Radomia mogłyby być. Ważne, że pyszne są! Pyszne to zresztą mało powiedziane. Są rewelacyjne! A do tego zrobiłem pastę ajwar. To taka lekko pikantna pasta na bazie papryki i bakłażanów. Idealnie jedno do drugiego pasuje, serio. Nawet Madzia, wybredna księżniczka, zachwalała :) Być może to nie jest taka prawdziwa oryginalna kofta, bo podejrzewam, że Arabowie mają jakieś swoje specjalne arabskie przyprawy(...)żymy aż będzie gotowe. Znaczy się przekręcamy co jakiś czas żeby nam się równomiernie rumieniło. Mi z kilograma mięsa wyszło 11 sztuk kofty. A teraz Ajwar: 4 duże czerwone papryki 1 papryczka chili 1 bakłażan 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól, pieprz słodka papryka w proszku (ja dałem duuuuużo) Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Paprykę kroimy
Marder&Marder Manufacturerównież do dzisiejszego grillowania. Przepis na te domowe grillowe kiełbaski znajdziecie TUTAJ . Tym razem przygotujemy je na ostro. KIEŁBASKI DIABELSKIE 4 kiełbaski grillowe papryczka chili jasny miód czerwona słodka papryka (w proszku) ocet winny sos sojowy sól Kiełbasę oczywiście możemy kupić w sklepie już gotową. Ale jeżeli chcemy zaskoczyć naszych gości na grillu to zdecydowanie polecamy przygotować ją samemu. Wbrew(...)TUTAJ . W moździerzu rozcieramy strączek oczyszczonej z pestek papryczki chili z odrobiną soli. Przekładamy do miseczki, zalewamy trzema dużymi łyżkami miodu i dokładnie mieszamy. Dodajemy sporą szczyptę słodkiej papryki, łyżkę octu winnego i pół łyżeczki sosu sojowego. Tą masą dokładnie smarujemy ponacinane kiełbaski i zostawiamy na całą dobę (lub chociaż na wiele godzin) żeby smak się wchłonął
Marder&Marder Manufacturełyżeczka agawy (można pominąć) 1/2 średniej cebuli czerwonej 2 łyżeczki octu winnego białego 3x szczypta suszonego majeranku lub tymianku, estragonu, ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej, sproszkowanej cebuli szczypta ostrej papryki (można pominąć) sól, świeżo mielony pieprz podprażone orzechy włoskie (opcjonalnie) Na górną warstwę batatową 1 średni batat 5-6 kulek pieprzu czerwonego* (można zastąpić szczyptą chili lub 1/3 łyżeczki papryki(...)coś ostrego by zabić mdły posmak) 5 łyżek mleka kokosowego szczypta gałki muszkatołowej świeży estragon/lubczyk lub inne świeże zioło 40-50g wędzonego tofu *kulkami pieprzu posypujemy górną warstwę, paprykę/chili mieszamy z masą batatową cebulowy serek wegański 3/4 szklanki nerkowców (zamoczonych w zimnej wodzie od 1 do 4 godzin przed zblenderowaniem) 1/2 szklanki mleka kokosowego (najlepiej z kartonu
Fill The Bowlziemniaków cebula 3-4łyżki mąki 2 jajka sól i pieprz do smaku 1/2 kg mięsa z łopatki (chudego) liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz słodka i ostra papryka (po pół łyżeczki) 2 szklanki bulionu wołowego 2 cebule 2 czerwone papryki ok 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego majeranek 1/3 łyżeczki sosu sojowego 3ząbki czosnku pietruszka Przygotowanie: Mięso myję i kroję(...)drobne kawałki.Solę i doprawiam papryką, oraz pieprzem. Wykładam na rozgrzana patelnię i dusze na niewielkim ogniu ok 5-10minut co jakiś czas obracając mięso. W międzyczasie kroję cebulkę i czosnek w plastry i dodaję do mięsa. Dusze jeszcze ok 5 minut. Mięso wraz z cebulką przekładam do garnuszka i zalewam wołowym bulionem i dodaję ziele angielskie i liść
ChilliJemysmaku. Wręcz przeciwnie, potrafią zaskakiwać bardzo pozytywnie. Połączone z warzywami i zapiekane są bardzo aromatyczne i delikatne w smaku. Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg filetów z morszczuka duża czerwona papryka 2 średnie cebule 300g pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego 200ml przecieru pomidorowego majeranek zioła prowansalskie łyżka słodkiej papryki pół łyżki ostrej papryki sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Rybę myjemy(...)osuszamy. Lekko solimy i pieprzymy z obu stron. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w dość grube plastry. Paprykę i cebulę po obraniu kroimy w piórka. Do niedużego garnuszka wlewamy odrobinę oliwy i wsypujemy pieczarki. Dusimy ok 5 minut do odparowania wody. Dodajemy paprykę i cebulę i dusimy kolejne 5 minut zalewając wszystko przecierem pomidorowym i koncentratem. Doprawiamy do smaku
ChilliJemypół łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: kulka mozarelli pół kostki tłustego twarogu (dodałam również kawałeczek oscypka, by farsz był bardziej słony, był to całkiem niezły pomysł ;) ) Sos: 2 czerwone papryki 4 średnie pomidory 1 mała cukinia lub bakłażan (lub po połowie jednego i drugiego) 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula papryczka chilli lub ostra papryka w proszku pęczek pietruszki bazylia(...)masełku. Następnie dorzucamy do nich sparzone i pokrojone w drobną kostkę pomidory i całość przez moment dusimy na małym ogniu. Dodajemy (również pokrojone w drobną kostkę) cukinię i paprykę, chilli lub ostrą paprykę w proszku i resztę przypraw oraz ziół. Dusimy całość do miękkości papryki, zważając jednak, by brzydko się nie rozgotowała. Placki podajemy oczywiście gorące, by ser był świeży
Kuchenna Kontrrewolucyacukiniowo-pomidorowo-kabaczkowy w pełni. Trzeba wykorzystać go jak najlepiej. 1 mała cukinia (pół/ćwierć dużej) 2, 3 średnie pętka dobrej, twardej kiełbasy (najlepiej podwędzanej) 5 pomidorów 2 czerwone papryki 3 cebule 3 ząbki czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego papryka ostra i słodka w proszku/świeża papryczka chilli suszona bazylia vegeta/kostka rosołowa/sól, pieprz natka pietruszki odrobina oleju do smażenia(...)się rozpaść, w tym wypadku nie potrzebujemy ich walorów estetycznych, a tylko smakowych. :) Przekładamy je do garnka z kiełbasą, dorzucamy do nich również pokrojone w cienkie, długości centymetra, paski papryki. Wszystko zalewamy szklanką zimnej wody, doprawiamy vegetą i gotujemy do momentu, aż papryka będzie al dente. Po tym czasie ostatecznie doprawiamy potrawę paprykami w proszku i suszoną bazylią i dorzucamy
Kuchenna KontrrewolucyaCzyli dobry obiad w 5 minut. dla 4 osób: 0,5kg wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 4 średnie czerwone papryki 1 spory pomidor 3 litry esencjonalnego wywaru na kostkach rosołowych 3 ząbki czosnku łyżka stołowa ostrej papryki łyżeczka kuminu rzymskiego łyżka koncentratu pomidorowego sol, pieprz Z papryk robimy miseczki (przekrajamy z góry strąk, w około 1/4 długości), wykrajamy pestki(...)czasie, gdy warzywa się gotują, na patelni podsmażamy mięso. Dokładamy rozmiażdżony czosnek, pokrojonego w kostkę pomidora oraz koncentrat pomidorowy. Kumin podprażamy i również dorzucamy do mięsa, razem z ostrą papryką oraz solą i pieprzem według uznania, podsmażamy jeszcze kilka minut, wszystko dokładnie mieszając. Gdy papryki są miękkie, wykładamy je delikatnie na durszlak i dajemy odcieknąć. Łyżką nakładamy w nie farsz
Kuchenna Kontrrewolucyaodrzucała ich ilość, a tych drugich jest najwięcej. ;) Składniki podstawowe: 600g mięsa wołowego np. z łopatki 1 puszka pomidorów w zalewie 2 średnie pomidory 2 strąki czerwonej papryki 1 strąk papryczki chilli 4 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki Przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżka ostrej papryki w proszku 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)pomidory z zalewy, razem z płynem. Dusimy całość przez około 5 minut. Na maśle przesmażamy koncentrat pomidorowy oraz pastę paprykową. Następnie wrzucamy je na patelnię z mięsem, całość zasypujemy paprykami w proszku i dobrze razem mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka. Wrzucamy do niego liście laurowe, kostkę bulionową/ doprawiamy przyprawą warzywną oraz pieprz i pokrojoną papryczkę chilli. Wszystko zalewamy
Kuchenna KontrrewolucyaGołąbki w nowej odsłonie - zamiast ryżu kasza gryczana, do tego mięso mielone z szynki, pieczarki, cebulka, papryka i... keczup :) Całość zawinięta w liście kapusty włoskiej i polana sosem pomidorowym z cebulką. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI: 1 główka kapusty włoskiej 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej (ok 2/3 szkl suchej) 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2 cebule(...)jajka 1/2 szkl Keczupu Kieleckiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1. Kaszę ugotować (osolić jak zwykle). 2. Kapustę umyć, oddzielić liście i obgotować tak, aby dało się je zwijać (2 największe liście zostawić do wyłożenia garnka). 3. Cebule, pieczarki i paprykę pokroić drobno, zeszklić na maśle, posolić i poddusić. 4. Mięso
Kto ugości moich gości?Leczo z kiełbasą SKŁADNIKI: 0,5 kg pomidorów 2 laski kiełbasy 2 czerwone papryki 3 duże cebule sól, pieprz, papryka słodka mielona WYKONANIE: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kawałki. Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Cebulę również pokroić w kosteczkę. Umytą paprykę wydrążyć z ziaren i pokroić w niewielkie kawałki. Na rozgrzany olej/oliwę wrzucić kiełbasę i kiedy się(...)lekko posmaży wrzucić cebulę - posolić. Kiedy cebula jest zeszklona, wlać troszkę wody i smażyć pod przykryciem, aż się woda wysmaży, następnie dodać papryki i znów podlać wodą. Kiedy się kolejny raz wysmaży woda, dodać pomidory i dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając (ok. 15-20 min.). Podprawić solą, pieprzem i papryką mieloną słodką. PODAWAĆ: Podaję w miseczkach
Tradycyjna kuchnia inaczejdyniowej jest wiele. Ja co roku staram się przynajmniej jedną zrobić w inny sposób, niż dotychczas. Tym razem postanowiłam, że smak dyni wzbogacą inne jesienne warzywa - ziemniaki, marchewka i papryka. Efekt? Idealny balans smakowy, który doskonale wieńczy chrupiący na wierzchu zupy boczek. Składniki: 500 g dyni 1 cebula 2 ziemniaki 2 średnie marchewki 3/4 papryki czerwonej bulion warzywny sól, pieprz(...)ostra papryka boczek Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto na oleju. Ziemniaki, dynię oraz marchewki obrać, pokroić na małe kawałki i dorzucić do cebuli. Paprykę pokroić w kostkę i również dodać do reszty. Całość smażyć przez chwilę na średnim ogniu często mieszając. Następnie warzywa zalać bulionem warzywnym (tak aby minimalnie zakryć warzywa). Przykryć i gotować aż warzywa zmiękną
My simple kitchenrobiłam pieczone podudzia z warzywami. Były naprawdę bardzo smaczne i nie ma z tym daniem wiele pracy. Składniki: 10 podudzi z kurczaka 1 cukinia 2 małe kalarepy 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka kurkumy 5 łyżek oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli(...)Wykonanie: Do miseczki wlać olej, ocet balsamiczny,wsypać sól,pieprz,papryki,kurkumę, tymianek i wszystko dokładnie wymieszać. Podudzia umyć i osuszyć. Zalać zalewą mięso i dokładnie wymieszać, aby każde udko było obtoczone w zalewie. Ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym , przykryć folią i odstawić do lodówki na 2 godziny. Cukinię umyć i pokroić w grubsze plastry, pokroić paprykę, pomidora i kalarepę
O kuchni z uczuciembliżej mu do tarty ;) Składniki: 1 duże jajko lub 2 małe 200g serka wiejskiego lekkiego 7 łyżek otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli, pieprzu można zamiast powyższych przypraw dodać przyprawę do pizzy 0,5-1 czerwonej papryki ser żółty chudy tyle żeby potrzeć(...)miałam ;) Sposób przygotowania: Jajko roztrzepujemy, dodajemy serek, otręby, proszek do p., przyprawy wszystko mieszamy i odstawiamy na bok, aż otręby spęcznieją w tym czasie myjemy i kroimy paprykę, (oraz inne dodatki jakie mamy pod ręką ;) ) gdy otręby spęcznieją wykładamy ciasto do formy pokrytej papierem do pieczenia (chyba, że mamy formę silikonową) na ciasto kładziemy paprykę i inne dodatki, na które
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDziś mam dzień typowo paprykowy, tak się obkupiłam wczoraj w paprykę, że dziś zrobiłam, zupę gulaszową, faszerowane papryki i leczo, to co zostanie pomrożę na gorsze czasy;p Składniki: 1 pierś z kurczaka puszka pomidorów (najlepiej już pokrojonych;) ) 2 papryki (dałam zieloną i czerwoną) 0,5 cebuli 3 pieczarki przyprawy : sól, pieprz, czerwona papryka (słodka(...)Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę gotujemy w litrze wody, aż będzie miękki (raz wymieniając wodę, żeby pozbyć się tych "farfoclów" co wypływają na wierzch od kurczaka) dodajemy pomidory, paprykę pokrojoną w kostkę, pokrojoną cebulę, plasterki pieczarek przyprawiamy ewentualnie dodając kostkę rosołową i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną rozpuszczamy skrobię
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość