okazji Dnia Chłopaka składamy wszystkim Panom najserdeczniejsze życzenia i częstujemy słodkimi różyczkami.... Dla Pań oczywiście mamy przepis na te słodkości. Słodkie różyczki Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli 2 żółtka 1 białko jaja 100 g masła 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego odrobina zielonego barwnika w proszku Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwnętrzem. Stół w sali śląskiej Przejdźmy jednak do sedna wizyty. Wybrałyśmy się więc do restauracji w niedzielę w porze obiadowej. Tuż po przekroczeniu progu Kryształowej przywitał nas przesympatyczny Pan Menedżer. Miły i uśmiechnięty człowiek, któremu bardzo dziękujemy za gościnę. Najpierw odprowadzone zostałyśmy do szatni, gdzie zostawiłyśmy płaszcze, a następnie do stolika. O stolik raczej nietrudno, więc można pokusić się
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPonadto stwierdziłyśmy, że jeśli uda Nam się tylko wyłapywać w odpowiednim czasie, to co setna osoba dostanie od Nas upominek niespodziankę. Osoba, która wygrywa zestaw to wg Fb Pan Mariusz, z którym skontaktujemy się przez Fb. I na koniec już odrobina prywaty, bo tylko ze swojej strony chciałam podziękować mojej "blogowej wspólniczce" za ten rok wspólnych działań. Za znoszenie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigarlic clove and place in garlic press, squeeze through and cut off with knife. Then peel of the tomatoes and dice them into small cubes. 2. In the pan melt 1 tablespoon of butter and start frying the 2 ingredients. 3. Add mussels and fry for few more minutes, add white wine and simmer covered for 5 - 7 minutes
W kuchni Katieprzed udarem cieplnym. Podobnie jak i inne czerwone owoce jest źródłem likopenu. Substancja ta może zmniejszać ryzyko powstawania nowotworów m.in. prostaty. Włączenie do diety arbuzów zaleca się więc szczególnie panom. Arbuz zawiera także citrulinę substancję która w organizmie człowieka uaktywnia produkcję związku powodującego rozluźnienie naczyń krwionośnych. A lepszy przepływ krwi to także lepsza erekcja. Dlatego arbuz zwany jest owocem miłości
Przepisy i porady kulinarnekolejka, ale to tylko z braku czasu zapewniał nas Maestro czekolady Janusz Profus. Czas rozpocząć zwiedzanie. Ubrani w stroje "wizytowe", udajemy się na linie produkcyjne. Przewodnikiem jest dyrektor Wedla pan Witold Ziobrowsk, który z wielka pasją opowiada o firmie i udziela odpowiedzi na nurtujące nas pytania. Mamy możliwość zobaczyć, jak powstaje tabliczka czekolady, zanim trafi na sklepowe półki
Kuchnia w opałachplate. We mix bread crumbs with sesame seeds on second plate. First, we dipped balls in egg, then in bread crumbs with sesame seeds. In a deep frying pan warm up about 1 liter of sunflower oil. We throw balls into the hot oil (180 degrees) and fry for 10 minutes. We put ready balls on a paper
Projekty ze smakiemcały czas mieszając (nie doprowadzamy wpiwa do wrzenia). Piwo wlewamy do kubeczków (przecedzamy je). Tuż przed podaniem dodajemy połowę plasterka z pomarańczy. Gotowe :) ***** We pour the beer into the pan and we add a vanilla sugar, blackcurrant juice , cloves, orange juice, cinnamon stick, star anise and honey. We boil the beer to simmer, stirring constantly (we don't bring
Projekty ze smakiemobiad muszę mieć cielęcinę, a że zbliżał się długi weekend, to szanse dostania dobrej sztuki mięsa malały. Zadzwoniłam do jednego z lepszych sklepów mięsnych w mieście, sam pan rzeźnik przekonywał mnie, że ma dla mnie wyśmienitą łopatkę cielęcą. Wysłałam więc szybko po te zakupy męża, który już po wszystkim chciał mnie udusić za całą akcję, za cenę tego mięsa
bistro mamaDzień dobry poniedziałku, dzień dobry żłobku, szkoło i praco! Zaczynamy nowy tydzień. Piżamka do żłobka przyszykowana, wiadomo, zawsze w poniedziałek należy przynieść nową, przecież w piątek panie oddają do prania. Tik tak tik tak. Worek ze strojem na wf spakowany? To nie wszystko... trzeba jeszcze pamiętać, żeby go ze sobą zabrać. Tik tak tik tak...Śniadanie do szkoły, do pracy
bistro mamawygodne zawsze ciasto francuskie. Niestety tuczące, również jak zawsze. Co ciekawe, po powrocie do domu okazało się, że cukinia w momencie nabijania jej na kasę występowała pod przykrywką i pan kasjer zobaczył w niej ogórek krótki. Panu więc dedykuję przepis i polecam zabawę w znajdź 5 różnic.Składniki:ciasto francuskie1 młoda cukiniapół małej cebuli2 ząbki czosnkułyżeczka kaparówkilka czarnych oliwek3 plasterki
W kuchni wieczoremprąd motocyklem na rondzie nie powinna zbytnio dziwić. W wiejskim miasteczku zobaczymy dziadka z laską i pieskiem, który wyszepcze bon giorno, mijając Cię na drodze, a w sklepie starszy pan sprzedający sery, ani myśli mówić po angielsku, za to uśmiechnie się rozbawiony, a wyglądać będzie jak z filmu - śniada cera, posiwiałe włosy, fartuch przewiązany w pasie i ten błysk
W kuchni wieczoremmiodem i powidłami śliwkowymi. Przepis zrobiłam oczywiście po swojemu i wprowadziłam trochę modyfikacji, np.: do kremu dodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej Cukierenki Pan Tomasz M. i jestem wdzięczna, bo tort jest pyszny i stworzyłam nowy orzechowy krem do tortów:) (inspiracja ze strony arabeska). Składniki:Ciasto:300g mąki pszennej (użyłam tortowej)120g
Mała Cukierenkachop flour and powder with margarine, sugar and vanilla sugar. Then we add the egg yolks and we knead cake. We put the ready cake in the springform pan, we form underside and puncture them a fork in several places. The pie put into a hot oven (200 degrees) and bake 15 - 20 minutes.After baking, we leave underside to cool
Projekty ze smakiemProvence2 cups tomato sauce or passata1 generous handful of spinach, chopped½ cup mozzarella cheese, shredded¼ cup Parmesan cheese, gratedPreparation:Preheat oven to 180 oC.Heat the oil in a large pan over medium heat and add the ground meat, breaking it up with a spatula or wooden spoon.Add the minced garlic and herbes de Provence to the meat, season with salt
karmelowy