wszystkich, którzy planują imprezkę, oraz dla tych, którzy wolą spędzić weekend spokojnie, przed telewizorem mam dziś prostą, ale za to pyszną i bardzo efektowną przekąskę. Winogrona w gorgonzoli, z orzechami. Klasyka smaku. W dodatku robi się błyskawicznie. Dzis podaję tylko składniki, bez ich ilosci, ponieważ wszystko zależy od wielkości winogron oraz od Waszych preferencji smakowych. Winogrono słodkie, bezpestkowe Ser Gorgonzola(...)Dolce (ok 100 g na 15-20 niewielkich winogron) Kremowy serek naturalny (ok 2 łyżek na 100 g gorgonzoli) Orzechy (u mnie włoskie, mogą być też pistacje lub mix Waszych ulubionych orzechów) Owoce winogrona oddzielamy, myjemy i odsączamy. Gorgonzolę rozdrabniamy widelcem, dodajemy kremowy serek i mieszamy, aby powstała kremowa masa. Orzechy drobno siekamy i prażymy kilka minut na patelni, uważając
Zawsze głodna!deserów. W dodatku zdrowe. Kiedyś zdarzało sie, że kupowałam je w sklepie, jednak o dłuższego czasu robię takie masło sama. Dzięki temu mam pewność, że w słoiczku mam 100% orzechów, bez dodatku wątpliwej jakości tłuszczu czy cukru. Każdemu miłośnikowi masła orzechowego polecam spróbować zrobić je samemu. Robi się naprawdę łatwo i szybko, w dodatku możemy zrobić kilka wersji,np. kremowe(...)kawałkami chrupiących orzechów, z cynamonem, z kawałkami czekolady...co kto lubi :) Przepis podstawowy 500 g orzechów ziemnych (waga orzechów bez łupinek) odrobina soli Orzechy prażymy na suchej patelni lub podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni często mieszając, aż się zarumienią. Możemy również kupić gotowe prażone niesolone orzeszki w opakowaniach po 500g lub 1 kg. Ja często korzystam
Zawsze głodna!figami przyszła też ochota na coś innego, na nową wersję fig. I po raz kolejny przekonałam się, że warto szukać nowych smaków i eksperymentować w kuchni. Figi z orzechami i gorgonzolą pieczone w winnym sosie z octem balsamicznym i syropem klonowym okazały się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Dodatek octu balsamicznego idealnie kontrastuje z naturalną słodyczą fig, które bardzo(...)lubią się z gorgonzolą. Czerwone wino przepięknie zabarwia skórkę i sprawia, że sos nabiera głębokiego aromatu. Dodatek orzechów i syropu klonowego świetnie dopełnia całości. Te figi są boskie! Dajcie się na nie namówić, a pozostanie po nich... figa z makiem:) FIGI Z ORZECHAMI I GORGONZOLĄ PIECZONE W WINNYM SOSIE Z OCTEM BALSAMICZNYM 8 świeżych fig garść orzechów włoskich
KUCHARNIAmodyfikacji trzech innych przepisów pod mój gust i posiadane zaopatrzenie. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi startych cukinii. Upieczone na pełnoziarnistej mące z dodatkiem pełnych magnezu orzechów i trzcinowego cukru jest pyszne i nie trzeba mieć po nim wyrzutów sumienia :) SKŁADNIKI: (na keksówke 10x22cm) 3 jajka 60g miękkiego masła 300g cukinii 140g mielonych orzechów włoskich 100g makie pełnoziarnistej(...)140g cukru trzcinowego muscovado 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100g czekolady (mlecznej lub gorzkiej wg gustu) 30g masła posiekane orzechy, wiórki kokosowe, posypka wg gustu WYKONANIE: Orzechy mielimy w blenderze lub młynku do kawy. Nie muszą być zmielone na pył. Będą sympatycznie chrupać między zębami. Cukinię obieramy ze skórki ścieramy na tarce o małych oczkach. Solimy i pozostawiamy
Pyry na Gazzawsze robiła mojemu bratu, i to zazwyczaj na Święta. Postanowiłam odświeżyć sobie jego smak. Wiem, że było pyszne, słodkie, z dużą ilością bakalii,wiśni i z pysznym orzechowym kremem. Orzechy były sparzone na mleku, a bakalie zatopione w galaretko-podobnej warstwie. Zrobiłam. I wszystko co napisałam wyżej jest prawdą. Może oprócz jednego, ciasto nie jest aż tak słodkie jak utkwiło(...)wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.Masa bakaliowa:4 jabłka, najlepiej renety 0,5 słoiczka wiśni smażonych 0,5 szklanki orzechów włoskich 0,5 szklanki rodzynek 2 galaretki wiśnioweJabłka obieramy i kroimy w kostkę.Podsmażamy, uważając, żeby nie rozgotować. Lepiej żeby zachować kształt całej kostki. Do podsmażonych jabłek dodajemy posiekane orzechy
Made By Mom And SonBardzo lubimy ciasta z kremem:) A z takim kremem w szczególności... Delikatny biszkopt przełożony kremem z dodatkiem czekoladowych cukierków trufli oraz chrupiących orzechów włoskich to po prostu idealne połączenie. Ciasto wydaje się dość pracochłonne, jednak wcale nie jest takie trudne w wykonaniu. foremka 25x36cmBiszkopt: 6 jajek, szklanka mąki tortowej, szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Ostudzić i przekroić na dwie równe części.Krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 250g masła, budyń waniliowy, 300g cukierków trufli w czekoladzie, 250g orzechów włoskich (użyłam Helio), 1/3 szklanki cukru. Orzechy przełożyć do blendera i zmielić. 3/4 szklanki mleka zagotować, zalać orzechy, odstawić do ostygnięcia.1/4 szklanki mleka podgrzać, dodać pokruszone cukierki
Z miłości do słodkościdotarło do mnie, że nie pamiętam tak naprawdę kiedy ostatni raz robiłam jakieś ciasteczka… Przewertowałam swoje książki i znalazłam ten przepis na pyszne ciasteczka owsiane z rodzynkami i orzechami w książce ‚Baking’. Nie ma nic lepszego niż takie świeże ciasteczka podane z mlekiem…Ciasteczka owsiane z rodzynkami i orzechami – składniki:100 g orzechów (u mnie laskowe(...)cukru1 roztrzepane jajko1 łyżeczka esencji waniliowej1 łyżka płynnego miodu125 g mąki (przesianej)0,5 łyżeczki sody oczyszczonej0,5 łyżeczki proszku do pieczenia125 g płatków owsianychszczypta soli100 g rodzynekodrobina mlekaObrane orzechy siekam na mniejsze kawałki. (Jeśli macie orzechy laskowe ze skórką to wystarczy je wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok 5 min. a następnie w ściereczce usunąć skórki
UgotujmyTo.plstołach. Każdy kto uwielbia bakalie - również zakocha się w tym cieście. Mocno bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach - prawdziwa uczta smaków dla amatorów bakalii. Mmmm...Klasyczny Keks z Bakaliami - Składniki:szklanka mąki (160 g) + łyżka50 g masła2 jajka2 żółtka1/2 szklanki cukru(...)mniej)niepełna łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliok. 350 g bakaliiu mnie: 25 g orzechów włoskich25 g orzechów laskowych25 g migdałów30 g rodzynek50 g kandyzowanych owoców35 g suszonych śliwek25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej40 g suszonych moreli40 g suszonych daktyliLukier:1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki ciepłej wody owoce kandyzowane na dekoracje (opcjonalnie)Klasyczny Keks z Bakaliami - Sposób przygotowania:Migdały oraz rodzynki
Słodka Stronapaczkę, z kilograma ubyło już całkiem sporo. Są niezbędnym składnikiem naszego ulubionego dania, a i do pogryzania nadają się idealnie. Nie skłamię, jeśli napiszę, że to moje ulubione orzechy - nawet migdały mogłyby dla mnie nie istnieć. Mniam!Ponieważ C. darzy je jeszcze cieplejszymi uczuciami niż ja, nie zdziwiłam się, kiedy bez wahania wybrał właśnie te bułeczki. Zawiązane w supełki, posypane(...)orzechami, prezentują się naprawdę zachęcająco. A smakują wspaniale - chrupiące orzechy z wierzchu i całkiem spora ich ilość w środku nadają bułeczkom wyjątkowego charakteru. Można do nich użyć dowolnych orzechów - tych, które lubicie najbardziej. Z każdymi będą wyśmienite!I choć na mące pszennej, za sprawą właśnie orzechów są nieco cięższe i bardzo sycące. Mmm, pyszności...Bułki z nerkowcamiSkładniki:(na 8 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrzezapoznania się z ofertą. Jak również do przyrządzenia tego ciasto, mnie smak dosłownie zaczarował. Czegoś tak dobrego dawno już nie jadłam. Składniki: ok 500 g posiekanej kombinacji orzechów włoskich, pecan, migdałów, (całkowita dowolność) opakowanie ciasta filo1 kostka 200g roztopionego masła1/3 szklanki cukru1 łyżeczka mielonego cynamonuopcjonalnie 1/3 łyżeczki zmielonych goździków syrop 3/4 szklanki wody 2/3 szklanki(...)cytryny1 kora cynamonu Wykonanie: Gotowe płaty ciasta przycinamy tak aby pasowały nam do blaszki. Ja piekłam baklavę w tortownicy 24x24. Płatów wyszło mi 24 (układałam również polówki porcji) . Orzechy siekamy (część drobno i część lekko), łączymy je z cukrem, cynamonem i opcjonalnie z goździkami. Blaszkę smarujemy przy użyciu pędzelka roztopionym masłem i układamy pierwszy płat ciasta filo, smarujemy go masłem
Malinowe PocałunkiKeks orzechowy z białek to lekkie ciasto z dużą ilością różnorodnych orzechów. Jest to kolejny na moim blogu przepis na wykorzystanie nadprogramowych białek. Keks, jak każde ciasto przygotowane z białek, ma delikatną i lekką strukturę, jego przeciwieństwem jest tradycyjny, ciężki keks przepełniony rozmaitymi bakaliami. Nie jest jednak powiedziane, że tej lżejszej wersji nie można przygotować na nadchodzące święta. Jeśli(...)można wykorzystać w keksówce o wymiarach 260x110x75. Keks orzechowy z białekSkładniki:6 białek100g cukru100g masła100g + 1-2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego1 łyżeczka proszku do pieczenia150g różnych orzechów (u mnie orzechy ziemne, brazylijskie, nerkowce i migdały)Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- masło rozpuścić, ostudzić- orzechy uprażyć, migdały sparzyć, zdjąć skórkę z tych, które tego wymagają, wszystkie
Smakołyki Berenikiwolała typowy kapuśniaczek z dużą ilością pysznego wywaru. Chwila przy garnkach i powstało danie na kilka dni. Aromat krążył po domu i... zachwycał.SKŁADNIKI:/Kapusta:- Kapusta kwaszona z grzybami "ORZECH", 2 słoiki,- Boczek wędzony lub surowy, 1 kg- 1,5 kg- Cebula. 7-8.- Tacka warzyw: marchew, pietruszka, seler, por, kapusta,- Grzyby Shitake, ilość wg uznania,- Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA(...)ilości wody, żeby przykryła mięso. Jak jest prawie miękkie, dodajemy przyprawę warzywną, obrane i umyte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy oraz kapustę kwaszoną z grzybami leśnymi "orzech" i gotujemy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, kroimy na kawałki boczek, warzywa ścieramy na tarce, doprawiamy pieprzem, papryką i przyprawami. Odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Następnie serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami.Szybko
Wypisz Wymalujkremem. Praliny to prawdziwy rarytas dla wielbicieli słodyczy, ale niestety również bomba kaloryczna wypełniona substancjami, których nazwy ciężko wymówić, i nie mająca nic wspólnego z prawdziwą czekoladą czy też orzechami. Ale to nie powód do rozpaczy! Wystarczy kilka składników, odrobina chęci, szczypta kreatywności i będziemy mogli delektować się najzdrowszą wersją tych cudnych słodyczy! Nieziemsko słodkie, kremowe pralinki z nugatowym(...)ustach, a do tego tak apetycznie wyglądające! Niestety na tym kończą się ich zalety bo to mieszanka tłuszczu z tłuszczem, z dodatkiem tłuszczu trans i cukru oraz śladową ilością orzechów. Dzisiaj wolę sobie na nie popatrzeć, a zajadać się ich domową wersją bez zbędnych ulepszaczy. Przygotowanie domowych pralinek wbrew pozorom nie jest żadną wielką filozofią. Kierujemy się tutaj przede wszystkim
peanutbuttermonsterKolejny przepis na solidny kawałek wołowiny - tym razem podanej na sposób arabski - przyprawionej kminem rzymskim, miętą, kolendrą i orzechami z sosem sezamowym, dedykowaną sałatką i chlebkiem pita. Palce lizać. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram wołowiny, 75 gram orzechów włoskich, 75 gram pistacji, pęczka świeżej kolendry, pęczka świeżej mięty, pęczka świeżej pietruszki, sałaty masłowej, 250 gram pomidorków koktajlowych, 1 zielonej(...)rzymskiego, 1/3 szklanki ziaren sezamu, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Wołowinę, pół pęczka natki pietruszki, pół pęczka natki kolendry, pół pęczka mięty, łyżeczkę nasion kminu rzymskiego, 25 gram orzechów włoskich i 25 gram obranych pistacji umieściłem w blenderze i dokładnie zmiksowałem do uzyskania jednolitej masy. Kiedy mięso i przyprawy były już dokładnie posiekane i wymieszane dodałem do niego posiekaną
Wyprawy kulinarnemój, a Pani w nickiem "kayanis" który możecie naleźć TUTAJ . Wieeeele razy modyfikowany, kombinowany, na wszystkie sposoby. Bywały już z kokosem, kakao, skórką pomarańczową, migdałami, Przewijały się fistaszki, orzechy laskowe, różniste czekolady i bakalie. Smak jest zawsze nieziemski. Zapraszam na moje wyczyny z tym cudnym przepisem. Na zdjęciach jest wersja z orzechami włoskimi oraz czekoladą Milką Oreo. Przyjaciel nazwał(...)ciastkiem w ciastku" :D Składniki: 2,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1 niecała szklanka cukru 1 kostka masła (miękkiego) 1 jajko szczypta soli według uznania: mieszanka orzechów (około szklanki), bakalii, czekolady(najlepiej 150 g i więcej) Ewentualnie: mąka do podsypania gdy ciasto się klei. Przygotowanie: Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce i odkładamy. Masło ucieramy z cukrem
CynamonemPoOczach