orzechy - 16941 przepisów (strona:60/1130)

Orzechowe ciasto z karmelem i gruszkami! 155

gruszkami i karmelem miodowym! Ktoś ma ochotę na deser? Tak zaczynamy tydzień! Tak zaczynamy poniedziałek! Przepysznie! Jesiennie! Aromatycznie! To ciasto ma w sobie wszystko co najlepsze, tj. gruszki, czekoladę, orzechy laskowe, orzechy włoskie i karmel z miodem! Mniammmm! Kto piecze dziś? ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 jaja - kostka margaryny - 270 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki czekolady na gorąco(...)proszku - 3 łyżki miodu - 50 g cukru - 2 garście orzechów włoskich - 120 ml mleka 3,2% - 3 łyżki puree z dyni - gruszki 6 sztuk W rondlu stop margarynę, dodaj mleko, czekoladę, miód, puree z dyni i orzechy. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem

SMYKWKUCHNI
babeczki potrójnie orzechowe 140

Ostatnio babeczki zostały zjedzone ekspresowo, pozwoliłam więc sobie upiec je ponownie. Tym razem jednak zrobiłam je w wersji dla dorosłych- z alkoholem  i dużą ilością orzechów. Jeśli tak jak ja lubicie orzechy włoskie to zachęcam do zrobienia sobie takich małych słodkości.  Składniki na 30 małych babeczek: na ciasto: 100 g mąki pszennej 2 łyżki startych orzechów włoskich(...)masła duża łyżka cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na krem: 1 szklanka startych orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 100 g masła 2-3 łyżki wódki dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 30 połówek orzechów masło do wysmarowania foremek Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Mleko, orzechy i cukier

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka śmietankowe z orzechami 244

Ciasteczka śmietankowe z orzechami to małe, pyszne, wprost uzależniające słodkie krążki najeżone orzechami i udekorowane czekoladą. Ich smak jest delikatnie śmietankowy, a same ciasteczka są kruche, mimo małej ilości masła w składzie. Dzięki obniżonej zawartości tłuszczu ciasteczka są nieco mniej kaloryczne niż tradycyjne ciastka na maśle, w zależności od wielkości ciastek, jedna sztuka bez czekolady(...)czekoladą - 65 kalorii. Z podanych proporcji przygotujecie około 35-45 ciasteczek. Nie musicie ich polewać czekoladą, bez niej smakują równie pysznie. Zamiast fistaszków idealnie sprawdzają się też orzechy włoskie. Mój domowy wielbiciel wszystkiego, co orzechowe stwierdził, że te z włoskimi są nawet lepsze ;) Ciasteczka śmietankowe z orzechami Składniki: 150g mąki pszennej 50g cukru pudru 60ml śmietanki 30% 25g masła

Smakołyki Bereniki
FITKERS- zdrowa wersja snikersa! 192

oleju kokosowego (myślę, że jak dodacie łyżkę masła-nie margaryny! Też będzie dobrze!) - 50g jogurty greckiego (ja dałam pełnotłusty) - 3 żółtka NA ‘’KARMEL’’: -50 daktyli bez pestek (ok 300g,) ORZECHY: -3 łyżki masła orzechowego (jeśli nie masz, pomiń dodaj odrobinę więcej orzechów) -123g orzechów ziemnych CZEKOLADA: 1) OPCJA 1 - czekolada gorzka (ok 50-60g) 2) OPCJA(...)papier do pieczenia i przenieś ciasto.* *Ciasto będzie się łamało. Przenoś je na blachę kawałkami i na   papierze łącz kawałki palcami. 4) Włóż do piekarnika na 15 minut ORZECHY: 1) Posiekaj na mniejsze kawałki (można pominąć) ‘’KARMEL’’ (od 10 minut po zalaniu wodą lub gdy zrobisz ciasto, akurat będzie czas na daktyle) - Odsącz. - ‘’Rozwal’’ je porządnie widelcem! CIASTO

fitolarun.blogspot.com
czekoladowa domowa gryczana nutella 181

składniki 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej ( można też użyć innego rodzaju kaszy np. jaglanej) 1/2 szklanki mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady(o wysokiej zawartości kakao)  3-4 łyżki orzechów laskowych 3 łyżki kakao 5-7 łyżek miodu Sposób przygotowania Jeżeli  nie chcemy wyczuwać, w naszym maśle cząstek orzechów. To leszczynowe orzechy wcześniej prażymy, przesypując  je na patelnię(...)uważając aby patelnia nie była zbyt gorąca i aby nie przypalić orzechów), i trzymając na niej do momentu aż zmienią kolor na brązowy, i nabiorą wyraźnego aromatu. Jeżeli jednak, kawałki orzechów w masie nam nie przeszkadzają, to pomijamy prażenie i zaczynamy od wsypania orzechów do  blendera. Mielimy orzechy przez minutę, następnie dodajemy kaszę, mleko, miód, kakao oraz połamaną

