Coś słodkiego bez pieczenia? Nie ma problemu Czekoladowe kulki z ryżem preparowanym i orzechami włoskimi Ostatnio robiąc zakupy wypatrzyłam na pułce w sklepie ryż preparowany. Wróciły wspomnienia z dzieciństwa, bo to wtedy ostatni raz go jadłam. Jakoś tak przez ostatnie kilka lat zupełnie o nim zapomniałam i to był błąd o czym przekonałam się jedząc słodkości, ktore z niego zrobiłam(...)Wskazówki Składniki: 2 szklanki ryżu preparowanego (dmuchanego) 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru kryształu 4 łyżki wody 4 łyżki masła 10 dkg czekolady mlecznej (opakowanie) 10 dkg drobno krojonych orzechów włoskich W garnku mieszamy cukier, kakao, wodę oraz masło. Wstawiamy na średni ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gdy masa czekoladowa zaczyna sie gotować, zmniejszamy ogień i kontynuujemy
mecooksLody w środku zimy ? Czemu nie ! Obłędnie kremowe, niebiańskie połączenie orzechów włoskich zatopionych w karmelu, mleczne wafelki Lusette i sos czekoladowo-jeżynowy czy może być cos lepszego niż dobra książka, kocyk i taki deser ? Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. Deser który choć ma milion kalorii ciężko mu się oprzeć. Gwarantuję że smakuje jak wygląda(...)Składniki: 400 ml słodkiej śmietanki 30% 3 łyżki serka mascarpone 2 jajka 1/2 laski wanilii szczypta soli zielonej himalajskiej, może być morska 15 dag orzechów włoskich 10 dag trzcinowego cukru brązowego 2 łyżki wody 3 wafelki mleczne Lusette Sos czekoladowo-jeżynowy 10 dag gorzkiej czekolady ½ szklanki mrożonych jeżyn ¼ szklanki wody 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru
Wanilia i KardamonCiastka Kasztanki - kuchnia podkarpacka Ciastka Kasztanki to dwa delikatne kruche ciasteczka z bezą, przełożone maślano-orzechowym kremem. Boki ciastek obtoczone są mielonymi orzechami. Całość jest lekka, krucha i bardzo smaczna. Pewnie większość z Was zna tego typu ciasteczka, ale uwierzcie na słowo, te są wyjątkowe :) Składniki na około 80 sztuk: ciasto: 500 g mąki pszennej 500 g margaryny (lub masła(...)żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany krem: 3 białka jajek 250 g cukru pudru masa: 1 szklanka mielonych orzechów (80- 90 g ) 1⁄2 szklanki mleka 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 200 g masła do obtoczenia: 110 g mielonych orzechów (lub kokos) Ciastka Kasztanki - kuchnia podkarpacka Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy żółtka, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je na pół
Trzeci talerzsamego rana. Idealne śniadanie to takie, na które po prostu chce Ci się wstać z łóżka, z uśmiechem na twarzy! Moja propozycja właśnie taka jest. Pyszne chrupiące pancakes z orzechami włoskimi, rokitnikiem i malinami. Bez glutenu, bez laktozy, z dużą dawką witamin i energii. Zdrowy pomysł na śniadanie, które nie obciąży Twojego przewodu pokarmowego, a usprawni jego pracę. Placuszki przygotowałam(...)bazie dwóch mąk: jaglanej i kokosowej, mleka kokosowego, posiekanych orzechów włoskich, mrożonych malin i dżemu z Rokitnika firmy Łowicz. Placuszki są bez zbędnego cukru i białej mąki. Rokitnik jest bogatym źródłem witaminy C, posiada ponad 190 prozdrowotnych substancji , jest dobrym źródłem potasu, antyoksydantów czy witaminy E. Dlatego też polecany jest przy schorzeniach układu sercowo-naczyniowego. Warto sięgać po niego często
SMYKWKUCHNIbardzo łatwe ciasto z dźwięcznej nazwie "Marysieńka" :-) Jest to ciasto składające się z kilku warstw-pierwsza z nich to kakaowy delikatny biszkopt,druga-krem,kolejna-ciasto z miodem i orzechami a bazie białek-najlepsze :D potem znów warstwa kemu i na koniec druga połowa kakaowego biszkoptu :-) Całość jest polana czekoladą i posypana orzechami. Ciasto jest wspaniałe,wbrew pozorom robi się(...)blaszkę 25x25cm KAKAOWY BISZKOPT -5 jajek -0,5 szkl cukru (szklanka 250ml) -1,5 łyżki kakao -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia CIASTO Z ORZECHAMI -200g orzechów włoskich posiekanych dość drobno -4 białka (żółtka odkładamy do kremu) -3/4 szkl cukru -2 łyżki płynnego miodu (można podgrzać w mikrofali i ostudzić) -1 płaska
