stół, wystarczy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Zresztą, sami skuście się i upieczcie je :) Składniki: 3/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka orzechów drobno posiekanych lub zmielonych - użyłam mielonych włoskich orzechów BackMit , 4 jajka, 1/3 szklanki oleju , 5 łyżek mleka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem (można mikserem(...)dodać mleko i olej - zmiksować. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia - utrzeć. Na końcu dodać orzechy i wymieszać. (Na tym etapie ciasto jest dość gęste.) Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Piec w temperaturze
Codzienna kuchnia niecodziennawłaściwościach awokado wspominałam przy okazji pasty z jego dodatkiem ( KLIK ). Ten nietypowy owoc to doskonałe źródło zdrowych tłuszczy i wielu witamin. Połączenie tego zielonego smakołyku z bananem, kakao i orzechami może wydawać się co najmniej dziwne, bo na pierwszy rzut oka składniki raczej się ze sobą nie zgrywają. Całe szczęście to tylko pozory, a całość jest naprawdę pyszna i mocno(...)około 202kcal w tym 4,1g białka , 14,6g tłuszczu , 18,1g węglowodanów oraz 3,5g błonnika . SKŁADNIKI: 150g mocno dojrzałego banana- po obraniu ze skórki 80g awokado 45g orzechów laskowych 10g kakao PRZYGOTOWANIE: Orzechy laskowe bardzo drobno posiekać w blenderze z misą lub w robocie kuchennym Dodać pokrojonego banana, awokado i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji Dodać kakao
peanutbuttermonsterWielkanoc zbliża się ogromnymi krokami, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś proponuję puszystą babkę drożdżową nadziewaną powidłami śliwkowymi i orzechami włoskimi polaną białą czekoladą. Najlepsza i najbardziej puszysta jest w dniu pieczenia, a w następnych ja odgrzewam sobie przez chwilę w mikrofalówce i znowu jest mięciutka Polecam! Scroll down for recipe in English Babka drożdżowa z powidłami (12 porcji) Składniki(...)drożdży instant lub 40 g świeżych 1 szklanka cukru 500 g mąki 1 szklanka mleka 250 g masła 3 jajka szczypta soli 150 g powideł śliwkowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka mleka do posmarowania 100 g białej czekolady, posiekanej 2 łyżki śmietanki Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść dokładnie formę do babki. W małej
karmelowygruszką, nie potrzeba wybitnych zdolności ani dostępu do unikalnych składników. Delikatny smak polędwiczek podkreśli masło wraz ze świeżo startą gałką muszkatałową i białym pieprzem. Dodamy unikalne w smaku orzechy nerkowca, chrupki seler naciowy, soczystą gruszkę i winogrona a wszystko to pod sałatą i szpinakiem. Polecam na lekki obiad czy też romantyczną kolację z czerwonym winem. Dla 1 osoby Czas przygotowania(...)minut Składniki: 150g polędwiczki wieprzowej Garść świeżego szpinaku Kilka liści sałaty masłowej Kilka winogron Mała garść orzechów nerkowca 1 mała gruszka Masło 10 cm pęd selera naciowego Pieprz biały Świeżo starta gałka muszkatałowa Sól himalajska Sok z cytryny Przygotowanie: 1/ Polędwice tniemy na 2 cm kawałki, splaszczamy ręką a następnie nacieramy solą, białym pieprzem i gałką muszkatałową. Przesmażamy
Kuchnia PROzdrowotnaOryginalna nazwa tych batoników to "Owocowe salami z fig, suszonych moreli i orzechów", a przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kucharskich, tj. "Dwaj łakomi Włosi" . Składników w nim jest dużo więcej, a na końcu batoniki zawija się w papier ryżowy i kroi jak salami. Za pierwszym razem zrobiłam dokładnie tak, jak kazali Włosi. Batoniki okazały się pyszne(...)Przeszkadzał zarówno w krojeniu, jak i w konsumpcji. Składniki i ich proporcje można dowolnie modyfikować. Jeśli nie lubimy skórki pomarańczowej, nie musimy jej dodawać. Jeśli wolimy pistacje zamiast orzechów - proszę bardzo. Może ktoś tutaj widzi wiórki kokosowe, suszonego ananasa, rodzynki, słonecznik... kombinacji jest wiele, ale lepiej wszystkiego na raz nie wrzucać, a bawić się składnikami i ich doborem
