kawałek cynamonu (oczywiście można użyć w proszku) 4 zielone ziarna kardamonu 1/2 łyżki kurkumy 425 mi sosu curry (zmieszałam zielony i żółty) Sól do smaku 1/2 łyżeczki chili 1/2 papryki (słodka) 1 średnia cebula 1 zielona papryka 1 pomidor 1/2 łyżki garam masala Liście kolendry posiekane (jako ozdoba) Wykonanie: Podgrzać oliwę w dużym wysokim naczyniu. Dodać posiekany czosnek(...)chwilę podsmażyć. Następnie dodać kumin, cynamon, kardamon oraz kurkumę. Pomieszać wszystko i dodać kawałki kurczaka. Smażyć około 5 min na średnim ogniu następnie dodać sos curry, sól, chili i paprykę. W tym czasie pokroić cebulę i pomidora w ósemki. Zieloną paprykę pokroić w 2,5 cm kawałki. Na patelni podgrzać oliwę na to wrzucić cebulę i zieloną paprykę
Smaki Przyprawy i Kolorywięc, że "wzmocnię" swoją tradycyjną warzywną zapiekankę, o mięsną "wkładkę". składniki dla sześciu osób 0,7 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 1 cebula 6-7 pomidorów 1 cukinia 1 papryka 2 bakłażany 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej brązowego) 5 łyżek oleju 3 łyżki oliwy 150 g żółtego sera sól,pieprz szczypta słodkiej papryki świeża bazylia natka pietruszki Sposób wykonania(...)chwili aż zredukujemy (odparujemy) do połowy ich objętość. Ugotowane pomidory wrzucamy do rondla z mięsem, dodajemy teraz, również ugotowany wcześniej ryż. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę. Następnie wykładamy, wymieszane składniki, do żaroodpornego naczynia ( wysmarowanego dwoma łyżkami oleju), napełniając je do połowy wysokości. Teraz kroimy wzdłuż bakłażany, na centymetrowej grubości
Miód i pieprzpycha i chyba trafi do grona przetworów, które będę robić co roku. składniki: 3 kg pomidorów u mnie lima 1 kg cebuli 3 marchewki 2-3 duże czerwone papryki 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 6 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki(...)marchewkę w półplastry. Pokrojone warzywa dodać do pomidorów. Dodać też sól. Garnek wstawić na ogień i gotować ok godziny aby sos zgęstniał od czasu do czasu mieszając.W międzyczasie paprykę pokroić w drobną kostkę. Ząbki czosnku pokroić w plasterki. Ananasa osączyć z zalewy i również pokroić w kostkę, sok z zalewy zostawić. Po godzinie gotowania dodać pokrojoną paprykę, czosnek
Monia miesza i gotujeSkładniki: Gulasz: 700g wołowiny, 2 średnie cebule, 350g pieczarek, 2 świeże papryki (żółta i czerwona), 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, vegeta (niekoniecznie), papryka słodka czerwona, 4 czubate łyżki mąki, olej. Placki ziemniaczane: Przepis znajduje się tu . Przygotowanie: Wołowinę pokroić w paski (można również w kostkę), podsmażyć - tak by dość mocno się zarumieniła. Dodać soli, pieprzu i czerwonej słodkiej papryki(...)być nawet krótszy czas). Pieczarki i cebulę pokroić w plastry (półksiężyce) i razem podsmażyć posolone (lub z vegetą) i popieprzone. Podsmażone dodać do mięsa razem z pokrojoną w paski papryką. Dusić do momentu aż wołowina i papryka będą miękkie. Wycisnąć lub posiekać trzy ząbki czosnku i dodać do sosu. W połowie szklanki zimnej wody rozrobić mąkę. Zawiesinę dodawać powoli, cały
W kuchni u MonikiSkładniki: 600g wołowiny ( 12 małych plastrów ), 105g boczku ( wędzony lub surowy), 2 kawałki papryki czerwonej, konserwowej, 2 ogórki kiszone, 3 cebule, mąka pszenna, olej, sól, pieprz, papryka czerwona ( ostra i słodka ), musztarda. Przygotowanie: Mięso rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron. Posmarować musztardą, ale tylko z jednej strony. Paprykę, boczek i ogórki kiszone pokroić w paski. Cebulę pokroić w półksiężyce(...)każdy plaster mięsa położyć po pasku boczku, papryki i ogórka oraz po kawałku cebuli. Zawinąć i obtoczyć w mące. Miejsce łączenia złączyć wykałaczką. Rozgrzać olej i smażyć mięso do mocnego zarumienienia. Na początek smażenia mięso położyć klejeniem do dołu. Po usmażeniu przełożyć do głębszej patelni. Dwie cebule pokroić w półksiężyce i podsmażyć do zarumienienia na oleju, na którym było smażone
