orzechy - 16941 przepisów (strona:66/1130)

Twarożek z orzechów nerkowca z czosnkiem niedźwiedzim 122

egański twarożek z orzechów nerkowca przyrządzam już od dawien dawna. Nie pamiętam już, gdzie wynalazłem przepis na tę kanapkową pastę, przypominającą do złudzenia jej serowy odpowiednik (no może, nie licząc tego słodkiego orzechowego posmaku), jednak wiem jedno - zachwyciła mnie ona od pierwszego spróbowania. Przepis jest prosty i szybki wykonaniu. Jedyne, o czym, trzeba pamiętać, to by dzień wcześniej namoczyć orzechy(...)Jednak jeśli zalejemy je ciepłą wodą, a orzechy były świeże, to godzina-dwie wystarczą - twarożek po prostu nie będzie wtedy tak kremowy). Później miksujemy je na gładką pastę z sokiem z cytryny. Przyprawiamy po swojemu i  voilà  - domowy serek już gotowy. U mnie w  wersji na czasie z czosnkiem niedźwiedzim , którego teraz pełno w lasach

Food Square
Tort Storczyk 262

cukrowe a ziemia to nic innego jak pokruszone ciasta Oreo. Tort zrobiony z okazji 77 urodzin mojej babci. Zarówno babcia jak i goście byli nim zachwyceni ;) Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej  300 g cukru  3 łyżeczki kawy  6 jajek 50 ml wody  szczypta soli Wykonanie: Orzechy zmielić, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem(...)jasną, puszystą masę. Następnie dodać wodę, zmiksować. Kolejno do masy żółtkowej dodajemy zmielone orzechy, mąkę, szczyptę soli oraz kawę, miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Gdy białka będą sztywne dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około

Krakowskie smaki Ani
Czarno - biały tort 223

urodzinowy był w tych kolorach.  Orzechowe biszkopty z kremem mocno orzechowym i kawowym, nasączone mocną kawą- jak dla mnie niebo w gębie;)  Polecam;)  Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej  300 g cukru  2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  6 jajek  50 ml wody szczypta soli Wykonanie: Orzechy zmielić, odstawić. Żółtka utrzeć(...)cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodać do nich wodę, zmiksować. Kolejno do masy żółtkowej dodajemy zmielone orzechy, mąkę, szczyptę soli oraz kawę, całość miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Gdy będą sztywne stopniowo dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy

Krakowskie smaki Ani
Mazurek czekoladowo-orzechowy 195

wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Kruche, kakaowe ciasto z pysznym czekoladowo-kajmakowym nadzieniem, udekorowane orzechowymi rozetkami i posypane uprażonymi orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam ugotowane żółtka, dzięki którym spód jest bardziej kruchy i według zapisków mojej prababci „jest daleko smaczniejszy” Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 180 g masła 3 łyżki cukru pudru(...)żółtka 3 ugotowane żółtka 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Rozetki orzechowe: 150 g masła 250 g mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki orzechów laskowych 2 jajka 3 łyżki cukru pudru Nadzienie: 500 g masy krówkowej (kajmakowej) 50 g czekolady deserowej 1/2 szklanki orzechów laskowych Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier puder i kakao. Dokładnie

Oryginalny smak
Tort orzechowo- kawowy 234

czytanie książek. Ich zainteresowania oraz dostojny jubileusz stały się inspiracją na tort.  Mam nadzieję, że zarówno smakowo jak i wyglądem przypadł jubilatom do gustu :)  Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej  300 g cukru  2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 6 jajek 50 ml zimnej wody  szczypta soli Wykonanie: Orzechy zmielić, odstawić. Żółtka utrzeć(...)cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodać do nich wodę, zmiksować. Kolejno do masy żółtkowej dodajemy zmielone orzechy, mąkę, szczyptę soli oraz kawę, miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Gdy będą już gotowe dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy

Krakowskie smaki Ani
Wytrawne praliny 207

wszystkich, którzy planują imprezkę, oraz dla tych, którzy wolą spędzić weekend spokojnie, przed telewizorem mam dziś prostą, ale za to pyszną i bardzo efektowną przekąskę. Winogrona w gorgonzoli, z orzechami. Klasyka smaku. W dodatku robi się błyskawicznie. Dzis podaję tylko składniki, bez ich ilosci, ponieważ wszystko zależy od wielkości winogron oraz od Waszych preferencji smakowych. Winogrono słodkie, bezpestkowe Ser Gorgonzola(...)Dolce (ok 100 g na 15-20 niewielkich winogron) Kremowy serek naturalny (ok 2 łyżek na 100 g gorgonzoli) Orzechy (u mnie włoskie, mogą być też pistacje lub mix Waszych ulubionych orzechów) Owoce winogrona oddzielamy, myjemy i odsączamy. Gorgonzolę rozdrabniamy widelcem, dodajemy kremowy serek i mieszamy, aby powstała kremowa masa. Orzechy drobno siekamy i prażymy kilka minut na patelni, uważając

Zawsze głodna!
Masło orzechowe 171

deserów. W dodatku zdrowe. Kiedyś zdarzało sie, że kupowałam je w sklepie, jednak o dłuższego czasu robię takie masło sama. Dzięki temu mam pewność, że w słoiczku mam 100% orzechów, bez dodatku wątpliwej jakości tłuszczu czy cukru. Każdemu miłośnikowi masła orzechowego polecam spróbować zrobić je samemu. Robi się naprawdę łatwo i szybko, w dodatku możemy zrobić kilka wersji,np. kremowe(...)kawałkami chrupiących orzechów, z cynamonem, z kawałkami czekolady...co kto lubi :) Przepis podstawowy 500 g orzechów ziemnych (waga orzechów bez łupinek) odrobina soli Orzechy prażymy na suchej patelni lub podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni często mieszając, aż się zarumienią. Możemy również kupić gotowe prażone niesolone orzeszki w opakowaniach po 500g lub 1 kg. Ja często korzystam

Zawsze głodna!
I zostanie figa z makiem... 158

figami przyszła też ochota na coś innego, na nową wersję fig. I po raz kolejny przekonałam się, że warto szukać nowych smaków i eksperymentować w kuchni.  Figi z orzechami i gorgonzolą pieczone w winnym sosie z octem balsamicznym  i syropem klonowym okazały się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Dodatek octu balsamicznego idealnie kontrastuje z naturalną słodyczą fig, które bardzo(...)lubią się z gorgonzolą. Czerwone wino przepięknie zabarwia skórkę i sprawia, że sos nabiera głębokiego aromatu. Dodatek orzechów i syropu klonowego świetnie dopełnia całości. Te figi są boskie! Dajcie się na nie namówić, a pozostanie po nich... figa z makiem:)  FIGI Z ORZECHAMI I GORGONZOLĄ PIECZONE W WINNYM SOSIE Z OCTEM BALSAMICZNYM 8 świeżych fig garść orzechów włoskich

KUCHARNIA
Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią 147

modyfikacji trzech innych przepisów pod mój gust i posiadane zaopatrzenie. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi startych cukinii. Upieczone na pełnoziarnistej mące z dodatkiem pełnych magnezu orzechów i trzcinowego cukru jest pyszne i nie trzeba mieć po nim wyrzutów sumienia :) SKŁADNIKI: (na keksówke 10x22cm) 3 jajka 60g miękkiego masła 300g cukinii 140g mielonych orzechów włoskich 100g makie pełnoziarnistej(...)140g cukru trzcinowego muscovado 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100g czekolady (mlecznej lub gorzkiej wg gustu) 30g masła posiekane orzechy, wiórki kokosowe, posypka wg gustu WYKONANIE: Orzechy mielimy w blenderze lub młynku do kawy. Nie muszą być zmielone na pył. Będą sympatycznie chrupać między zębami. Cukinię obieramy ze skórki ścieramy na tarce o małych oczkach. Solimy i pozostawiamy

Pyry na Gaz
Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem 384

zawsze robiła mojemu bratu, i to zazwyczaj na Święta. Postanowiłam odświeżyć sobie jego smak. Wiem, że było pyszne, słodkie, z dużą ilością bakalii,wiśni i z pysznym orzechowym kremem. Orzechy były sparzone na mleku, a bakalie zatopione w galaretko-podobnej warstwie. Zrobiłam. I wszystko co napisałam wyżej jest prawdą. Może oprócz jednego, ciasto nie jest aż tak słodkie jak utkwiło(...)wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.Masa bakaliowa:4 jabłka, najlepiej renety 0,5 słoiczka wiśni smażonych 0,5 szklanki orzechów włoskich 0,5 szklanki rodzynek 2 galaretki wiśnioweJabłka obieramy i kroimy w kostkę.Podsmażamy, uważając, żeby nie rozgotować. Lepiej żeby zachować kształt całej kostki. Do podsmażonych jabłek dodajemy posiekane orzechy

Made By Mom And Son
Ciasto orzechowo - truflowe 2274

Bardzo lubimy ciasta z kremem:) A z takim kremem w szczególności... Delikatny biszkopt przełożony kremem z dodatkiem czekoladowych cukierków trufli oraz chrupiących orzechów włoskich to po prostu idealne połączenie. Ciasto wydaje się dość pracochłonne, jednak wcale nie jest takie trudne w wykonaniu. foremka 25x36cmBiszkopt: 6 jajek, szklanka mąki tortowej, szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Ostudzić i przekroić na dwie równe części.Krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 250g masła, budyń waniliowy, 300g cukierków trufli w czekoladzie, 250g orzechów włoskich (użyłam Helio), 1/3 szklanki cukru.  Orzechy przełożyć do blendera i zmielić. 3/4 szklanki mleka zagotować, zalać orzechy, odstawić do ostygnięcia.1/4 szklanki mleka podgrzać, dodać pokruszone cukierki

Z miłości do słodkości
Ciasteczka owsiane 141

dotarło do mnie, że nie pamiętam tak naprawdę kiedy ostatni raz robiłam jakieś ciasteczka… Przewertowałam swoje książki i znalazłam ten przepis na pyszne ciasteczka owsiane z rodzynkami i orzechami w książce ‚Baking’. Nie ma nic lepszego niż takie świeże ciasteczka podane z mlekiem…Ciasteczka owsiane z rodzynkami i orzechami – składniki:100 g orzechów (u mnie laskowe(...)cukru1 roztrzepane jajko1 łyżeczka esencji waniliowej1 łyżka płynnego miodu125 g mąki (przesianej)0,5 łyżeczki sody oczyszczonej0,5 łyżeczki proszku do pieczenia125 g płatków owsianychszczypta soli100 g rodzynekodrobina mlekaObrane orzechy siekam na mniejsze kawałki. (Jeśli macie orzechy laskowe ze skórką to wystarczy je wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok 5 min. a następnie w ściereczce usunąć skórki

UgotujmyTo.pl
Klasyczny Keks z Bakaliami 255

stołach. Każdy kto uwielbia bakalie - również zakocha się w tym cieście. Mocno bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach - prawdziwa uczta smaków dla amatorów bakalii. Mmmm...Klasyczny Keks z Bakaliami - Składniki:szklanka mąki (160 g) + łyżka50 g masła2 jajka2 żółtka1/2 szklanki cukru(...)mniej)niepełna łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliok. 350 g bakaliiu mnie: 25 g orzechów włoskich25 g orzechów laskowych25 g migdałów30 g rodzynek50 g kandyzowanych owoców35 g suszonych śliwek25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej40 g suszonych moreli40 g suszonych daktyliLukier:1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki ciepłej wody owoce kandyzowane na dekoracje (opcjonalnie)Klasyczny Keks z Bakaliami - Sposób przygotowania:Migdały oraz rodzynki

Słodka Strona
Bułki z nerkowcami - najlepsze 152

paczkę, z kilograma ubyło już całkiem sporo. Są niezbędnym składnikiem naszego ulubionego dania, a i do pogryzania nadają się idealnie. Nie skłamię, jeśli napiszę, że to moje ulubione orzechy - nawet migdały mogłyby dla mnie nie istnieć. Mniam!Ponieważ C. darzy je jeszcze cieplejszymi uczuciami niż ja, nie zdziwiłam się, kiedy bez wahania wybrał właśnie te bułeczki. Zawiązane w supełki, posypane(...)orzechami, prezentują się naprawdę zachęcająco. A smakują wspaniale - chrupiące orzechy z wierzchu i całkiem spora ich ilość w środku nadają bułeczkom wyjątkowego charakteru. Można do nich użyć dowolnych orzechów - tych, które lubicie najbardziej. Z każdymi będą wyśmienite!I choć na mące pszennej, za sprawą właśnie orzechów są nieco cięższe i bardzo sycące. Mmm, pyszności...Bułki z nerkowcamiSkładniki:(na 8 sztuk

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Baklava 353

zapoznania się z ofertą. Jak również do przyrządzenia tego ciasto, mnie smak dosłownie zaczarował. Czegoś tak dobrego dawno już nie jadłam. Składniki: ok 500 g posiekanej kombinacji orzechów włoskich, pecan, migdałów,   (całkowita dowolność) opakowanie ciasta filo1 kostka 200g roztopionego masła1/3 szklanki cukru1 łyżeczka mielonego cynamonuopcjonalnie 1/3 łyżeczki zmielonych goździków syrop 3/4 szklanki wody 2/3 szklanki(...)cytryny1 kora cynamonu Wykonanie: Gotowe płaty ciasta przycinamy tak aby pasowały nam do blaszki. Ja piekłam baklavę w tortownicy 24x24. Płatów wyszło mi 24 (układałam również polówki porcji) . Orzechy siekamy (część drobno i część lekko), łączymy je z cukrem, cynamonem i opcjonalnie z goździkami. Blaszkę smarujemy przy użyciu pędzelka roztopionym masłem i układamy pierwszy płat ciasta filo, smarujemy go masłem

Malinowe Pocałunki