papryka - 32566 przepisów (strona:173/2172)

Burito opiekane w grillu i salsa 103

naleśniki 1 jajko 1 szkl mleka 1 szkl wody 3 łyżki oleju sól 2 łyżeczki cukru mąka sos 600 g mięsa (łopatka) 2 cebule 3 papryki pomidorowe 3 pomidory 1 puszka czerwonej fasoli sól pieprz 3 ząbki czosnku przyprawa Burito SKWORCU szczypta bazylii szczypta oregano tłuszcz do smażenia salsa 2 papryki pomidorowe 2 pomidory 1 mała cebulka czerwona 1 ząbek(...)dodawać mąkę tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietany. Gdyby potrzebne były naleśniki grubsze należy dodać więcej mąki. Usmażyć naleśniki na dużej patelni. sos: Mięso pokroić w drobną kostkę, paprykę, cebulę i pomidory również drobno posiekać. Na patelni rozgrzać dwie łyżki tłuszczu, włożyć mięso i podsmażyć ok 10 min. Następnie dodać cebulę, paprykę pomidory i drobno posiekany czosnek. oraz przyprawy

Gotowanie jest łatwe
Zupa krem z papryki i soczewicy. 230

jesienny obiad. A dodatkowo jest bogatym źródłem witamin i białka. Sycąca  aromatyczna i dietetyczna :) Kolejnym plusem jest łatwość i szybkość wykonania.Wystarczy Wam 45 minut . Składniki: 4 średnie papryki 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka posiekana w plastry 1 pietruszka pokrojona w plastry 2 ząbki czosnku 1/2 l. bulionu warzywnego (może być drobiowy) sól, pieprz(...)garnka, dodać soczewicę zalać bulionem. gotować na średnim ogniu.(z patelni zebrać smak czytaj. na jeszcze ciepła, wlać uważnie odrobinę ciepłej wody, zamieszać, zlać do garnka z soczewicą) Umytą paprykę i czosnek w całości wkładamy do piekarnika, pieczemy w 220 stopniach(najlepiej z funkcją grilla.Skórka papryki i czosnku powinna się praktycznie przypalić. Zaraz po upieczeniu przekładamy paprykę do foliowej

Farmażony
Buraczki do słoika na 4 sposoby 206

przestygną i nasycą się smakiem). Dzielimy na 4 części. 1. Podstawową wersję mamy gotową. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania. ................................................................................................................................................................... 2. Znane wszystkim buraczki z papryką. U mnie w wersji pikantnej - dodatkowo z chili.Kto nie zna - musi poznać. Na 2 kg zaprawionych buraków: - 4 papryki - 2 cebule duże - 1 chili Paprykę oczyszczamy i trzemy na tych(...)samych oczkach co buraczki. Cebulę siekamy w drobniutką kosteczkę. Chili tniemy w krążki. Cebulę, buraczki, paprykę i papryczkę umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dusimy do miękkości papryki ( ok. 10 minut). Przekładamy do słoików i pasteryzujemy jw. ................................................................................................................................................................... 3. Buraczki z dodatkiem chrzanu - czyli a'la ćwikła Na 2 kg zaprawionych buraków: - słoiczek ostrego chrzanu tartego - 2 łyżki cukru - 4 łyżki

kawawszklance
Schab po cygańsku 207

SPOŁEM                                              Składniki schab b/k - 800 g papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1 szt cebula - 2 szt sos Kielecki cygański - 1 słoiczek ( 200 g )   SPOŁEM sól i pieprz koperek mąka tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Schab pokroić(...)pieprzem. Panierować kotlety w mące, smażyć na tłuszczu z obu stron na rumiano. Przełożyć kotlety do rondla, podlać odrobiną wody, dusić kilka minut, na wolnym ogniu. Cebulę obrać, papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski, cebulę w piórka. Udusić cebulę na tłuszczu, dodać paprykę i sos cygański, razem poddusić. Przełożyć cebulę z papryką do kotletów, dusić kilka minut

Kuchnia Danusi
Zupa lentilkowa 141

Wartość kaloryczna:   270 kcal Składniki: 2 puszki krojonych pomidorów bez skórek 200 gramów chorizo 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 czerwona papryka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 spore marchewki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki ostrej sproszkowanej czerwonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka harissy/sambalu lub chili w płatkach* 2,5 litra wody lub bulionu warzywnego(...)pół. Pokrój na drobną kostkę i wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię, by wytopić tłuszcz.  Dodaj drobno posiekaną cebulę, zmniejsz ogień i poczekaj aż się zrumieni, dodaj posiekaną paprykę. Kmin utłucz w moździerzu, dodaj pozostałe przyprawy i wymieszaj. Następnie na patelnię wrzuć marchewkę, również pokrojoną w kostkę, dopraw warzywa solą i pieprzem, a na końcu dodaj posiekany czosnek. Podsmaż minutę

Bazując na smaku
Gulasz z kiełbasy i fasoli adzuki 175

Korei jest również wykorzystywana do produkcji kosmetyków. Ja polecam ją w pysznym daniu jednogarnkowym. Składniki 500 g fasoli adzuki 600 g kiełbasy (dałam podwawelską) 1 cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka masła klarowanego płatki chilli sól pieprz słodka papryka natka pietruszki Fasolę zalać zimną wodą(...)gotować do miękkości około 50 minut. Odcedzić na sicie. W rondlu rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki i chwilę smażyć. Dodać papryki pokrojone w kostkę smażyć około 5 minut. Całość zalać 1.5 szklanki wody, dodać ugotowaną fasolę, puszkę pomidorów, przecier doprawić solą, pieprzem chilli, sosem sojowym, papryką i dusić pod przykryciem

O kuchni z uczuciem
Wieprzowina słodko - kwaśna 125

macie aż tyle cierpliwości, wystarczy kilka godzin, ja zazwyczaj przygotowuję marynatę dzień wcześniej, dzięki czemu mięso nabiera wspaniałego aromatu).  Przygotowanie dania: 300g schabu  1  papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 łyżki pędów bambusa 1 puszka ananasa (zachować sok!) 2 marchewki 200g przecieru pomidorowego olej 2 łyżki cukru sól, pieprz przyprawy: przyprawa 5 smaków(...)dodać cukier, chwilę smażyć aż się rozpuści. Dodać mięso i pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, smażyć przez kilka minut, często mieszając. Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone na mniejsze kawałki pędy bambusa. Gotować aż papryka lekko zmięknie. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa oraz jego zalewę i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać

Codzienne Gotowanie
Pikantne tartletki 129

masła 2 łyżki zimnej wody 1 żółtko szczypta soli Farsz: 1 cebula kilka plastrów szynki konserwowanej, kiełbasy lub innej wędliny nadającej się do przesmażenia 1 papryczka chili 1 czerwona papryka kilka pieczarek  1 jajko 150ml śmietany żółty ser starty, około dwóch garści sól, pieprz szczypta tymianku i ziół prowansalskich słodka i ostra papryka w proszku do smaku Mąkę wymieszać(...)zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut. W międzyczesie przygotować farsz. Na patelni przesmażyć drobniutko pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, paprykę i drobniutko posiekaną papryczkę chili. Przesmażyć aż warzywa zmiękną, dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ziołami i słodką papryką, w razie potrzeby można dodać ostrej

Codzienne Gotowanie
Shakshouka 140

pikantnym i aromatycznym sosie pomidorowym.  Składniki: 1 duża cebula pokrojona w drobniutką kostkę  2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 papryczka chili drobno pokrojona 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżeczka koncentraty pomidorowego 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka przyprawy harrisa (w proszku) lub ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)przybrania (opcjonalnie) tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodać czosnek, wymieszać i chwilę smażyć. Dołożyć papryczkę chili i czerwoną paprykę, smażyć mieszając od czasu do czasu, aż papryka zmięknie. Wlać pomidory i koncentrat pomidorowy, miód, dodać przyprawy, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilka

Codzienne Gotowanie
Muffiny mięsne z ziemniaczaną czapeczką 158

mięsa mielonego (u mnie z szynki)   1 jajko   1 duża cebula   1 marchew   1 ząbek czosnku   miąższ z 2 kromek chleba   1/2 papryki   15 dag pieczarek 5 dag drobno startego żółtego sera   2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego SKWORCU 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki keczupu(...)ugotowanych ziemniaków 6 łyżek mleka 1 czubata łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy (można dać troszkę więcej jeśli lubimy ostrzejsze smaki) 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej papryki czerwonej 1. Cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na tartce, pieczarki i paprykę drobno pokroić. Wszystko zeszklić na maśle, podlac wodą i poddusić soląc do smaku. Miąższ chleba posiekać na drobniutko. Mięso wymieszać