bistro mamarazu wpadł mi w oko i od razu go wypróbowałam….bo po co czekać ;)? Przepis znalazłam tutaj . Sałatka była rewelacyjna! Bardzo smakowało mi połączenie buraczków z chrupiącymi orzechami, śliwkami i czosnkową nutą. Zdecydowanie ten przepis na stałe u nas zagości. Zapraszam, oto sałatka z buraków po ukraińsku Sałatka z buraków po ukraińsku Składniki: 1 kg ugotowanych buraczków garść orzechów(...)włoskich 10 śliwek wędzonych (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu Ostudzone buraczki zetrzeć na tarce. Orzechy stostować przez kilka minut na suchej patelni teflonowej i drobno posiekać. Śliwki (u mnie suszone) pokroić w paseczki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem. Smacznego Post Sałatka z buraków po ukraińsku pojawił się poraz
UgotujmyTo.plJego bazą jest pyszny orzechowo- kawowy biszkopt. Pyszny, rozpływający się w ustach. Mocno orzechowy, wprost idealny;) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Polecam:) Składniki: 300 ml orzechów (to 100 g) 220 g mąki pszennej 300 g cukru 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 6 jajek 50 ml wody zimnej szczypta soli Wykonanie: Orzechy zmielić(...)odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodać do nich wodę, zmiksować. Kolejno do masy żółtkowej dodajemy zmielone orzechy, mąkę, szczyptę soli oraz kawę, miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Gdy będą sztywne stopniowo dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22 cm) wyłożonej papierem
Krakowskie smaki AniSkładniki: - 1 średni seler korzeniowy - kawałek jasnej części pora - 1 jabłko (dałam Golden Delicious) - 4 łyżki suszonej żurawiny - 3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy - kilka uprażonych orzechów włoskich -1 łyżka soku z cytryny - sok wyciśnięty z ½ pomarańczy - 1,5 łyżki miodu - różowa sól himalajska - 3 łyżki oleju z pestek winogron Seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych(...)cytryny dodajemy miód, 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy, lekko oprószamy różową solą himalajską. Na sam koniec skrapiamy olejem z pestek winogron. Odstawiamy do „przegryzienia” na ok. 30 minut. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Tuż przed podaniem surówkę posypujemy startymi (lub posiekanymi) orzechami i dodatkowo - skórką pomarańczową. Surówka z selera i pora to kolejna propozycja na dostarczenie organizmowi
mojewypiekiinietylkokataifi). To jest coś co później znalazłam pod nazwą ciasta mozaikowego albo po prostu bloku czekoladowego (korzystałam głównie z tego przepisu). Proste, smaczne i użyteczne, jeśli ma się nadmiar orzechów:) I jak się okazuje bardzo popularne- a my musieliśmy przelecieć pół Europy, żeby je poznać:) Zapraszam do próbowania! BLOK CZEKOLADOWY 125g masła 250ml mleka 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru(...)100g ciemnej czekolady 1 paczka (około 250g) maślanych herbatników (petite beurre) pół szklanki zmielonych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów itp.) Masło topimy na małym ogniu, dodajemy mleko i kakao. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Następnie wsypujemy cukier i mieszamy. Połamaną w drobne kostki czekoladę wrzucamy do płynu i mieszamy aż do rozpuszczenia. W misce kruszymy ciastka
les mirabellesSkoro pogoda nas nie rozpieszcza w ten majowy weekend, rozpieśćmy się sami. Zapraszam na kawę i ciasto! RAB ARBAROWY PLA CEK (przepis zaczerpnięty ze strony BBC ) Kruszonka 100g różnych orzechów (u nas po równo włoskich, pekanów i niesolonych ziemnych) 100g cukru 1 łyżeczka cynamonu 15g masła Ciasto 1 jajko 250g brązowego cukru 85g masła w pokojowej temperaturze 225g mąki(...)300g rabarbaru 1/2 łyżeczki soli Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Prostokątną formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (folia aluminiowa ani bułka tarta nie dadzą tu rady). Robimy kruszonkę- orzechy drobno mielimy, dodajemy cukier i cynamon, 15 gram masła rozpuszczamy i łączymy z orzechami i cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Rabarbar płuczemy i kroimy w kawałki około centymetrowej długości
les mirabellestortu. Nie bardzo wiem skąd ten przepis pochodzi bo znalazłam go w starym przepiśniku. Bardzo często z tego przepisu korzystała moja babcia. Biszkopt z mocno wyczuwalnymi orzechami, niezwykle aromatyczny, i bardzo mięciutki. Idealnie skomponuje się z większością tortowych kremów czy ciast. Polecam;) Składniki: 6 jajek 6 łyżek orzechów 3 łyżki mąki łyżeczka(...)Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Do masy białkowej dodać, cukier oraz żółtka, dokładnie zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na sam koniec dodać orzechy i bułkę tartą, dokładanie wymieszać połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka w temperaturze
Krakowskie smaki AniNiesamowicie aromatyczne, dzięki skórce pomarańczowej, chrupiące przez kawałki orzechów, a jednocześnie rozpływające się w ustach jak najlepsze kruche ciasteczka. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Możemy przygotować je nawet 5 dni przed świętami i przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze :) Składniki : 150 g schłodzonego masła 75 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 1 żółtko szczypta soli 75 g drobno posiekanych orzechów(...)cukier puder, żółtko oraz sól umieszczamy w misce. Siekamy łopatką na drobniejsze kawałki, tak aby składniki się przemieszały. Z przygotowanej mieszanki zagniatamy ciasto. W tym momencie dodajemy skórkę i orzechy. Zagniatamy jeszcze raz dokładnie wyrabiając ciasto i formując z niego kulkę. Owijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy
Chocolate Muffin Blogmiłości do pancakes'ów, czyli placuszki idealne na leniwe, sobotnie śniadanie . Są grube, puszyste i delikatne, dzięki jogurtowi naturalnemu, z kawałkami chrupiących orzechów. Zachęcam do wypróbowania! Być może zakochacie się w nich tak jak ja :) Składniki na 1 porcję : 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)misce umieszczamy wszystkie składniki i łyżką dokładnie mieszamy. Nakładamy małe porcje i smażymy na złotobrązowy kolor z każdej strony. Podajemy na ciepło z jogurtem naturalnym i kawałkami orzechów. Smacznego! *jeśli patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna do smażenia używamy niewielkiej ilości oleju
Chocolate Muffin Blognaprawdę zawiera ono bardzo dużo cukru, głownie w postaci syropu glukozowo-fruktozowego. Granola przygotowana w domy zawiera jedynie niewielką ilość naturalnego miodu i całe mnóstwo pysznych bakalii oraz orzechów. Gotową granolę można przechowywać w słoiczku przez długi czas :) Najlepsza z jogurtem naturalnym :) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki suszonej żurawiny (;ub śliwek,rodzynek, innych ulubionych bakalii) 1/2 szklanki pokrojonej(...)suszonej moreli 1/2 szklanki pokrojonych orzechów laskowych (lub włoskich, brazylijskich,ziemnych) 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju 2 łyżki wody Płatki, żurawinę, morele i orzechy wymieszać w misce. W innym naczyniu połączyć miód, wodę i olej. Wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać, tak, aby mieszanka oblepiła się miodem. Całość rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Chocolate Muffin BlogKolejna propozycja na omlet w ciekawym wydaniu. Dziś niezawodny, puszysty placuszek w towarzystwie miodu i orzechów włoskich. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 jajko 1 łyżka mąki pełnoziarnistej szczypta soli 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka miodu Oddzielić białko od żółtka, Białko, ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i łyżkę mąki, zmiksować. Patelnię wysmarować masłem(...)wylać ciasto, Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, gdy wierzch lekko się zetnie, przewrócić na drugą stronę. Gotowy omlet podawać z miodem i orzechami lub serkiem waniliowym. Smacznego
Chocolate Muffin Blog