Cenos 2 duże banany 4 łyżki oleju rzepakowego 4 jajka 3 łyżki kakao 4 łyżki ksylitolu lub cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl siekanych orzechów włoskich Wszystkie składniki oprócz orzechów przełożyć do naczynia i dokładnie zblendować na gładki mus. Dodać orzechy, wymieszać. Blaszkę (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Brownie piec ok 40 minut
Smakołyki Asiciepło. Serdecznie polecam 😋. Sałatka z makaronem z buraków Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 opakowanie spaghetti z buraków 3 ząbki czosnku 50 g sera feta 2 garści orzechów pekan olej do smażenia sól pieprz ocet balsamiczny Wykonanie: Na suchej patelni prażymy orzechy uważając, aby ich nie przypalić. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni(...)zacznie ładnie pachnieć dodajemy buraki i smażymy przez 5 minut, przyprawiamy i skrapiamy octem balsamicznym. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, wrzucamy orzechy i mieszamy. Możemy podawać od razu na gorąco lub poczekać, aż sałatka ostygnie
Kulinarne przygody GatitySKŁADNIKI: 30 g kaszy jaglanej łyżka orzechów laskowych łyżeczka kakao lyżka miodu szczypta cynamonu WYKONANIE: 1. Kaszę ugotuj w niewielkiej ilości wody wg przepisu na opakowaniu. 2. Dodaj kakao i cynamon, dokładnie wymieszaj. 3. Posyp kaszę orzechami i polej miodem. KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Kasza jaglana (niegotowana) 104 30 3.18 1.15 20.7 Orzechy laskowe
Atlas Smakówjajeczny Wspaniale smakuje z sosem koperkowym lub pomidorowym! Składniki 3/4 szklanki szklanka ryżu 8 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka 40 dag pieczarek 1 mały por 50 g orzechów włoskich 3 cebulki dymki sól, pieprz 1 łyżka oleju Ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko. Pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, por pokroić w krążki, dymki – białą(...)część w kosteczkę, zieloną osobno posiekać. Orzechy mielimy, rozdrabniamy bądź drobno siekamy. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć por, białą część dymki oraz pieczarki. Ugotowany ryż połączyć ze startymi na tarce ugotowanymi jajkami, podsmażonymi pieczarkami, orzechami, dodać dwa surowe jajka, zieloną dymkę, przyprawić solą, pieprzem, dobrze wymieszać. Formę na keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę ryżowo jajeczną, piec
Mój pomysł naMoże być zarówno słodko, jak i zdrowo;) Zastanawiacie się też pewnie skąd te 4 smaki w nazwie. Ano już odpowiadam – w batonikach daje się wyraźnie wyczuć kokos, słonecznik, orzechy oraz kakao. Z proponowanych przeze mnie proporcji zostanie Wam co prawda odrobinę więcej ciemnej masy, ale już podpowiadam co z nią zrobić – trufelki. Wystarczy nadać im okrągły kształt(...)gotowe. U mnie wyszły 3 takie trufelki i około 8-9 batoników. 1/2 szkl. mielonych migdałów 3/4 szkl. mielonych orzechów 2 łyżki kakao 1-2 łyżki miodu olej kokosowy – około 45-50 g sól morska 25g słonecznika 3/4 szkl. wiórek kokosowych 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżka miodu Olej kokosowy przekładamy do garnuszka i roztapiamy na niewielkim ogniu. Odkładamy
Smaki Na TalerzuWitajcie Kochani. Dziś zapraszam na pyszne, soczyste, puszyste ciasto jogurtowe z czekoladą i orzechami. Bardzo proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i pyszne. Bardzo polecam! Składniki na ciasto czekoladowo-orzechowe: na formę o średnicy 24 cm 80 g masła 120 g czekolady gorzkiej (lub 100 g czekolady Bajkowej i 20 g czekolady gorzkiej) 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 jajka(...)cukru 100 g mąki pszennej 50 g mielonych orzechów 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło topimy w rondelku z czekoladą, studzimy. Następnie dodajemy jogurt naturalny, jajka cukier i miksujemy na gładką masę. Teraz dodajemy mąkę wymieszaną z orzechami i proszkiem do pieczenia , dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam Was na Sałatkę z Patisonami firmy ORZECH. Idealna sałatka na imprezę, spotkanie w gronie rodzinnym czy fajną kolację ze znajomymi. Sałatka jest bardzo sycąca a przy tym lekka i pożywna. Polecam i zapraszam do odwiedzenia strony ORZECH oraz https://www.facebook.com/ZPOWORZECH SKŁADNIKI: na 4 osoby 8szt PATISONY ORZECH 1/2 szklanki kaszy kuskus
Gotowanie Patkiwzbogaciłam je pysznym musli – ja swoją pyszną tubę mam z mojemusli.pl . Z mojej wersji czoko banana (o której pisałam Wam tutaj ) – do ciasteczek dodałam mieszankę czekoladowej granoli, orzechów, mlecznej czekolady, mniejszych kawałków banana. Orzechowe ciasteczka możecie wzbogacać dowolną mieszanką musli. Spróbujcie i… cieszcie się swoją orzechową słodką chwilą relaksu Składniki: (na 9 sztuk) 5 łyżek kremowego masła(...)mnie koszalińska Młyny Stoisław ) 1 jajko M 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru 3 łyżki ulubionego musli* *u mnie z mojemusli.pl wersja czoko banan – czekoladowa granola, orzechy, mleczna czekolada i mniejsze kawałki banana Składniki: Do miski przekładamy 5 łyżek kremowego masła orzechowego, dodajemy 5 łyżek mąki, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cukru do smaku i wbijamy całe
Słodkie okruszkiCiasteczka pełne zdrowia, bez mąki, jajek, tylko banany, jabłko i ziarna słonecznika, dyni, płatki owsiane, żurawina, sezam, daktyle, suszone morele,orzechy nerkowca, siemię lniane, kurkuma, cynamon i to wszystko. Szybkie, pyszne i zdrowe :-). Uwielbiam takie :-) Udanego piątku :-) Składniki na około 20 - 25 ciasteczek: 2 banany 1 średnie jabłko 1 szklanka płatków owsianych (u mnie płatki owsiane ekologiczne Bio Life(...)garście słonecznika 1 garść pestek z dyni (pociętych na drobniej) 2 garście orzechów nerkowca - pociętych na drobniej garść żurawiny garść sezamu jasnego garść siemienia lnianego 6 daktyli 6 moreli suszonych cynamon kurkuma 1. Banany rozgniatamy widelcem, jabłko myjemy ścieramy na tarce o grubych oczkach ze skórką. Dajemy do miski. 2. Następnie dodajemy resztę składników. Orzechy, pestki dyni, suszone morele, daktyle
kruche babeczkipory brukselkę jadałam tylko gotowaną, jako warzywny dodatek do obiadu, czasem była też jednym ze składników zupy jarzynowej. Dlatego zaintrygował mnie przepis na chrupką sałatkę z surowej brukselki, pomarańczy, orzechów i pęczaku znaleziony w książce Wszystkie smaki Skandynawii . Wypróbowałam i zdecydowanie mogę go Wam polecić. składniki: 100 g pęczaku 800ml wody 300 g brukselki 2 pomarańcze 20 g orzechów włoskich(...)cały płyn), odstawiłam do całkowitego ostygnięcia. Brukselkę umyłam i oczyściłam z uszkodzonych liści, drobno poszatkowałam. Pomarańcze dokładnie umyłam, z jednej starłam skórkę. Owoce obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, orzechy i natkę pietruszki posiekałam. Dokładnie połączyłam wszystkie składniki. Na koniec dodałam ocet, olej, miód, sól i pieprz. Jeszcze raz dokładnie połączyłam
babka w formiecurry do oprószenia warzyw - słodka papryka do oprószenia warzyw - łyżka miodu Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy przez niecałą godzinę w piekarniku. Studzimy całkowicie. dodatkowo: - 2 garście orzechów nerkowca - łyżka czarnuszki - 2 łyżki oleju sezamowego - świeże liście szałwii - sól Orzechy zrumień na suchej patelni. Połowę jej ilości zmiksuj wraz z upieczonymi warzywami, dopraw solą. Pastę wyłóż(...)talerzyk, polej olejem sezamowym, oprósz czarnuszką. Posyp resztą uprażonych orzechów. Podawaj z świeżymi listkami szałwii, najlepiej na świeżym chlebem z mieszanki Graham Polskie Młyny. Życzę Wam smacznego
SMYKWKUCHNIobiektywem w te Święta. :) Na naszym blogu jeszcze świątecznie! Chociaż taki pasztet można przygotować nie tylko w Święta.:) Pasztet warzywno-orzechowy (Zainspirowany przepisem z Jadłonomii.) Składniki: 200 g orzechów laskowych ¾ szklanki surowej kaszy jaglanej 2 marchewki 2 pietruszki biała część pora 2-3 ząbki czosnku 2-3 łodygi selera naciowego 1/3 szklanki oleju 3 łyżki sosu sojowego 3 liście(...)około 26 x 12 wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Kaszę zalewamy wodą (w proporcji kaszy do wody 1:2) i gotujemy przez 12 minut od zagotowania. Mielimy orzechy. Obraną marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubej tarce, seler kroimy w plasterki, pora w cienkie krążki, czosnek drobno siekamy. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy połowę oleju, wkładamy pory
Moja Mama Gotujeśliwkami i daktylami Pyszne i łatwe w przygotowaniu Składniki: 15 daktyli 15 suszonych, miękkich śliwek bez pestek 6 łyżek wiórek kokosowych 3 łyżki pasty Tahini 5 łyżek słonecznika garść orzechów włoskich (najlepiej wymoczonych w wodzie) 2 łyżki siemienia lnianego ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu lub syropu klonowego 1 łyżka drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczy 2 łyżki prażonego sezamu (uwaga – łatwo(...)się przypala) Przygotowanie: Daktyle zalewamy ciepłą wodą na około 2 godziny. Orzechy włoskie dzień wcześniej zalewamy wodą i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Nie jest to niezbędne ale takie orzechy są dużo bardziej wartościowe i mają lepszy smak. Wszystkie składniki (za wyjątkiem sezamu do obtoczenia kulek) miksujemy. Jeżeli masa jest troszkę za twarda dodajemy 1 łyżkę wody
Moja Mama Gotujenajbardziej intensywny. Ceniony składnik dań włoskich, jego kunszt doceniają najwięksi restauratorzy na całym świecie. Zapraszamy Was dzisiaj na wybitny makaron z młodym czosnkiem, z dodatkiem ziół i orzechów włoskich. Uwaga! To danie dla prawdziwych miłośników czosnku. Jedzcie tylko z zaufanymi przyjaciółmi! :) Spaghetti z młodym czosnkiem Składniki (4 porcje): 15 g drobno posiekanego młodego czosnku 15 g posiekanej natki(...)pietruszki 2 duże liście mięty 10 g orzechów włoskich (zalanych wodą, a później prażonych) 1 kromka pieczywa bez skórki 3 łyżki parmezanu oliwa z oliwek makaron spaghetti (u nas bezglutenowy, kukurydziany) Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu blendujemy, aż uzyskamy gładką konsystencje. Następnie wlewamy na głęboką patelnię i delikatnie podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ważne, żeby
Moja Mama Gotujeszczerze mówiąc pomyślałam, że to szaleństwo je gotować. Spróbowałam i zmieniłam zdanie. Są bardzo smaczne. Podczas gotowania trącą ostrość i smakują trochę jak twardszy kalafior. Od siebie dodałam orzechy. Składniki: Dwa pęczki rzodkiewki Łyżka cukru Sól Garść łuskanych orzechów włoskich Stopione masełko do polania Sposób przygotowania: Rzodkiewki myjemy i odrywamy liści pozostawiając mały kawałek łodyżki (będzie dawał(...)taka ilością wody, aby przykryła rzodkiewki. Dodajemy łyżkę cukru i sól do smaku. Gotujemy 7-10 minut w zależności od wielkości rzodkiewek. Odcedzamy. Polewamy roztopionym masełkiem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi
Pyry na Gaz