orzechy - 16941 przepisów (strona:70/1130)

Orzechowiec bezglutenowy 626

Ambrozja na talerzu dla osób, które uwielbiają orzechy - np dla mnie:-) Przepis na masę podpatrzyłam u Ewy Wachowicz ale wykorzystałam ją w trochę innym połączeniu niż było w oryginalnym przepisie. Ciasto wyszło grzechu warte i stosunkowo łatwe do wykonania. Sama masa orzechowa właściwie nie może się nie udać, zważyć, itp. Słodki i mocno orzechowy smak w połączeniu z kakaowym biszkoptem(...)bezglutenowa 40 ml oleju 150 g cukru łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao Masa : 200 ml mleka 200 g cukru 200 g mielonych orzechów 200 g masła/ margaryny Polewa : 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 kostki margaryny 1 łyżka mleka mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Poncz : 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody

Ze smakiem bez glutenu
Tartaletki z jabłkami 135

żółtka, farsz: 1 kg jabłek (u mnie odmiany ligol), 1 łyżka cukru, skórka otarta z jednej cytryny, skórka otarta z jednej pomarańczy, 1/2 - 1 łyżeczka od herbaty cynamonu, karmelizowane orzechy: 2 łyżki cukru, 2 garście orzechów włoskich, Ciasto: mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę(...)obrać, zetrzeć na tarce o średnich otworach. Ogryzki wyrzucić ;) Przełożyć do garnka, dodać skórę cytryny i pomarańczy, cukier i cynamon. Dusić aż odparuje cały płyn (sok z jabłek). Karmelizowane orzechy: na patelni rozpuścić cukier, wrzucić orzechy. Chwilę smażyć mieszając, aby rozpuszczony cukier oblepił orzechy. Całość przełożyć na blat wyłożony papierem do pieczenia. Odstawić do ostudzenia, a następnie zmiksować. Na talerzu

królestwo garów
Pischinger 181

Historia pischingera jest długa, dlatego nie dziwi fakt, że receptura zmieniała się i była dostosowywana do aktualnych mód czy możliwości. Znana jest wersja z dużą ilością masła, czekolady i orzechów, która musi swoje odczekać, by doskonale smakować. Istnieje też  wersja ekspresowa, gotowa w kilka chwil, z dodatkiem kakao, masła i mleka w proszku.  Sekretem prawdziwie dobrego pischingera(...)nigdy margaryny), gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao (min. 70%) oraz świeżych, chrupiących wafli. Składniki: 200 g masła 100 g czekolady 70% kakao 1/2 szklanki cukru 2 żółtka garść orzechów włoskich garść orzechów laskowych 1 łyżka wiśniówki lub innego aromatycznego alkoholu opakowanie wafli suchych Do dekoracji: 100 g czekolady 2 łyżki masła płatki migdałów Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek

Smakowity Blog Kulinarny
Babka z jabłkami i orzechami / Apple walnut bundt cake 191

coś innego niż klasyczne mazurki, otóż natknęłam się ostatnio w jednej z moich ulubionych książek Billa Granegra “Nakarm mnie” na korzenną babkę bardzo nadzianą jabłkami, rodzynkami i orzechami włoskimi i wiedziałam, że muszę ją zrobić. Wyszła absolutnie przepyszna, aż ciężka od nadzienia, wilgotna i doskonale przetrwała kilka dni. Miałam nawet wrażenie, że z dnia na dzień jest jeszcze(...)smaczniejsza. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, poradzi sobie z nią nawet ktoś bardzo niedoświadczony w kuchni. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Babka z jabłkami i orzechami (12 porcji) Składniki: 75 g rodzynek 3 łyżki ciepłej wody 3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

karmelowy
Ciasto z kremem na niedzielę 187

formę 18 cm x 25 cm 2 banany, średniej wielkości 4 plastry ananasa w zalewie 180 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g + 10 połówek orzechów pekan 100 g cukru + 2 łyżki 125 ml oleju 1 jajko szczypta soli Krem 60 g masła 200 g twarożku 60 g cukru pudru lub wedle smaku Nastaw piekarnik na 160ºC(...)termoobieg. Jeśli nie dysponujesz piekarnikiem z termoobiegiem nastaw go na 175ºC. Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę, proszek do pieczenia. Wsyp sól, posiekane orzechy i 100 g cukru. W drugiej misce umieść posiekane ananasy i zgniecione widelcem banany. Dodaj jajko, wlej olej i wymieszaj. Połącz z suchymi składnikami. Foremkę wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto

codojedzenia
Jak otworzyć kokosa 128

Uwielbiam kokosy ! Ten zgrabny kudłaty brązowy orzech ma mnóstwo zastosowań  w wielu kuchniach świata. Poza tym jest bardzo zdrowy, między innymi uzyskujemy z niego drogocenny olej. Znajduje swoje zastosowanie również w kosmetyce, a poza tym produkowany z niego olejek eteryczny pięknie pachnie. Tylko jak tu się do niego dobrać ? O tym  w dzisiejszym wpisie, zapraszam ! Jak otworzyć kokosa(...)oraz czy kokos nie jest pęknięty. Następnie kokosem należy porządnie potrząsnąć. Jeśli usłyszymy, że w środku chlupie woda, to spokojnie możemy go zapakować do koszyka. Oznacza to, że orzech, który zamierzamy kupić jest świeży. Kokos jest bardzo zdrowym orzechem, zawiera między innymi witaminę C, B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, fosfor i mnóstwo potasu.  Ponadto miąższ kokosa

Kulinarne przygody Gatity
Bakaliowa rolada z jagodowym kremem, owocami i pierzgą pszczelą (bez glutenu, bez laktozy, bez pieczenia) 197

jest bardzo ważne. Zresztą trudno chyba rozstrzygnąć do końca, który składnik tego pysznego deseru jest najzdrowszy, bo wszystkie są wyjątkowe ;) Masa na roladę zrobiona jest z suszonych owoców, mielonych orzechów i nasion, a krem jagodowy przygotowałam na bazie quinoy, nasion chia i mleka kokosowego. Składnki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2/3 szklanki leśnych jagód (mogą być mrożone(...)łyżki wyłuskanych owoców granatu 7 dużych daktyli 8 suszonych fig 3 suszone morele garść rodzynek 50 gram migdałów 50 gram pestek dyni 50 gram nasion słonecznika 50 gram orzechów włoskich 1 łyżka siemienia lnianego 2 - 3 łyżki mąki kokosowej  kilka plasterków suszonego jabłka pół świeżej figi 2 duże truskawki kilka malin kilka jagód świeża melisa jadalne kwiaty (u mnie

Quinoa Raz!
BAKALIOWA, BEZGLUTENOWA I BEZ LAKTOZY BABKA WIELKANOCNA 191

bakaliowa i bardzo aromatyczna. Smakuje wybornie! Koniecznie zapiszcie przepis i wypróbujcie, a na Święta będzie hit! BAKALIOWA, BEZGLUTENOWA I BEZ LAKTOZY  BABKA WIELKANOCNA SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 100 g orzechów włoskich - 50 g mąki kukurydzianej - 100 g mąki orkiszowej bezglutenowej - 100 g mąki owsianej - 5 jajek ekologicznych - 250 ml oleju kokosowego - 200 g startej na małych oczkach młodej marchewki(...)łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 łyżki miodu wrzosowego - sok z 1/4 cytryny - 4 łyżki suszonej żurawiny - 4 łyżki mleka bez laktozy WIERZCH: - 5 łyżek orzechów włoskich - 5 łyżek orzechów laskowych - 3 łyżki miodu - 3 łyżki oleju kokosowego - 1 łyżka mleka bez laktozy Dzięki użyciu marchewki do ciasta, nie musimy dodawać do niego już cukru, marchewka odpowiednio

SMYKWKUCHNI
CZEKOLADOWO - ORZECHOWE MUFFINKI BEZ PIECZENIA 157

Zainspirowana przepisem braci Flynn z "The Happy Pear" stworzyłam przepyszne muffiny. Posmakują wszystkim wielbicielom orzechów i czekolady. Muszę przyznać, że nie są one tanie, ale wciąż ekonomiczniej przyrządzić takie cudeńka domowych warunkach niż zakupić jakiekolwiek ciastko w kawiarni. Z moich obliczeń wynika, że koszt przygotowania jednej domowej babeczki nie przekracza 3 zł.  Takich słodyczy próżno szukać we wszelkich restauracjach(...)rzadko spotykane w takich miejscach, a takie z ekologicznych, dobrej jakości produktów to już chyba nigdzie. Bardzo polecam, bo smakują jak niebo! Składniki na 12 porcji: spód: 100 g orzechów włoskich, 100 g orzechów pecan, 100 g suszonych daktyli, 2 łyżki oleju kokosowego RAW. masa: 100 g orzechów pecan lub włoskich, 100 g surowych płatków lub wiórek kokosowych

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ciasto orzechowo – daktylowo - jaglane 132

wypieków! Spróbujcie już dziś! Ciasto orzechowo – daktylowo - jaglane Bez pieczenia, bez mąki, bez cukru, bezglutenowe (Zainspirowane przepisem z bloga Okiem Dietetyka) Składniki: Spód ciasta: 200 g migdałów (można zastąpić orzechami włoskimi) 1 łyżka surowego kakao 50 g daktyli 50 ml wody Masa: 200 g surowej kaszy jaglanej 100 g orzechów nerkowca ok. ½ litra mleka roślinnego (u mnie kokosowe) nasiona(...)pieczenia. Migdały mielimy i mieszamy z kakao. Daktyle wkładamy do dwóch osobnych miseczek, zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin (najlepiej zostawić na noc). To samo robimy z orzechami nerkowca. Jeżeli nie zrobiliśmy tego wcześniej daktyle i orzechy nerkowca zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na kilkanaście minut. Kaszę jaglaną (wcześnie podprażoną na suchej patelni) zalewamy wodą (w proporcji

Moja Mama Gotuje
Naleśniki z serem białym, mascarpone, orzechami i sosem czekoladowym 172

Wczoraj zapowiadaliśmy Dzień Naleśnika, dzisiaj wypadałoby go uczcić. Zapraszamy zatem na naleśniki z serem. Ale nie takie typowe, jakie zwykle pewnie jadacie. Nasze naleśniki wzbogaciłam o dodatek mascarpone, orzechy. Całość podana z sosem czekoladowym. Jak ostatki to ostatki i szalejmy;) Jakie naleśniki lubicie najbardziej? My zdecydowanie te na słodko. Wybredni nie jesteśmy. Jako nadzienie sprawdzi się zarówno ser, dżem(...)smażone. Naleśniki z serem białym, często bywają ciężkawe, dlatego narodził się pomysł, żeby tą ich ciężkość czymś złamać. Padło na obecny w lodówce mascarpone. Ponieważ mam jeszcze spore zapasy orzechów włoskich i one znalazły się w składzie nadzienia. Do całości dodałam startą skórkę cytrynową. Żeby było bardziej niecodziennie, zamiast tradycyjnej śmietany, użyłam rozpuszczonej z niewielką ilością tłuszczu, czekolady gorzkiej. Jeśli

Mieszam w Garnku
Czekoladowe kulki z ryżem preparowanym i orzechami włoskimi 112

Coś słodkiego bez pieczenia? Nie ma problemu Czekoladowe kulki z ryżem preparowanym i orzechami włoskimi Ostatnio robiąc zakupy wypatrzyłam na pułce w sklepie ryż preparowany. Wróciły wspomnienia z dzieciństwa, bo to wtedy ostatni raz go jadłam. Jakoś tak przez ostatnie kilka lat zupełnie o nim zapomniałam i to był błąd o czym przekonałam się jedząc słodkości, ktore z niego zrobiłam(...)Wskazówki Składniki: 2 szklanki ryżu preparowanego (dmuchanego) 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru kryształu 4 łyżki wody 4 łyżki masła 10 dkg czekolady mlecznej (opakowanie) 10 dkg drobno krojonych orzechów włoskich W garnku mieszamy cukier, kakao, wodę oraz masło. Wstawiamy na średni ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gdy masa czekoladowa zaczyna sie gotować, zmniejszamy ogień i kontynuujemy

mecooks
Wafelkowa symfonia lodowa 202

Lody w środku zimy ? Czemu nie ! Obłędnie kremowe, niebiańskie połączenie  orzechów włoskich zatopionych  w karmelu, mleczne wafelki Lusette i sos czekoladowo-jeżynowy  czy może być cos lepszego niż dobra książka, kocyk i taki deser ? Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa.  Deser który choć ma milion kalorii ciężko mu się oprzeć. Gwarantuję że smakuje jak wygląda(...)Składniki: 400 ml słodkiej śmietanki 30% 3 łyżki serka mascarpone 2 jajka 1/2 laski wanilii szczypta soli zielonej himalajskiej, może być morska 15 dag orzechów włoskich 10 dag trzcinowego cukru brązowego 2 łyżki wody 3 wafelki  mleczne Lusette Sos czekoladowo-jeżynowy 10 dag gorzkiej czekolady ½ szklanki mrożonych jeżyn ¼ szklanki wody 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru

Wanilia i Kardamon
Ciastka Kasztanki – kuchnia podkarpacka 150

Ciastka Kasztanki - kuchnia podkarpacka Ciastka Kasztanki to dwa delikatne kruche ciasteczka z bezą, przełożone maślano-orzechowym kremem. Boki ciastek obtoczone są mielonymi orzechami. Całość jest lekka, krucha i bardzo smaczna. Pewnie większość z Was zna tego typu ciasteczka, ale uwierzcie na słowo, te są wyjątkowe :) Składniki na około 80 sztuk: ciasto: 500 g mąki pszennej 500 g margaryny (lub masła(...)żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany krem: 3 białka jajek 250 g cukru pudru masa: 1 szklanka mielonych orzechów (80- 90 g ) 1⁄2 szklanki mleka 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 200 g masła do obtoczenia: 110 g mielonych orzechów (lub kokos) Ciastka Kasztanki - kuchnia podkarpacka Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy żółtka, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je na pół

Trzeci talerz
PROZDROWOTNE ŚNIADANIE! BEZGLUTENOWE ORZECHOWO-MALINOWE PANCAKES Z ROKITNIKIEM! BŁOGIE POŁĄCZENIE ;-) 107

samego rana. Idealne śniadanie to takie, na które po prostu chce Ci się wstać z łóżka, z uśmiechem na twarzy! Moja propozycja właśnie taka jest. Pyszne chrupiące pancakes z orzechami włoskimi, rokitnikiem i malinami. Bez glutenu, bez laktozy, z dużą dawką witamin i energii. Zdrowy pomysł na śniadanie, które nie obciąży Twojego przewodu pokarmowego, a usprawni jego pracę. Placuszki przygotowałam(...)bazie dwóch mąk: jaglanej i kokosowej, mleka kokosowego, posiekanych orzechów włoskich, mrożonych malin i dżemu z Rokitnika firmy Łowicz. Placuszki są bez zbędnego cukru i białej mąki. Rokitnik jest bogatym źródłem witaminy C, posiada ponad 190 prozdrowotnych substancji , jest dobrym źródłem potasu, antyoksydantów czy witaminy E. Dlatego też polecany jest przy schorzeniach układu sercowo-naczyniowego. Warto sięgać po niego często

SMYKWKUCHNI