Karpatka 293Dzisiaj mój karpatkowy debiut. Mimo że karpatka jest jednym z moich ulubionych deserów, nigdy nie odważyłam się na tyle, żeby ją samodzielnie przygotować - aż do teraz
Kulinarny Pamiętnik
Sałatka z wędzonym kurczakiem 494Tym razem proponuję Wam szybką sałatkę z wędzonym kurczakiem - idealną na kolację lub drugie śniadanie. Składniki: torebka ugotowanego ryżu puszka odsączonej z zalewy kukurydzy mały słoik
Kulinarny Pamiętnik
Mufiiny czekoladowe z chilli 163Intensywnie czekoladowe z delikatnie ostrą nutką chilli. Najbardziej smakują mi z kubkiem ciepłego kakao :-) Przygotowując je wykorzystałam przepis podstawowy na muffiny, dorzuciłam tylko parę dodatków. Składniki
Kulinarny Pamiętnik
Ażurowe roladki 205Były naleśniki ażurowe na słodko, dzisiaj pora na naleśnikowe roladki ażurowe. Świetnie sprawdzają się na spotkaniach towarzyskich - pięknie wyglądają, a do tego nieźle smakują. Do moich
Kulinarny Pamiętnik
Pasztet drobiowy 202Do Wielkanocy jest jeszcze trochę czasu, ale powoli zaczynam już szukać pomysłów na świąteczne potrawy. Dzisiaj zaprezentuję Wam mój pasztet drobiowy. Wyszedł kremowy, delikatny i pachnący
Kulinarny Pamiętnik
Porowo - pietruszkowa zupa-krem 251Przyjemna, delikatna w smaku. Świetnie nadaje się na lekką, ciepłą kolację lub przystawkę obiadową, podaną z domowymi grzankami czosnkowymi. Składniki: 2 duże pory (biała i jasnozielona
Kulinarny Pamiętnik
Domowy majonez 221Zazwyczaj staram się unikać majonezu, przeważnie zastępuję go jogurtem greckim albo - kiedy naprawdę muszę go wykorzystać - dodaję minimalną ilość. Nie wyobrażam sobie jednak potraw wielkanocnych bez
Kulinarny Pamiętnik
Wytrawne ptysie z kremem jajeczno-orzechowym 233Kolejna propozycja Wielkanocna - może trochę nietypowa i mało klasyczna, ale naprawdę bardzo, bardzo smaczna. Krem stanowi świetne ptysiowe nadzienie, ale myślę, że równie dobrze sprawdziłby się
Kulinarny Pamiętnik
Moje domowe nachosy 212Bardzo łatwe w przygotowaniu, można je dowolnie przyprawić - papryką ostrą, słodką, ziołami prowansalskimi, oregano, czosnkiem. Świetnie pasują do sosu serowego czy sałatki meksykańskiej. Ja podałam je
Kulinarny Pamiętnik
Owsianka czekoladowo-śliwkowa 199Pachnąca, rozgrzewająca i sycąca. Czekoladowo-śliwkowa owsianka to znakomita propozycja na słodkie i pożywne śniadanie. Tę wersję, podobnie jak owsiankę codzienną, przygotowujemy wieczorem, tak aby rano
Kulinarny Pamiętnik
Buraczane carpaccio 179Dzisiaj popisowa przystawka mojego męża. Carpaccio ma ciekawy smak, głównie za sprawą świetnej zalewy. Polecam :-) Składniki: pół kg niedużych, dokładnie umytych buraków (ze skórką) garść uprażonych
Kulinarny Pamiętnik
Chilli con carne 188Pikantne, aromatyczne, rozgrzewające. Chilli con carne do przepyszne danie jednogarnkowe, znakomite na chłodniejsze dni. Składniki: 500 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 1 czerwona cebula, drobno posiekana
Kulinarny Pamiętnik
Sałatka brokułowa z fetą i słonecznikiem 485Połączenie brokuła i fety to sprawdzona kombinacja, lecz najbardziej w tej sałatce lubię chrupiące ziarenka słonecznika :) Dobra opcja na kolację, sprawdzi się też jako przystawka na
Kulinarny Pamiętnik
Smalec - zdrowy, bo...z fasoli 201Może to niewiarygodne, ale ta pasta naprawdę smakuje jak smalec. Zapewne dzięki dodatkom takim jak cebulka, jabłko i majeranek. Najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie, koniecznie z
Kulinarny Pamiętnik
Surówka z pora 220Ostra, wyrazista w smaku. Idealnie pasuje do obiadu, na przykład do kotletów z piersi kurczaka, choć można ją także przygotować jako samodzielną przekąskę. Składniki: jasna część
Kulinarny Pamiętnik