zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w różnych zakątkach naszego ciała ;) Woda kokosowa to naturalny napój izotonicznego, szybko nawadnia organizm i jest znakomitym dodatkiem do koktajli. Jak kupić w pełni wartościowy orzech kokosa, z którego otrzymamy świeży, mięsisty i aromatyczny miąższ oraz wodę kokosową? Wystarczy potrząsnąć orzechem, jeśli słyszymy chlupotanie wody w środku, kokos jest świeży, cisza w łupinie to znak(...)orzech rozstał się z palmą na tyle dawno, że woda kokosowa zdążyła już wyschnąć a miąższ wysuszył się na wiór. Jak zjeść kokos? Naszym celem jest pozyskanie wody kokosowej oraz świeżego miąższu, z którego można przygotować wiórki kokosowe, mąkę, mleko lub świeże płatki do deserów i dań azjatyckich. U podstawy orzecha znajdują się trzy otwory kiełkowe, ale tylko jeden
SzczyptaSmaQChoinki z piernika Bożonarodzeniowe muffinki Ciasteczka orzeszki Ciasto pijak Tartaletki migdałowe Babka z daktylami i pomarańczą Racuchy drożdżowe z jabłkami Porzeczkowiec Mincemeat Bożonarodzeniowe babeczki mince pies Czekoladowe trufle z orzechów laskowych Ciasto bożonarodzeniowe Ciasteczka czekoladowo-orzechowe Makowiec Moczka Ciasteczka klawisze Buraczane ciasto korzenne Pierniczki z biało-niebieskim lukrem Miodowe ciasteczka korzenne Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami Sernik owocowy(...)Siostry Anastazji ze zmianami Sernik z rosą (z ricottą) Miodownik z orzechami Orzechowe kule śniegowe Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie Piernik dojrzewający staropolski! Pierniczki dojrzewające Kruche ciasteczka czekoladowo - imbirowe Drożdżowa Rolada Piernikowa Z Powidłami Pierniczki Bethmännchen, czyli niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe Ciasto Królewiec Piernik z bakaliami Makowiec z masą orzechową i serową Kruche kryształowe gwiazdki Chatka z piernika Pierniczki kruche Muffiny
My Culinary ArtBuraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi to pyszna przystawka, która pasuje na niemal każdą okazję – zarówno na eleganckie przyjęcie przy czerwonym winie, jak i rodzinne spotkanie. Ja lubię przygotowywać je także na kolację. Buraczane ciasto, doskonałej jakości kozi ser i chrupiące orzechy włoskie współgrają w tej przekąsce idealnie. Kozi serek do smarowania (ja użyłam serka Merci Chef(...)jest bardzo delikatny i łagodny, dzięki czemu roladki są lekkie i subtelne. Burak nadaje słodkawego posmaku, chrzan nieco charakteru, a orzechy – tekstury. Warto spróbować. Buraki najlepiej przygotować wcześniej – można je upiec lub ugotować do miękkości, ale można także kupić próżniowo pakowane, już ugotowane buraki, które są dostępne w niektórych sklepach. Buraczane roladki z kozim serem: 280 g koziego
Poezja smakuFarsz (ok.50-60 szt.) 300g kaszy gryczanej palonej, 300g grzybów leśnych mieszanych suszonych, tymianek świeży mały pęczek, 4 ząbki czosnku, 2 cebule lub 6-8 szalotek, 200g orzechów laskowych, olej rzepakowy, olej lniany, 50ml sosu sojowego Kikkoman, pieprz, kasza manna lub bułka tarta (opcjonalnie), Ugotować kaszę gryczaną i wystudzić. Ugotować grzyby, ale nie wylewać wywaru. Grzyby posiekać lub zmiksować na grzybowe(...)pesto. Czosnek i szalotki posiekać i podsmażyć. Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku i zmiksować. Wymieszać wszystkie przygotowane składniki. Doprawić posiekanym tymiankiem i sosem sojowym Kikkoman. Aby farsz był bardziej zwarty można dodać kaszę mannę. Przygotować swoje ulubione ciasto na pierogi . Można ulepić zwykłe pierogi lub uszka, jak nam wygodniej. Podawać skropione olejem lnianym . Bardzo smaczne i ciekawe bezmięsne pierogi. Połączenie
królestwo garówwzniosłej chwili jak ta. Tort Rocher oczywiście z przepisu Dorotki z Moich Wypieków mojej inspiracji i kulinarnego Kunsztu. Pyszny słodki sycący. Z moimi modyfikacjami. Zapraszam... Stopień trudności : prosty. Orzechy laskowe najlepiej obrać poprzez podgrzanie je na blasze w piekarniku tj. rozgrzać piekarnik do 200st.i włożyć orzechy na 10 min. następnie przełożyć je na ściereczkę i mocno nimi potrząsać(...)rozcierać, orzechy pozbawią się skórki bez problemu. Skala Smakowa : 9/10 bardzo słodki. Składniki na orzechowo - czekoladowe blaty bezowe: 6 białek 1 szkl. cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych, obranych z łupinek i podpieczonych na suchej patelni 30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce Trzy tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Kubki smakuDziś zapraszam Was na relację ze smakowitych warsztatów z orzechami, sosami Kikkoman i Tabasco w roli głównej, które odbyły się niedawno w warszawskiej restauracji Trzy kolory. Smaczny orzech do zgryzienia - warsztaty z Kikkoman i Tabasco 10 grudnia w warszawskiej restauracji Trzy kolory, na zaproszenie Kikkoman i Tabasco miałam przyjemność uczestniczyć warsztatach kulinarnych(...)hasłem Smaczny orzech do zgryzienia. Tematem przewodnim były orzechy i nasiona, a wszystkie dania, które przygotowaliśmy były oczywiście w klimacie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. W trakcie warsztatów mieliśmy przyjemność przygotować: Świąteczną zupę z orzechów włoskich Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi Śledzie w grzybach w ziołach i orzechowy wafelek Karpia w maku i kokosie, gruszkę
Kulinarne przygody Gatityfrajda jest podwójna. Moje bakaliowo-orzechowe słoje już mają swoje przeznaczenie, a teraz Wasza kolej, bo do świąt został już tylko tydzień, więc do roboty!. Składniki: bakalie i orzechy jakie lubicie, lub jakie obecnie macie w spiżarni - orzech włoski - orzech pekan - orzech makadamia - orzech laskowy - rodzynki - figi - daktyle Zalewa na trzy słoiki o pojemności 330-350 ml: - 1 szklanka(...)cukru - 1/2 szklanka wody - 2 do 4 łyżek miodu - laska cynamonu - 1 łyżeczka startej wanilii Bakalie i orzechy wysokiej jakości znajdziecie na www.Skworcu.com.pl 1. Składniki zalewy podgrzewamy w rondlu i mieszamy do zupełnego rozpuszczenia cukru, nie gotujemy syropu cukrowego. 2. W słojach układamy bakalie i orzechy, bardzo ściśle każdą warstwę , aby nie wypłynęły po zalaniu. Na wierzchu
Apetyczna babeczkaidealne ciasto, które warto zrobić 2-3 dni przed świętami, ponieważ potrzebuje czasu, aby ciasto zrobiło się cudownie miękkie. W smaku wyborne, do kawy genialne!. Ja użyłam orzechów pekan, ale nasze krajowe orzechy włoskie też będą doskonałe do tego ciasta. Duża forma do ciasta 40x25 cm. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w takiej samej temperaturze pokojowej, jeśli(...)wypełnić spody form. Piekarnik rozgrzać do 175 C, czas pieczenia ok. 35 minut. Podczas pieczenia przekładamy formy góra - dół, aby równo upiec obydwa ciasta. Ciasto orzechowe; - 25 dag mielonych orzechów pekan lub włoskich - 3/4 szk cukru pudru - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 białek 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier
Apetyczna babeczkaprzepis poszedł w zapomnienie na korzyść innych wypieków. Teraz jednak postanowiłam sobie (a przy okazji Wam) o nim przypomnieć :) Jest to taki trochę „oszukany” Snickers, bowiem przygotowuję go z orzechami włoskimi (można jednak spokojnie użyć orzechów ziemnych). Ciasto należy do serii tych wypieków, które może wyglądają na skomplikowane i pracochłonne, jednak za każdym razem się udają i smakują wyśmienicie. Gorąco(...)polecam Wam spróbowanie :) Ze względu na zawartość miodu oraz sporej ilości orzechów Snickers świetnie nadaje się także na Święta Bożego Narodzenia. Składniki: Ciasto: 560 g mąki pszennej 160 g cukru 2 duże jajka 2 żółtka 200 g masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 20 g cukru waniliowego Polewa orzechowa: 125 g masła
MyCookBook.plkilku dni. Charakterystyczny pikantny, orzechowy i lekko gorzkawy smak rukoli sprawia, że świetnie nadaje się do sałatek. Klasycznym połączeniem jest rukola z gruszką, serem z niebieską pleśnią, orzechami i miodowym dressingiem, ale na tym nie koniec. Rukola świetnie smakuje jako składnik kanapek tych na ciepło i na zimno. Ożywi smak mozzarelli, a z makaronem spaghetti tworzy pyszny duet(...)przygotowałam 18 najlepszych przepisów z rukolą! Smacznego! Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z burakiem, rukolą
Moja smaczna kuchniaWtedy zarówno krem jaki i zrobiony z niego tort, będzie idealnie trafiał w smakowe gusta tych, którzy od mlecznej, wolą smak czekolady ciemnej. Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI : 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki zmielonych na proszek orzechów laskowych 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych 150 g. masła do wypieków 150 g. ciemnej czekolady szklanka cukru(...)Ferrero Rocher: 500 ml.śmietany kremówki 100 g. ciemnej czekolady 100 g. mlecznej czekolady 3 łyżki nutelli DODATKOWO, DO OZDOBY: 14- 16 kuleczek Ferrero Rocher 6 łyżek drobno posiekanych orzechów laskowych, delikatnie podprażonych na patelni 200 ml. śmietany kremówki DO NASĄCZANIA: Zapażona z jednej łyżeczki kawa. Może być kawa z ekspresu. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny
Domowe Tortynowe będą ukazywały się rzadko :) DACQUOIS ORZECHOWE Z CYTRYNOWYM KREMEM I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI Składniki na ciasto (dacquois): - 6 białek - 150 gramów cukru (kryształ) - 100 gramów cukru pudru - 200 gramów orzechów laskowych - 100 gramów migdałów (płatków) Przygotowanie ciasta (dacquois): 150 gramów orzechów laskowych i 50 gramów migdałów mielimy na mączkę. 50 gramów orzechów i 50 gramów migdałów siekamy. Biała ubijamy(...)ubite białka i mieszamy do połączenia składników, ale delikatnie i w jedną stronę. Wykładamy ciasto do dwóch identycznych form wyłożonych papierem do pieczenia. Wygładzamy. Jeden z krążków obsypujemy siekanymi orzechami i migdałami. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut. Studzimy. Składniki na krem cytrynowy: - 6 żółtek - 2 opakowania cukru wanilinowego - 80 gramów cukru - sok z 1 cytryny
Życie zamknięte w smakuZmiksowane ze sobą składniki sosu pesto (bazylia, orzechy, parmezan, czosnek oraz oliwa) tworzą niepowtarzalną mieszankę, idealną jako dodatek do makaronu (ale nie tylko). Ogromną zaletą tego gęstego sosu (prócz walorów smakowych) jest to, że można zrobić go szybko i łatwo. Świeżo przygotowany jest o niebo lepszy od gotowego produktu dostępnego w sklepach. Do wykonania oryginalnego sosu pesto używane są orzeszki(...)pinii (czyli jadalne nasiona sosny). Jednak z powodzeniem można je zastąpić orzechami włoskimi (tak jak ja to zrobiłam), które są łatwiej dostępne i znacznie tańsze od pinioli. Oczywiście taki sos smakuje trochę inaczej, ale jest równie smaczny Przekonajcie się sami! :) Składniki (na ok. 1/2 szklanki sosu): 70-80 ml oliwy 30-35 g orzechów włoskich (mogą być także np. orzechy
MyCookBook.plżelaza, wapnia, fosfor, magnezu oraz potasu - zwarta w żółtku luteina i lecytyna odpowiada za nieodkładanie się cholesterolu, ochronę przed szkodliwym promieniowaniem i pozytywny wpływ na wzrok ORZECHY: - działają antydepresyjnie - świetne na przemęczenie - wspomagają pamięć, koncentrację i szybszą naukę - zawarta w orzechach witaminę E poprawia wygląd włosów, skóry, paznokci(...)orzechów zapewnia dzienne zapotrzebowanie organizmu na tą witaminę) - są źródłem magnezu, potasu i fosforu, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za regulacje metabolizmu - udowodniono, że osoby spożywające orzechy 5 razy w tygodniu są mniej podatne na choroby i nowotwory serca o o 20% Składniki (8-10 naleśniczków o średnicy
Pora na pora i pomidoraznane były już w czasach Juliusza Cezara. Niektórzy uważają, że ze względu na ich "kobiecy" kształt, są afrodyzjakiem. Ten deser, w którym gruszki grają pierwsze skrzypce, a akompaniują im orzechy włoskie, doda energii i pobudzi umysł do działania. Składniki 200 g kaszy gryczanej 3 gruszki 100 g orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 białka 1 łyżeczka cynamonu Kaszę gryczaną gotujemy(...)według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy włoskie mielimy. Do kaszy dodajemy ponad połowę orzechów, miód i cynamon. Całość blendujemy. Gruszki obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Dno formy do tarty wypełniamy masą gryczaną. Na niej układamy gruszki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki równomiernie przykrywamy nią gruszki. Wierzch
My Chcemy Jeść