Miód i pieprz
Kawa na mleku z nerkowców – wegańska kawa bez rafinowanego cukru 229

Zmiennik mleka krowiego – mleko z orzechów nerkowca. Pyszne, delikatne, kremowe i lekko słodkie. Do tego mocne espresso. I daktyle zamiast rafinowanego cukru. Bardzo zdrowa opcja dla kawoszy! Orzechy nerkowca zalałam na noc w dzbanku blendera kielichowego* 1,25 litra wrzącej wody. Rano wystarczy miękkie orzechy zmiksować (używam do tego trybu smoothie – miksowanie na najwyższych obrotach przez około minutę). Do odcedzenia(...)mleka idealny jest muślinowy worek – wkładamy go do lejka lub na sito, wlewamy orzechy razem z wodą i pulpą, odciskamy pulpę. Pulpy z orzechów nie wyrzucajcie! Można jej z powodzeniem użyć jako dodatek do ciasta (zmniejszając ilość wymaganej mąki na rzecz pulpy- mąki z orzechów), zagęstnik do curry (jest idealna!) albo wkładkę do porannego smoothie lub müsli. Jeśli nie chcecie

Karo in the Kitchen
aromatyczne migdałowe masło 178

Masło migdałowe Jego delikatny smak, oraz orzechowy aromat, sprawią nawet najbardziej pospolite potrawy, nabiorą niecodziennej atrakcyjności. Jeżeli mamy ochotę poczuć autentyczny smak  masła migdałowego, to oprócz orzechów i szczypty soli, nie potrzebujemy więcej żadnych składników. Nie dajmy się zwieść wszelakim producentom, którzy do swoich wyrobów dodają utwardzanych olejów (i wcale nie jest to jeszcze najgorszy z "dodatkowych polepszaczy"). Wszelakie(...)był to miód, który sprawi że produkt będzie słodszy, ale nadal równie zdrowy.  składniki 350 g migdałów  szczypta soli ewentualnie 4-5 łyżek miodu Sposób przygotowania Orzechy przesypujemy  na patelnię, oprószamy szczyptą soli i prażymy (uważając aby nie przypalić orzechów), do momentu aż zmienią kolor na brązowy, i nabiorą wyraźnego orzechowego aromatu. Uprażone orzechy (zamiast patelni możemy

Miód i pieprz
Fasolka szparagowa orzechowa 146

Początkowo fasolkę chciałam zrobić z sezamem, przeszukałam szafki w domu. I nic. Po chwili namysłu mój wybór padł na orzechy włoskie i to był strzał w dziesiątkę. Jeżeli macie w planach zrobić fasolkę szparagową, polecam dla odmiany zrobić ją z orzechami włoskimi. Orzechy nadają fasolce delikatnego orzechowego posmaku. Składniki: Dowolna ilość fasolki szparagowej Orzechy włoskie  ( kilka sztuk ) Masło Sól(...)Woda Wykonanie: Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Z orzechów pozbywamy się łupin i miksujemy je tak aby wyglądem przypominały bułkę tartą. Na patelnię wykładamy masło ( łyżka lub dwie ), dodajemy odsączoną fasolkę. Chwilę razem przesmażamy. Pod koniec dodajemy zmiksowane orzechy. Mieszamy. I gotowe. Aromat orzechów roznosi się po całym domu. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Orzechówka - syrop z zielonych orzechów dla zdrowotności! 219

Zielony orzech włoski ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, syrop bądź nalewka są prawdziwym rarytasem i nie powinno jej zabraknąć w domowej apteczce. Miękkie zielone orzechy zbieramy końcem czerwca lub początkiem lipca. Gotowy syrop można stosować profilaktycznie lub doraźnie wg. potrzeb od 10 do 40 kropel dziennie. Na nasz układ trawienny wpływa odtruwająco, przeciwzapalnie, grzybobójczo, podaje się go przy(...)przecierać skórę z problemem trądziku czy łuszczycy. Jeśli chodzi o walory smakowe to daleko mu do smakołyka, ale jak wiadomo ,,nie wszystko złoto co się świeci,,. Przygotowanie: Waga orzechów powinna odpowiadać wadze cukru w stosunku 1:1 1 kg zielonych orzechów włoskich  1 kg cukru kryształu  1. Zebrane orzechy dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na plastry, (kroimy

Apetyczna babeczka
Orzechy nerkowca 192

Drzewo nerkowca ( nanercz zachodni ) należy do tej samej rodziny co mango i orzech pistacjowy. Pochodzi z Ameryki Płd. ( Brazylia, Peru ). Od XVI w za sprawą Portugalczyków uprawiane również w Indiach. Wytwarza jakby podwójne owoce: "jabłko nanerczowe" na szczycie którego tworzy się owoc właściwy czyli orzech. Jego nasienie kształtem i wielkością przypomina ziarnko fasoli. Skorupka orzecha zawiera substancje trujące i alergizujące(...)Dlatego bardzo ważne jest aby podczas jej otwierania nie zanieczyścić orzecha. Zbiera się je dopiero gdy spadną z drzewa. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi. Jabłko nanerczowe służy do produkcji dżemów, win i wódek. Z jego soku przygotowuje się bardzo orzeźwiający napój. Niestety jest owocem nietrwałym. Fermentuje już po 24h od zbioru, dlatego też nie sprzedaje się

Wiem co jem
Chleb żytni z orzechami włoskimi 226

jest takie samo Na małą blaszkę 25x11x7: Mąka żytnia jasna typ 720 - 2,5 szklanki Cukier  - łyżka Sól - łyżeczka Woda - 280 ml Zakwas żytni razowy - 2 czubate łyżki Orzechy włoskie - 25 gram Najpierw podprażyłam orzechy na suchej patelni, pozbawiłam je skórki i pokruszyłam. Mąkę wsypałam do miski, dodałam cukier, sól, wodę i zakwas - całość wymieszałam krótko, do połączenia składników(...)Ciasto jest lepkie, ale gęste. Nie dodawałam orzechów od razu*. Odstawiłam na 45 minut. Po tym czasie nasmarowałam blaszkę olejem. Przekładałam łyżką- najpierw jedną warstwę i " wciskałam " w nią pokruszone orzechy. Następnie nakładałam drugą i trzecią warstwę, wyrównywałam i ponownie wciskałam w nią orzechy. Wyrównałam i wierzch posmarowałam cienką warstwą oleju - przykryłam folią aluminiową i odstawiłam do wyrastania. U mnie

apetytnapieczenie
Placek amerykański (wiewiórka) 140

Idealnie nadaje się na zimowy podwieczorek. Miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi jabłek oraz bardzo aromatyczne. Można dodać dowolne orzechy i migdały. Ja zazwyczaj używam orzechów włoskich i płatków migdałowych. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Zapach orzechów, jabłek i cynamonu unosi się w całej kuchni. 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki rodzynek 4 jabłka 1 łyżeczka cynamonu Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i olej. Do masy dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce

Bullio
Mazurek czekoladowy 177

przygotować takie ciasto. Składniki: Ciasto: 150 g miękkiego masła 100 g cukru brązowego 100 g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko skórka otarta z 1 pomarańczy 100 g orzechów laskowych 1 łyżka kakao 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli Mus czekoladowy: 140 g czekolady 54% lub 70 g czekolady mlecznej i 70 g czekolady(...)gorzkiej 225 ml śmietanki 30% 1 szczypta soli 20 g masła Polewa: 100 g konfitury pomarańczowej 100 g czekolady mlecznej 100 g masła Dekoracje: 60 g orzechów laskowych Czekoladowe jajka Wykonanie: Ciasto: Obłuskane orzechy drobno posiekać. Aby obłuskać orzechy można np. podgrzać je na suchej patelni, a następnie gdy skórka zaczyna odchodzić ściągnąć ją z jeszcze ciepłych orzechów ocierając

Mama Gotuje
Sernik orzechowy - Biały Michałek 348

prostu bomba - nie tylko smakowa ale i kaloryczna - za to w wersji exclusive :)  SKŁADNIKI: (tortownica 26-28 cm) Spód: 1 op. ciastek zbożowych - u mnie Sasanki 100 g orzechów ziemnych niesolonych 100 g masła Ser: 1 kg twarogu sernikowego (u mnie w wiaderku firmy President) 250 g mascarpone 150 g Białych Michałków 3/4 szkl mleka w proszku(...)śmietanki 30% 100 g białej czekolady 100 g orzechów ziemnych niesolonych 1 szkl cukru pudru 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 duże jajka Wierzch:   70 ml śmietanki 30 % 100 g białej czekolady  150 g Białych Michałków orzechy ziemne niesolone 1. Spód: Masło rozpuścić. Orzechy i ciastka zmielić przy pomocy blendera (ewentualnie można włożyć je do woreczka i rozmiażdżyć

Kto ugości moich gości?
Masło orzechowe! 154

lubi masła orzechowego? Ja chyba nie... Proste do zrobienia w domu, smakuje wspaniale i jest dużo lepsze i zdrowsze niż te sklepowe masła. Składniki: ok. 500 g orzechów arachidowych (ziemnych, fistaszków) 1/4 łyżeczka soli opcjonalnie: 2 łyżki cukru pudru Orzechy obrać i uprażyć na suchej patelni, mieszać, aż nie zrobią się lekko brązowe i nie zaczną pachnieć. Po uprażeniu ostudzić(...)bardzo ważne, bo orzechy będą rozdrabniane w malakserze lub blenderze, a ciepłe zniszczą i stępią ostrza nożyków. Część orzechów odłożyć i bardzo drobno pokroić. Ostudzone orzechy posolić (ja dodaję cukru pudru, gdyż wolę słodsze masło orzechowe) i wrzucić do misy malaksera lub mielić blenderem - orzechy będą się stopniowo rozdrabniać aż do uzyskania konsystencji masła. Pod sam koniec dodać odłożone wcześniej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!