użyłam sosu Tysiąca Wysp od firmy Fanex . Składniki: 4 placki tortilli 400 gram piersi z indyka 150-200 gram sezamu 1-2 jajka Przyprawa do indyka Słodka i ostra papryka 250 gram pomidorków koktajlowych 1 żółta papryka 1 opakowanie mix sałat Sos Tysiąca Wysp Fanex Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy w cienkie paski, posypujemy przyprawą(...)indyka oraz słodką i ostrą papryką, wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby mięso naszło przyprawami. Kawałki indyka panierujemy w rozkłóconym jajku i sezamie, smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki, paprykę kroimy w paski. Na każdym placku tortilli układamy sałatę, kawałki indyka, paprykę i pomidorki, polewamy sosem tysiąca wysp, tortillę zwijamy składając boki
Bajeczna Kuchniaokolic Ustrzyk Dolnych. Co w nim takiego szczególnego? A czy jedliście kiedyś bigos bez kapusty? Taki właśnie jest bigos po jałowsku. Jego główny składnik to cebula, a do tego papryka i czerwona fasola. Polecam to danie jako alternatywę dla klasycznego bigosu. Dla mnie jest ono kolejnym dowodem na kreatywność podkarpackich gospodyń, które z niewielu sezonowych składników potrafiły przygotować wiele różnorodnych(...)dań. Wyłuskałam tę perełkę z mojej skarbnicy – „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Składniki na solidne porcje dla 5 osób: 1 kilogram cebuli 1 i 1/2 czerwone papryki 1/2 zielonej papryki (opcjonalnie) 1 puszka czerwonej fasoli (można podobną ilość zwykłej fasoli namoczyć na noc i ugotować osobno) 250 g wędzonego boczku 250 g kiełbasy 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka
Trzeci talerzjako przystawka na imprezę jeśli zrobimy je na krótszych patyczkach. Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 opakowanie cienkiej kiełbasy chorizo (lub innej ostrej i paprykowej) 1 mała czerwona papryka 1 mała zielona papryka 1 duża czerwona cebula przyprawa gyros oliwa/olej Piersi z kurczaka rozcinamy wzdłuż i kroimy w kostkę ok 2x2 cm. Jeśli mamy czas przekładamy kurczaka(...)lodówki na min 1 h lub na całą noc. Jeśli nie mamy czasu od razu nakładamy na wykałaczki. Cebulę kroimy na ćwiartki i rozdzielamy na pojedyncze płatki. Obie papryki kroimy w kostkę o podobnych wymiarach co kurczak. Kiełbasę chorizo kroimy w dość grube plastry ok 0,5 cm. Na patyczki nadziewamy cebulę, kawałek kurczaka, kiełbasę chorizo i kawałek papryki
Piekielna Kuchnia Patiindyczych żołądków 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego 2 cebule 3 ząbki czosnki 3 łyżki smalcu gęsiego ( lub oleju) 1 łyżka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Żołądki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze części, oprószamy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Cebule obieramy, drobno(...)dodajemy drobno posiekany czosnek i całość smażymy przez trzy minuty. Następnie wyjmujemy przesmażoną cebulę, odkładając ją do miski. Teraz do garnka dodajemy kolejną łyżkę smalcu, wsypujemy słodką paprykę ( ogień pod garnkiem musi być bardzo mały żeby papryka się nie przypaliła), liść laurowy, oraz ziela angielskie, mieszamy zwiększamy płomień i dokładamy do garnka pokrojone żołądki. Mięso smażymy
Miód i pieprzwarzywny i aromatyczny, bo sporo w ni m przyp raw. Myślę, że gdyby dodać zieloną pietruszkę i żółty ser, było by jeszcze smaczniej. 400g schabu 2 cebule 2 czerwone papryki 200ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200g pieczarek 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczka cząbru sól, pieprz olej 1. Schab kroimy w kostkę, doprawiamy(...)wolą i pieprzem. Podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czerwoną papryką na rozgrzanym oleju. 2. Dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki. Dusimy do odparowania wody (jeśli papryka nadal będzie twarda, podlewamy 1/4 szklanki wody i odparowujemy), po czym dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i przyprawy. 3. Podajemy z kaszą lub z ziemniakami
Szefowa kuchniużyłam suchej ale trzeba cierpliwości bo powoli się gotuje ) 1 mała cukinia 2 marchewki średniej wielkości 1 duża cebula lub dwie mniejsze kilka pieczarek około 8 szt 1 papryka słodka -czerwona , najlepiej w typie Ramiro garść kiełków rzodkiewki 1 puszka krojonych pomidorów 1 kubek 400 ml jogurtu greckiego około 150 g żółtego sera do utarcia sól do smaku 1 płaska(...)łyżeczka , mielonej ,ostrej papryki 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego Ciecierzycę jeśli mamy surową , moczymy przez noc w wodzie , po czym gotujemy około 30 minut , po tym czasie dodajemy do niej czarną fasolę i gotujemy aż zrobi się miękka , ale nie rozpadająca ( najlepiej po prostu sprawdzać – ziemniak na zdjęciu nie był do tej potrawy ) . O dcedzamy
Ogrodnik w podróżyŁączymy paprykę, kurczaka na ostro i warzywa z puszki i mamy pyszną sałatkę. Szybka i prosta w przygotowaniu a do tego piękna kolorowa. składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka czubryca czerwona ostra papryka olej do smazenia 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka białej fasoli majonez Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę(...)Pokrojone mięso opruszyć czubrycą i ostrą papryką. Natępnie usmażyć na oleju, wystudzić. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę. Warzywa z puszek przepłukać i osączyć na sicie. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Połączyć z niewielką ilością majonezu
Monia miesza i gotujejednak zachęcam do przygotowania mięsa z przyprawami skomponowanymi samodzielnie. Jak dla mnie gyros tak przyprawiony jest idealny. Składniki (około 10 porcji): 1 podwójna pierś z kurczaka 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy konserwowej 6 ogórków konserwowych 1 mała kapusta pekińska 8 łyżek keczupu łagodnego 350 g jogurtu naturalnego (duże opakowanie) 1 łyżka majonezu 3 łyżeczki siekanego koperku(...)marynatę do piersi z kurczaka: 3 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę czubata łyżeczka oregano płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku płaska łyżeczka majeranku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka ostrej papryki pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu pół płaskiej łyżeczki soli szczypta chili Przygotowanie mięsa: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym
Smak mojego domuzrobił się zbyt kwaśny, wszystko zależy od smaku przecieru i pomidorów) 2-4 suszone papryczki chili (u mnie birds eye, do smaku) 2 łyżeczki mielonego kminu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku szczypta płatków chili (do smaku) listek laurowy kilka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej pietruszki 2-3 gałązki(...)świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1-2 czerwone papryki puszka czerwonej fasoli 3-4 kostki gorzkiej czekolady sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Na patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula będzie lekko brązowa przełożyć ją do wolnowara włączonego na średnie grzanie (medium). Dodać mięso, drobno pokrojony seler naciowy
Codzienne GotowanieQuiche z cukinią, porem i papryką Quiche (pl. kisz), czyli wytrawna, tarta z masą jajeczno-śmietanową. To z pewnością świetny pomysł na lekki obiad lub na kolację. Quiche można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Do tego można jeść go na ciepło jak i na zimno. Ja zawsze komponuje do niej rybę i pyszną, letnią sałatkę(...)sięgać do połowy wysokości). Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy przez ok. 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Farsz: 1 duża cukinia 1 mały por 1 mała czerwona papryka 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety lub sera gorgonzola (w wersji wegetariańskiej) pomidory do dekoracji 3 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki śmietany świeża bazylia
Calzonella.comwiem że znajdują się w nim same zdrowe, pewne i smaczne składniki. A do tego ( wiadomo) lepiej smakuje :) SKŁADNIKI NA 4 PORCJE : 2 piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 biała cebula średniej wielkości 1 marchew 1 puszka ananasa plus sok z ananasa 2 łyżki stołowe ketchupu 1 łyżka stołowa sosu sojowego 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczk(...)octu winnego 1 łyżeczka cukru szczypta płatków chili 2 łyżki stołowe masła mąka pszenna do oprószenia piersi z kurczaka słodka papryka mielona sól i pieprz opcjonalnie garść pędów babmusa PRZYGOTOWANIE: Paprykę oraz ananasa pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skórki i pokroić w słupki o wymiarach 3 cm x 0,5 cm. Pierś z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić
Calzonella.comBurgery są rewelacyjne. Delikatne indycze mięso z wyrazistymi przyprawami i suszonym pomidorami smakuje idealnie. Polecam z sosem z dodatkiem wędzonej papryki. 250 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej 3 suszone pomidory 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 jajko 1 kajzerka namoczona w wodzie Sól Pieprz Olej o smaku pomidora, bazylii(...)czosnku Sos: 1 łyżka majonezu 1,5 łyżki gęstej śmietany 18% 0,5 łyżeczki wędzonej papryki Sól Pieprz Cebulę oraz suszone pomidory kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Łączymy je z mięsem. Do mięsa dokładamy również odciśniętą kajzerkę, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy – węgierską, bazylię i ostra paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Mięsną masę dzielimy
VioletoweKucharzenieSkładniki (na 4 porcje) Ciasto: - szklanka mąki pełnoziarnistej (ok. 130g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g), - ½ łyżeczki soli, - letnia przegotowana woda. Nadzienie: - papryka (ok. 200g), - 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 50g), - ½ puszki kukurydzy konserwowej (ok. 110g), - filet z piersi kurczaka (ok. 120g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - kulka mozarelli (ok. 125 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia). Sposób(...)przygotowania: 1. Mieszamy wszystkie składniki ciasta i je wyrabiamy. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Kroimy paprykę w kostkę. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 4 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 2 porcje) - ¼ papryki (ok. 50g), - ¼ cebuli (ok. 20g), - ½ szklanki passaty pomidorowej (ok. 125 ml), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, ulubione zioła. Sposób przygotowania 1. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju rzepakowym. 2. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną paprykę. 3. Całość dusimy ok. 5 min. 4. Do papryki dodajemy passatę pomidorową(...)dusimy kolejne 5 min. 5. Gotową salsę doprawiamy do smaku. Salsa jest bogata w: - witaminę C (pochodząca z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - likopen (pochodzący z passaty), który przeciwdziała procesom starzenia się. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 100 g Energia: 45,6 kcal Białko: 1,3 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 2 porcje) - 2 filety z kurczaka (ok. 240g), - 2 pomidory suszone (ok. 40g), - 2 plastry pomidora (ok. 40g), - ¼ papryki (ok. 50g), - 2 liście sałaty (ok. 10g), - 4 ziemniaki (ok. 280g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ząbek czosnku, - 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 50g), - 2 bułki pełnoziarniste (ok. 120g), - przyprawy: wędzona i słodka papryka, sól, pieprz(...)Przygotowujemy sos: łączymy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 5. Przekrawamy bułki i wkładamy na ok. 5 min do piekarnika. 6. Paprykę kroimy w paski. 7. Na spód chrupiącej bułki kładziemy sałatę, sos, kotleta, pomidora i paprykę. Całość przykrywamy drugą częścią bułki i przekłuwamy wykałaczką. 8. Hamburgera podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. Hamburger
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach