orzechy - 16941 przepisów (strona:226/1130)

Bakłażany z orzechami 122

Kolejna odsłona kuchni gruzińskiej: dziś bakłażany z orzechami. SKŁADNIKI: 3 bakłażany oliwa do smażenia pasta: 3/4 zmielonych orzechów włoskich 3-4 ząbki czosnku 1 mały strączek papryki chili 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki szafrany imerytyńskiego 2-3 łyżki octu winnego sól do smaku garść posiekanych ziół:kolendra, pietruszka WYKONANIE: najpierw trzeba bakłażany odgoryczyć, kroimy(...)się goryczki i zmniejszymy wchłanianie tłuszczu), następnie przygotowujemy pastę: rozcieramy w moździerzu czosnek, kolendrę, szafran imerytyński, przekładamy do miseczki dodajemy ocet, drobno posiekaną paprykę chili, posiekaną zieleninę i zmielone orzechy, plastry bakłażana wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym, na grillowej patelni rozgrzewamy olej i smażymy bakłażany na złoty kolor, odsączamy z oleju na papierowym ręczniku, smarujemy pastą, zwijamy , dekorujemy granatem

Kuchnia Beaty
Budyń owsiany 136

razem zaplanowałam przepis z owsianką w roli głównej. Nie była to jednak taka zwykła owsianka. Powstał z niej delikatny i bardzo syty budyń, do którego dodałam kokos o orzechy włoskie. Niebo w gębie, jestem przekonana, że z owocami, jest jeszcze lepsza! Spróbuj i Ty! Jest wiosna, czas na fit śniadanka! Budyń owsiany / 1 porcja Składniki: 5 łyżek płatków owsianych(...)szklanka wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka orzechów włoskich 1 łyżeczka wiórków kokosowych Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko i wodę. Wsypujemy płatki owsiane i cukier. Całość gotujemy na małym ogniu, aż płatki rozpadną się i owsianka zgęstnieje. Owsiankę miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania konsystencji budyniu. Przelewamy do miseczki. Posypujemy orzechami włoskimi i kokosem. Smakuje doskonale na ciepło

Moja smaczna kuchnia
Ciasto makowo-jabłkowe 228

szklanki cukru (115 g) 1 cukier wanilinowy 1 kg jabłek 8 łyżeczek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g rodzynek 200 g masła 55 g rozdrobnionych orzechów włoskich 10 kropli spirytusowego olejku migdałowego wiórki kokosowe do posypania masło do posmarowania blachy + bułka tarta do podsypania Wykonanie tradycyjne: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem(...)tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Białka jaj oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę - odstawiamy. Mak, przestudzone masło, żółtka, kaszę manną, proszek do pieczenia, cukry, rodzynki, orzechy, starte jabłka i olejek migdałowy dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Blachę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy

peggiwkuchni
Energetyczne kuleczki z marchewką wegańskie, bez cukru, fit 297

Kolejna, pyszna „ Zdrowa Środa ” w Małej Cukierence. Zapraszam na energetyczne kuleczki z marchewką, daktylami i orzechami. Wilgotne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Wszystkie składniki ze sobą miksujemy i formujemy z ciasta kuleczki. Do tego deser jest wegański, bez cukru. Na stronie Małej Cukierenki są już podobne kuleczki: „ Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie ”. Polecam… Energetyczne kuleczki z marchewką(...)wegańskie, bez cukru, fit Składniki na około 15 sztuk: 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki suszonych daktyli 1/3 szklanki migdałów 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach 2-3 łyżki syropu z agawy (proszę dosłodzić do smaku) 1/2 szklanki płatków owsianych (możemy użyć bezglutenowych) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia 1. Daktyle zalewamy

Mała Cukierenka
Krem z pietruszki 190

dużych pietruszek 3 gruszki 3-4 ząbki czosnku gałązka rozmarynu łyżka miodu 1 cytryna 1/2 szklanki mleka łyżka masła sól, pieprz natka pietruszki dodatki dla niej 50 g orzechów włoskich dodatki dla niego 250 g makaronu 15-20 dag wędzonego boczku 1/2 szklanki mleka (lub wody) Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy 2 litry wody. Zagotowujemy. Pietruszki obieramy i kroimy(...)według przepisu na opakowaniu. Dokładamy do zupy. Mieszamy. Zupę podajemy z pokrojonym w kostkę i podsmażonym na patelni boczkiem. Z wierzchu posypujemy posiekaną natką pietruszki.  Zupa dla niej: Orzechy włoskie drobno siekamy. Zupę przed podaniem posypujemy orzechami i posiekaną natką pietruszki.  źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 4-5 Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Short: Orzechy Twoja nowa przekąska 173

Przekąska orzechowa Dietę rozdzielną można wspierać innymi zdrowymi nawykami. Zamiast cukierków, czekoladek, żelków czy też chipsów, pod ręką mogą stać orzechy. Dobrą opcją jest by były to orzechy, które trzeba łupać. Ten proces zmniejsza ilość spożycia dzięki samemu procesowi wydobywania ze skorupek tego co właściwe. Organizm zdąży przeliczyć ilość wartościowych składników i poinformować o sytości. Dodatkowo taka zdrowa przekąska wspomaga(...)poziomach.  Eliminujesz to co nie zdrowe i wprowadza harmonię w organizmie - dzięki czemu organizm nie marnuje energii na procesy naprawcze. Dostarczasz to co zdrowe i wspomaga organy - np orzechy włoskie są potrzebne do właściwego funkcjonowania mózgu.  Ćwiczysz siłę woli kolejnym drobnym zadaniem. Trzeba pamiętać, że siła woli nie bierze się znikąd

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Chleb z orzechami włoskimi i żurawiną 161

Pyszny, chrupiący, miękki chleb z orzechami włoskimi i żurawiną. Zaskakuje smakiem. Cały bochenek ma orzechowy zapach i smak, a żurawina cudownie odświeża. Koniecznie spróbujcie. Chleb jest identyczny jak ten   z oliwkami i tymiankiem. Różni się tylko dodatkami. Wystarczy zagnieść ciasto wieczorem i odstawić do lodówki, aby rano dokończyć formowanie i upiec.  Przepis na jeden bochenek 350 ml wody(...)temperaturze pokojowej  2 g drożdży instant 31 g mąki pełnoziarnistej 442 g mąki pszennej chlebowej 7 g drobnej soli morskiej oraz  1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich 1/2 szklanki suszonej żurawiny  Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko grudkowate. Dodać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kolorowe serowe kulki 403

kozim i śmietana przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Z masy serowej formujemy kulki i obtaczamy je w posiekanych ziołach. ORZECHOWE Składniki: 100 g sera topionego 50 g mielonych orzechów Sposób przygotowania: Ser topiony rozgniatamy widelcem i mieszamy z połową orzechów, aż uzyskamy jednolitą masę. Formujemy kulki i obtaczamy je wreszcie orzechów. Wszystkie kulki możemy ułożyć na liściach sałaty

Menu Zdrowia
Carpaccio z cukinii z orzechami włoskimi 144

grzeje i dodaje nam energii. Czy wiesz, że codziennie wystarczy tylko 15 minut na słońcu, aby dostarczyć naszemu organizmowi tak cennej dla zdrowia witaminy słońca? Carpaccio z cukinii z orzechami włoskimi Składniki: 1/2 cukinii 2 garście orzechów włoskich 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki oliwa z oliwek dobrej jakości lub olej arganowy sól do smaku Przygotowanie: Cukinię kroimy na cienkie(...)plastry. Rozkładamy dookoła talerza. Orzechy siekamy i posypujemy cukinię. Całość skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem arganowym. Doprawiamy do smaku. Posypujemy posiekaną natką z pietruszki. Carpaccio najlepsze jest z młodej, małej i chrupiącej cukinii, ale do lata jeszcze troszkę czasu pozostało. Odstawiamy, aż smaki się przegryzą. Podajemy z chrupiącym pieczywem

Moja smaczna kuchnia
Halloumi, berberys i bulgur – sałatka na obiad 374

prostu wywalić do kosza. Sałatka z halloumi Składniki: 80 g kaszy bulgur 100 g sałaty, mieszanej 100 g winogron 1 mała paczka halloumi, ok. 130 g 30 g orzechów pekan 1 czerwona cebula, mała 2 czubate łyżki suszonego berberysu, czerwonego 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 1 łyżka winnego octu, np. jabłkowego sól Ugotuj bulgur na sypko w lekko osolonej(...)cienkie piórka. Podziel ser na małe kawałki i usmaż na patelni na oleju. Smaż po obu stronach. Uważaj, bo tłuszcz bardzo pryska. Wymieszaj sałatę z bulgur, cebulą, winogronami i orzechami. Wyłóż na półmisek. Ułóż ser na sałacie. Do małego słoiczka wlej oliwę, miód, ocet. Dodaj berberys, szczyptę soli i zakręć słoik. Wstrząśnij kilka razy . Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem

codojedzenia
Pieczona owsianka z czekoladą 131

tych błyskawicznych. Tym razem proponuję pieczoną owsiankę z dodatkiem czekolady! Kawałeczki posiekanej czekolady rozpuszczają się w ustach! Podziel się tym przepisem z najbliższymi! Smacznego! Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi / 2 porcje Składniki: 1 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki jogurtu 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 2 garście orzechów włoskich 2 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego(...)jajko masło do wysmarowania formy do dekoracji orzechy włoskie wiórki kokosowe  Przygotowanie: Czekoladę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przelewamy do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem. Pieczemy w temp. 180 st. C, aż wierzch ładnie zezłoci się. Upieczoną owsiankę oprószamy wiórkami kokosowymi. Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno

Moja smaczna kuchnia
Omlet z komosą ryżową, orzechami i miodem lipowym. 242

który świetnie nadaje się na śniadanie! To co, zapraszam... Składniki; 3 łyżki komosy ryżowej Skworcu 3 jajka 5 dag cukru trzcinowego Skworcu 3 łyżki jogurtu naturalnego 10 dag orzechów włoskich lub pekan Skworcu łyżka miodu lipowego + do polania Skworcu gorzka czekolada do posypania   Orzechy prażymy w piekarniku około 7 minut. w temp. 200C.Wyciągamy, przekładamy na papier(...)rozgrzewamy, dodajemy masło. Kiedy się rozpuści wlewamy masę a po 3 minutach smażenia wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 15-20 min. Gotowy omlet dzielimy na cztery części, dekorujemy orzechami, możemy dodatkowo polać miodem i posypać startą czekoladą. Smacznego! A na zakupy zapraszam do sklepu internetowego Skworcu.com.pl

Radość kipiąca uśmiechem.
Jajka faszerowane kaparami i orzechami piniowymi 159

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Jajka faszerowane kaparami i orzechami piniowymi Składniki: Jajka – 5 sztuk Kapary – 3 łyżki Czarne oliwki – 10 sztuk Orzechy piniowe – 2 łyżki Oliwa z oliwek – 3 łyżki Masło migdałowe – 1 łyżka Natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej(...)delikatnie obrać skorupki i przekroić na pół. Wydrążyć żółtka i utrzeć je z drobno posiekanymi kaparami. Do żółtek i kaparów dodać pokrojone oliwki, drobno posiekaną natkę pietruszki i uprażone orzechy pini. Wszystko wymieszać z oliwą z oliwek i masłem migdałowym. Jajka nafaszerować przygotowaną masą i udekorować oliwkami i natką pietruszki

Kuchnia Bon Appetit
Jajka faszerowane na dwa sposoby: pieczarkami i pastą z pieczonej papryki 213

sztuk Składniki – farsz pieczarkowy: Pieczarki – 7 sztuk Cebula – 20g Czosnek – 1 ząbek Masło klarowane – 1 łyżeczka Sól, pieprz Koperek Składniki – pasta z pieczonej papryki: Papryka czerwona – 1 sztuka Orzechy włoskie – 50g Ser parmezan – 3 łyżki startego Oliwa z oliwek – 2 łyżki Sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, a następnie delikatnie obrać ze skorupek i przekroić na pół. Z jajek(...)minut, aż skórka papryki będzie czarna. Upieczoną paprykę włożyć do woreczka foliowego i odstawić na 5 minut. Po tym czasie paprykę obrać ze skórki i zmiksować z orzechami włoskimi i parmezanem. Do papryki dodać żółtka, oliwę z oliwek i całość wymieszać lub zmiksować. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową pastą nafaszerować jajka i udekorować orzechami włoskimi

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka ze szpinakiem i krewetkami w sosie pomarańczowym 144

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na słodko-pikantną sałatkę na bazie szpinaku, smażonych krewetek, orzechów nerkowca i pomidorków koktajlowych. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - 250 g mrożonych krewetek - 2 garście świeżego szpinaku - kilka pomidorków koktajlowych - garść solonych nerkowców - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - 1 łyżeczkę masła - 1 łyżkę oliwy z oliwek - sok z połowy pomarańczy - szczyptę chili - szczyptę(...)oliwie przez minutę podsmażamy czosnek z dodatkiem chili. Następnie dodajemy krewetki, które smażymy przez 3 minuty z każdej strony. 3. Do usmażonych krewetek dodajemy sok z połowy pomarańczy, pomidorki, orzechy oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość podsmażamy jeszcze przez krótką chwilę. 4. W tym czasie płuczemy i osuszamy szpinak, a następnie przekładamy go do miski. 5. Do szpinaku dodajemy podsmażone

Bez Cebuli