchewkę, również pokrojoną w kostkę, dopraw warzywa solą i pieprzem, a na końcu dodaj posiekany czosnek. Podsmaż minutę
Bazując na smakuKorei jest również wykorzystywana do produkcji kosmetyków. Ja polecam ją w pysznym daniu jednogarnkowym. Składniki 500 g fasoli adzuki 600 g kiełbasy (dałam podwawelską) 1 cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka masła klarowanego płatki chilli sól pieprz słodka papryka natka pietruszki Fasolę zalać zimną wodą(...)gotować do miękkości około 50 minut. Odcedzić na sicie. W rondlu rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki i chwilę smażyć. Dodać papryki pokrojone w kostkę smażyć około 5 minut. Całość zalać 1.5 szklanki wody, dodać ugotowaną fasolę, puszkę pomidorów, przecier doprawić solą, pieprzem chilli, sosem sojowym, papryką i dusić pod przykryciem
O kuchni z uczuciemmacie aż tyle cierpliwości, wystarczy kilka godzin, ja zazwyczaj przygotowuję marynatę dzień wcześniej, dzięki czemu mięso nabiera wspaniałego aromatu). Przygotowanie dania: 300g schabu 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 łyżki pędów bambusa 1 puszka ananasa (zachować sok!) 2 marchewki 200g przecieru pomidorowego olej 2 łyżki cukru sól, pieprz przyprawy: przyprawa 5 smaków(...)dodać cukier, chwilę smażyć aż się rozpuści. Dodać mięso i pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, smażyć przez kilka minut, często mieszając. Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone na mniejsze kawałki pędy bambusa. Gotować aż papryka lekko zmięknie. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa oraz jego zalewę i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać
Codzienne Gotowaniemasła 2 łyżki zimnej wody 1 żółtko szczypta soli Farsz: 1 cebula kilka plastrów szynki konserwowanej, kiełbasy lub innej wędliny nadającej się do przesmażenia 1 papryczka chili 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 jajko 150ml śmietany żółty ser starty, około dwóch garści sól, pieprz szczypta tymianku i ziół prowansalskich słodka i ostra papryka w proszku do smaku Mąkę wymieszać(...)zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut. W międzyczesie przygotować farsz. Na patelni przesmażyć drobniutko pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, paprykę i drobniutko posiekaną papryczkę chili. Przesmażyć aż warzywa zmiękną, dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ziołami i słodką papryką, w razie potrzeby można dodać ostrej
Codzienne Gotowaniepikantnym i aromatycznym sosie pomidorowym. Składniki: 1 duża cebula pokrojona w drobniutką kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 papryczka chili drobno pokrojona 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżeczka koncentraty pomidorowego 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka przyprawy harrisa (w proszku) lub ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)przybrania (opcjonalnie) tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodać czosnek, wymieszać i chwilę smażyć. Dołożyć papryczkę chili i czerwoną paprykę, smażyć mieszając od czasu do czasu, aż papryka zmięknie. Wlać pomidory i koncentrat pomidorowy, miód, dodać przyprawy, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilka
Codzienne Gotowaniemięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko 1 duża cebula 1 marchew 1 ząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba 1/2 papryki 15 dag pieczarek 5 dag drobno startego żółtego sera 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego SKWORCU 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki keczupu(...)ugotowanych ziemniaków 6 łyżek mleka 1 czubata łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy (można dać troszkę więcej jeśli lubimy ostrzejsze smaki) 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej papryki czerwonej 1. Cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na tartce, pieczarki i paprykę drobno pokroić. Wszystko zeszklić na maśle, podlac wodą i poddusić soląc do smaku. Miąższ chleba posiekać na drobniutko. Mięso wymieszać
Kto ugości moich gości?sałatkowy koperkowo-ziołowy torebkę ryżu cebula 4 rzodkiewka przyprawy: sol, pieprz, chili mielone, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona 1. Ugotować torebkę ryżu. Po ugotowaniu ryżu ostudzić i włożyć do miseczki. 2. zrobić sos sałatkowy koperkowo-ziołowy 3. Pokrój cebule i rzodkiewke w kostkę 4. Zmieszaj przyprawy: sol, pieprz, chili mielone, papryka(...)ostra mielona, papryka słodka mielona 5. Do miski z ryżem wlej przygotowany sos i wymieszaj następnie dodaj pokrojoną cebule i rzodkiewke i dodaj przyprawy i znowu wymieszaj