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuOczywiście chodzi mi o ciasta w supermarketach ( nie mylić z cukierniami) ;-) Składniki na biszkopt; 6 jajek 6 łyżek cukru kryształu pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mielonych orzechów 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej składniki na ciasto orzechowe; 4 białka 4 łyżki cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku(...)pieczenia 6 łyżek mielonych orzechów ok 150 ml herbaty do nasączenia Masa; 30 dag masła 5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 150 ml wody kilka kropel olejku migdałowego 2-3 łyżki soku z cytryny 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy mielone orzechy do dekoracji czekoladowe cukierki do dekoracji Przygotowanie; Białka ubić
Radość kipiąca uśmiechem.dekoracji wielu dań, niesamowicie smakuje w połączeniu z jogurtem i owocami, jest jeszcze bardziej chrupiąca! W jednym słoiku trzymam granolę w proszku, która jest wypiekiem na bazie płatków owsianych, orzechów, nasion i pestek. W drugim słoiku przechowuję mieszankę suszonych owoców. W zależności od upodobań, jednego dnia jem granolę na bazie samych płatków i orzechów a jeśli mam ochotę na suszone(...)owoce- dodaję osobno kilka łyżek. Składniki (na prawie 2 kilogramy mieszanki): 1 kg płatków owsianych górskich 150 gram orzechów włoskich 150 gram orzechów nerkowca 50 gram siemienia lnianego 150 gram nasion słonecznika 50 gram nasion chia 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 4 łyżki miodu
Mango PapajaKlopsiki z orzechów włoskich Dziewczyna już któryś raz męczyła mnie o wegańskie klopsiki po tym, jak kupiliśmy paczkę w Ikei. Po kupne daleko, poza tym zimno na polu… trzeba coś fajnego zrobić własnoręcznie. Po szybkim przeglądzie podłogi (tak, tak trzymam lwią część nierozpakowanego jedzenia na podłodze) doszedłem do wniosku, że najlepiej byłoby zrobić pulpety z orzechów włoskich, które leżakują(...)śmigać do odległej Ikei po mrożonkę, posłałem Natalię do ‚ Kogucika ‚ po pieczarki, a sam zająłem się przygotowywaniem ciasta na chlebki pita, bo to własnie w nich podałem klopsiki z orzechów włoskich . Już wiem, że te wegańskie klopsiki na pewno zostaną ze mną na długo. Robi się je błyskawicznie, są zdrowe i niesamowicie pyszne. Czego chcieć więcej? Bez większego wydziwiania
Blendmansporo orzechów i jakoś muszę je wykorzystać. Więc d zisiaj coś dla wielbicieli orzechowych wypieków. Z tym ciastem jest sporo pracy ale warto się poświęcić bo jest pyszne. Najlepsze na drugi dzień gdy ciasto się "przegryzie". Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 dużych jajek 5 łyżek cukru 3,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)łyżeczka proszku do pieczenia Blat orzechowy: 5 białek 0,5 szkl cukru pudru 1 łyżka miodu faceliowego Miody Wileńskich 250 g orzechów włoskich ale -raj 50 g orzechów włoskich zmielonych 1 łyżka mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1,5 szkl mleka 1 budyń waniliowy z cukrem 2 łyżki cukru 250 g masła 0,5 szkl
Ala piecze i gotujeprzychodzę do Was z keksem marcepanowym, który po kilku dniach leżakowania smakuje jeszcze lepiej. Do jego przygotowania użyłam dużej ilości różnych bakalii: kilku rodzajów rodzynków, śliwek, moreli, żurawiny oraz orzechów włoskich. I choć aranżacja na zdjęciach jest świąteczna, można go upiec o każdej porze roku - u nas zawsze jest zjadany do ostatniego okruszka. Składniki: 250g mąki 150g masła 150g(...)cukru 3 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 100g rodzynków (sułtanki, królewskie) 70g orzechów włoskich (dodałam orzechy włoskie Alesto, dostępne w sklepach Lidl ) 50g śliwek 30g moreli 30g żurawiny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50ml rumu albo koniaku 70g masy marcepanowej do dekoracji: polewa czekoladowa połówki orzechów włoskich Przygotować bakalie
Obiad gotowyBaklava to deser rozpowszechniony w kuchni bałkańskiej miedzy innymi w Turcji i Grecji. Są to bardzo cieniutkie warstwy ciasta filo przełożone mielonymi orzechami lub migdałami. Polane słodkim syropem cukrowym lub miodowym. Składniki: 0,5 kg ciasta filo 500 g mielonych orzechów włoskich szklanka masła klarowanego 1 łyżka cynamonu pół szklanki zmielonych pistacji pół szklanki cukru na syrop: 1 szklanka wody(...)łyżki soku z cytryny otarta skórka z jednej cytryny opcjonalnie 1 laska cynamonu 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru Wykonanie: Masło roztapiamy. Orzechy, cynamon i cukier mieszamy i dzielimy na 3 części. Ciasto filo kroimy na prostokąty pasujące do blaszki. Blaszkę smarujemy masłem. Rozkładamy pierwszy arkusz ciasta, który smarujemy masłem. Tych arkuszy powinno być 8, każdy posmarowany masłem. Wysypujemy
Pysznie & PięknieKutia to tradycyjna potrawa przygotowywana z maku, pszenicy, orzechów i bakalii, jest bardzo słodka od miodu, a podawana jest, w niektórych regionach Polski podczas Wigilijnej wieczerzy. Kutię przygotowujemy na dzień przed Wigilią. Przyznam się, że kutia nie gości u nas w każdą Wigilię. Kiedyś dla całej rodziny przygotowywała kutię bratowa mojej Babci i dzieliła po równo dla wszystkich rodzin(...)przygotowania na Wigilię klusek z makiem! Jak przygotować tradycyjną kutię? Składniki: 100 g suchego maku (najlepiej mielonego 200 g ziarna pszenicy ok. 100-150 g miodu 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych (kilka połówek orzechów zostawiamy do dekoracji) 50 g rodzynek 50 g moreli 1 pomarańcza 150 ml mleka ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Pszenicę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy, ponownie zalewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWspaniałe kruche ciasto które piekłam już w różnych wersjach smakowych, nawet z jabłkami, zawsze, ale to zawsze smakuje pysznie. Słodka beza posypana płatkami migdałowymi i rozdrobnionymi orzechami , kwaśny porzeczkowy dżem który przełamuje słodycz bezy i prawdziwy orzechowy krem, to rozkosz której trudno się oprzeć, jedno z moich ulubionych warstwowych ciast! Składniki: Blacha 25/30 Kruche ciasto: ½ kg pszennej mąki(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Beza: 6 białek Szczypta soli 1 czubata szklanka cukru pudru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 10 dag orzechów włoskich 10 dag płatków migdałowych Słoiczek dżemu porzeczkowego Krem orzechowy: 30 dag orzechów włoskich 300 ml mleka 20 dag cukru 30 dag masła 1 kieliszek spirytusu Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę
Wanilia i KardamonPachnące kokosem i orzechami serniczki cieszą nie tylko oko ale i podniebienie. Doskonale sprawdzą się jako świąteczny deser. 1 litr śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich i laskowych bez łupinek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej białka 5 szt szczypta soli 1/2 szkl cukru do serniczka kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 4 łyżki cukru do orzechów 6 łyżek wody do orzechów tłuszcz+ bułka tarta do formy Serniki: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodać 1/2 szkl cukru i ubijać aż piana będzie szklista i lśniąca. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Na koniec wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Foremkę
Smakołyki Asi