Zdrowe, a pyszne. Słodziutkie, a bez cukru. Uwielbiam takie łakocie. Ciasto miodowo – orzechowe upieczone z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem miodu i mielonych orzechów laskowych, otulone kremem z gorzkiej czekolady, który świetnie się komponuje ze słodkim ciastem. Do tego uprażone, chrupiące orzechy laskowe… Gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, lepiej sięgnijmy właśnie po takie zdrowe przekąski, które oprócz(...)więcej :) Polecam wszystkim łasuchom. Składniki ciasta: 250 g masła 220 g miodu (płynnego) 4 jaja 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zmielonych orzechów laskowych Składniki polewy: 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (70 % kakao) 1 łyżeczki masła 200 ml śmietanki kremówki 36 % Garść uprażonych orzechów laskowych do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik nagrzać
Moja DelicjaDzisiaj coś dla wielbicieli wszelakich orzechów. Pyszna tarta z masą orzechową, polewą czekoladową i solidną warstwą orzechów na wierzchu zaspokoi podnienibienie niejednego łasucha. Goraco polecam. Składniki na ciasto: 125 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa orzechowa: 50 g masła 400 ml śmietanki 30% 3/4 szklanki cukru(...)szklanki mąki 3 jajka 150 g orzechów włoskich, laskowych i pekan Dekoracja: 100 g orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować lekko podsypujac maką na 0,5 cm placek i wyłożyć nim foremkę do tarty
Gosia gotujeIdealnie nadaje się na zimowy podwieczorek. Miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi jabłek oraz bardzo aromatyczne. Można dodać dowolne orzechy i migdały. Ja zazwyczaj używam orzechów włoskich i płatków migdałowych. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Zapach orzechów, jabłek i cynamonu unosi się w całej kuchni. 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki rodzynek 4 jabłka 1 łyżeczka cynamonu Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i olej. Do masy dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce
Bulliotrzeba iść po nią do sklepu?. Zdecydowanie nie trzeba! do tego możemy uczynić z takiej domowej nutelli zdrowy krem bez sztucznych aromatów!, bez utwardzonych tłuszczy! i z potrójną ilością orzechów laskowych!. Orzechy te to ogrom witaminy E (40g to 100% dziennego zapotrzebowania), spora dawka kwasu foliowego, miedzi oraz witamin z grupy B. W naszym kremie użyjemy tylko tortowej śmietany(...)mlecznej czekolady - nie będzie to żadna wielka filozofia a efekt Was zaskoczy. By łatwo się smarowało dodamy prozdrowotny olej z orzecha włoskiego. Polecam na kanapki do pracy czy szkoły lub dla dzieciaków - na pewno im zasmakuje!. Na ok 450g kremu Czas przygotowania: 10 minut + schładzanie Składniki: 200 g czekolady mlecznej (Polecam Wedel bo nie jest taka słodka) 200ml śmietanki
Kuchnia PROzdrowotnajeszcze dużo, dużo, dużo pracy przede mną. A najlepsze według mnie na zebranie sił jest dobra, pożywna przekąska, taka jak ta dzisiejsza :) Pełno mleczna, dobra na myślenie bo z orzechami i ma coś dobrego na poprawę humoru- czekoladę! Super mieszanka! Idealna na jesienne popołudnie. Zjadanie dużych ilości orzechów polecane jest dla osób z depresją, homeopatom czy po prostu osobom(...)przemęczonym, dlatego śmiało polecam! Muffiny na chandrę z orzechami włoskimi!"Składniki:300 g mąki2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukruszklanka mleka 3.2%2 jajka100 g margaryny3 łyżki cukru waniliowegołyżeczka esencji waniliowej pół laski waniliiszklanka orzechów włoskichgarść migdałów90 g mlecznej czekoladySposób przygotowania:Margarynę rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do niej mleko, najlepiej w temperaturze pokojowej a następnie dorzucamy jajka
Słodkie PrzyjemnościRozpoczęłam w niedzielę a skończę w sobotę! Baaardzo mnie to cieszy. Co przygotowałam jako mój tort? Oczywiście bezę! Beza według receptury Jamiego Olivera z gruszkami, świeżą żurawiną, czekoladą i orzechami. <3 W sumie nic dodawać nie muszę. Najlepsza jest zaraz po przygotowaniu, więc jeśli przygotowujecie bezę z wyprzedzeniem, zgromadźcie wszystkie składniki i połączcie je w ostatniej chwili(...)częstujcie się! :)" Składniki4 duże jajka 200 g cukru brązowego szczypta soli 50 g orzechów laskowych, bez skórek50 g orzechów włoskich, najlepiej bez skórek2 słoiki gruszek w syropie ( u mnie domowe)troszkę imbiru200 g ciemnej czekolady (o zawartości minimum 70% kakao)400 ml kremówki50 g przesianego cukru pudrunasionka z jednej laski wanilii skórka otarta
Słodkie Przyjemnościwiemy o jego korzeniach. Podobno bardzo przypominający go sos istniał już w Persji. Niektórzy tłumaczą nawet, że jest to sos, który ewoluował z Salsa di Noci lub sosu z orzechów włoskich, który przyrządzany był w Średniowieczu. W 1627, Salvatore Massonio był jednym z pierwszych, którzy wspomnieli o sosie z czosnkiem i różnymi ziołami. Ostatecznie w roku 1860 Giovan Battista Rato(...)rosną niezwykłe zioła i warzywa. Ten urodzaj ma swoje odbicie w kuchni Liguryjczyków, która jest jedną z najzdrowszych w całych Włoszech. Ich dieta oparta jest na ziołach, warzywach, owocach, orzechach, rybie, oliwie z oliwek, chlebie i makaronach. Korzystają w swych przepisach również często z czosnku, który jest raczej rzadko używany w północnych Włoszech. Ta zdrowa dieta może wyjaśniać, dlaczego Liguryjczycy
Gotowanie to kochanieciasteczka są przepyszne, a i bardzo łatwe do zrobienia. Najprostsze polworony, z samych migdałów, stanowią na dodatek doskonały punkt wyjścia do eksperymentowania ze smakami. Prezentowałem już polworony z orzechów laskowych i czekoladowe. Te ostatnie były u mnie w domu hitem nad hitami.Dzisiaj przepis na polworony z dodatkiem orzechów włoskich i aromatem imbiru i pomarańczy. Sama receptura się nie zmieniła, jedynie(...)dodatki wpłynęły na smak i aromat.Odpowiednia ilość imbiru spowodowała to, że jego aromat jest delikatnie wyczuwalny, ale jednak nie zdominował jednak smaku. Zmielone orzechy włoskie przyciemniły kolor. Pomarańcza dodała nowego, ciekawego akcentu. Użyłem siekanej skórki z pomarańczy w cukrze, ale jeśli jej ktoś nie ma, można użyć startej skórki z pomarańczy. Troszeczkę to zmieni doznania smakowe - przy skórce startej aromat
Grahamka, weka i kajzerkaSnikers, orzechowiec - jak kto woli. Jak to ja.. lubię ułatwiać sobie życie albo i nawet utrudniać.Skoro jesień obrodziła w orzechy, a święta również kojarzą mi się z orzechami. Znalazłam w szafce przepis na snikersa.. Przeglądając również blogi natknęłam się na orzechowca u Kuchnia w zieleni .Tak więc w dwóch przepisów zrobił się jeden, mój.Piekąc(...)jeśli jest zbyt klejące, podzielić na 2 części ( lub na 3, wtedy trzecią warstwą można zastąpić biszkopt.)Każdą część rozwałkować, wyłożyć blachę,Na jedną część wyłożyć przygotowane wcześniej orzechy. Piec około 10-15 minut w 180*C.Biszkopt : tak jak pisałam wyżej, można go zastąpić kruchym ciastem . Ja postawiłam na biszkopt, ponieważ po przecięciu go wykorzystałam blat do 2 ciasta
Garnkowe fanaberiekusi nas także 'wznowienie produkcji' na stół noworoczny (by zdrowo i smacznie przeskoczyć z 4 na 5 w dacie). :) SKŁADNIKI:- Bakalie, 600-700g (U nas: orzechy mielone, mango, papaja, śliwki suszone, mandarynki kandyzowane, wiśnie kandyzowane, aronia suszona, czarna porzeczka suszona, rodzynki sułtańskie, rodzynki korynckie, mieszanka keksowa, skórka pomarańczowa, pomelo, dzika róża suszona, czarny bez suszony, orzechy makadamia(...)cynamon, 1-3 łyżeczki (zależnie od tego jak mocno cynamonowy smak chcemy uzyskać),- wanilia, laska- kardamon, łyżeczkaWYKONANIE:Bakalie kroimy tak aby powstała nam ta sama wielkość z każdego rodzaju, orzechy włoskie mielimy. Wszystko mieszamy razem, Osobno miksujemy (do połączenia składników) jajka, miód, cynamon, miąższ z laski wanilii, korzeń lukrecji i cynamon. Jajeczną masę dzielimy - 2/3 dodajemy do bakalii i mieszamy
Wypisz WymalujKolejny miesiąc spotykamy się przy wspólnym pieczeniu chleba. Tym razem Amber zaproponowała chleb z suszonymi owocami i orzechami, którego przepis pochodzi z książki Artisan Bread Jana Hedha, zaś autorem receptury jest szwedzki piekarz Olof Viktors.Chleb wymaga sporo pracy, jego pieczenie zajmuje dwa dni, ale efekt końcowy jest doskonały. Jest pełen smaków suszonych owoców, orzechów i mąki graham. Jednocześnie miękisz jest(...)zagnieć ciasto. Wyrabiaj około 6 minut. Przełóż ciasto do natłuszczonej miseczki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą dobę. Owoce:150 g suszonych moreli80 g rodzynek40 g orzechów włoskich20 g orzeszków pistacjowych60 g mąki pszennej500 g letniej wody do namoczenia moreliOd razu po przygotowaniu pâte fermentée zalej morele wodą, przykryj i odstaw na 24 godziny. Pozostałe produkty odstaw
Grahamka, weka i kajzerkajuż Wam pisałam, że nie jestem fanką tradycyjnych tortów, ale pod takim podpisuję się obiema rękami, bo nie zawiera śmietany, lecz pyszny serowy krem, zaś ciasto jest wilgotne, naładowane orzechami i aromatycznymi przyprawami korzennymi :) Z Mężem uwielbiamy ciasto marchewkowe! Dotąd piekłam go w formie skromnego ucierańca w prostokątnej keksówce. Z okazji Świąt poszłam jednak na całość i zainspirowałam się(...)ustaliłam, że swój marchewkowiec muszę upiec na bazie mąki migdałowej, dodać do ciasta sok z cytryny, a całość udekorować kremem na bazie sera mascarpone. Pozostawiłam jednak zasugerowane przez Nigella orzechy włoskie, choć Włosi sięgnęliby po piniole.Ciasto wyszło pyszne - wilgotne, w smaku cytrusowe i korzenne. Czuć migdały i orzechy, a krem mascarpone świetnie dopełnia całości. Nie jest to może tradycyjny świąteczny
Chilli Czosnek i OliwaCiasteczka orzechowe to idealna przekąska dla wielbicieli orzechów. Te małe ciasteczka są pysznie orzechowe i bardzo kruche. Przechowywane w szczelnym pojemniku zachowują swoje walory smakowe i nie miękną. Można je śmiało przygotować nieco wcześniej i cieszyć się ich smakiem podczas nadchodzących świąt.W przepisie użyłam drobno posiekanych orzechów włoskich, dzięki temu, że nie są one zmielone, są bardziej wyczuwalne(...)smaku ciasteczek. Z orzechami doskonale komponują się dodatki aromatyczne: ziarenka wanilii oraz skórka pomarańczowa.Z poniższych proporcji można przygotować około 40 sztuk. Ciasteczka orzechoweSkładniki:120g mąki pszennej20g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej70g masła60g cukru pudru50g orzechów włoskich1 żółtko3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaziarenka z 1/2 laski waniliiskórka starta z 1 pomarańczyWykonanie:- orzechy włoskie bardzo drobno posiekać- do miski przesiać mąki, proszek
Smakołyki BerenikiJest to jedno z najstarszych włoskich ciast, o fascynującej historii, okrytej wieloma legendami, które dodają mu magicznej otoczki:) Panforte do bogaty, bardzo słodki piernik, a właściwie dość miękki nugat. Orzechy i owoce zatopione są tu w miodowo-cukrowym syropie, wzbogaconym aromatem korzennych przypraw. Gotowe ciasto jest lepkie i ciągnące, co może nie przypomina tradycyjnego piernika, natomiast jego smak jest(...)piernikowy. Reasumując, panforte to taka piernikowa krówka-ciągutka :) I jeszcze to bogactwo orzechów i suszonych/kandyzowanych owoców, które przywodzą na myśl tradycyjny keks. Włosi wiedzieli co robią, gdy obmyślali to wspaniałe ciasto, łączące w sobie wszystko, co kojarzy się ze świątecznymi wypiekami. Trochę o włoskiej tradycji. Panforte to tradycyjny piernik, wywodzący się ze Sieny (Toskania), spożywany we Włoszech w okresie
Chilli Czosnek i OliwaBakalie czyli orzechy, suszone i kandyzowane owoce. Dostarczają dużo energii, błonnika, witamin oraz składników mineralnych. 1) Orzechy włoskieposiadają mnóstwo antyutleniaczy. Są idealne do sałatek, deserów i musli. 2) Orzechy laskowe są bogate w witaminę E. Zmielone możemy dodawać do ciast zamiast mąki. 3) Orzechy arachidowe są bardzo alergizujące. Mają dużo białka, są idealne do dań azjatyckich. 4) Papaja kandyzowana(...)pomarańczy oraz 2 łyżkami oliwy. Orzechowe kule 20dag twarogu rozmieszać z 3 łyżkami jogurtu bądź gęstej śmietany. 10dag żółtego, ostrego sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 15dag orzechów włoskich drobno posiekać. Masę twarogową połączyć z serem żółtym i łyżką orzechów. Formować z niej małe kulki, obtoczyć w orzechach
Magiczne Życie Marty