Kto ugości moich gości?
Rzodkiew Ryżowa 145

sałatkowy koperkowo-ziołowy torebkę ryżu  cebula  4 rzodkiewka przyprawy: sol, pieprz, chili mielone, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona 1. Ugotować torebkę ryżu. Po ugotowaniu ryżu ostudzić i włożyć do miseczki. 2. zrobić  sos sałatkowy koperkowo-ziołowy 3.  Pokrój cebule i rzodkiewke w kostkę    4. Zmieszaj  przyprawy: sol, pieprz, chili mielone, papryka(...)ostra mielona, papryka słodka mielona 5. Do miski z ryżem wlej przygotowany  sos i wymieszaj następnie dodaj pokrojoną cebule i rzodkiewke  i dodaj przyprawy  i znowu wymieszaj

Idus Novo
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 164

Dzisiaj przypomniałam sobie, że przecież tak bardzo lubię sos słodko-kwaśny, z papryką i ananasem, sokiem pomidorowym, pędami bambusa oraz odrobiną imbiru dla 'egzotycznego' smaku- delikatnie słodki i lekko kwaśny. Taki sos podaję najczęściej z ryżem, czasami z makaronem, z dodatkiem mięsa lub fantastycznej ciecierzycy- w zależności od chęci :) Dzisiaj proponuję klasyczną wersję- z mięsem z piersi kurczaka i ryżem(...)puszki nie kierować się niską ceną, ananas będzie 'blady', bez smaku i słodyczy! Polecam, sos jest przepyszny- spróbujcie koniecznie! Składniki na 4 porcje: * pierś z kurczaka- 250 g * papryka- 2 małe (żółta i czerwona) * ananas w puszce- 1 szt. (w plastrach) * sok pomidorowy- 1 szklanka * cebula- 1 szt. * imbir- 2 cm (lub 1 łyżeczka suszonego) * pędy bambusa- 3-4 kopiaste

Kraina Miodem Płynąca
Placek ziemniaczany z gulaszem 233

ząbki czosnku, 2 jajka, 2 – 3 łyżki mąki pszennej, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, olej do smażenia Na sos gulaszowy: 700 g mięsa gulaszowego wieprzowego lub wołowego, 1 słodka papryka, 1 papryczka chili, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 – 3 suszone grzyby, ½ puszki kukurydzy konserwowej, ½ puszki groszku konserwowego, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, majeranek, czubryca, liść laurowy, ziele angielskie(...)placek tuż przed podaniem (ja tym razem pominęłam). Dodatkowo: drobno pokrojony czosnek lub zielenina do posypania Sposób przygotowania: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i porządnie oprószyć solą, pieprzem, papryką oraz czubrycą. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i jeśli chcemy koncentrat pomidorowy.  Zagotować, zredukować

Nie tylko w kuchni
Pasta paprykowa z dodatkiem chilli - wiem, co jem. 166

Przepisów na pasty z papryki mamy dużo. Od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia takiego smarowidła. Ponieważ czas przetworów aktywny , więc każdy nawet w pracy czym się dzieli. Stąd mój przepis. Wypróbowany przez znajomą, a teraz już przeze mnie. Pasta doskonała do pizzy, sosów i zwyczajnie na kanapkę. Przepis odrobinę zmodyfikowany, ponieważ robiłam z połowy porcji, a przy okazji coś(...)trochę pokombinowałam po swojemu. Polecam. SKŁADNIKI: 1.5 kg. papryki czerwonej 1 cebula  2 jabłka mała główka czosnku 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1.2 łyżeczki chili 1 opakowanie bazylii ( ja dałam świeżą) 2 słoiki koncentratu pomidorowego WYKONANIE Paprykę wrzucamy do wrzątku i chwilę trzymamy nie doprowadzając do zagotowania. Można sprawdzić , czy skórka odchodzi

W kuchennym oknie Ewy
Buraczki z papryką 119

nasza ulubiona sałatka z buraczków na zimę. Bardzo lubimy buraczki na ciepło, ale takie z papryką i cebulą też nam bardzo posmakowały. Robi się je naprawdę szybko i łatwo. Zachęcamy do spróbowania!  3 kg buraków ćwikłowych 1/2 kg papryki 1/2 kg cebuli Zalewa: 1,5 szklanki octu 2 szklanki wody 1 szklanka oleju 2 łyżki soli 5 łyżek cukru(...)Buraczki ugotować i zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę lub wąskie paski.  Zalewę zagotować. Dodać do niej paprykę i cebulę i gotować, aż papryka nieco zmięknie. Dodać buraczki i jeszcze chwilkę pogotować. Gorące nakładać do słoików. Zapasteryzować. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie