Składniki: * na ciasto: pół kg mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 4 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżki ciepłego mleka 1 łyżka sody
Kulinarny PamiętnikSkładniki: pół dużego selera 3 średnie marchewki ulubione przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, curry, papryka ostra, papryka słodka) łyżeczka oleju Przygotowanie: Warzywa dokładnie umyłam, obrałam i
Kulinarny PamiętnikI to nie byle jaka, bo ze świeżego, wiosennego szczawiu! :-) Lekko kwaskowa i sycąca. Najlepiej smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo. Składniki: trzy duże garści świeżego
Kulinarny PamiętnikPolecam Wam decydowanie smaczniejszą i przede wszystkim zdrowszą wersję kanapkowego przysmaku - domową wędlinę. Składniki: pół kg łopatki wieprzowej w kawałku łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku
Kulinarny PamiętnikBardzo łatwa w przygotowaniu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Tarta jabłkowa z budyniem to wspaniały pomysł na deser. Składniki: * na kruche ciasto: 150 g margaryny 2
Kulinarny PamiętnikPyszna przekąska, świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moje kruche pierożki podałam z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Składniki: * na ciasto: 400 g mąki pszennej
Kulinarny PamiętnikSkładniki: pół główki małej białej kapusty, drobno poszatkowanej średniej wielkości marchewka, starta na tarce o grubych oczkach mały por (biała część), pokrojony na półplasterki łyżka koperku
Kulinarny PamiętnikSkładniki: dwie czerwone papryki, pokrojone w kostkę duża cebula, pokrojona w kostkę średni por (biała część), pokrojony w półplasterki trzy ząbki czosnku, pokrojone w plasterki średnia
Kulinarny PamiętnikPyszny i pięknie zielony serek wiejski z ogórkiem i świeżym koperkiem - idealny na lekką i zdrową kolację. Polecam :-) Składniki: jeden serek wiejski 7 cm kawałek ogórka
Kulinarny PamiętnikKolejna wersja moich muffinek, tym razem bananowa z czekoladową niespodzianką. Składniki: * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku
Kulinarny PamiętnikSą słodkie i chrupiące, a w dodatku zdrowe - ich bazę stanowią płatki owsiane, a słodki smak uzyskujemy dodając wartościowy miód. Myślę, że pięknie zapakowane w elegancki
Kulinarny PamiętnikOstatnio kupiłam sporą ilość rabarbaru, nie mając pomysłu co z nim zrobię. Dzisiaj wykiełkował mi w głowie pomysł na budyń rabarbarowy - słodko-kwaśny, z aromatyczną waniliową
Kulinarny PamiętnikPomysł na te batoniki wpadł mi do głowy kiedy robiłam ciasto miodowe. Wykorzystałam przepis na masę orzechową, dodałam jeden wafelek i wyszły takie oto pyszności :-)
Kulinarny PamiętnikSkładniki: dwie duże łodygi rabarbaru, pokrojone na małe kawałki trzy łyżki cukru trzcinowego pesteczki z jednej trzeciej laski wanilii szklanka mleka * dodatkowo - do podania: szczypta
Kulinarny PamiętnikŚwietna - bo zdrowa - alternatywa dla tradycyjnych frytek smażonych na głębokim tłuszczu. Chrupiące, idealne jako przekąska albo dodatek do dania głównego. Składniki (na jedną dużą porcję): cztery
Kulinarny Pamiętnik