Idus NovoDzisiaj przypomniałam sobie, że przecież tak bardzo lubię sos słodko-kwaśny, z papryką i ananasem, sokiem pomidorowym, pędami bambusa oraz odrobiną imbiru dla 'egzotycznego' smaku- delikatnie słodki i lekko kwaśny. Taki sos podaję najczęściej z ryżem, czasami z makaronem, z dodatkiem mięsa lub fantastycznej ciecierzycy- w zależności od chęci :) Dzisiaj proponuję klasyczną wersję- z mięsem z piersi kurczaka i ryżem(...)puszki nie kierować się niską ceną, ananas będzie 'blady', bez smaku i słodyczy! Polecam, sos jest przepyszny- spróbujcie koniecznie! Składniki na 4 porcje: * pierś z kurczaka- 250 g * papryka- 2 małe (żółta i czerwona) * ananas w puszce- 1 szt. (w plastrach) * sok pomidorowy- 1 szklanka * cebula- 1 szt. * imbir- 2 cm (lub 1 łyżeczka suszonego) * pędy bambusa- 3-4 kopiaste
Kraina Miodem Płynącaząbki czosnku, 2 jajka, 2 – 3 łyżki mąki pszennej, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, olej do smażenia Na sos gulaszowy: 700 g mięsa gulaszowego wieprzowego lub wołowego, 1 słodka papryka, 1 papryczka chili, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 – 3 suszone grzyby, ½ puszki kukurydzy konserwowej, ½ puszki groszku konserwowego, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, majeranek, czubryca, liść laurowy, ziele angielskie(...)placek tuż przed podaniem (ja tym razem pominęłam). Dodatkowo: drobno pokrojony czosnek lub zielenina do posypania Sposób przygotowania: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i porządnie oprószyć solą, pieprzem, papryką oraz czubrycą. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i jeśli chcemy koncentrat pomidorowy. Zagotować, zredukować
Nie tylko w kuchniPrzepisów na pasty z papryki mamy dużo. Od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia takiego smarowidła. Ponieważ czas przetworów aktywny , więc każdy nawet w pracy czym się dzieli. Stąd mój przepis. Wypróbowany przez znajomą, a teraz już przeze mnie. Pasta doskonała do pizzy, sosów i zwyczajnie na kanapkę. Przepis odrobinę zmodyfikowany, ponieważ robiłam z połowy porcji, a przy okazji coś(...)trochę pokombinowałam po swojemu. Polecam. SKŁADNIKI: 1.5 kg. papryki czerwonej 1 cebula 2 jabłka mała główka czosnku 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1.2 łyżeczki chili 1 opakowanie bazylii ( ja dałam świeżą) 2 słoiki koncentratu pomidorowego WYKONANIE Paprykę wrzucamy do wrzątku i chwilę trzymamy nie doprowadzając do zagotowania. Można sprawdzić , czy skórka odchodzi
W kuchennym oknie Ewynasza ulubiona sałatka z buraczków na zimę. Bardzo lubimy buraczki na ciepło, ale takie z papryką i cebulą też nam bardzo posmakowały. Robi się je naprawdę szybko i łatwo. Zachęcamy do spróbowania! 3 kg buraków ćwikłowych 1/2 kg papryki 1/2 kg cebuli Zalewa: 1,5 szklanki octu 2 szklanki wody 1 szklanka oleju 2 łyżki soli 5 łyżek cukru(...)Buraczki ugotować i zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę lub wąskie paski. Zalewę zagotować. Dodać do niej paprykę i cebulę i gotować, aż papryka nieco zmięknie. Dodać buraczki i jeszcze chwilkę pogotować. Gorące nakładać do słoików. Zapasteryzować. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieFASOLKA PO DIABELSKU. Składniki na 4 porcje: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 duża cebula 2 puszki pokrojonych pomidorów 2 papryki czerwone 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 mała papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 dymki ze szczypiorkiem 300 g kiełbasy olej sól pieprz czarny papryka ostra zioła prowansalskie(...)Sposób przyrządzania: Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Papryczkę chili umyć, osuszyć, a po usunięciu pestek pokroić na bardzo drobno. Cebulę obrać, drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w krążki i podsmażyć na oleju, odłożyć na osobny talerz. Na tym samym oleju zeszklić cebulę. Dodać wszystkie pokrojone papryki i chwilę
Zakątek rozkoszy kulinarnychsosem. Do tego kasza, ryż lub pieczywo i jest bosko! Składniki: 4 udka kurczaka 350 g Salsa Rustica Cirio (passata pomidorowa z cebulą i bazylią) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 czerwona cebula 1 papryczka chili (może być mniej, wszystko zależy od tego jak ostre dania lubimy) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu kilka(...)naczynia żaroodpornego wlać passatę. Czosnek cebulę i chili pokroić w plastry. Dodać do passaty, doprawić ją szczyptą soli i pieprzu, miodem i sokiem z cytryny. Paprykę pokroić w grube pasy. Na patelni z łyżką oliwy podsmażyć przez 3 minuty grube paski papryki. Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na złoto
Kulinarne Inspiracjefont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} - mąka 1 szklanka - mielona papryka chili ostra 1 łyżeczka - mleko lub jogurt 1 szklanka - masła lub margaryny 20 g - cukier 1/2 łyżeczki - jajka 2 szt - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli(...)twarożek 250 g - jogurt typu greckiego 200g - papryka chili 1 szt - sól szczypta Wykonanie - Masło rozpuścić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrem utrzeć na jednolita masę . Białka ubić na sztywną piane. - Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i mielona paprykę. - Dodać roztopione masło, utarte żółtka i mleko, zmiksować na jednolita masę. - Do masy dodac
Eli Gotowanie