W kuchni u Monikiostra :) Składniki: Na 3 porcje: 2 średnie filety z kurczaka 2 papryczki pepperoni lub 1 chili 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 placki tortilli 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1/2 mrożonki "Warzywa meksykańskie" 1 biała cebula 1 czerwona cebula Sos guacamole: 1 awokado dojrzałe sok z 1/2 cytryny lub limonki 1 malutka(...)następnie w cieniutkie paseczki. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną w paseczki papryczkę, sól, pieprz oraz oliwę i mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. 2. W tym czasie kroimy paprykę w długie paski i podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Cebulę kroimy w pióra i również rumienimy delikatnie na łyżce oleju. 3. Do lekko podsmażonej papryki dodajemy 1/2 opakowania meksykańskiej mrożonki
Kuchnia w czekoladziektórzy przestrzegają jeszcze piątkowego postu podsuwam pomysł na pizzerinki. Delikatne, kruche i bardzo aromatyczne. Idealne na obiad lub szybką przekąskę. Kto wypróbuje? Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 czerwona papryka 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki żółtej 6 sztuk pieczarek 3 sztuki filetów z miruny 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól i pieprz do smaku 1 żółtko 1 łyżka mleka(...)20dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: 1. Pieczarki oraz paprykę myjemy i kroimy. Pieczarki w talarki, a paprykę w krótkie słupki. Lekko posolone smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Do smażących się warzyw dodajemy umytą, osuszoną, pokrojoną w kostkę i oprószoną przyprawą do ryb mirunę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 2. Jeden płat ciasta francuskiego dzielimy
Kuchnia w czekoladziechłodem i deszczem. Moja wersja tego dania, jest lżejsza od oryginału. Jedyny tłuszczyk to ten jaki wytopi się z kiełbaski:) Składniki: -200 g wędzonej kiełbasy -2 papryki (jedna czerwona, druga żółta) -1 średnia cebula -1 duża średnia cukinia, lub 2 małe -4 pomidory -ząbek czosnku -100ml wody -sól, pieprz -2 listki laurowe(...)łyżeczka suszonego tymianku -łyżeczka suszonego rozmarynu -łyżka mielonej słodkiej papryki -pół łyżeczki chilli mielonego -łyżeczka oregano -pół łyżeczki majeranku Wykonanie: Na jeszcze chłodna patelnie wrzucamy pokrojona w półplasterki kiełbasę. Dodajemy posiekaną cebule i doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, liściem laurowym i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu aż z kiełbaski wytopi sie tłuszcz. Następnie dodajemy pokrojone w spore kawałki
Smakuj życie!Normal 0 21 Makaron razowy – 400 g Papryka czerwona – 2 szt Cebula – 3 szt Brokuł Wędlina – 30 dag Ser żółty tarty Oliwa – 2-3 łyżki Sól Pieprz Papryka Zioła prowansalskie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć. Cebulę obrać, posiekać , wrzucić na rozgrzaną oliwę, paprykę oczyścić, opłukać, powycinać foremkami, wrzucić do cebuli, z wędliny też powycinać foremkami i dołożyć(...)papryki i razem dusić. Brokuł oczyścić i ugotować, odsączyć. Na patelni doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami, dodać makaron, wymieszać delikatnie, chwilę poddusić, dołożyć brokuły. Rozłożyć na talerze i posypać tartym żółtym serem. Powyższe danie jest przygotowane z makaronu razowego FIRMY "Makarony Polskie" Jest to makaron razowy z mąki z pełnego przemiału, zawiera cenny dla organizmu błonnik
Camilla w kuchniSkładniki na 6 porcji : około 1 kg polędwiczki wieprzowej 1 duża cebula 0,5 l bulionu warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy 500 g pieczarek 1 papryka czerwona 250 g ogórków konserwowych sól 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki Wykonanie : Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie dobrze rozgrzanego(...)przecier i musztardę. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu około 60 minut aż będzie prawie miękkie. W międzyczasie pokroić pieczarki w półplasterki, paprykę w paseczki i ogórki w kostkę (lub paseczki). Na patelni bez tłuszczu poddusić pieczarki, dodać paprykę i ogórki i razem dusić. Następnie zawartość patelni dołożyć
cucinarezupa paprykowo pomidorowa Pełna witamin, aromatu i smaku zupa z dojrzałych warzyw, znajdzie z pewnością wielu kulinarnych amatorów. składniki dla czterech osób 2-3 papryki 5-6 pomidorów 1 cebula 1,5 bulionu 2 ząbki czosnku 1 korzeń pietruszki 50 g ryżu sól, pieprz maggi domowe 2 łyżki oliwy świeża bazylia 1 łyżeczka słodkiej papryki ewentualnie szczypta ostrej(...)papryki sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, korzeń pietruszki kroimy w plastry, obieramy i drobno siekamy ząbki czosnku Pomidory wkładamy do miski i zalewamy je wrząca wodą, czekamy dwie minuty, wylewamy wodę i obieramy pomidory ze skórki. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy do garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu
Miód i pieprzpółplasterki, smażymy całość aż cebula się zeszkli. Wlewamy na patelnię całą marynatę (powinno Wam zostać około szklanki płynu), dorzucamy pokrojone drobno łodygi selera naciowego i pokrojoną w kosteczki paprykę. Mieszamy całość i na niewielkim ogniu dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, około 30-40 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojonego drobno pomidora bez skóry wraz z sokiem i pestkami(...)dużych ząbków czosnku 4 łyżki ketchupu 4 łyżki ostrej musztardy 4 łyżki sosu Worchestershire 2-3 łyżki ostrego sosu Sriracha 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 pełne łyżeczki ostrej papryki 2 pełne łyżeczki papryki słodkiej 2 pełne łyżeczki papryki wędzonej 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka mielonego kminku SKŁADNIKI, WERSJA II- dodatkowo 2 małe cebule
Karo in the Kitcheninnego niż wieprzowina. Ta wersja spodoba się osobom, które lubią drobiowe podroby, gdyż smak jest oryginalny. Polecam! Składniki: 600 g drobiowych serduszek 1/2 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem 1/2 papryki czerwonej 1 mała cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 1 łyżka mąki 1 szklanka wody sól, pieprz(...)oprósz mąką. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż 2 minuty. Wlej wodę, dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. godziny. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i groszek z marchewką. Wszystko zagotuj i duś jeszcze ok. 30 minut aż serduszka będą miękkie. Na koniec przypraw papryką i ewentualnie solą i pieprzem. Można podawać z kluskami, kaszą
Na Ciasteczkowych Papierachbloga Z cukrem pudrem . Prosta, smaczna i bardzo sycąca zapiekanka. Przepis cytuję za autorką. Składniki: 1 kg ugotowanych w łupinkach ziemniaków 1 duży por 1 strąk czerwonej papryki 2 - 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 150 g wędzonego boczku 300 ml śmietanki słodkiej 12 % 2 jaja 100 g sera żółtego sól(...)pieprz gałka muszkatołowa słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić na plasterki. Pora, czosnek i cebulę pokroić na plasterki, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, krótko przesmażyć pora, paprykę, cebulę i czosnek, do zeszklenia. Boczek pokroić na plastry, podsmażyć na średnio chrupko. Śmietankę dobrze wymieszać z jajami, dodać odrobinę soli, sporo pieprzu, dwie
Na Ciasteczkowych Papierachwołowiny . Tym razem na blat kuchenny trafił schab pieczony w niskiej temperaturze. Składniki: - ok. 2 kg kawałek schabu bez kości Marynata: - 40g soli peklowej - 3 łyżki mielonej ostrej papryki - 1 łyżka mielonej papryki wędzonej - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka cukru - 1 łyżka ziołowego pieprzu mielonego - 2 litry wody (zwykła, z kranu) Dodatkowo: - olej rzepakowy - 1 łyżka mielonej ostrej papryki(...)siatka wędliniarska Schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu oraz błon, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie rozpuszczamy sól peklową i cukier. Dodajemy zmiażdżony czosnek, 3 łyżki ostrej papryki, pieprz ziołowy. Mieszamy. Schab umieszczamy w garnku (dałam w gęsiarce), zalewamy marynatą, przykrywamy odwróconą pokrywką, aby mięso było dokładnie zanurzone. Odstawiamy do lodówki na minimum 5 dni (u mnie
mojewypiekiinietylko