polecam również rybę po genueńsku lub rybę zapiekaną z jajkami . Składniki 700 g fileta z dorsza 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1 por 1 mała czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 200 ml śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki masła klarowanego sol pieprz słodka papryka Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą(...)pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 1/2 godziny w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić warzywa pokrojone w kostkę. (bez papryki) Doprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć na dnie zeszklone warzywa, a na nich ułożyć kawałki ryby lekko wciskając w warzywa. Śmietanę wymieszać z natką pietruszki, solą, pieprzem, papryką i wlać na rybę
O kuchni z uczuciemcoś bardziej zdrowego , a jeśli dzięki temu , uda nam się zaszczepić w dzieciach odrobinę miłości do zdrowego odżywiana , tym bardziej warto Składniki : 2 szklanki suchej kaszy pęczak 1/2 czerwonej papryki ,świeżej 1 mała cebulka 6-7 pieczarek 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki – czubata 1/2 łyżeczki ostrej , mielonej papryki ( można więcej , lub mniej jak , ktoś lubi(...)łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki cukru ( lub łyżeczka miodu ) łyżka masła , parę kropli oleju Warzywa , cebulę , paprykę i pieczarki , siekamy drobniutko i podsmażamy na złoty kolor – odstawiamy . Na głębszej , patelni, roztapiamy masło z odrobiną oleju ( zapobiega przypalaniu ) , wsypujemy pęczak i smażymy , prażymy go kilka minut 2-3 minuty , ciągle mieszając – ten proces nadaje kaszy smak . Następnie wsypujemy mieloną
Ogrodnik w podróżysię tak o, po prostu „włoską kiełbasą” tak naprawdę we Włoszech nie ma. Potomkowie włoskich emigrantów w Stanach swoją surową „sosizza” przyprawiają w śródziemnomorskim stylu – koniecznie włoskim koprem, czosnkiem, papryką. W zależności od ilości i ostrości papryki znajdziemy u rzeźników salsiccie słodką, pikantną i bardzo ostrą. Salsiccia fresca tak samo jak biała kiełbasa nadaje się do parzenia, grillowania(...)ciepłą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, wrzucamy go do wody z octem lub do wina, tą mieszankę wkładamy do lodówki. Mieszamy w miseczce sól, mielony pieprz, słodką paprykę, płatki chili. Koper włoski podprażamy na suchej patelni – musi lekko zmienić kolor i uwolnić trochę aromatu. Tłuczemy go w moździerzu bardzo drobno. Wsypujemy do pozostałych przypraw. Kolorowy pieprz lekko tłuczemy
Karo in the Kitchensmaku, a do tego (może nie wygląda) bardzo sycące. FAJITAS z KURCZAKIEM Składniki: 1 filet z kurczaka 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny lub limonki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 3 łyżeczki przyprawy gyros oliwa do smażenia sól i pieprz kasza bulgur do podania Przygotowanie: Filet oczyszczamy, kroimy na paski,skrapiamy sokiem(...)cytryny lub limonki, oprószamy przyprawą gyros i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na godzinę. W tym czasie kroimy obydwie papryki na paski. Cebulę kroimy na grube pióra. Paprykę posypujemy przyprawą gyros i obsmażamy na oliwie do momentu aż zacznie robić się miękka ,ale jeszcze nie traci sprężystości. Do papryki dodajemy pióra cebuli i także szklimy. Podsmażone warzywa
Bon appetit mon amieproblem co przygotować tak podzielnego a zarazem niezbyt nudnego by każdy był zadowolony. Kilkukrotnie już strzałem w dziesiątkę okazał się gulasz. Ten jest niesamowity w smaku. Fasola, kukurydza, papryka czerwona, marchew i duża ilość sosu pomidorowego z dodatkiem najlepszych kawałków wołowiny to pomysł idealny na danie, które ma zachwycać. Długo duszone mięso, które rozpływa się w ustach(...)cebule 2 ząbki czosnku 1 lampka białego musującego wina 400 gram pomidorów z puszki krojonych 4 łyżki passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy, po 1/2 łyżeczki: kuminu, wędzonej papryki, chili, kurkumy 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 4 małe marchewki 2 papryki czerwone 500 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu
Mango Papajawykonania to niewątpliwe zalety tej sałatki. Kolejną zaletą jest wyborny smak. A wszystko to w dosłownie kilka minut. składniki dla czterech osób 1,5 szklanki kaszy orkiszowej 1 papryka czerwona 10-12 pomidorów suszonych z zalewy, przepis na które znajduje się tutaj 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka szczypiorku garść oliwek zielonych 4 łyżki oleju z pomidorowej zalewy sól(...)pieprz sposób przygotowania Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy podwójna ilością wody, nakrywamy garnek i gotujemy do miękkości ( około 15-20 minut). Myjemy warzywa, siekamy drobno szczypior, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w bardzo cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej z pomidorowej zalewy (jeżeli korzystamy z kupionego produktu i nie wiemy jakim olejem zostały zalane pomidory, bezpieczniej
Miód i pieprzdomu np. na patelni, grillu elektrycznym czy w piekarniku. Dziś chce zaprezentować jak w prosty sposób zrobić szaszłyki w piekarniku. Składniki: -4 piersi z kurczaka -3 cebule -1 papryka -2 kiełbasy (śląska lub zwyczajna) -przyprawy (przyprawa do grilla, papryka, majeranek) -patyczki do szaszłyków -olej Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w kosteczkę o wielkości(...)następnie przyprawiamy. Cebule kroimy na ćwiartki i oddzielamy warstwy a paprykę w kostkę 2x2cm. Kiełbasę kroimy w plasterki o grubości ok. 1,5 cm. Składniki można nabijać na patyczki według uznania. Ja robiłam 3 rodzaje ze względu na różne gusta w rodzinie. Pierwsze były z piersią, kiełbasą, cebulą i papryką. Drugie z piersią, cebulą i papryką. A trzecie z piersią
Magia jedzenia.niepożądanych w diecie składników. Miało być świeżo, lekko i smacznie. Wszystkie założenia spełniłam przygotowując to danie. :-) 500g mięsa mielonego 3 łyżki kaszy manny 1 jajko 2 cebule 3 czerwone papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka 1/2 pęczka natki pietruszki olej 1. Cebulę drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. 2. Mięso mielone mieszamy(...)cebulą, jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Formujemy małe pulpety. Wrzucamy je na wrzącą wodę, gotujemy przez 30 minut. 3. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju podsmażamy cebulę i paprykę. Zalewamy 1 szklanką wody, dusimy przez około 30 minut aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy, ugotowane pulpety, łączymy wszystko ze sobą. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchnizrobiłam kilka słoiczków ajwaru, który znakomicie nadaje się jako sos do makaronu z dodatkiem warzyw. Ja użyłam tych zamrożonych przeze mnie w lecie (zawsze robię zapasy cukinii, bakłażana i papryki). Do tego upiekłam drobiowe pulpeciki i tak oto powstał smaczny posiłek, który możemy zjeść na obiad w domu lub zabrać ze sobą do pracy. Jeżeli nie macie domowego ajwaru, możecie(...)latin;} pulpety (9 sztuk) składniki na 4 porcje 450 g mięsa mielonego drobiowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych 1 jajko opcjonalnie sól pieprz Przygotowanie: Do miski przełożyć mięso. Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, przyprawy i otręby plus
Fabryka pomysłówznajdziecie tutaj Składniki 2 duże golonki wieprzowe 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżka majeranku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej Golonki włożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda musi zakrywać mięso), dodać pozostałe składniki i gotować do miękkości mięsa. Czas gotowania zależy od wielkości mięsa. Moje golonki(...)gotowały się na wolnym ogniu około 2 godzin. Po ugotowaniu wyjąć mięso. 700 g kapusty kiszonej 1 łyżka oleju pieprz słodka papryka odrobina ostrej papryki Golonkę naciąć tworząc kratkę oprószyć pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej papryki. Ma dno naczynia do zapiekania wyłożyć kapustę kiszoną, skropić olejem, wlać 1/2 szklanki wody i ułożyć na tym golonki. Piec
O kuchni z uczuciemwolę wersję na zimno. składniki: 250 g żółtego sera (użyłam edamskiego) 3 jajka 5 kopiastych łyżek majonezu 400 g piersi z kurczaka 300 g pieczarek 1 cebula 1 mała papryka czerowna olej do smażenia sól,pieprz słodka papryka czosnek granulowany majeranek Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojoną cebulę zeszklić(...)piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 15-20 funkcja termoobieg, aż wierzch się przyrumieni. W międzyczasie paprykę pokroić w drobną kostkę. Pierś kurczaka pokroić w nieduże cienkie plastry. Lekko rozbić i oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Gdy ciasto serowe się zarumieni wystawić razem z papierem
Monia miesza i gotujeteż daje się formować w ciekawe kształty. Okazja dla kreatywnych! Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki 1 szklanka kaszy bulgur 2 szklanki zimnej wody 1 średnia cebula pół czerwonej papryki pół białej papryki 3 średnie pomidory 2 łyżki oliwy pół łyżki masła szczypta soli i czarnego pieprzu Przygotowanie Pokroić cebulę i papryki w kostkę. Oliwę i masło rozgrzać w garnku(...)Wrzucić pokrojone papryki i cebulę i zrumienić je. Obrać pomidory, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Wymieszać je i dodać sól i pieprz. Udusić do miękkości. Wlać zimną wodę do garnka i zagotować. Wsypać bulgur do wrzącej wody. Gotować na wolnym ogniu, aż do wchłonięcia wody. Przykryć i odstawić na 15 min. Podawać na ciepło. Artykuł BULGUR PİLAVI, czyli
Tureckie Przepisysosie pomidorowym. Podawać z jogurtem i ryżem. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 3 bakłażany 200g mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory ½ czerwonej papryki ½ zielonej papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody olej do smażenia natka sól pieprz ½ szklanki wody Przygotowanie Bakłażany obrać w pasemkach i pokroić w plasterki o grubości około(...)solonej wodzie na około 20 min. Potem wyjąć z wody, wysuszyć papierem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć bakłażany z obu stron. Obrać i umyć cebulę, czosnek i papryki. Pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek. Zeszklić. Dodać mielone mięso. Udusić. Posolić i popieprzyć. Dodać koncentrat pomidorowy i zamieszać. Wlać wodę, przykryć i gotować
Tureckie Przepisydzień wcześniej a tylko zapiec przed samym obiadem. Składniki: 400g makaronu świderki podwójna pierś z kurczaka 200g mozzarelli 200g śmietany 18% 100ml wody 100g sera żółtego cheddar 1 papryka czerwona 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki natki z pietruszki przyprawy do kurczaka: pieprz, sól, papryka słodka, curry oliwa Piersi z kurczaka oczyszczamy, tniemy na małe kawałki i przyprawiamy (sól, pieprz(...)curry, papryka słodka). Kurczaka podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Makaron gotujemy na pół miękko, mozzarellę i paprykę kroimy w kostkę. W misce mieszamy podgotowany makaron, kawałki kurczaka, kawałki mozzarelli oraz paprykę. Śmietanę mieszamy z curry, natką pietruszki i wodą. Ser ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy go do sos śmietanowego. Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i pieczemy przez
Gotowanie i blogowaniesosem miodowo-cebulowym porcja dla 4 osób Na marynatę będziemy potrzebować: 1 litr zimnej wody 50 g cukru 70 g soli 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki Na pieczeń: ok. 650-700 g szynki wieprzowej 2 średnie cebule (1 czerwona i 1 biała) 100 g płynnego miodu 2 łyżeczki majeranku(...)łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody 1 łyżka oliwy lub oleju 150 g serka mascarpone (ewentualnie śmietanki kremówki) Dodatkowo do podania (ilość według uznania): ziemniaki marchewka 1 łyżka masła sól cukier Marynowanie (dzień przed pieczeniem): Szynkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wodę wlewamy do dość
Ratunku obiad