papryka - 32566 przepisów (strona:174/2172)

Muffiny mięsne z ziemniaczaną czapeczką 158

mięsa mielonego (u mnie z szynki)   1 jajko   1 duża cebula   1 marchew   1 ząbek czosnku   miąższ z 2 kromek chleba   1/2 papryki   15 dag pieczarek 5 dag drobno startego żółtego sera   2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego SKWORCU 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki keczupu(...)ugotowanych ziemniaków 6 łyżek mleka 1 czubata łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy (można dać troszkę więcej jeśli lubimy ostrzejsze smaki) 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej papryki czerwonej 1. Cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na tartce, pieczarki i paprykę drobno pokroić. Wszystko zeszklić na maśle, podlac wodą i poddusić soląc do smaku. Miąższ chleba posiekać na drobniutko. Mięso wymieszać

Kto ugości moich gości?
Rzodkiew Ryżowa 145

sałatkowy koperkowo-ziołowy torebkę ryżu  cebula  4 rzodkiewka przyprawy: sol, pieprz, chili mielone, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona 1. Ugotować torebkę ryżu. Po ugotowaniu ryżu ostudzić i włożyć do miseczki. 2. zrobić  sos sałatkowy koperkowo-ziołowy 3.  Pokrój cebule i rzodkiewke w kostkę    4. Zmieszaj  przyprawy: sol, pieprz, chili mielone, papryka(...)ostra mielona, papryka słodka mielona 5. Do miski z ryżem wlej przygotowany  sos i wymieszaj następnie dodaj pokrojoną cebule i rzodkiewke  i dodaj przyprawy  i znowu wymieszaj

Idus Novo
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 164

Dzisiaj przypomniałam sobie, że przecież tak bardzo lubię sos słodko-kwaśny, z papryką i ananasem, sokiem pomidorowym, pędami bambusa oraz odrobiną imbiru dla 'egzotycznego' smaku- delikatnie słodki i lekko kwaśny. Taki sos podaję najczęściej z ryżem, czasami z makaronem, z dodatkiem mięsa lub fantastycznej ciecierzycy- w zależności od chęci :) Dzisiaj proponuję klasyczną wersję- z mięsem z piersi kurczaka i ryżem(...)puszki nie kierować się niską ceną, ananas będzie 'blady', bez smaku i słodyczy! Polecam, sos jest przepyszny- spróbujcie koniecznie! Składniki na 4 porcje: * pierś z kurczaka- 250 g * papryka- 2 małe (żółta i czerwona) * ananas w puszce- 1 szt. (w plastrach) * sok pomidorowy- 1 szklanka * cebula- 1 szt. * imbir- 2 cm (lub 1 łyżeczka suszonego) * pędy bambusa- 3-4 kopiaste

Kraina Miodem Płynąca
Placek ziemniaczany z gulaszem 233

ząbki czosnku, 2 jajka, 2 – 3 łyżki mąki pszennej, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, olej do smażenia Na sos gulaszowy: 700 g mięsa gulaszowego wieprzowego lub wołowego, 1 słodka papryka, 1 papryczka chili, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 – 3 suszone grzyby, ½ puszki kukurydzy konserwowej, ½ puszki groszku konserwowego, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, majeranek, czubryca, liść laurowy, ziele angielskie(...)placek tuż przed podaniem (ja tym razem pominęłam). Dodatkowo: drobno pokrojony czosnek lub zielenina do posypania Sposób przygotowania: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i porządnie oprószyć solą, pieprzem, papryką oraz czubrycą. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i jeśli chcemy koncentrat pomidorowy.  Zagotować, zredukować

Nie tylko w kuchni
Pasta paprykowa z dodatkiem chilli - wiem, co jem. 166

Przepisów na pasty z papryki mamy dużo. Od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia takiego smarowidła. Ponieważ czas przetworów aktywny , więc każdy nawet w pracy czym się dzieli. Stąd mój przepis. Wypróbowany przez znajomą, a teraz już przeze mnie. Pasta doskonała do pizzy, sosów i zwyczajnie na kanapkę. Przepis odrobinę zmodyfikowany, ponieważ robiłam z połowy porcji, a przy okazji coś(...)trochę pokombinowałam po swojemu. Polecam. SKŁADNIKI: 1.5 kg. papryki czerwonej 1 cebula  2 jabłka mała główka czosnku 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1.2 łyżeczki chili 1 opakowanie bazylii ( ja dałam świeżą) 2 słoiki koncentratu pomidorowego WYKONANIE Paprykę wrzucamy do wrzątku i chwilę trzymamy nie doprowadzając do zagotowania. Można sprawdzić , czy skórka odchodzi

W kuchennym oknie Ewy
Buraczki z papryką 119

nasza ulubiona sałatka z buraczków na zimę. Bardzo lubimy buraczki na ciepło, ale takie z papryką i cebulą też nam bardzo posmakowały. Robi się je naprawdę szybko i łatwo. Zachęcamy do spróbowania!  3 kg buraków ćwikłowych 1/2 kg papryki 1/2 kg cebuli Zalewa: 1,5 szklanki octu 2 szklanki wody 1 szklanka oleju 2 łyżki soli 5 łyżek cukru(...)Buraczki ugotować i zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę lub wąskie paski.  Zalewę zagotować. Dodać do niej paprykę i cebulę i gotować, aż papryka nieco zmięknie. Dodać buraczki i jeszcze chwilkę pogotować. Gorące nakładać do słoików. Zapasteryzować. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Fasolka po diabelsku. 202

FASOLKA PO DIABELSKU.           Składniki na 4 porcje: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 duża cebula 2 puszki pokrojonych pomidorów 2 papryki czerwone 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 mała papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 dymki ze szczypiorkiem 300 g kiełbasy olej sól pieprz czarny papryka ostra zioła prowansalskie(...)Sposób przyrządzania:             Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Papryczkę chili umyć, osuszyć, a po usunięciu pestek pokroić na bardzo drobno. Cebulę obrać, drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w krążki i podsmażyć na oleju, odłożyć na osobny talerz. Na tym samym oleju zeszklić cebulę. Dodać wszystkie pokrojone papryki i chwilę

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kurczak zapiekany w ostrym sosie pomidorowo-paprykowym 141

sosem. Do tego kasza, ryż lub pieczywo i jest bosko!     Składniki: 4 udka kurczaka 350 g Salsa Rustica Cirio (passata pomidorowa z cebulą i bazylią) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 czerwona cebula 1 papryczka chili (może być mniej, wszystko zależy od tego jak ostre dania lubimy) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu kilka(...)naczynia żaroodpornego wlać passatę. Czosnek cebulę i chili pokroić w plastry. Dodać do passaty, doprawić ją szczyptą soli i pieprzu, miodem i sokiem z cytryny. Paprykę pokroić w grube pasy. Na patelni z łyżką oliwy podsmażyć przez 3 minuty grube paski papryki.  Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na złoto

Kulinarne Inspiracje
Pikantne gofry 196

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} - mąka 1 szklanka - mielona papryka chili ostra 1 łyżeczka -  mleko lub   jogurt 1 szklanka - masła lub margaryny   20 g - cukier 1/2 łyżeczki - jajka 2 szt - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli(...)twarożek 250 g - jogurt typu greckiego 200g - papryka chili 1 szt - sól szczypta Wykonanie - Masło rozpuścić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrem utrzeć na jednolita masę . Białka ubić na      sztywną piane. - Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i mielona paprykę. - Dodać roztopione masło, utarte żółtka i mleko, zmiksować na jednolita masę. - Do masy dodac

Eli Gotowanie
,,Kraina kolorowych papryk faszerowanych cukinią i słonecznikiem” 89

macie pomysłu na dzisiejszy obiad? W ten ponury i szary dzień mam dla Was coś kolorowego a zarazem bardzo smacznego! Papryka nadziewana ryżem i mięsem która od dawna gości na naszym stole ale tym razem jest wzbogacona w cukinię i słonec znik. Kto chętny wypróbować? Składniki: 4 kolorowe papryki ( żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa, wg uznania) 2 cebule 50 dkg mięsa(...)ryż mieszamy z pieczarkami. Zmielone mięso obsmażamy. Cukinię bardzo drobno kroimy i wrzucamy do całości. Dodajemy kukurydzę oraz słonecznik i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Papryki myjemy, odcinamy ich górną część i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Każdą paprykę doprawiamy od środka świeżo zmielonym pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano. Tak przygotowane papryki nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem

Podróż w kulinaria
Węgierska zupa gulaszowa 117

chudej wieprzowiny lub wołowiny, 3 l bulionu warzywnego, 3 cebule, 2 - 3 ząbki czosnku, 5 - 6 średniej wielkości ziemniaków, 1 mały strączek ostrej czerwonej papryczki, 1 duża czerwona słodka papryka, 1 duża żółta słodka papryka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ostra papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, kilka kropli przyprawy maggi, olej(...)czosnek - przełożyć do mięsa, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać bulionem i zagotować.  Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu około 45 - 50 minut. Słodką, czerwoną i żółtą paprykę oczyścić z ziaren, pokroić w kostkę i krótko podsmażyć, przełożyć do zupy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz całą ostrą papryczką.  Gdy ziemniaki będą prawie miękkie

Nie tylko w kuchni
Wołowy gulasz prowansalski z bakłażanem, cukinią, papryką i oliwkami 132

Charakterystyczny smak tego jednogarnkowego dania to zasługa kompozycji podsmażonych warzyw, oliwek oraz ziół prowansalskich. Składniki: 700 g wołowiny gulaszowej, 1 bakłażan, 1 czerwona papryka, 1 cukinia, 2 ząbki czosnku, szklanka czarnych oliwek, sól, pieprz, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, liście laurowe, ziele angielskie, 2 kostki mięsne, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki mąki, olej do smażenia(...)Sposób przygotowania: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i solidnie oprószyć solą, pieprzem, obiema paprykami oraz ziołami prowansalskimi. Podsmażyć na rumiano na patelni. Przełożyć do garnka, zalać wodą (ma przykryć mięso), dodać ziele angielskie, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kostki mięsne i koncentrat pomidorowy.  Po zagotowaniu zredukować ogień i dusić mięso pod przykryciem około 80 minut. Warzywa

Nie tylko w kuchni
Zupa z papryk 165

Pyszna i prosta zupa z papryk z dodatkiem kaszy jaglanej. Składniki: - 3 duże papryki czerwone, - 1 papryka żółta, - 1 mała ostra papryka, - 1 cebula, - 1 mała marchewka, - 1 ząbek czosnku, - szczypiorek, - kilka łyżek kaszy jaglanej, - 1 łyżka oleju kokosowego, - sól, pieprz. Wykonanie: Warzywa umyć, marchewkę obrać, papryki przekroić, wyjąć gniazda nasienne, cebulę i czosnek obrać. Pokroić wszystko (oprócz szczypiorku

Co na wege obiad?
Kociołek bałkański 129

zaprzyjaźnionej restauracji Jazzva w Bolesławcu. Syte i treściwe danie, posiadające wyraziste smaki. Składniki 300 g mięsa wołowego 300 g mięsa wieprzowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki 3 pomidory 5 ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 500 ml rosołu Przygotowanie   Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy na dużą kostkę. Z papryk usuwamy nasiona, kroimy na paski. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienna, podobnie jak papryki kroimy na paski. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W kociołku rozgrzewamy masło i oliwę, przez 5-6 min podsmażamy mięso. Następnie dodajemy warzywa, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dusimy

R'n'G Kitchen
Pierś kurczaka z ziemniakiem truflowym 189

sałacie batawia. Składniki :  1 filet z piersi kurczaka  1 ziemniak truflowy  1 łyżka oliwy z oliwek garść sałaty batawia  1/2 marchewki fioletowej  1/2 papryki czerwonej  1/2 białej rzodkwi  1/2 marchewki żółtej  sok z 1/2 cytryny  Przyprawy :  papryka słodka pieprz czarny  imbir  tymianek kardamon kminek rzymski mielony  Filet(...)piersi myjemy, odsączamy, oczyszczamy i kroimy w paski. Polewamy mięso oliwą z oliwek i przyprawiamy z obu stron papryką słodką, pieprzem czarnym, imbirem i tymiankiem. Wszystkie warzywa myjemy. Marchew fioletową obieramy, ścieramy na tarce i przyprawiamy kardamonem. Paprykę oczyszczamy w środku i kroimy w większą kostkę. Białą rzodkiew kroimy na paski, a następnie na frytki. Marchewkę żółtą tniemy na podłużne

Parowar Faceta