czasie ciasto przełożyć na kratkę, wystudzić. Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Upieczone blaty ciasta przyciąć do wymiarów blaszki. Skorzystałam z rady Pani Doroty i przycinałam nożem do pizzy - polecam. Składniki na masę kremową : 2 szklanki mleka (używam 3,2%) 1 szklanka = 0.25 l 1 szklanka śmietany kremówki 36% (używam śmietanki(...)koniec miksowania dodać cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wykonanie : Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową (rozprowadziłam delikatnie szpatułką). Zgodnie z radą Pani Doroty pokroiłam pozostały blat ciasta na 12 części za pomocą noża do pizzy. W ten sposób ciasto się nie rozchodzi podczas krojenia:) Kłaść stroną nakłuwaną widelcem podczas pieczenia
cucinarePraca na pół gwizdka za najniższą krajową, wynajmowane mieszkanko bez normalnej kuchni, z pożyczoną, miniaturową kuchenką elektryczną… Wiadomo, w takich warunkach o polędwicy wołowej nie ma co marzyć. Pani w mięsnym poleciła w granicach mojego ówczesnego budżetu-uwaga – ligawę. Nie. Wbrew opinii pani z mięsnego (i jeszcze kilku innych „znawców”), ten fragment wołu nie nadaje się na steka
Karo in the Kitchenchciał spróbować wszystkiego, więc rotacja talerzy była przeciwna do kierunku wskazówek zegara. Całość uczty uwieńczona została napitkami zacnymi: gruszkową oranżadą, piwem Biały Niedźwiedź i herbatą z konfiturami. Gospodyni lokalu - Pani Tamara Chinkali Siedziało nam się tam wspaniale. Ciemność za oknem nastała już(...)połączenie moich ulubionych smaków, ale o tym będzie kiedy indziej. Jeszcze jedną dygresją muszę się podzielić: Jeśli kiedykolwiek Karczma Honorietty się zmaterializuje lokalowo, to będzie z pewnością przypominać przybytek Pani Tamary! To jest ten rodzaj miejsca, do którego się chętnie wraca z pieśnią na ustach. I śmiało można powiedzieć, że każdy czuje się tam "jak w domu"! Pielmieni Soljanka
Karczma HonoriettyScena pierwsza: Ujęcie kuchni wieczorową porą. Pani domu wyjmuje z zamrażalki paczki szpinaku i umieszcza je w misce przy zlewie, by rozmroziły się przez noc. Wychodząc z pomieszczenia, tuż przed zgaszeniem światła, kątem oka dostrzega cień zająca w cylindrze.. Scena druga: Słońce wdziera się przez okno. Poranne zamieszanie. Kolejka do łazienki. Kot plącze się pod nogami. Pies nerwowo przebiera(...)łapami w nadziei, że zaraz pójdzie na spacer. Pani domu wchodzi do kuchni i włącza ekspres do kawy. Sięgając mleko z lodówki usłyszała tykanie zegarka, a przecież żadnego tutaj nie ma. Lecz po chwili wbiegające do kuchni dzieci przykuły jej uwagę. Pierwszy dzień wakacji i wyjazd do babci. Tata zaoferował podwózkę. Spakowali się dzień wcześniej. Teraz tylko śniadanie i można
Karczma Honoriettykaszy gryczanej. Duży minus za kupne ogórki kiszone, okrutnie przesolone i zwyczajnie niesmaczne. Dodatkowo kość schabu została rozkruszona i trudno było wydobywać jej kawałki z mięsa. Obsługa bardzo miła. Pani była pierwszą osobą, która zaproponowała dodatkowe komplety sztućców. Zastanawia mnie jednak bardzo, dlaczego American Bull nie zdecydował się na coś bardziej związanego z ich codziennym menu. Okiem Kesji: Dobre jedzenie(...)żołędziowa podana z kawą zbożową Wiele spodziewałam się po tym deserze. Tymczasem rolada okazała się raczej mdła w smaku, chociaż wilgotna i przyjemna. MS2 zaplusowało tym, że bardzo miła pani wytłumaczyła dokładnie, z czego składają się kolejne elementy dania. Wadą w podaniu deseru były zdecydowanie sztućce. Sypka część dania - mielone orzechy - przesypywała się przez widelczyk. Problem rozwiązałaby łyżeczka
Życie zamknięte w smakubyło w żadnej innej restauracji. 9/10 4. Layali Shisha Club&Restaurant 2/10 pkt Bamia w pomidorach z kurczakiem i ryżem syryjskim Rozpoczęło się całkiem przyjemnie, bo miła pani od razu zaproponowała nam miejsce i szybko przyjęła zamówienie. Zadziwiające było jedynie to, że poza naszym, jedynie 3 stoliki były zajęte i to, jak sądzę, przez stałych gości, a nie festiwalowych(...)przekąskę. 7/10 9. Ser Lanselot 5/10 pkt Wytrawna Koza, czyli sernik na zimno z koziego sera, z konfiturą z czerwonej cebuli z czerwonym winem. Podany z zieloną herbatą Pani była przesympatyczna i uśmiechała się radośnie. Danie podane było jednak bez przemyślenia, chaotyczne i niedbałe. Ciasto ze spodu rozmokło. Konfitura za to bardzo smaczna. W samym serniku zbyt dużo gałki muszkatołowej
Życie zamknięte w smakusię na urocze miasteczko Kruszyniany. Tu ostatnio gościł Książę Karol. Zwiedzał meczet, a stołował się w tatarskiej Jurcie u Pani Dżannety Bogdanowicz W Kruszynianach. Przyznam, że nie znałam kuchni tatarskiej. Słyszałam, owszem. Ale kiedy usiadłam w bardzo przytulnym wnętrzu, gdzie panie podające potrawy z uśmiechem i wielką sympatią
AZgotuj!mniej niż 15, ale wszystkie te blogi baardzo lubię :) Coś o mnie: 1) Mój ukochany kot ma na imię Lolek, nie po Papieżu, jak kiedyś zasugerował weterynarz... ;) 2) Jestem panią inżynier, w niedalekiej przyszłości planuję zostać panią mgr inż. 3) Ostatnio nie przepadam za mięsem, ale wegetarianką jeszcze nie jestem. Chociaż to akurat widać po moich przepisach ;P 4) Najukochańsi
Corner With RecipesKoryciński "Swojski" - Czesławy Zarzeckiej trafił do na dzięki uprzejmości pani Zarzyckiej, która podarowała na prośbę mamusi sery na charytatywny Kiermasz Wielkanocny. Zaskoczyło nas bardzo pozytywnie to że mama poprosiła o jeden ser, a producentka wysłała do nas aż 3 różne sery. Wśród nich: - Ser Koryciński naturalny - Ser Koryciński z czarnuszką - Ser Koryciński z suszonymi(...)przede wszystkim nie znajdzieci w nim żadnych sztucznych konserwantów, ulepszaczy, ani barwników. Do serów smakowych dodaje się prawdziwy czosnek, pieprz, suszone pomidory, bazylię itp. przyprawy. Ser Koryciński pani Czesławy to nie tylko produkt lokalny, to ser który zyskał uznanienie tylko w kraju, ale i poza jego granicami. Zyskał on wiele prestiżowych nagród. Między innymi został uhonorowany Perłą
Lili w kuchniMoja wersja okazała się o wiele bardziej przystępna - z sosem jogurtowym z natką pietruszki, tradycyjną pastą z fasoli i awokado. Do spróbowania otrzymaliśmy również pysznie orzeźwiający napój z hibiskusa. Pani cierpliwie opowiedziała mi co jest co, a Pan zaprosił naszą rodzinkę na mające się odbyć 25 lipca zapoznanie z kulturą Meksyku(...)przyrządzaniu, a moje nozdrza delikatnie "atakował" cudowny aromat przypraw unoszący się z płyty grzewczej, na której wygrzewały się ślimaki. Mimo namów - stchórzyłam niestety przed degustacją, czego teraz żałuję. Pani opowiadała o zakręconych ślimakach z taką pasją, że chciałabym bardzo nadrobić swój błąd i mam nadzieję, że będę miała jeszcze okazje spotkać się ze zdrowo zakręconymi ślimakami i ich gospodarzami. Wtedy
Kuchnia po mojemuFestiwal Śliwki Miodu i Sera. Zeszłam niestety trochę za późno, bo większość smakołyków przeznaczonych do degustacji już wyjedzono. Skandal, swoją drogą! :) Główną nagrodę w konkursie kulinarnym zdobył pięknie uśmiechnięte panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Laskowej za karkówkę nadziewaną śliwką w sosie miodowo-musztardowym. Jak smakowała - nie wiem, zaszczyt degustacji przypadł jedynie członkom komisji konkursowej, grrr :) Pochwalić natomiast mogę miękkie(...)sery z ziołami, proponowane przez panie z WKG z Zawadki, które rozpływały się w ustach. Ciekawostką, na jaką trafiłam podczas snucia się pośród pachnących straganików była Suska sechlońska, czyli wędzona śliwka węgierka. Niby nic takiego, a jednak! Nazwa wywodzi się z miejscowej gwary, gdzie dawniej podwędzaną śliwkę nazywano suską, a tradycję tę zapoczątkowano w miejscowości Sechna. Co w niej takiego
Spektrum Smakusklepie. A czasem chciałoby się czegoś innego... Staję przed półką i zupełnie nic mi się nie podoba. Biorę coś i odkładam, oglądam, czytam skład lub pytam o szczegóły wypieku panią (jeśli jestem w piekarni; niestety sprzedawczynie wybitnie rzadko się znają i nie wykazują najmniejszej chęci, żeby swoją wiedzę w temacie pogłębić - czyt. zapoczątkować). Pani tydzień temu nie wiedziała czy precle
Kuchnia Prezydentowejdomowe. Kto z Was pamięta je z dzieciństwa? Ja je wprost uwielbiałam - wersja mleczne, śmietankowa, kakaowa, krówkowa... ach wariantów jest mnóstwo. Te wafelki powstały w związku z Waszymi prośbami - Pani Barbaro, Krystyno i Agnieszko, mam nadzieję, że będzie Panią smakowało. Zapraszam wszystkich do spróbowania i powrotu wraz ze mną do czasów dzieciństwa. Składniki: 1 1/3 szklanki mleka w proszku granulowanego
Słodkie okruszkiSkładniki : główka młodej kapusty, poszatkowana drobno 3 cebule pokrojone w kosteczkę 4 małe marchewki pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o dużych oczkach 2 białe
Kulinarny Pamiętnik